Romandia pridala do programu dlhý cieľový výstup, pozornosť smeruje na Rogliča

29.4.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Romandie ponúka osvedčenú trasu pre jazdcov na celkové poradie, ktorí budú musieť predviesť kvalitný výkon v časovke a aj na dlhom cieľovom stúpaní. Pred blížiacim sa Girom využila túto možnosť len malá skupinka silných pretekárov a svoju formu bude chcieť ukázať najmä Primož Roglič. Na podujatí sa zúčastní aj Erika Baška, ktorý bude znovu pretekať po boku Sama Bennetta.
 
 
Náročný horský dojazd a kratšia ITT dávajú šance väčšiemu počtu cyklistov
 
Už krátky prológ môže vytvoriť sekundové rozdiely medzi favoritmi na titul a dobrý výkon v tejto výbušnej disciplíne bude mať priaznivý dopad na sebavedomie najdôležitejších aktérov. Druhý deň obsahuje vo finále pomerne náročné stúpanie, ale Col de la Tourne (4,6 km; 6,8 %), s maximami desať percent, vrcholí až 25 kilometrov pred páskou, čo by nemalo stačiť na rozdiely medzi favoritmi. V meste Chaux-de-Fonds sa môže presadiť únik alebo rýchly jazdec v okresanom balíku. V druhej etape dostanú svoju šancu šprintéri, a keďže to bude pre nich najlepšia príležitosť na podujatí, budú chcieť maximálne kontrolovať priebeh etapy.
 
Na konci štvrtého dňa bude naplánovaný klasikársky dojazd a bude zaujímavé sledovať, či sa stane lákadlom aj pre kandidátov na titul. Šestnásť kilometrov pred páskou vyvrcholí kopec Villars-Bramard (4,3 km, 5,3%), kde sa objavia aj 12-percentné maximá, potom sa bude pokračovať na zvlnenej trase a všetko zakončí posledný kilometer s priemerom osem percent. Ťažiskovým bodom pretekov však budú až víkendové predstavenia.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourderomandie.ch)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Najskôr udrie na klasifikáciu horský dojazd Torgon (11,6 km; 8,3 %), kde bude potrebné ukázať silné vrchárske schopnosti. Tento dlhý kopec poskytuje nepríjemné sklony po celej dĺžke a určite bude dejiskom zaujímavého súboja. Vrchári musia preukázať veľké odhodlanie, aby si vytvorili želanú pozíciu pred záverečnou časovkou. Jazda proti chronometru síce obsahuje dva menšie výstupy, ale bude jasne svedčať špecialistom na túto disciplínu. Pred dramatickosť celého podujatia je však dobrou správou, že trasa ITT nebude príliš dlhá, preto sa môžeme tešiť na napínavé vyvrcholenie celého podujatia a šancu na titul dostane väčší počet pretekárov.
 
 
Zastaví niekto rozbehnutého Rogliča?
 
Pri pohľade na štartovú listinu vyčnieva jedno meno. Primož Roglič v tomto roku už vyhral UAE Tour a Tirreno - Adriatico a v takomto prajnom rozpoložení smeruje na Giro. Pred talianskou GT ešte prichádza vyladiť formu do Romandie a skladba pretekov mu bude náramne vyhovovať. Slovinský jazdec má silnú časovku, čo bude chcieť využiť v prvej a záverečnej previerke, je dostatočne výbušný, aby si vychutnal aj hektické klasikárske koncovky, a k tomu všetkému je sebavedomý aj na dlhých cieľových stúpaniach. Jeho aktuálna výkonnosť a pripravené profily ho jasne stavajú do úlohy hlavného favorita na titul.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár minuloročnej najťažšej etapy
 
 
V tíme Jumbo - Visma sa rovnako predstaví Steven Kruijswijk. Aj on sa doteraz ukázal len na dvoch etapových podujatiach a vo Valencii a v Katalánsku patril k najsilnejším. Jeho pozornosť bude smerovať predovšetkým na horský dojazd Torgon, kde môže využiť svoje silné tempárske vrchárske schopnosti, ale holandský borec môže zaujať aj v záverečnej časovke. Už niekoľkokrát predviedol, že v dôležitých momentoch dokáže vytiahnuť aj kvalitný výkon v ITT.
 
Na vysoké pozície budú myslieť aj v tíme Sky. Geraint Thomas už potrebuje získať dobrý výsledok a po neúspechoch na Tirrene a v Baskicku bude veľmi odhodlaný, aby sa povzbudil pred kľúčovou fázou prípravy na TdF. V poslednom čase určite zapracoval na svojej kondícii a v Romandii tak bude chcieť využiť svoje časovkárske a vrchárske kvality. Vytvorená trasa mu sedí a dostane tak potrebnú príležitosť, aby sa opäť dostal na pozitívnu vlnu. Zvedaví budeme na Ilnura Zakarina, ktorý už musí predviesť zárodok formy, inak sa bude veľmi ťažko presadzovať na Gire. Jazdec tímu Kaťuša dokáže v tunajších podmienkach predvádzať svoje najlepšie výkony a preto si verí, že sa správne naladí pred talianskou GT.
 
 
thomas 19 podium zdravi rcsff
Geraint Thomas (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Vo vynikajúcej perióde sa nachádza tím Bora - hansgrohe a  nemecká zostava v tom bude chcieť pokračovať aj na švajčiarskom podujatí. Na úspech v klasifikácii budú cieliť Emanuel Buchmann a Felix Grossschartner. Prvý menovaný predviedol výborné vrchárske výkony v Baskicku a rovnakým spôsobom sa bude chcieť prezentovať aj na kopci Torgon. A keď jazdí vo forme, dokáže byť silný aj v časovke. Felix Grossschartner zase ovládol preteky Okolo Turecka a spolu tak budú tvoriť zaujímavú dvojicu v rozhodujúcich momentoch pretekov. Bora sa bude zameriavať aj na rýchlostné koncovky a v tomto smere by sa mal predviesť Sam Bennett, ktorému bude znovu pomáhať Erik Baška.
 
Silnú zostavu vrchárov priváža EF Education First. Woods, Martínez alebo Carthy budú patriť k tomu najlepšiemu v kopcoch, a keď k tomu prirátame tohtoročné zlepšenie celého tímu v časovke, niektorí z nich bude určite atakovať najvyššie priečky v poradí. Astana nechala odpočívať svojich najsilnejších jazdcov, ale Kudus, Hirt alebo LL Sánchez si budú užívať svoju voľnosť.
 
Na úspech v poradí si budú trúfať aj mladí pretekári. Tadej Pogačar ovládol na začiatku sezóny Volta ao Algarve, kde predviedol silnú časovku, aj kvalitné výkony v kopcoch a presne toto bude potrebovať v Romandii. Spoločnosť mu bude robiť Rui Costa, ktorý má bohaté skúsenosti s miestnymi zákonitosťami. V celku FDJ zase púta pozornosť David Gaudu. Francúzsky jazdec má za sebou vynikajúci výkon na LBL a bezpochyby si bude veriť aj na kráľovskú etapu. Aj jemu pomôže, že bude mať pri sebe skúseného kolegu. Túto úlohu bude plniť Sebastien Reichenbach, ktorý môže zabojovať aj o klasifikáciu. A na štarte uvidíme takisto Remca Evenepoela. Nedávno v Turecku ukázal dobrú formu a teraz sa môže otestovať ešte v silnejšej konkurencii. Obidve časovky budú podľa jeho gusta a jeho pozíciu v poradí výrazne ovplyvní výkon na stúpaní Torgon. Táto prekážka mu však nemusí výrazne podlomiť nohy.  
 
 

 
 
P 30.4. rovinata etapa ciel rovina Neuchâtel > Neuchâtel 3,9 km cieľ: 17:10
1. 1.5. rovinata etapa ciel rovina Neuchâtel > Chaux-de-Fonds 168 km cieľ: 17:10
2. 2.5. rovinata etapa ciel rovina Le Locle > Morges 174 km cieľ: 17:10
3. 3.5. zvlnena etapa ciel rovina Romont > Romont 160 km cieľ: 17:10
4. 4.5. rovinata etapa ciel rovina Lucens > Torgon 176 km cieľ: 17:10
5. 5.5. rovinata etapa ciel rovina Ženeva > Ženeva 16,9 km cieľ: 17:10
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop