Kalifornia s osvedčenou skladbou etáp, Saganovci sa rozbiehajú po odpočinku

11.5.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Okolo Kalifornie nás bude baviť silná šprintérska konkurencia a niekoľko zaujímavých mien príde bojovať aj o celkový titul. Peter Sagan sa predstaví na podujatí deviatykrát v rade, pri predchádzajúcich účastiach vždy vyhral aspoň jednu etapu. Po klasikách sa vracia do hry aj Juraj Sagan.
 
Najväčšie americké podujatie patrí medzi prípravné preteky pred Tour de France, no pre miestne zoskupenia predstavuje vrchol sezóny. Okolo Kalifornie sa snaží vytvoriť ponuku pre čo najširší okruh jazdcov. Pre celkovú klasifikáciu sú rozhodujúce horské etapy s cieľovým stúpaním a dlhá časovka, niekoľko príležitostí dostávajú šprintéri a ani v tomto ročníku nechýba klasikársky dojazd.
 
 
kalifornia 2017 etapa 7 podium cdtf
Vlaňajšie pódium. Majka - Bennett - Talansky (© Slipstream Sports)
 
 
Časovka nabrala na kilometroch
 
Na začiatku je pripravená jednoduchá šprintérska etapa, kritérium v Long Beach bude svižným otváracím predstavením. Potom budú preteky pokračovať ostrým kontrastom, hneď na druhý deň je pripravené najťažšie finále tohtoročnej edície. Stúpanie Gibraltar Road je drsné, preto okamžite spoznáme najsilnejších jazdcov v štartovej listine. Tento dôležitý výstup zasiahne do GC a ovplyvní ďalšie dva kľúčové súboje, v ktorých sa bude rozhodovať o majiteľovi žltého trička.
 
Zaujímavá koncovka sa objaví aj v tretej etape. Príjazd na motoristický okruh Laguna Seca sprevádza náročná trasa a dve krátke stúpania, čo výrazne okreše zloženie hlavnej skupiny a vo finále sa môže presadiť silný atak, alebo odolný šprintér či klasikár. Nasledovať bude časovka jednotlivcov, ktorá je dlhšia, ako tomu bývalo v minulosti, preto bude mať zásadnejší vplyv na vývoj v klasifikácii. Na žltý dres nebude stačiť len dobrý výkon v kopcoch.
 
Záver pretekov sadne najrýchlejším jazdcom a bude veľkým prekvapením, ak v piatej a siedmej etape neuvidíme hromadný dojazd balíka. Medzi tieto dve šprintérske ponuky sa ešte vtesná horská etapa, kde čaká na pelotón najmohutnejšia vrchárska ponuka. Sedem horských prémii, pred cieľom dlhé stúpanie prvej kategórie a samotná cieľová čiara na krátkom kopci podporí ďalšie podpichovanie sa v celkovom poradí.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© amgentourofcalifornia.com)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Na najvyšší stupienok mieri nové meno
 
V minulom roku tu bojoval o celkový triumf Rafal Majka, ale napokon ho pokoril George Bennett, poľský jazdec dostáva šancu na reparát. V tejto sezóne zvolil striedmejší súťažný program a všetko sústredí výlučne na TdF, no už stihol zaujať piatou priečkou v GC na Abu Dhabi Tour a druhým miestom v kráľovskej etape na Tirrene. Benefity by mal získavať na Gibraltar Road a v predposlednej etape, otázkou však zostáva, ako si poradí s 35-kilometrovou časovkou, ktorá pri nevydarenom výkone môže zmazať jeho úsilie v kopcoch.
 
Po štyroch rokoch sa vracia do Kalifornie Adam Yates. Britský jazdec mal ťažký pád vo štvrtej etape v Katalánsku, kde si zlomil bedrovú kosť, a od toho momentu nepretekal. Dva mesiace bez súťažnej jazdy sú dlhou prestávkou, no zároveň aj dostatočným priestorom, aby sa zotavil a stihol sa pripraviť na kalifornské preteky. Pred zranením patril medzi najsilnejších jazdcov vo Valencii a na Tirrene, aj teraz bude mať v merku najťažšie kopce. Podobne ako Majka môže profitovať z druhej a piatej etapy a budeme zvedaví, aký výkon ukáže v ITT, či bude dostatočne intenzívny po tak dlhej pauze.
 
 
yates a 18 sampanske rcsf
Adam Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V tíme Sky sa musíme tešiť na vychádzajúce hviezdy cyklistiky, trojica Bernal, Geoghegan Hart a Sivakov môže ponúknuť parádne predstavenie. Tao Geoghegan Hart bude obhajovať ôsme miesto v klasifikácii, v minulom roku zvládol na výbornú všetky najťažšie etapy, s výnimkou časovky. A tá bude teraz ešte o niekoľko kilometrov dlhšia. Skúsenosti príde zbierať aj Pavel Sivakov, 20-ročný talent nebude pod žiadnym tlakom a v príjemnom prostredí sa môže odhodlať k odvážnemu výkonu.
 
Najlepšou formou sa pýši Egan Bernal, ktorý bojoval o najcennejší dres v Romandii, na Rogliča mu chýbalo len zopár sekúnd. A v Kalifornii by mala byť jeho forma ešte lepšia. V tejto sezóne si počína veľmi dobre na týždňových etapákoch a v kopcoch, preto budeme čakať, čo predvedie na Gibraltar Road a Lake Tahoe. Jediné cieľové stúpanie bude presne podľa jeho gusta, no úspech v klasifikácii bude viesť cez potrebný výsledok v časovke. Bernal síce vyhral jazdu proti chronometru v Romandii, ale horská časovka sa nedá porovnávať s tým, čo je pripravené v okolí San José. Za zmienku stojí, že kolumbijský jazdec v tomto roku ešte neabsolvoval "klasickú" jazdu proti chronometru.
 
 
kalifornia 2017 etapa 4 papez fanusik cdtf
Ilustračný záber z pretekov v Kalifornii (© Slipstream Sports)
 
 
Z domácich pretekárov sa môže pobiť o dobrý výsledok Tejay van Garderen, ktorému pomôže dlhá časovka. Jazdec tímu BMC však doteraz nepreukázal potrebnú výkonnosť v kopcoch, a to môže v Kalifornii zabrzdiť jeho ambície na vysoké priečky v poradí. Skúsenosti z tohto podujatia má aj Peter Stetina, americkému cyklistovi by mala začať prichádzať forma, aby bol pripravený na Tour de France pre Porteho. V celku Trek - Segafredo sa môže ukázať v kopcoch Ruben Guerreiro, talentovaný portugalský borec dosiahol v tomto roku už niekoľko pekných výsledkov.
 
Minuloročné piate miesto bude chcieť vylepšiť Ian Boswell. 27-ročný cyklista opustil pred sezónou tím Sky, aby dostával viac príležitostí na podobných pretekoch, a teraz to môže naplno využiť. Ak mu to pôjde v kopcoch, môže získať dobré umiestnenie. Domáce preteky obľubuje aj Lawson Craddock, ktorý sa vie pohybovať v kopcoch a má aj silnú časovku, preto si verí, že s dlhou jazdou proti chronometru môže zabojovať o vysoké priečky v poradí.
 
Tohtoročná edícia privábila aj silnú šprintérsku konkurenciu. Kittel, Kristoff, Cavendish budú chcieť pridať do zbierky ďalšie triumfy a ohromnú motiváciu predvedú v hromadných koncovkách ich mladší súperi Gaviria s Ewanom, ktorí sa nezľaknú žiadnej výzvy.
 
 
sagan 2017 kalifornia fans podpisy bohf
O Petra Sagana je veľký záujem (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Bez Sagana by to nebolo ono
 
Pred Tour de France stavia na osvedčený model prípravy Peter Sagan a znovu sa vracia na podujatie, kde je mimoriadne populárny a drží rekord v počte etapových triumfov. Doteraz ich získal šestnásť a jeho hlavným zámerom bude rozšíriť túto zbierku aspoň o jeden triumf. Svetový šampión nepotrebuje veľa času, aby sa dostal po klasikách do dobrej formy, a v Kalifornii dokáže bojovať o výhru na viacerých frontoch. Sedia mu tu šprintérske dojazdy, pred dvomi rokmi ovládol klasikársky finiš na okruhu Laguna Seca a k maximálnym výkonom sa dokáže vyžmýkať aj v kopcovitých etapách. AKTUALIZÁCIA: Kvôli chorobe Jaya McCartyho bol na poslednú chvíľu donominovaný na štart Michael Kolář.
 
 
video v clanku ikonka ciernaEtapa do Laguna Seca v roku 2016
 
 
Na trati s ním budú spolupracovať jeho brat Juraj, ktorý zavíta do Kalifornie po tretíkrát, a osvedčení pomocníci Oss s Bodnarom, čo by malo byť zárukou, že Peter Sagan dostane želanú podporu v tých etapách, v ktorých to bude vyžadovať. Okrem etapových triumfov bude tím Bora - hansgrohe naháňať aj celkový triumf, v minulom roku sa mu podarilo skĺbiť Saganove a Majkove ambície veľmi dobre.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop