Po Lombardii: Súperi priznali Pinotovu dominanciu, LottoNL si pochválilo svoju taktiku

13.10.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Záverečný monument sa odohral v netypicky letnom počasí a bolo sa na čo pozerať. Už päťdesiat kilometrov pred cieľom sa odhodal na atak Primož Roglič. LottoNL-Jumbo to považovalo za jedinú možnú cestu. Nasledovali ho Nibali s Pinotom. Aj keď do toho Žralok dal srdce, Thibauta označil za silnejšieho. Rafal Majka si myslel, že unikajú priskoro.
 
 
pinot 18 lombardia triumf rcsf
Thibaut Pinot s triumfom (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Thibaut Pinot zúžitkoval perfektnú formu z tohto obdobia, mal skvelý deň aj správnu taktiku, keď sa rozhodol odísť už na Colma di Sormano a v závere sa dokázal zbaviť aj miestneho hrdinu a vlaňajšieho víťaza Nibaliho. "Som šťastný, že som vyhral. Mám jednu z najlepších foriem svojej kariéry, je to skvelé. Spomedzi monumentov mám najradšej Lombardiu. Vždy som ju chcel vyhrať. Keď som zbadal, že Nibali zaútočil, povedal som si: "Bingo, to je ten správny moment." Potom som zviedol pekný duel s Nibalim. Zvíťaziť nad ním je krásny symbol. Som rád, že Nibali zaútočil na Sormane. To bolo kľúčové miesto. Moji tímoví kolegovia boli vynikajúci, ich práca bola úžasná. Bolo pre mňa veľmi potrebné zvíťaziť pre nich a finišovať takým spôsobom," vravel Francúz, ktorý vyhral svoj prvý monument.
 
Dnes jeho najväčší súper Vincenzo Nibali znova potvrdil, že sa na tieto preteky vie výborne pripraviť, má cit na správny moment ataku, perfektne zjazduje v úzkych uličkách a hoci sa na rozdiel od Pinota netešil životnej forme, iba málo mu chýbalo k tretiemu triumfu. "Vždy sám od seba vyžadujem to najlepšie a dnes som do toho dal všetko, ale v určitej chvíli moje nohy povedali nie. Potom, čo sa stalo, môžem byť morálne šťastný s týmito pretekmi. Dal som do toho srdce, ale Pinot bol veľmi silný. Na jednej strane, môžem byť šťastný, na druhej, nie veľmi šťastný, ale to nevadí," vravel v cieli víťaz tohtoročného Miláno - San Remo, ktorý sa k dnešnému druhému miestu dopracoval pomerne kuriózne. Skupina prenasledovateľov ho dobehla, ale taktizovala, a tak jej znova nastúpil. Treba tiež povedať, že jeho tím s arabskou licenciou bol jasne najsilnejší. Pozzovivo s I. Izagirrem "tieňovali" súperov a dostali sa aj do Top 10, hoci špurt im tradične nejde.
 
 
nibali 18 pinot lombardia ruky rcsf
Vincenzo Nibali a Thibaut Pinot na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Veľký súboj o triumf odštartoval na Sormane Primož Roglič. Slovinec síce vyjadrenie médiám neposkytol, ale citovať budeme jeho športového riaditeľa Addyho Engelsa z tímového webu: "Bolo to tak naplánované. Chceli sme prevziať iniciatívu na Sormane, aby sme preteky čo najviac šťažili. V tom sme uspeli, keďže si Primož okamžite vybudoval náskok. Na konci sa to ukázalo ako kľúčový krok a dovtedy to bola pre nás ideálna situácia. Nanešťastie, nemal nohy na to a už ani silu na Civigliu, aby bojoval o pódium. Bol to však krásny ťah od nášho tímu, inak sme konať nemohli. Tím zajazdil skvelé preteky a ukázal bojového ducha. To mi k spokojnosti stačí." Dodáme, že Primož prišiel do cieľa sedemnásty.
 
Hoci správny moment v kopci premeškal, neuveriteľnou zjazdárskou kvalitou doskočil dopredu stále iba 21-ročný supertalent Egan Bernal a hoci na predposlednom kopci Civiglio s s čelným duom neudržal, získal ďalšie skvelé skúsenosti. "Som spokojný s výsledkom a šťastný, lebo som bol dva mesiace bez pretekov a začal som pretekať ďalší raz tento týždeň. Chcel som tu dosiahnuť dobrý výsledok a prišiel som dvanásty. Ale musím byť rád, keďže je to normálne a musím sa zotaviť po páde na Gran Piemonte. Dnes som zakončil sezónu s dobrými pretekmi a bol som schopný pomôcť tímu, z toho dôvodu musím byť šťastný. Sústredil som sa na to, aby som sa dostal do prvej skupiny, lebo som vedel, že na poslednom stúpaní s nimi nebudem. Tak som radšej zvolil rýchly zjazd, ale bez riskov, aby som to mal pod kontrolou. Často som schopný takto vrátiť sa k lídrom, to je celkom fajn."
 
 
bernal 18 rozhovor rcsf
Egan Bernal (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Keďže Bernal s Rogličom vpredu nevydržali, tretia pozícia sa otvorila prenasledujúcej skupine. V špurte bol najsilnejší Dylan Teuns, ktorý potvrdil, že stále rastie a v Bahrajne-Merida bude veľkou posilou. "Sú to moje posledné preteky v tomto roku, takže sa mi už vyhrať nepodarí. Nevadí, je to druhé pódium v tomto týždni a desiate v sezóne. Tento rok to takto šlo. Je to škoda, ale môžem byť len šťastný, že som sa v takýchto pretekoch ocitol na pódiu. Vedel som, že Sormano bude rozhodujúce, snažil som sa udržať s najlepšími, no nebolo to jednoduché. Tvrdo atakovali, ja som prešiel vrcholom asi tridsať metrov a nie príliš ďaleko, ale v zjazde nebolo možné ich dobehnúť. Pinot bol neprekonateľný," vravel pre talianske SpazioCiclismo Belgičan.
 
Tradičnou aktivitou hýril Daniel Martin, ale borec UAE Team Emirates má často problémy so správnym načasovaním. Dnes chytal zajaca za chvost. Útočil, keď už bolo neskoro a v špurte skupiny bol bez šance. "Zo začiatku pretekov som sa cítil dobre, na Ghisallo aj Sormano som mal stále také pocity. Keď sme chytali útoky, podal som maximálny výkon a spravil všetko preto, aby som sa dostal na pódium, aspoň na tretie miesto. Riskoval som, buď všetko, alebo nič," priznal na tímovom webe. Iba pripomíname, že tu štartoval aj jeho kolega Fabio Aru, ale veľmi slabú sezónu ukončil nenápadne.
 
 
martin d 18 lombardia stupanie uaefb
Daniel Martin v stúpaní (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

 
Vzhľadom na únik favorizovanej štvorice a viacero skupiniek sme nemali ideálny prehľad o situácii vzadu, no kamery zachytili v snahách aj Rafala Majku, ktorý si v zjazde z Civiglia dorazil Martina a virtuálne sa delil o tretiu priečku. Skupina ich ale dobehla a finišoval siedmy. "Nečakal som, že sa ataky zbehnú tak rýchlo. Zmeškal som Pinotov útok, myslel som si, že je to stále ďaleko do cieľa. Roglič a Bernal museli v závere zaplatiť za svoje útoky, ale Pinot bol veľmi silný a víťazstvo si zaslúži. Cítil som sa dnes celkom fajn, dal som tomu sto percent. Útočil som, ale situácia tam nebola ľahká. "Chránili" ma traja cyklisti z Bahrajnu-Merida. Koniec koncov, som hrdý na to, ako sme dnes jazdili ako tím," citoval Majku poľský Rowery.org.
 
Podobný výkon predviedol piaty Tim Wellens, ktorý sa tu po troch slabších výsledkoch opäť dostal do hry a dobre ukončil dobrú sezónu. "Teší ma môj výsledok. Najsilnejší jazdci odišli na Sormane. Po Civigliu som dobehol Dana Martina a Rafala Majku, už len Pinot s Nibalim zostávali na čele. Ale nemohli sme ostať vpredu pred skupinou s Teunsom, lebo nás ľahko dolepili. Aspoň sme dobehli Nibaliho, ktorý však zas ušiel. Druhé miesto bolo fuč. Začal som šprintovať priskoro, ale som spokojný s piatym miestom. Je pekné týmto výsledkom zakončiť sezónu. Zajtra s Thomasom de Gendtom začíname naše cyklistické dobrodružstvo - ideme do Belgicka na bicykli. Čaká nás 1800 kilometrov, miestami cez Alpy, takže odchádzame skoro a tešíme sa na zábavu."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Výsledky Il Lombardia 2018
1. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 5:53:22 500
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32 400
3. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:43 325
4. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 00:43 275
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:43 225
6. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:43 175
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:43 150
8. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:43 125
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:48 100
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:22 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop