Reakcie: Prefíkane neviditeľný. Sagan zavŕšil hetrik, pretože sa nebál prehry

24.9.2017, 23:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Peter Sagan prepísal históriu cyklistiky a športu. V nórskom Bergene vyrovnal rekord v počte triumfov z hromadných pretekov na MS. S tromi zápismi sa dostal do skupiny jazdcov ako Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx a Óscar Freire. Navyše, Žilinčan to dokázal v rámci 90-tich ročníkov ako najmladší jazdec, ako jediný na troch kontinentoch a ako prvý trikrát za sebou.  
 
Výnimočné je, že sa mu to podarilo na výrazne rozdielnych tratiach a rozličnými spôsobmi. Pred dvomi rokmi v americkom Richmonde zaskočil súperov sólovým únikom, minulý rok v katarskej Dauhe zdolal bočné vetry, extrémne teplo, a najmä klasických šprintérov, zatiaľ čo v nórskom Bergene trpezlivo pretrpel selektívne a útočné okruhy s kopcom. Ušetril najviac energie spomedzi odolných šprintérov. 
 
Práve tretí triumf na MS v rade označil za "najťažší profilom aj štýlom pretekania". "Každý rok bol jedinečný. Tento mal náročnejší priebeh pre svoju nepredvídateľnosť. Máte len jeden výstrel v nohách na takomto type podujatia. Hoci je to 267 kilometrov, môžete sa výrazne pohnúť len raz. Zaútočiť, ísť do úniku alebo šprintovať. Čo urobíte? Do posledného kilometra sme nevedeli, že to bude šprint," vysvetlil Sagan.  
 
 
bergen 207 podium bohfst
Kristoff, Sagan, Matthews. Pódium pretekov Elite (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)

 
Žilinčan priznal, že "nemal stratégiu", "ráno nepoznal trasu", ale vedel, že na tak dlhej trati bude kľúčový každý kúsok energie. Navyše, keď po chorobe nebol v top forme. A tak bol nenápadný, až neviditeľný. Viacerí cyklisti uviedli, že ho ani raz nevideli a zabudli naňho. "Už je legendou. Celý čas som bol vpredu, ale ani raz som ho nevidel. Zabudol som, že preteká. V závere predviedol, že jazdí vlastnú ligu," prezradil Nemec Rick Zabel pre Radsport-News.
 
Bývalý zverenec trénerov Petra Zánického a Milana Novosada predviedol načasovanie ako z veľkej knihy. Prirodzenú pretekársku živeľnosť nahradil trpezlivým vyčkávaním. Čakal vyše 267 kilometrov, aby rozhodol na posledných 300 metroch. Určite využil aj bohaté skúsenosti z jarných klasík, na ktorých veľakrát doplatil práve na svoju prílišnú všestrannosť a viditeľnosť. 
 
"Sagan má gule ako kokosové orechy. Nestará sa, či prehrá, čo mu dáva veľa možností ako vyhrať," uviedol v diskusii jeden zo zahraničných fanúšikov. "
Sagan to berie tak: Ok, ďaľší dúhový dres... Je to neuveriteľný športovec a víťaz zabijak. Nevídané," napísal na Twitter bývalý cyklista a manažér Johan Bruyneel.
  
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana (majster sveta)
{play}images/music/2017/sagan-po-pretekoch.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Víťazný skalp venoval slovenský fenomén dvom ľuďom. Exkolegovi z pelotónu Michelemu Scarponimu, ktorý tragicky zahynul na jar a v pondelok by oslávil 38. narodeniny, a tiež manželke Katke, ktorá je už v ôsmom mesiaci tehotenstva.
 
"Bol to mimoriadny človek. Vždy sa usmieval a dával pozitívnu energiu," spomenul si na Scarponiho. Zaujímavosťou je, že Taliani mali usmievavú fotku zosnulého cyklistu nalepenú počas pretekov na bočnom skle mechanického vozidla. 
 
Sagan sa stal tretí raz majstrom sveta, čaká ho úloha otca, a tak sa ho novinári spýtali aj na to, či neklesne jeho hlad po športových úspechoch. "Chcete, aby som prestal pretekať? Najprv ma nechajte, nech si to užijem. Dúfam, že mi to pôjde aj v budúcej sezóne, ale v tomto športe človek nikdy nevie. Žijem deň po dni. Kto vie, čo sa môže stať zajtra," povedal podľa Cyclingnews. Ďalšie preteky už v tejto sezóne neabsolvuje, pretože chce byť s rodinou.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Juraja Sagana
{play}images/music/2017/sagan-juraj-po-pretekoch.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Privaru (prezident SZC)
{play}images/music/2017/privara-ms-po-pretekoch.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Doplňme, že Saganovo zavŕšenie hetriku opäť spĺňalo aj filmové kritériá. Týždne pred šampionátom ho trápila choroba, a tak visel otáznik nad jeho formou. Pár kilometrov pred páskou si už myslel, že titul nezíska, ale napokon to dokázal v tesnom fotofiniši. Obrovské emócie zažíval aj šéf tímu Bora - Hansgrohe Ralph Denk, ktorý vo VIP zóne plakal od šťastia.
 
Pridala sa k tomu mnohonásobne lepšia atmosféra ako v Katare a extra dramatický prvok - výpadok televízneho signálu, počas ktorého sa Sagan vrátil do boja o triumf. Výpadok nastal po vyše šesťhodinovom prenose práve v posledných kilometroch. K prerušeniu šírenia televízneho signálu došlo pre výpadok elektriny v meste Floren. Signál sa tak nedostal do televízneho vozu nórskej televízie TV2. Problém vyriešili spontánne napojením sa na statické kamery pri cieľovej rovinke. 
 
Na webe CyclingWeekly sa na to pozreli optimisticky. Diváci pri televízii predsa zažili podobné vzrušenie ako tí priamo pri trati, keďže videli záverečné dianie iba čiastočne a chaoticky. Zároveň si zavtipkovali, že kilometre čiernej obrazovky budú dostupné z iných zdrojov, podobne ako v časoch bez profesionálnej techniky. "Spomienky jazdcov, amatérske zábery a možno vzniknú aj konšpiračné teórie..."
 
Jedna by mohla prameniť z faktu, že porazený domáci rýchlik Alexander Kristoff si ešte 150 metrov pred páskou myslel, že titul získa on. "Dúfal som, že Sagan nie je za mojím kolesom, ale niekto iný. Lenže bol príliš blízko Ak by to bol trochu dlhší šprint, tak by som to možno dokázal, ale možno by to znova lepšie načasoval a urobil lepší šprint. Je zaslúžený víťaz," vyhlásil sklamaný Nór.
 
Jeho krajina však dopadla lepšie ako v roku 2016, keď krajan Boasson Hagen prekvapil Kristoffa. Vtedy mu nerozbehol šprint, ale vyrazil dopredu samostatne, a tak získali iba šieste a siedme miesto. Kristoffovi sa za "krádež" domáceho vavrínu ospravedlnil aj Peťo Sagan a humorne dodal, že aspoň môže nosiť dres európskeho šampióna. 
 
Kristoff opísal ich súboj podľa Cyclingnews takto: "Mal som dobrý šprint a nebolo to o tom, že by som už nevládal. Ale Sagan mal väčšiu silu a možno bol čerstvejší. Vyhral tretíkrát a na takýchto podujatiach je najlepší. Určite som smutný a sklamaný, ale to mi teraz nepomôže. Zároveň som vedel, že na tejto náročnej trase pôjdem na hrane, takže z tohto pohľadu som šťastný." Zároveň nórsky rýchlik priznal: "Siahal som na životný výsledok na domácej pôde. Vždy to budem brať ako premárnenú príležitosť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaReakcie zo sveta
Nedokázal to ani Eddy Merckx. Peter Sagan získal tretí titul majstra sveta v rade, keď zdolal domáceho hrdinu Kristoffa. Nórsku fanúšikovia mu odpustili a v Bergene ho oslavovali ako rockovú hviezdu.
(agentúra DPA)
 
Trojnásobný šampión Peter Sagan je už vo veku 27 rokov legendou cyklistiky. So 101 víťazstvami dokázal svoju silu na všetkých poliach. Je ťažké povedať, odkiaľ vychádza dúha, ale končí sa vždy pri Saganovi.
(LEquipe)
 
Absolútne neuveriteľný kúsok v podaní Sagana. Úžasne sa zvrtol 300 metrov pred páskou a našiel svoj priestor. Má veľkú kvalitu a stále sa zlepšuje.
(Chris Boardman, bývalý olympijský víťaz v cyklistike)
 
 
Austrálčan Michael Matthews skončil šampionát na pódiu za Saganom podobne ako v roku 2015, keď získal striebro. Aj preto bol viditeľne frustrovaný z bronzu. "Som rád, že som na pódiu, ale bola to chyba. Veľa som doskakoval chalanov, čo útočili, ale reálne neodišli. Pelotón zostal príliš veľký, a tak som mrhal energiou. Sagan stále sedel vzadu a hral na to, že sa skupiny spoja. Možno som to tiež mal urobiť, ale už to nezmením."
 
Matthews zostal v hre pre šprint, ale 500 metrov pred páskou ho mierne zatvorili Sagan a jeden z českých pretekárov. Potom už jednoznačne nemal dostatok energie na víťazný šprint. "Som frustrovaný. Minul som veľa energie na návrat, a práve vtedy začal šprint. Ťažko povedať či by som na to mal s ušetrenou energiou, ale veľmi rád by som to skúsil."
 
Matthews, ktorý má za manželku Slovenku, pochválil aj Saganov výkon a okamžite hľadal cestičky, ako ho v budúcnosti prekonať: "Skvele časuje formu a pravdupovediac som ho celý deň nevidel. Dnes sme sa nesústredili na iných, ale len na náš výkon. Žiaľ, nestačilo to. Nie som si istý, čo chýbalo. Musíme prehodnotiť, čo ešte môžem spraviť vo finále navyše." 
 
Aj štvrtý muž z Bergenu, Matteo Trentin, pôsobil po dojazde veľmi sklamane. "Viem, že je to dobrý výsledok, ale keď máte dobré nohy, tak je to veľké sklamanie. Úprimne, na boj o víťazstvo som nemal. Sagan a Kristoff otvorili šprint a vzdialili sa od nás všetkých. Ale mal som na zisk bronzu, čo teraz ťažko znášam." Trentin však dokázal, že v roku 2018 môže byť nebezpečným lídrom tímu Orica - Scott pre klasiky. 
 
Pomerne neúspešne dopadli celodenne aktívne tímy ako Belgicko (najlepšie šiesty Van Avermaet), Česko (štrnásty Štybar) či Holandsko (Terpstra na 24. mieste). Belgičania ťažko znášali, že za odvedenú prácu nezískali viac ovocia a mnohí fanúšikovia kritizovali absenciu taktiky.  
 
"Zapnete televízor, prepnete na majstrovstvá sveta, ale zdá sa vám, že sledujete Tour de France? To je normálne. Obrázky sa totiž podobajú. Veľa cyklistov a vedie ich Julien Vermote. Mnohé titulky ho chvália, získal prezývku "Zabijak únikov..." komentoval dianie na trati belgický Nieuwsblad. 
 
"Aký je plán Belgičanov na obetovanie Vermoteho? Možno žiadny," reagoval jeden z fanúšikov. "Mal by si vypýtať prémie za odjazdené kilometre na čele pelotónu," vtipkoval ďalší na adresu tradičného tempára hlavnej skupiny.
 
Smutnými hrdinami sa v Bergene stali Talian Gianni Moscon a Austrálčan Matthew Hayman. Moscona diskvalifikovali z 29. miesta, pretože po páde sa príliš dlho držal tímového auta. A Hayman sa zaplietol do pádu, ktorý zapríčinil konvoj vozidiel. Jeho bradu teraz zdobí päť stehov.
 
"Nie som si istý, či som skutočne narazil do auta alebo som bol veľmi blízko. Vracal som sa naspäť do pelotónu a mal som pocit, že mnohí vodiči z konvoja počas roka na pretekoch nešoférovali. Toto sú možno moje posledné MS a toto nie je spôsob, ako som chcel skončiť. Som trochu sklamaný," vyhlásil 39-ročný veterán. Bezpečnosť zhoršuje fakt, že v konvoji na MS jazdia aj vodiči z rôznych menších národných zväzov s menšími skúsenosťami.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop