Giro bude najťažšie na konci, na Sagana čakajú vhodné etapy a silná konkurencia

1.10.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Na talianskej Grand Tour si prídu na svoje všetky typy cyklistov. Šprintérov čaká dostatočný počet hromadných dojazdov, klasikári sa môžu tešiť na výbušné koncovky, v programe nesmú chýbať tri časovky a jazdcov na celkové poradie preverí mimoriadne ťažký záverečný týždeň. Medzi hviezdy podujatia budú patriť Thomas, Nibali, Fuglsang, Gaviria, Matthews a prvýkrát v kariére sa zaradí do tejto spoločnosti aj Peter Sagan.
 
Preteky Giro d'Italia sú typické intenzívnou jazdou počas celých troch týždňov, ktorá preverí každého účastníka. Jazdci na celkové poradie nájdu už v prvom týždni tri horské etapy, ale výstupy na Etnu a Roccaraso budú skôr kontrolovanou záležitosťou ako útočným divadlom. V druhom súťažnom bloku sa bude najskôr prechádzať po strmých, výbušných stúpaniach a ten pravý súboj o ružový dres sa rozbehne až v štrnástej etape v časovke jednotlivcov. Odvtedy sa môžu meniť pomery v klasifikácii takmer každý deň a nad všetkými vyčnieva náročný vysokohorský program tretieho týždňa, ktorý zahrňuje také kopce kopce Stelvio, Colle dell'Agnello alebo Col d'Izoard. Ak poveternostné podmienky umožnia prechod cez všetky pripravené stúpania, favoriti budú musieť zamerať maximálnu pozornosť len na posledné etapy a v priebehu podujatia čo najviac šetriť energiu. Organizátori navrhli trasu pre skutočných špecialistov na trojtýždňové preteky, ktorí dokážu jazdiť koncentrovane každý deň, najlepšie výkony podávajú na konci Grand Tour a ich časovka je na kvalitnej úrovni.  
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© giroditalia.it)
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
Fotografia 1 z 22
 
Takmer každý z favoritov môže získať titul
 
Geraint Thomas musel oželieť TdF kvôli nedostatočnej pripravenosti, ale jeho výkony na Tirreno - Adriatico a v ITT na svetovom šampionáte ukázali, že sa dostal do správneho rytmu a bude patriť medzi favoritov na víťazstvo. Jeho hlavnou zbraňou budú časovky a keď sa dostane na líderskú pozíciu v klasifikácii po štrnástej etape, pre súperov nebude jednoduché zobrať mu ružový dres v horských etapách, keďže bude obklopený skúseným tímom. Thomas sa bude spoliehať na kľúčovú časovku, ale aby uspel, musí vytiahnuť v kopcoch také výkony, ako počas Tour v roku 2018. Na Tirrene predviedol silný výkon na stúpaní Sassotetto, čo je dobrý predpoklad, že jeho vrchárska forma bude na potrebnej úrovni a bude pripravený aj na brutálny posledný týždeň. Uvidíme, ako si poradí s vyčerpávajúcimi etapami vo vysokej nadmorskej výške, čo nebola vždy jeho silá stránka, a nástrahy môžu na neho striehnuť aj v nevyspytateľnej prvej časti pretekov, kde sa musia o neho maximálne postarať jeho spolujazdci.
 
Úspech na GT stále motivuje Jakoba Fuglsanga, hoci sa mu na najprestížnejších etapových pretekoch pravidelne nedarí. Len raz v kariére skončil v Top 10, ale to mu nebráni, aby sa nepokúsil na Gire zaútočiť na stupne víťazov. Z hľadiska čistého výkonu bude patriť k najsilnejším cyklistom na podujatí a aj jeho aktuálna forma nasvedčuje, že si môže konečne splniť kariérny cieľ. Vyhral Il Lombardia, na Okolo Poľska skončil druhý a silný výkon podal aj na svetovom šampionáte. Dánskemu jazdcovi nerobia problémy krátke kopce s prudkými sklonmi a ani dlhé, vyčerpávajúce stúpania a takisto dokáže podať spoľahlivý výkon v ITT. V horách sa môže spoľahnúť na podporu od silného Vlasova a kľúčovú úlohu môže zohrať aj Miguel López, no všetko bude záležať na motivácii kolumbijského cyklistu. Jakob Fuglsang sa nikdy výrazne nepresadil na GT z toho dôvodu, že buď ho zastavili smoliarske momenty, alebo mu došla energia na konci pretekov. Ak tieto príčiny znovu neovplyvnia jeho predstavenie, bude mať veľkú šancu získať stupne víťazov.
 
 
thomas 20 tirreno balik rcsff
Geraint Thomas (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Taliansku Grand Tour dokonale pozná Vincenzo Nibali a aj tentoraz bude presne vedieť, ako sa má správať na trati, aby bojoval o najvyššie priečky v poradí. Ako znalec miestneho terénu bude pripravený na vyzývavé profily prvej časti pretekov, kde niektorí favoriti môžu pri podcenení situácie zaváhať. Nepochybujeme, že to pravé Giro pre neho začne v štrnástej etape a odvtedy by mali jeho výkony len stúpať. Ako vyzretý vrchár potrebuje náročné vysokohorské etapy, aby vynikla jeho vytrvalosť, a na to sa môže spoľahnúť na konci pretekov. V horách nemusí nevyhnutne patriť k najsilnejším a útočiacim cyklistom, no jeho odolnosť, nezlomnosť a náročnosť posledných dní môžu postupne podkopávať sebavedomie jeho konkurentom.
 
Tretíkrát po sebe mieri na Giro Simon Yates a britský jazdec je presvedčený, že konečne mu vydrží forma počas celých troch týždňov a bude bojovať o titul, ako sa mu to podarilo na Vuelte v roku 2018. Vrchár s dynamickým prejavom vyhral na Tirrene po sólovom útoku na kopci Sassotetto a to len potvrdilo, že na talianskej GT sa chce ukázať v najlepšom možnom svetle. Poučený z edície 2017 bude maximálne šetriť energiu na druhú časť pretekov, ale v prvej polovici podujatia sa nachádza niekoľko lákavých ponúk pre výbušných vrchárov, čomu nemusí odolať. Pre dosiahnutie želaného výsledku bude kľúčové, aby zvládol najdlhšiu časovku, ktorá mu v minulej sezóne na Gire podlomila sebavedomie, a takisto maratónske horské etapy tretieho týždňa vo vysokej nadmorskej výške, kde stále môže prísť z jeho strany nejaké zaváhanie. Úspech na Vuelte v roku 2018 ho však ubezpečuje, že keď si zvolí správny plán, bude silný aj na konci tretieho týždňa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSimon Yates vyhráva na kopci Sassotetto
 
 
Kvôli zraneniu prišiel o Tour Steven Kruijswijk a holandský borec teraz dostáva novú šancu. Na Gire bude pôsobiť ako jediný líder v tíme Jumbo - Visma s cieľom dostať sa na pódium. Od pádu na Critérium du Dauphiné nepretekal a musí sa dostať do súťažného rytmu. Prvú časť podujatia tak potrebuje prekonať bez ujmy a postupne sa dostať na svoju najvyššiu úroveň. Kruijswijk je ten typ cyklistu, ktorého forma stúpa v priebehu GT a presne to bude potrebovať. Od druhej časovky sa dostane na svoj obľúbený terén, do dlhých kopcov, a práve tam má najväčšiu šancu vylepšiť si pozíciu v poradí. Ak sa cíti dobre, zvládne aj časovku a najväčšie nástrahy budú na neho striehnuť v prvej polovici pretekov, kde sa objaví niekoľko výbušných kopcov so strmými sklonmi, kde môže trpieť oproti súperom so svižnejším prejavom. Ak naskočí do druhej časti pretekov na dobrej pozícii v GC, jeho vrchárska vytrvalosť bude útočiť na vysoké priečky v poradí.
 
Na Gire sa tradične cíti veľmi dobre Rafal Majka, štyrikrát sa prebojoval do Top 10, a teraz sa chce dostať na stupne víťazov. Na Tirrene predviedol kvalitnú výkonnosť, ale aby sa presadil aj na talianskej GT, musí podať skvelý výkon v časovke a na konci pretekov vydržať s najlepšími v horách v každej jednej etape, čo mu v minulej edícii chýbalo. Pomáhať mu bude Patrick Konrad a rakúsky jazdec by už potreboval úspech na GT v celkovom poradí. V tíme Sunweb sa budú spoliehať na Keldermana a Oomena. Obaja majú schopnosti bojovať o najlepšiu desiatku, no aby patrili k najsilnejším jazdcom na pretekoch, musia si udržať výkonnosť počas celých troch týždňov. Budeme zvedaví, čo predvedie talentovaný João Almeida z tímu Deceuninck - Quick-Step, ktorý v tomto roku vytiahol niekoľko pekných vrchárskych predstavení. 
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

 
                                              
Lepšia konkurencia ako na Tour
 
Kvalitná konkurencia sa zíde aj medzi šprintérmi. Po obnovení sezóny vybojoval už osem výhier Arnaud Démare. Francúzsky jazdec sa mohol v poslednom čase plne sústrediť na Giro a tím FDJ mu poskytol na talianske cesty výbornú podporu. Démare je nielen rýchly, ale aj dostatočne odolný, aby prekonal bez ťažkostí zvlnené profily alebo klasikárske koncovky, takže na podujatí nájde dostatok možností. V minulom roku získal jednu etapu a takmer výhru v bodovacej súťaži a ani tentoraz nemôžu byť jeho ciele menšie. Do známeho prostredia sa vracia Fernando Gaviria, ktorý na Gire ukoristil už päť etapových triumfov a so silnou podporou UAE Emirates pôjde nekompromisne za ďalšími výhrami. V klasických hromadných dojazdoch ho bude veľmi ťažké poraziť a uvidíme, ako sa vysporiada s tými náročnejšími koncovkami určených pre rýchlych jazdcov, ktoré na Giro patria.
 
Po nevydarenej Tour sa posnaží napraviť dojem Viviani, ale nebude to mať jednoduché proti sviežejším súperom, v celku Deceuninck - Quick-Step bude ležať výsledková ťarcha na Álvarovi Hodegovi, ktorého čaká premiéra na GT, a so šprintérskymi ambíciami prichádza aj Israel Start-Up. Silnú skupinu tvoria Barbier, Cimolai, Zabel, ktorí musia vzájomne spolupracovať, ak chcú byť úspešní. Zaujímavou postavou bude Michael Matthews. Austrálsky borec si určite vyhliadne náročnejšie, klasikárske koncovky, kde pôjde za etapovým triumfom, prípade staví na únik vo zvlnenej či kopcovitej etape, keďže jeho odolnosť je mimoriadna. V kopcoch vydrží ako máloktorý klasikár, ale len priamo na talianskych cestách sa presvedčíme, ako je na tom po rýchlostnej stránke, či dokáže vybojovať dobrý výsledok aj v šprinte väčšej skupiny.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Premiéra Petra Sagana na Gire sa odohrá za netradičných podmienok, keď na taliansku GT prichádza iba dva týždne po Tour. Dostal len krátky priestor na zotavenie, čo bude hendikep oproti súperom, ktorí sa pripravovali výlučne na Giro. Na druhej strane v priebehu TdF jeho forma stúpala, vo zvláštnej sezóne nabral na francúzskych cestách potrebné súťažné kilometre a bude pokračovať na lepšom pretekárskom základe, než majú jeho konkurenti. Keď sa mu podarilo potrebne zregenerovať po vyčerpávajúcej Starej dáme, jeho forma môže byť ešte lepšia ako na Tour a potom sa môže pustiť so svojou typickou vervou získavať etapové triumfy. Ak by sa mu to podarilo, zaradí sa k vybraným cyklistom, ktorí vyhrali etapu na všetkých troch GT.
 
Ako odolný šprintér a klasikár nájde v programe niekoľko zaujímavých ponúk. Hneď v druhej etape sa bude finišovať do kopca s vhodným prevýšením, na konci šiesteho a ôsmeho dňa mu zahrajú do kariet menšie stúpania pred cieľom a vyhovuje mu aj selektívne finále desiatej etapy. Hromadné dojazdy bývajú na Gire okorenené technickými úsekmi, čo bude takisto jeho výhoda. Lákať ho bude aj cyklámenový dres a uvidíme, či Saganova prítomnosť vnesie bojovnosť aj na rýchlostné prémie, ktoré na Gire šprintérov zvyčajne nezaujímajú. Pre úspech v bodovacej súťaži bude kľúčové prežiť aj nesmierne náročný záverečný týždeň a v tom prípade musí Peter Sagan preukázať kvalitnú vytrvalosť, aby ho nezmohla únava. Keďže tím Bora - hansgrohe vsádza aj na úspech v klasifikácii, slovenskému pretekárovi budú hlavne pomáhať Bodnar a univerzálni borci Benedetti a Fabbro.
 
 
sagan 20 detail rusko asofpb
Peter Sagan (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
Podľa našej partnerskej stávkovej kancelárie Niké je najväčším favoritom na zisk celkového titulu Geraint Thomas s kurzom 2.05 a za ním nasleduje jeho krajan Simon Yates s kurzom 4.00. Vysoké šance majú aj Fuglsang (6.50), Kruijswijk (7.50), Nibali (8.00) a je zaujímavé, že bookmakeri viac veria na výhru v klasifikácii Vlasovovi (13.00) ako Majkovi (22.00). Na víťazstvo Petra Sagana v bodovacej súťaži je vypísaný kurz 2.75 a tesne za ním nasleduje Michael Matthews (3.30). Dobré vyhliadky má podľa bookmakerov aj Démare (4.00) a na Gaviriovu výhru v bodovacej súťaži je už nastavený vyšší kurz 8.00. Všetky kurzy ku Giro d'Italia nájdete tu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop