Delegáti UCI radikálne odmietli Cooksona, cyklistiku povedie priateľ Slovákov

21.9.2017, 18:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V Bergene sa nerozdávajú len medaily pre cyklistov, ale veľká pozornosť smerovala aj na kongres delegátov UCI, ktorý rozhodol o novom vedení Medzinárodnej cyklistickej únie. Doterajší prezident Brian Cookson neobhájil svoj mandát a na najvyššej priečke ho vystrieda húževnatý francúzsky vyzývateľ David Lappartient.
 
 
Predchádzajúci prezident nesplnil očakávania
 
Vedenie cyklistickej únie sa volilo naposledy pred štyrmi rokmi vo Florencii. V napínavej atmosfére v prostredí kauzy Lanca Armstronga uspel Brian Cookson, ktorý porazil Pata McQuaida ako predstaviteľa UCI, ktorý kryl podvody amerického pretekára. Brian Cookson však nevyužil veľké volanie po zmene a na najvyššej cyklistickej pozícii vydržal len štyri roky. Kratšie vládol len Max Burgi v rokoch 1936 - 1939. 
 
Počas predchádzajúcich štyroch rokov mu bolo vyčítané pomalé napredovanie ohlásenej reformy, ktorá pôsobila nesystematicky a miestami aj chaoticky. Väčšina európskych národných federácii nebola spokojná ani s fungovaním samotnej UCI, kde mal až príliš silné slovo Martin Gibbs, považovaný za šedú eminenciu medzinárodnej únie, ktorého si Cookson zobral zo sebou z britskej cyklistiky a tieto úzke väzby s Veľkou Britániou pokračovali aj vo švajčiarskom Aigle.
 
 
kongres 2017 foto
Priebeh kongresu (© Katarína Ďurková)
 
 
V tomto smere viedol kritiku aj David Lappartient, ktorý pred voľbou povedal, že UCI veľmi rozbujnela, správa sa zvláštne, nepredvídateľne a najmä reformuje veľmi pomaly. A drvivá väčšina delegátov mu dala za pravdu, keďže v hlasovaní získal 37 hlasov a Cookson iba osem. Samotného hlasovania sa zúčastnilo iba 45 voliteľov. Hlasujúci boli vybraní spomedzi všetkých delegátov, ktorí zastupovali 196 národných zväzov. Hlasoval aj prezident SZC Peter Privara.
 
Brian Cookson bol po prehre veľmi sklamaný, pretože veril, že má podchytených najmä delegátov mimo Európy, ale veľmi sa mýlil. Po ukončení svojho pôsobenia na čele UCI povedal: "V prvom rade chcem zablahoželať Davidovi Lappartientovi k jeho víťazstvu vo voľbách. Dnešná UCI je úplne inou organizáciou, než akú som prevzal pred štyrmi rokmi, preto odchádzam so vztýčenou hlavou. Opúšťam UCI s vedomím, že som splnil všetky sľuby, ktoré som dal na začiatku svojho mandátu. Naša snaha na podporu rodovej rovnosti, na zvýšenie príťažlivosti cyklistiky a záujem o podporenie rozvojových krajín spôsobila, že cyklistika inšpiruje milióny ľudí po celom svete. Som mimoriadne sklamaný, že som nedostal mandát na dokončenie začatej práce, ale verím, že David Lappartient bude viesť UCI správnym smerom."            
 
 
Nový vietor v UCI môže pomôcť aj slovenskej cyklistike
 
Nový šéf Medzinárodnej cyklistickej únie pochádza zo severozápadného Francúzska, vyštudoval geodéziu a vyrastal v cyklistickej rodine. Ako dvadsaťročný pôsobil na Tour de France v úlohe časomerača a postupne sa vypracoval až na prezidenta Francúzskej cyklistickej federácie a v tejto funkcii pôsobil v rokoch 2009 - 2017. Ako funkcionár sa presadil aj na medzinárodnom poli. V roku 2013 sa stal šéfom Európskej cyklistickej únie a o štyri roky neskôr svoju pozíciu obhájil. Zároveň od sezóny 2013 plnil úlohy ako viceprezident UCI, preto sa rozhodol využiť svoje skúsenosti a v Bergene zabojovať o ten najvyšší post.
 
 
lappartient privara kongres
David Lappartient a prezident SZC Peter Privara (© Katarína Ďurková)
 
 
David Lappartient bezprostredne po svojom zvolení poďakoval delegátom za podporu a silný mandát a sľúbil, že urobí všetko preto, aby bol úspešný. "Je to veľká zodpovednosť a  v nasledujúcich štyroch rokoch sa budem snažiť, aby som splnil svoje záväzky a naplnil dôveru, ktorú som dostal. Som rád, že moji voliči pochádzajú zo všetkých kontinentov. Verím, že to znamená nádej pre lepšiu budúcnosť medzinárodnej cyklistiky."
 
Už v predvolebnej kampani zverejnil niekoľko zaujímavých cieľov, ktoré bude chcieť naplniť v prezidentskom kresle. Lappartient je podporovateľom klasických podujatí s bohatou históriou a nesúhlasí s prílišným rozširovaním pretekov WT. Tiež nerozumie, ako sa môžu tieto preteky najvyššej kategórie prekrývať. Ak nepríde k ich redukcii v mužskej časti, tak v ženskom kalendári určite, pretože je to neúnosné pre ženské celky. Zároveň vyslovil myšlienku, že majstrovstvá sveta by sa mohli konať len raz za štyri roky.       
 
Jeho úlohou bude aj posilnenie pozície UCI z ekonomického hľadiska. Chce finančnú stabilitu tímov, plánuje získať viac financií z televíznych práv, a tým pádom sa musí upraviť aj vzťah medzi cyklistickou úniou a organizátormi pretekov. A zároveň chce zvýšiť vplyv jednotlivým národným zväzom. Lappartient je bojovníkom proti mechanickému dopingu, podľa jeho názoru musia byť pri jeho odhaľovaní použité všetky najmodernejšie a dostupné prostriedky. A túto tézu vyslovil aj hneď po voľbách. "Máme pred sebou niekoľko problémov. Ak chceme zlepšiť ekonomický model fungovania cyklistiky, musíme spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami. Potom je tu problém mechanického dopingu, ktorému sa treba vážne venovať. Chcem, aby bola UCI na čele tejto misie. Nehovorím, že profesionálni jazdci používajú elektrické motory, ale musíme si byť stopercentne istí, že v pelotóne sa nevyskytujú žiadne takéto nedovolené prostriedky. Cyklisti, ktorí poctivo trénujú, si zaslúžia niečo iné ako len počúvať o elektrických motoroch."
 
 
lappartient 2017 tlacovka bergen
David Lappartient na tlačovej konferencii (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Podporovateľom francúzskeho kandidáta bol aj Peter Privara, ktorý ho pochválil, že predviedol lepšiu kampaň. Napríklad každému zväzu poslal svoj volebný program v národnom jazyku. Prezident Slovenského zväzu cyklistiky má dobré vzťahy s Davidom Lappartientom, ktorý sa objavil v minulom roku aj na Okolo Slovenska. Pred troma rokmi bol práve Francúz za kongres UCI a UEC v Bratislave.
 
Peter Privara je rád, že tieto kontakty môžu pomôcť slovenskej cyklistike na diplomatickom poli ohľadom lobingu a aj získať dôležitú funkciu v UCI. "Mne sa páčili tieto voľby, lebo kandidáti na seba neútočili. Pred voľbou len predstavili svoj program a potom si podali ruky. Cookson odviedol kus práce, ale delegáti sa rozhodli pre niečo iné, nové. Ale je jasné, že zmena nepríde okamžite. Ja mám problém s tým, aby sa svetový šampionát odohral len raz za štyri roky. S Davidom máme dobré vzťahy, na Okolo Slovenska sa mu páčilo a pochválil aj organizáciu pretekov. Dokonca to spomenul aj teraz večer pred kongresom. Dúfam, že sa dostaneme do nejakej komisie, ktorá bude mať svoju váhu." Celé vyjadrenie nájdete v audio podobe nižšie.
 
O blízkosti našich funkcionárov s novozvoleným prezidentom UCI svedčí aj fakt, že Privara spolu s generálnou sekretárkou Jakubovou boli dnes večer pozvaní na privátnu oslavu volebného výsledku do jednej z bergenských reštaurácií. Ešte lepšie vzťahy má vedenie nášho zväzu s Enricom Della Casom, dlhoročnou pravou rukou Lappartienta, vďaka ktorému SZC iba za tento rok ušetril na rôznych poplatkoch zhruba 50 000 eur vďaka preradeniu medzi inú kategóriu krajín. Rodák z Lausanne a od dnes druhý muž svetovej cyklistiky bol tento rok na Slovensku dvakrát.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Privaru o novom prezidentovi UCI
{play}images/music/2017/privara-kongres-volba-prezidenta-mensi.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
privara 2017 lappartient blahozela
Peter Privara gratuluje Davidovi Lappartientovi (© Katarína Ďurková)
 
 
lappartient 2017 volby
Privara, Jakubová a Ďurková na spomínanej oslave s novým prezidentom UCI (© SZC)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop