Na prvé kockové klasiky mieri silná konkurencia, tradičných favoritov dopĺňa Alaphilippe

23.2.2021, 18:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Sezónu klasík na mačacích hlavách štandardne otvorí obľúbený otvárací víkend. Omloop Het Nieuwsblad spoločne s K-B-K rozprúdia temperament na dlažobných kockách a s vyzývavým terénom sa prichádzajú zoznámiť kvalitní klasikári na čele so silnou zostavou Deceuninck - Quick-Step, na dobrý výsledok si naďalej trúfajú Avermaet s Gilbertom a stále väčšie ambície budú chcieť potvrdiť Stuyven, Trentin alebo Démare.
 
Omloop Het Nieuwsblad imituje terén, na ktorom sa jazdí Okolo Flámska, a býva vždy výzvou aj pre najlepších klasikárov. Kuurne - Brusel - Kuurne ponúka prijateľnejší profil, na ktorom môžu uspieť aj šprintéri, ale ich úspech závisí od poveternostných podmienok a ochote klasikárov súťažiť aj na miernejšom profile. Organizátori sa rozhodli neriskovať kvôli pandémii a divákov upozornili, aby zostali doma a preteky sledovali v televízii. Z toho dôvodu bude presná trasa podujatí zverejnená iba deň pred štartom a zároveň nebude oznámený časový harmonogram pretekov. 
 
 
asgreen 20 kbk triumf dqtf
Triumf Asgreena na KBK (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)

 
Kľúčom zostávajú Kapelmuur a Oude Kwaremont

Otvárací víkend sa zvyčajne odohráva na ustálených profiloch a veľké zmeny by sa nemali objaviť ani tentoraz. Na trase sobotňajšej klasiky sa zvyčajne nachádza trinásť bergov, niekoľko rovinatých úsekov na mačacích hlavách a takmer všetky tieto prekážky sa objavujú v druhej časti pretekov. Pretekárom urobia najväčšie problémy kockové stúpania a skupinu favoritov môže rozhýbať úsek, ktorý obsahuje Wolvenberg, kratšiu rovinatú pasáž na pavé, kockový kopec Molenberg a takisto prechod cez drsný dlažobný úsek Haaghoek, preto práve tu môžeme uvidieť aktivitu zo strany tých tímov, ktoré disponujú viacerými lídrami.
 
Záverečnú hodinku pretekov by mali okoreniť asfaltové bergy Leberg, Berendries, Elverenberg, kde môžeme takisto uvidieť pokus o útok, ale na rozhodujúci pohyb budú najvhodnejšie posledné dve kockové prekážky. Muur van Geraardsbergen je legendou flámskeho územia a maximá v okolí devätnástich percent sú vhodné len pre tých najsilnejších. Vrcholí len sedemnásť kilometrov pred páskou a o štyri kilometre neskôr sa bude stúpať na Bosberg, ktorý dosahuje najvyšší sklon na úrovni jedenástich percent, takže vo finále striehnu dve najťažšie prekážky celého dňa, čo bude zárukou kvalitného predstavenia.
 
Kuurne - Brusel - Kuurne má o poznanie ľahší profil. Jedenásť bergov neoplýva značnou náročnosťou, čo šprintérom dovoľuje myslieť na úspech. Tým najťažším kopcom je Oude Kwaremont, ktorý sa síce nachádza v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom, ale klasikári  tam budú rozhodne atakovať. Po Kwaremonte je pripravený už len jednoduchý terén a posledných päťdesiat kilometrov sa odohrá takmer na rovinatej trase, čo vytvára príležitosť pre najrýchlejších jazdcov v balíku. V minulej edícii však na takomto profile zaskočil šprintérov Kasper Asgreen. Na obidvoch pretekoch zohráva dôležitú úlohu aj počasie a počas najbližšieho víkendu bude k pretekárom vľúdne. Teploty sa majú pohybovať na úrovni trinásť stupňov, nemá fúkať silný vietor a ani sa neočakávajú dažďové prehánky.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Množstvo favoritov sľubuje útočné predstavenie
 
Hneď pri prvej príležitosti sa bude chcieť vytiahnuť kvalita tímu Deceuninck - Quick-Step. V zostave nechýbajú osvedčení borci Štybar s Lampaertom, čoraz silnejší Asgreen so Sénéchalom, na svoju príležitosť si môže počkať odolný a rýchly Ballerini a veľká pozornosť bude smerovať na Juliana Alaphilippa, ktorý sa bude pripravovať na tejto trase na Tour of Flanders. Od belgickej zostavy sa očakáva aktívna a útočná jazda. Niektorí lídri budú útočiť z väčšej diaľky, iný vyčkávať na rozhodujúce bergy a Quick-Step bude chcieť mať všetko pod kontrolou, aby v každej situácii bojoval o víťazstvo. Alaphilippe sa hodí so svojím zrýchlením na rozhodujúcu bitku na posledných kopcoch, ale už niekoľkokrát predviedol, že sa nebojí atakovať ani z väčšej diaľky. Taktika belgického zoskupenia býva vždy záhadou a súperi vedia, že s výnimkou Tima Declercqa bude každý cyklista Deceuninck - Quick-Step nebezpečný pri útočnom pokuse.
 
Titul bude obhajovať Jasper Stuyven a pre belgického cyklistu to budú vôbec prvé preteky sezóny. Vyznačuje sa odolnosťou na tvrdom teréne a je silný aj na kockových stúpaniach, no môže sa dostať pod tlak, ak sa bude musieť na finálnych bergoch vysporiadať s akceleráciou takých jazdcov ako Alaphilippe. Nezlomný jazdec tímu Trek - Segafredo sa môže spoľahnúť na spoluprácu s Pedersenom a Theunsom, ktorí sa vedia pohybovať na takejto trase, a spoločnými silami majú kvalitu, aby sa vždy objavili v tom správnom útoku. Na takúto možnosť sa budú spoliehať aj Philippe Gilbert s Timom Wellensom, ktorí sa najlepšie cítia na čele pretekov v zaujímavom nástupe. Ak sa objavia v niektorej z vedúcich skupín, preteky dostanú atraktívny rozmer, lebo obaja majú dobrú formu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej edície OHN
 
 
Na klasikách sa po dlhšom čase predstaví v nových tímových farbách Greg van Avermaet. V tíme Ag2r Citroën bude spoločne pretekať s Oliverom Naesenom a aj od tejto dvojice sa dá očakávať taktická  jazda. Jeden z nich môže útočiť a druhý čakať na rozhodujúce bergy, no ten silnejší z nich si môže vynútiť podporu od toho druhého. Van Avermaet už má 35 rokov a čoraz častejšie bude musieť dokazovať, že má stále dostatočnú akceleráciu a odolnosť. Naesen potrebuje výsledky a prítomnosť skúseného krajan mu môže len pomôcť.
 
Na štarte uvidíme aj ďalších klasikárov, ktorí pred sezónou zmenili dres. Matteo Trentin v celku UAE Emirates bude chcieť potvrdiť svoje zlepšené výkony z uplynulých ročníkov a po svojom boku bude mať Alexandra Kristoffa, ktorý na klasikách dokáže predviesť svoju rýchlosť a vytrvalosť. Do tímu Israel Start-Up sa sťahoval Vanmarcke, aby našiel novú motiváciu a stále bojoval o veľké triumfy počas jarnej kampane, a v tíme EF Education - Nippo ho strieda Valgren, ktorý takisto potreboval znovu nakopnúť po nevydarenom účinkovaní v NTT. V celku Total Direct Energie dostal vítanú pomoc Terpstra a jeho spolupráca s Boassonom Hagenom môže byť prospešná pre obidvoch cyklistov.
 
Na štarte sa predstavia aj Teuns, Colbrelli, Benoot ako skúsení klasikári, prekvapiť bude chcieť Démare, Movistar plánuje dostať do hry na pavé Cortina a v zostave Ineosu sa predstaví dravý Moscon a talentovaný Pidcock, ktorý sa typologicky hodí aj na severské klasiky. V drese Bora - hansgrohe mal na podujatí účinkovať Peter Sagan a jeho neúčasť  môžu využiť Pöstlberger alebo nováčik v tíme Politt, ktorý skončil tretí na Etoile de Bessèges. Po nútenom odstúpení z UAE Tour sa otvára cesta pre Matthieu van der Poela, ktorý prejavil záujem zúčastniť sa na podujatí, ale 24 hodín pred začiatkom musí mať negatívny test na koronavírus. Nikto nepochybuje, že prítomnosť Van der Poela na Omloope by zvýšila atraktivitu pretekov, najmä po tom, čo vyhral prvú etapu na UAE Tour.
 
 
demare 20 giro radost rcsff
Arnaud Démare (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Počasie a trasa zvyšujú šance šprintérov

Na K-B-K sa chystá zaujímavá skupina šprintérov, ale tá bude musieť mať okolo seba vystavenú kvalitnú tímovú podporu, aby vo finále ustriehla všetky útočné pokusy a zariadila hromadný dojazd pelotónu. Záverečnému šprintu budú chcieť zabrániť najmä zostavy Ag2r Citroën, Ineos, Trek - Segafredo alebo Bora - hansgrohe. Zvedaví budeme na Deceuninck - Quick-Step, ktorý na tieto preteky zobral šprintéra Álvara Hodega, ale ten nemusí byť stopercentne fit po páde na Clasica de Almeria, preto sa môže vyskytnúť príležitosť aj pre Štybara, Lampaerta alebo Asgreena. 
      
Medzi šprintérmi bude prekypovať sebavedomím Arnaud Démare, ktorý sa veľmi usiluje konečne vybojovať výhru na severskej klasike. Na Tour de la Provence sa mu príliš nedarilo, ale koncovka v meste Kuurne by mu mala vyhovovať. Na šprintérsku klasiku budú patrične pripravení Alexander Kristoff alebo Sonny Colbrelli, ktorým by najviac sedel náročný a selektívnejší priebeh pretekov zakončený šprintom hlavnej skupiny, a v celku Lotto - Soudal bude patriť líderská úloha Johnovi Degenkolbovi, ktorý by potreboval povzbudiť dobrým výsledkom. Kvalitnú konkurenciu doplnia Laporte, Coquard, Mareczko a v celku Israel Start-Up sa budú spoliehať na Barbiera alebo Hofstettera.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop