Rozbehnutá mašina Quick-Step Floors cieli aj na Roubaix, ostatní sú v nevýhode

5.4.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Veľkolepé finále na mačacích hlavách sa odohrá na francúzskom území. Tŕnistá cesta do mesta Roubaix symbolizuje nepoddajnosť a novodobé rytierstvo na bicykli. Peter Sagan veľmi túži dobyť toto legendárne cyklistické územie a v ťažení mu bude pomáhať aj jeho brat Juraj.   
 
Podujatie Paríž - Roubaix nepotrebuje ani jedno stúpanie, aby rozbilo pelotón na márne kúsky. Úplne si vystačí s dlažobnými kockami, ktoré sú neotesanejšie, hrubšie a ťažšie prejazdné ako na ktorejkoľvek predchádzajúcej klasike. Práve ony vyselektujú na trati skutočných virtuózov, ktorí zvládajú techniku po kostrbatom teréne.
 
Mnohonásobný prejazd po pavé zvyšuje nároky na výkonnosť. Na žiadnom inom podujatí sa nekladie taký dôraz na silu v nohách a vytrvalosť, bez ktorých sa vpredu nikto neudrží. Tieto dva atribúty sú rozhodujúce pre úspech na Paríž - Roubaix. Cyklista potrebuje disponovať energiou dlhú dobu, od prvého úseku na kockách až do samého konca, a stále musí byť rovnako silný. 
 
Hlavným znakom pretekov je aj prirodzená selekcia - postupné oslabovanie hlavnej skupiny o slabších účastníkov, ktorých zmorí únava. Ale nie vždy zvíťazí ten najsilnejší jazdec na trati, dôležitú úlohu zohráva aj šťastie. Defekt v zlom momente, rôzne mechanické problémy alebo (ne)zavinený pád dokážu fatálne prehovoriť do vývoja pretekov. Peklo severu sa stalo legendou, lebo reprezentuje súboj muža proti mužovi v tej najčistejšej podobe.
 
 
paris roubaix 2018
profil pretekov, 1290 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Trasa nepoľavuje z veľkých požiadaviek
 
Profil obsahuje 29 úsekov na mačacích hlavách v dĺžke necelých päťdesiatpäť kilometrov, čo je takmer identická ponuka ako v minulom roku. Kozmetické zmeny boli urobené len na začiatku tejto trasy, väčšina kockového územia zostala nezmenená, vrátane finále.
 
Opäť sa bude štartovať v mestečku Compiégne a bude trvať sto kilometrov, kým sa objavia prvé mačacie hlavy. Ale dovtedy to nebude prechádzka ružovou záhradou, najmä tvorba úniku pripraví zaujímavé momenty. Keďže televízny prenos bude prebiehať od samého začiatku, viaceré celky a cyklisti to využijú na vlastnú prezentáciu a vytvorenie brejku prebehne vo vysokom tempe. Dostať sa do vedúcej skupiny nebude jednoduché.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video pretekov
 
 
Až potom sa situácia upokojí, ale to sa už budú blížiť prvé úseky na kockách. Nervozita začne stúpať, aj keď tieto úvodné pasáže nemajú priamy vplyv na bitku o titul, ale preteky sa tu dajú stratiť. To len umocní pozičnú bitku pred každým sektorom, zvýši rýchlosť v náletových zónach, pretože na čele balíka hrozí najmenšie nebezpečenstvo pádov.
 
Favoritom začne blikať kontrolka na sektore Haveluy to Wallers, ktorý bude signalizovať, že do cesty sa postavia hrubé kocky Trouée d'Arenberg. Táto najťažšia pasáž pretekov preverí celý pelotón, akákoľvek kolízia či mechanické problémy tu ukončia šancu na dobrý výsledok. Aj keď do cieľa zostáva ešte 95 kilometrov, už v tomto momente uvidíme pohodu jednotlivých favoritov, ako sa cítia na kockách a ako zvládajú pozičnú jazdu. Okrem toho, Arenberský les preriedi hlavný balík a podľa toho, kto zostane v skupine favoritov, sa budú v kľúčových okamihoch rozdávať karty. Čím viac kolegov vydrží pri kandidátovi na titul, tým pre neho lepšie.
 
Bude trvať ďalších 45 kilometrov, kým sa pretekári dostanú na druhý 5-hviezdičkový úsek. Dovtedy prebehnú cez sedem sektorov, kde sa môže odohrať strategická bitka a do útoku sa môžu dostať jazdci "druhého sledu", ktorí sa pokúsia vyskúšať šťastie alebo vyplnia pokyny svojich lídrov. Pre každého to budú náročné úseky, ale favoriti budú myslieť na to, aby tu ušetrili čo najviac energie pred rozhodujúcimi momentmi.
 
 
roubaix 2017 arenberg cdtf
Arenberský les (© Slipstream Sports)
 
 
Tie odštartujú na úseku Mons-en-Pévèle, ktorý je dostatočne náročný, aby preveril aj kandidátov na titul. Nemusí sa tu odohrať ten rozhodujúci nástup, ale najsilnejší jazdci už budú predvádzať svoje kvality. Či budú stíhať vedúcu skupinu, alebo sa pokúsia zbaviť konkurentov, najneskôr od tohto sektoru by sme ich mali vidieť v akcii.
 
Potom už nebude na trati jednoduchý okamih, ale medzi zvyšnými úsekmi jasne vyčnieva Carrefour de l’Arbre. Posledná pasáž s piatimi hviezdičkami bývala dejiskom rozhodujúcich nástupov najsilnejších jazdcov. Uvidíme, ako bude vyzerať situácia na trati, keď sem dorazia pretekári, ale v každom prípade Carrefour de l’Arbre bude najviac svedčať najodolnejším cyklistom. Posledných sedemnásť kilometrov obsahuje ešte tri úseky na mačacích hlavách, ale tie nedisponujú priveľkou náročnosťou. Lenže na konci takéhoto vyčerpávajúceho podujatia sa môže odohrať víťazný pohyb kdekoľvek.
 
V tejto sezóne sa objavia mačacie hlavy aj v deviatej etape na Tour de France a z nominovaných pätnástich úsekov pochádza až dvanásť z tohtoročnej edície Paríž - Roubaix. Výnimku budú tvoriť prvé tri prechody cez pasáže na pavé, potom už pelotón nabehne na kocky, ktoré sú dobré známe z Pekla severu. Na TdF sa bude postupovať cez úseky Brillon (len dvetisíc metrov), Sars-et-Rosières, Orchies, Bersée, Mons-en-Pévéle (len deväťsto metrov), Avelin, Ennevelin, Templeuve - Moulin-de-Vertain, Cysoing, Bourghelles, Camphin-en-Pévéle a Willems á Hem, takže aj na Starej dáme nás čaká poriadny klasikársky závan. 
 
 
roubaix 2017 vitazny unik cdtf
Víťazný únik vlaňajšej edície Štybar - Langeveld - Van Avermaet (© Slipstream Sports)
 
 
Zastaví niekto armádu Quick-Step Floors?
 
Belgická zostava má pred sebou poslednú misiu na kockách a netreba veľmi špekulovať, ako sa bude chcieť presadiť na treťom monumente ročníka. Až do samého konca demoralizovať súperov svojou početnou výhodou, potom zaútočiť a pri tom všetkom si nechať v zálohe zadné dvierka, ktoré budú schopné šprintovať na velodróme. Po výkonnostnej stránke má Quick-Step Floors obrovskú výhodu oproti konkurencii, môže sa oprieť o viacero scenárov, ale na Paríž - Roubaix rozhoduje aj faktor náhody a nešťastné momenty môžu dostať do problémov aj tento vysoko sebavedomý tím.     
 
Niki Terpstra jazdí v životnej forme a po triumfoch na Okolo Flámska a E3 bude mať obrovskú motiváciu nasadiť víťazný sólový útok aj na Pekle severu. Holandský pretekár pri predchádzajúcich výhrach vyťažil nielen z tímového výkonu Quick-Stepu, ale aj zo svojej vynikajúcej formy, preto by bolo hriechom z jeho strany, ak by sa nepokúsil pokračovať vo víťaznom trende.
 
 
terpstra 18 flamsko utok qstf
Niki Terpstra na Okolo Flámska (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)

 
Jedny z najdôležitejších pretekov v ročníku čakajú na Philippa Gilberta, ktorý chce pridať do svoje zvierky aj víťazstvo na tomto monumente, a nikto nepohybuje, že na trati urobí všetko, aby sa mu to podarilo. V ostatných klasikách pôsobil výborne a teraz bude ešte dravejší. Môže vyraziť dopredu ako Terpstra vo Flámsku, ale v náročných pretekoch sa môže spoľahnúť aj na svoj silný šprint. Rovnocenným partnerom im bude Zdeněk Štybar, toto podujatie mu jednoducho sedí. Dvakrát finišoval na druhej priečke, plus získal ďalšie dva výsledky v Top 6, preto aj on bude chcieť ukázať svoje jazdecké majstrovstvo na mačacích hlavách. Doteraz sa prezentoval spoľahlivými tímovými výkonmi, možno teraz predvedie sebavedomý nástup práve on. Kvalitu belgického celku rozširuje Yves Lampaert, ktorého prítomnosť v skupine favoritov bude takisto dôležitým momentom. 
 
Aj z tohto dôvodu musí vedieť Greg van Avermaet, že ho nečaká jednoduchá obhajoba prvenstva. Na Ronde ani on nič nevymyslel proti presile Quick-Stepu, teraz sa bude sústrediť na to, aby na rozhodujúcich kockách išiel naplno, a potom bude dúfať, že sa ocitne v prijateľnej skupine. Belgický jazdec má potrebnú formu a na takomto podujatí zohrajú dôležitú úlohu aj jeho skúsenosti a stále dobrá tímová podpora. A nesmieme zabúdať ani na jeho šprint na konci ťažkých jednorazoviek, s čím môže takisto kalkulovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajdôležitejšie momenty minulého ročníka
 
       
Sep Vanmarcke nevyužil svoju razanciu na kockových bergoch, aby vo Flámsku vybojoval čo i len pódium na hlavných klasikách, s výnimkou DDV, ale bez šance nebude ani na Paríž - Roubaix. Patrí medzi najsilnejších cyklistov na pavé, takže ak na trati nezaváha, bude pozorný a udržal si vysokú výkonnosť, bude sa pohybovať na vysokých priečkach. Jeho slabinou je však koncovka. Ak chce vyhrať, musí útočiť. Aktívna jazda nerobí problém ani Oliverovi Naesenovi, belgický šampión takýmto štýlom vybojoval už niekoľko pekných výsledkov na klasikách. Po zranení kolena bude silnejší ako na Okolo Flámska a musí len dúfať, že sa mu budú vyhýbať smoliarske momenty, ktoré ho trápili na predchádzajúcom monumente. Naesen má cit pre klasiky, aj pre kocky, a vie šprintovať, čo môžu byť ingrediencie na kvalitný výsledok.
 
Severské jednorazovky zvláda vynikajúco Wout van Aert a jazdec tímu Vérandas Willems-Crelan sa len teraz objaví na najprijateľnejšom teréne. Drsné kocky perfektne ladia k jeho cyklokrosárskym danostiam a po povzbudivom mieste v Top 10 na Ronde nepochybujeme, že na Roubaix bude búšiť z celej sily na pavé. Výborné výsledky dosiahol aj Jasper Styuven. Jeho výkonnosť je na vysokej úrovni, vo všetkých klasikách neskončil horšie ako na desiatej priečke, a aj on sa veľmi teší, že teraz môže naplno rozbaliť svoju tempárske schopnosti na kockách, ktoré nebudú pretkávať krátke stúpania. Z toho dôvodu nemusí len sledovať dianie v skupine favoritov ako na Ronde, ale vo finále môže pôsobiť sebavedomejšie. Výraznou podporu mu bude John Degenkolb, ktorý pôsobí na klasikách sympatickým dojmom, hoci sa nenachádza v ideálnom fyzickom stave, ale tieto preteky mu vždy sedeli. A zvedaví budeme na Madsa Pedersena, senzáciu z Okolo Flámska, či v tak mladom veku dokáže zopakovať skvelý výkon na dvoch najťažších jednorazovkách na kockách.
 
 
roubaix 2017 podium zozadu cdtf
Vlaňajšie pódium (© Slipstream Sports)
 
 
Zaujímavé predstavenie môžu predviesť borci z celku Sky. Gianni Moscon tu v minulom roku finišoval na piatej priečke, ťažký povrch mu evidentne nerobí problémy, a keďže má veľmi dobrú formu aj v tejto sezóne, môže mať vysoké ambície. Na Okolo Flámska si zvýšil sebavedomie Dylan van Baarle a do zostavy pribudol Geraint Thomas. Ten sa už maximálne sústredí na etapové preteky, ale nemohol si nechať ujsť jedny zo svojich najobľúbenejších pretekov. Uvidíme, ako nabehne na kocky a či sa vyrovná rozbehnutým klasikárom.
 
Na Ronde pôsobili veľmi dobrým dojmom Arnaud Démare a Alexander Kristoff, obidvaja vypadli zo skupiny favoritov len na posledných dvoch bergoch. Na Roubaix ich nevyrušia takéto stúpania, preto  si budú trúfať na kvalitný výsledok a na kockách bojovať, aby vo finále predviedli svoju rýchlosť. Mitchelton - Scott sa pokúsi zabudnúť na nevydarené Ronde, Trentin a Durbridge môžu na pripravených kockách len a len prekvapiť. A to isté si budú hovoriť na štarte aj Boasson Hagen alebo Edward Theuns.
 
 
hagen 2017 ilustrak dddf
Edvald Boasson Hagen (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Bude mu priať konečne šťastie?
        
Peter Sagan má nevyrovnané účty s Paríž - Roubaix. Len raz finišoval v Top 10, v roku 2013 obsadil šiestu priečku, keď dorazil do cieľa v skupine favoritov nachádzajúcich sa za víťazným Terpstrom. V minulej edícii ho zastavili dva defekty, jeden dokonca v čase, keď sa dokázal odpútať od súperov. Smola ho zastihla aj v sezóne 2015 (tesne pred cieľom musel meniť bicykel), preto vie veľmi dobre, aká je tenká hranica medzi úspechom a neúspechom na tomto podujatí. Na Roubaix síce nemôže využiť bergy, aby nastúpil konkurentom, ale v minulých ročníkoch ukázal, že sa čoraz istejšie pohybuje aj na tvrdých kockách severného Francúzska. 
 
Uvidíme, aký spôsob boja zvolí proti presile Quick-Step Floors. Či sa pokúsi proti belgickej zostave vyzvať ostatných favoritov na vytvorenie akejsi aliancie, tí však mohli zostať zatrpknutí po jeho vyjadreniach po Ronde, alebo bude jednoducho čakať, čo vymyslia ostatní.
 
Silným predpokladom úspechu Petra Sagana musí byť kvalitný tímový výkon Bora - hansgrohe. Opäť bude jeho spoľahlivým pomocníkom Daniel Oss, na tomto teréne by mal lepšie využiť svoju formu Marcus Burghardt, významnú úlohu určite zohrá aj veľmi dobrý časovkár Maciej Bodnar a v zostave nesmie chýbať ani Juraj Sagan, ktorý odvádza v poslednom čase významnú prácu a vždy svedomito splní pridelené úlohy.
 
 
roubaix pave 18
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop