Na V4 neuvidíme slovenského obhajcu maďarského titulu, no 27 iných Slovákov

21.4.2017, 11:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Predposledný aprílový víkend sa už tradične uskutoční dvojica jednorazoviek V4 v kombinácii Maďarsko - Slovensko. Trasu a podrobnosti k nášmu podujatiu sme opisovali už vo februári, teda viete, že preteky budú mať 182 kilometrov z Bratislavy na Slovakiaring v rovinatom profile. Maďari pripravili na sobotu opäť vlaňajší atraktívny dojazd na kilometrový kopec v centre mestečka Pannonhalma.
 
Na základe dohody jednotlivých organizátorov môže každá krajina všade postaviť päť tímov. Keďže pretekom UCI Europe Tour vyplýva povinnosť pozvať najlepšie tímy na základe rebríčka UCI, príde aj ukrajinský Kolss ako 21. celok. Maďari ale nemajú konkurencie schopné tímy, a tak sa cez nich dostali na štart rakúsky WSA-Greenlife, rumunský Tusnad a repre Srbska. Zoznam tímov vidíte po kliku na preteky z ľavého menu.
 
 
canecky 2016 v4 madarsko podium Vanik Zoltan
Marek Čanecký pri vlaňajšom triumfe v Maďarsku (© Vanik Zoltan)
 
 
Slovensko nasadí cez víkend až 27 pretekárov, no chýbať budú traja, ktorí boli v pred rokom Maďarsku aj Slovensku najlepší. Marek Čanecký vlani v Pannonhalme zvíťazil, no tento rok tu pretekať nebude: "Máme preteky v Rakúsku a dlho to vyzeralo tak, že sa nám aspoň tá sobota podarí a budeme štartovať s Amplatzom, ale vedenie tímu napokon rozhodlo, že nás všetkým potrebujú doma. To ja musím rešpektovať," povedal nám. Patrik Tybor bol štvrtý. Teraz ho odstavila choroba. Na Slovensku v Čuňove bol vlani najlepší šiesty Maroš Kováč, ten už bude banskobystrickú Duklu viesť z auta ako športový riaditeľ, prvý raz na UCI pretekoch, keďže Martin Fraňo má v sobotu rodinné povinnosti.
 
 
Slováci na štarte (konečné zostavy):
Dukla Banská Bystrica (UCI kontinentálny tím, manažér: Maroš Kováč): Bellan, Oros, Vlčák, Zimány, Palčák (sobota), Cully (sobota), Malovec (nedeľa), Foltán (nedeľa)
Cycling team Firefly (klubový tím, manažér: Michal Kunic): Taragel, Babič, Tužák, Strmiska, Szabó
PROefekt team (klubový tím, manžér: Vladimír Kováčik st.): Karas, Zeman, Vala, V. Kováčik
Spartak Tlmače (klubový tím, manažér: Radoslav Csuka): Broniš, Bátora, Lajcha, Krajíček, Máčaj
Mix Inter / CyS (výber, manažér: Matej Vyšňa): Šmýkal, F. Vančo, J. Vančo, Hloža, Person, Vojtek
CK Příbram Fany Gastro (UCI kontinentálny): Malík
 
 
Dukla Banská Bystrica bude mať mimoriadne mladý tím a ako jediný dvoch pretekárov vymení. Štartovať budú oba dni piati U23 a jeden eliťák. "Patrik je nachladený, takže vzhľadom na ďalší program by bol jeho štart veľkým riskom, navyše, nedeľa pre neho nie je stavaná, takže radšej sa ostane doma liečiť. Nemám prehnané očakávania, dúfam, že mladí Bellan či Cully sobotu zvládnu a natlačia sa do toho záverečného kopca v Maďarsku, no a nedeľa bude určená šprintérom, takže postavíme Malovca s Foltánom, ktorí by mali ukázať, prečo sme ich do tímu pred sezónou angažovali," reagoval Martin Fraňo.
 
V drese Firefly uvidíme úspešného reprezentanta z MS v dráhovej cyklistike Filipa Taragela a štyroch dvadsať trojkárov. Tím naďalej vedie Michal Kunic: "Ešte nie je isté či Filip bude v sobotu štartovať v Maďarsku, keďže po návrate z MS v Hongkongu je prechladnutý a necíti sa dobre. Zrejme zaúradovala klíma z dlhého letu. Ale na štarte slovenskej V4 by nemal chýbať. Novými pretekármi v našom tíme sú Pavol Tužák a Miklós Szabó. Čo sa týka cieľov, spoliehali sme sa hlavne na Filipa, keďže je v pretekovej forme z dráhy, choroba mu ale nepridala, uvidíme. Celkom dobre sa javil na posledných pretekoch v Kyjove Aďo Babič a aj Aďo Strmiska ide s formou hore. Pre Paľa a Miklósa to bude premiéra v takejto medzinárodnej konkurencii."
 
 
v4 2016 BA pad
Vlaňajší pád na slovenskej V4 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Tradične sa na štarte objavia aj jazdci PROefektu, ktorých lídrom je Juraj Karas, no k dispozícii bude mať iba troch kolegov: "Do pretekov nastupujeme s mladými pretekármi, žiaľ nie v plnom počte, ako by som si predstavoval. Zvyšná časť mužského tímu ide preteky v MTB alebo sa z rôznych dôvodov nemôže zúčastniť. Cieľom je preteky dokončiť v čo najväčšom počte a zajazdiť do prvej tretiny štartového poľa. Na porovnanie s profi kontinentálnymi tímami sa vždy tešíme. Verím, že si to aj v súčasnom počasí užijeme bez zranenia a choroby."
 
Prvý raz sa na štartovú listinu dostali aj pretekári klubového celku Spartak Tlmače, ktorý sa posilnil o zaujímavé mená ako Broniš či Lajcha, ktorí prišli z kontientálnej sféry. Ako jediní nebudú mať na štarte dvadsať trojkára.
 
No a napokon sa ešte do piateho celku spojili pretekári Interu Bratislava a CyS Žilina, ktorých povedie Matej Vyšňa: "Naši jazdci zo Žiliny idú hlavne zbierať skúsenosti s UCI podujatiami v mužskej cyklistike. Niektorí ďalší sú už skúsenejší a jednoducho pre každého je potrebné, aby sa snažil čo najlepšie uspieť v medzinárodnom pelotóne. Treba si skúšať úniky a trénovať jazdu v popredí pelotónu. Preteky sú najlepší tréning a len vďaka kvalitným pretekom môžu jazdci ďalej rásť."
 
Pre členov našich klubových celkov bude víkend dôležitý aj z toho pohľadu, že nominácia reprezentácie na Okolo Slovenska ešte nie je uzavretá a Adam Szabó bude tieto jednorazovky pozorne sledovať. Druhým veľkým testom budú Kuriéri.
 
Cycling-Info.sk prinesie zo slovenskej V4 podrobný live priebeh s fotografiami. V utorok budeme publikovať aj video sumár...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop