Na TDU straší kvalita tímu BMC, silnú zostavu ponúka aj Bora s Petrom Saganom

13.1.2018, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Novú sezónu štandardne otvorí podujatie Tour Down Under, ktoré bude oslavovať jubilejnú dvadsiatu edíciu. Pretekom dodávajú potrebný šmrnc motivovaní domáci cyklisti, ktorých dopĺňa aj silná medzinárodná účasť, a tejto skupine bude veliť druhýkrát po sebe Peter Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video Santos Tour Down Under
 
 
Osvedčenú trasu osvieži Norton Summit
 
Austrálske preteky si držia dlhú dobu nemennú skladbu. Etapy sa odohrávajú na osvedčených profiloch, cyklisti veľmi dobre poznajú takmer všetky trasy a vedia, čo môžu od nich očakávať. Na začiatku ročníka sa môžeme tešiť na intenzívne koncovky etáp, ktoré sú  typické pre toto podujatie, a týka sa to hromadných dojazdov a aj  súbojov o celkový triumf. V klasifikácii bude rozhodovať stúpanie Willunga Hill a úplne nový dojazd v meste Uraidla, ktorý môže vytvoriť prekvapenie.
 
Pre šprintérov sú pripravené tri príležitosti, koncovky v mestách Lyndoch, Victor Harbor a Adelaide sa objavili v programe aj v minulej edícii. Z tohto pohľadu bude najjednoduchšou previerkou kritérium v Adelaide, ale ani ďalšie dve ponuky nenarobia starosti šprintérskym celkom, že ich dostanú pod tlak utečenci na vyzývavom teréne. Na svoje si prídu aj odolní šprintéri či výbušní jazdci. Druhá etapa končiaca v meste Stirling obsahuje cieľovú čiaru na krátkom stúpaní s priemerom štyri percentá, čo si nenechajú ujsť pretekári s kvalitným špurtom do kopca. Na túto koncovku sa musia koncentrovať aj jazdci na GC, pretože akákoľvek nepozornosť ich môže pripraviť o dôležité sekundy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále v meste Stirling v roku 2016
 
 
Hlavnú bitku o celkový triumf odpáli stúpanie Norton Summit (5,8 km; 5 %), ktoré je postavené na konci štvrtého dňa. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa ešte osem kilometrov, zväčša na nevyspytateľnom teréne, preto očakávame zaujímavú koncovku. Nemusia tu rozhodovať len lezecké nohy, úspech sa môže zrodiť po odvážnom ataku na záverečných kilometroch, alebo víťaza etapy určí špurt malej skupiny. Hlavným momentom celého podujatia býva stúpanie Willunga Hill, ktoré vždy vytvorí dostatočné rozdiely, aj keď pomerne malé, aby označilo najsilnejších jazdcov na pretekoch. Na tomto krátkom, ale ťažkom kopci čaká na favoritov intenzívna zaberačka, je to v podstate šprint do kopca zo strany najlepšie pripravených vrchárov. 
 
 
BMC narukuje s tromi víťazmi podujatia
          
Podujatie Tour Down Under je veľkým lákadlom najmä pre domácich jazdcov, ktorí sú na začiatku ročníka vždy výborne pripravení, lebo v tomto období sa odohráva aj austrálsky národný šampionát. Na štarte bude disponovať veľkou silou najmä tím BMC, ktorý má vo svojich radoch víťazov posledných štyroch edícii TDU. Ich najväčším želiezkom v ohni bude Richie Porte, ktorý je obhajcom prvenstva a ktorý vyhral štyrikrát za sebou kráľovskú etapu končiacu na Willunga Hill.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPorteho minuloročný atak na Willunga Hill
 
 
Skúsený jazdec dokonale pozná nástrahy domácich pretekov, náramne sa mu hodí intenzívna koncovka na Willunga Hill, na jeho zrýchlenie dokážu odpovedať len elitní vrchári, preto bude mať veľkú šancu, aby pridal do svojej zbierky druhý triumf na domácom podujatí. Limitovať ho môže dlhá súťažná prestávka, naposledy jazdil na minuloročnej TdF, ale pred niekoľkými dňami vybojoval bronzovú medailu v časovke na austrálskom šampionáte, čo mu určite zvýšilo sebavedomie. Tím BMC bude mať v zálohe Rohana Dennisa, ktorý ovládol spomínanú časovku, a aj on dokáže byť nebezpečný na pripravených profiloch. Ako to potvrdil v roku 2015, keď v poradí predbehol práve Porteho. A túto silnú zostavu dopĺňa aj Simon Gerrans, štvornásobný víťaz týchto pretekov, takže v americkom zoskupení sa predstaví kvalita so skúsenosťami a budeme veľmi zvedaví, či sa niekomu podarí prelomiť tento mohutný val.
 
Na dobrý výsledok si trúfa Jay McCarthy, ktorý v minulej edícii finišoval na tretej priečke a minimálne rovnaký výsledok bude chcieť dosiahnuť aj tentoraz. Jazdec tímu Bora - Hansgrohe sa správne naladil na austrálskom majstráku, v cestných pretekoch získal striebornú medailu. McCarthy je presne ten typ jazda, ktorému sedia krátke, ale intenzívne stúpania, preto bude veľmi motivovaný, aby využil čo najlepšie svoju príležitosť, ktorú dostáva na WT pretekoch. Nie vždy sa totiž stáva, že v priebehu sezóny ho bude podporovať taký silný podporný tím, aký sem priváža jeho nemecký zamestnávateľ.
 
Odhodlaný bude novozélandský zástupca George Bennett, ktorý v minulej sezóne triumfoval na Okolo Kalifornie, a zástupca tímu Lotto - Jumbo má dobrú príležitosť, aby otvoril sezónu pekným výsledkom, keďže aj on má rád hektické koncovky kľúčových etáp. Do pretekárskeho rytmu sa vráti Robert Gesink. Holandský cyklista nejazdil od TdF, kde si poranil chrbticu, a do Austrálie príde obhajovať ôsme miesto v GC.  
 
Z domácich jazdcov sa môže vytiahnuť aj Nathan Haas, ktorý tu v predchádzajúcej edícii skončil na štvrtej pozícii a výborný výkon predviedol najmä na Willunga Hill, keď finišoval hneď za Portem. Tentoraz bude pretekať za tím Kaťuša - Alpecin, preto sa bude chcieť predviesť v novom tíme v čo najsilnejšom prevedení. V celku Sunweb sa budú spoliehať na 22-ročného Chrisa Hamitlona, ktorý patrí medzi najväčšie austrálske lezecké talenty, a spolu s ním sa objaví na štarte aj rovnako starý holandský cyklista Sam Oomen, ktorý môže takisto patriť medzi prekvapenia pretekov.
 
 
oomen 18 ilustrak sunwebf
Sam Oomen (© Team Sunweb)

 
Medzi favoritov musíme zaradiť aj Diega Ulissiho, ktorý chce nadviazať na minuloročnú piatu pozíciu, ale taliansky borec si trúfa na ešte lepší výsledok, pretože vo štvrtej a piatej etape sa môže spoľahnúť na svoju výbušnosť. V tíme UAE Emirates mu bude robiť spoločnosť Rui Costa, ktorý zavíta na TDU prvýkrát v kariére, a portugalský cyklista si môže na vlastnej koži vyskúšať, v akej vysokej kvalite sa tu jazdí na začiatku sezóny.
 
Movistar sem priváža svojich talentovaných pretekárov, uvidíme, čo sa podarí predviesť Fernandezovi, Solerovi alebo Castrillovi. V Bahrajne sa zoznámi so svojimi novými spolujazdcami  Domenico Pozzovivo, ktorý chce v tomto ročníku zabojovať o pódium na Gire, preto jeho forma na začiatku sezóny nebude stopercentná.  Po ročnej prestávke sa objavia v jednom drese Ion a Gorka Izagirre a pre obidvoch bude mať štart na TDU špeciálnu príchuť. Ion si vyskúša prvé súťažné kilometre po minuloročnom páde na Starej dáme a Gorka má pred sebou premiérový angažmán v ne-španielskom celku.
 
Tím Sky rozhodol dal príležitosť mladým jazdcom, medzi ktorými by mal vynikať Egan Bernal, ktorý bude chcieť hneď ukázať, že patrí medzi najväčšie svetové talenty. Preto sa budeme tešiť na jeho výkon na Willunga Hill. Na minuloročnú edíciu má dobré spomienky Jhonatan Restrepo, ktorý obsadil desiatu priečku, a v poradí sa môže ukázať aj Pierre Latour.
 
V šprintérskej časti bude smerovať veľká pozornosť na Caleba Ewana, ktorý pred rokom vyhral všetky hromadné špurty a rovnaký záujem bude mať aj tentoraz. Jeho zamestnávateľ Mitchelton - Scott mu poskytne stopercentnú podporu. Veľmi zdatnou konkurenciou mu bude André Greipel, ktorý drží rekord v počte víťazstiev na tomto podujatí, doteraz sa radoval až 16-krát. Nemecký šprintér sa trápil v minulom ročníku, preto sa rozhodol odpáliť ten nasledujúci v dôverne známom prostredí, kde sa mu vždy darilo. Na štarte bude motivovaný aj Elia Viviani, ktorý sa bude chcieť čo najlepšie uviesť pred fanúšikmi Quick-Stepu, a belgický celok urobí všetko pre to, aby na podujatí v tomto smere uspel. Dobrú konkurenciu dopĺňa Roberto Ferrari a budeme zvedaví, ako sa presadí na najvyššom fóre talentovaný nórsky pretekár Kristoffer Halvorsen, ktorému dôveruje tím Sky.
 
 
ewan 2017 sampanske rcsf
Caleb Ewan (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Silná Bora má v talóne nielen Petra Sagana
      
Peter Sagan druhýkrát po sebe odštartuje sezónu u našich protinožcov, v ostatnej edícii vybojoval na TDU tri druhé miesta v hromadných špurtoch. Aj tentoraz to budú pre neho akési testovacie preteky, ale nepochybujeme, že svoj tretí dres svetového šampióna bude chcieť ukázať v čo najlepšom svetle. Taká koncovka v meste Stirling bude presne podľa jeho gusta.
 
Pred podujatím si želá, aby sa darilo celému tímu a on to bude brať etapu po etape. „Sú to prvé preteky v sezóne a som tu preto, aby som sa pokúsil súťažiť s najlepšími cyklistami. Uvidíme, ako to dopadne, stále pracujem na mojej kondícii. Mojím cieľom je podávať čo najlepšie výkony, ale aj pomáhať mojim kolegom. Máme tu veľmi silnú zostavu, preto chcem byť nápomocný mojim kolegom v čo najväčšej miere.“
 
Bora bude disponovať skutočne výbornou zostavou. Na poradie pôjde Jay McCarthy, atmosféru v nemeckom zoskupení oprobuje Peter Kennaugh, na štarte sa objaví aj ďalšia veľká posila Daniel Oss, šprintérskou jednotkou bude Sam Bennett, no írskeho cyklistu zasiahla pred pretekmi choroba. Bennettovi by mal pomáhať v dojazdoch Selig a v tíme sa objaví aj spoľahlivý jazdec Maciej Bodnar, takže sa môžeme tešiť, ako sa táto kvalita vytiahne priamo na trati.
 
Tour Down Under vysiela v priamych prenosoch televízna stanica Digi Sport.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourdownunder.com.au)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop