Okolo Slovenska štartuje s kolumbijským supertalentom i odhodlanými Slovákmi

5.6.2017, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Zajtra sa v uliciach Levoče začne 61. ročník našich najvýznamnejších pretekov a keďže ste o trase i mnohých ďalších podrobnostiach už čítali, toto preview venujeme iba štartovej listine s vyjadreniami slovenských aktérov.
 
Keďže športový riaditeľ pretekov, ktorý Okolo Slovenska sleduje desaťročia, považuje štartovú listinu aktuálneho ročníka za najlepšiu v histórii, nemáme dôvod mu neveriť. Mať na trati dvoch pretekárov, ktorí pred dvoma týždňami dokončili Giro d'Italia, je úžasná záležitosť. Sú nimi Poliak Marcin Bialoblocki a Slovinec Jan Tratnik, obaja vo farbách CCC Sprandi Polkowice. Gazprom-RusVelo sem síce s takýmto pretekárom nepríde, ale zjavne sa teší.
 
 
Týždeň pred štartom sa odhásil nórsky tím FixIt, ktorý to zdôvodnil zdravotnými problémami pretekárov. Na štarte by sa teda malo objaviť 150 pretekárov z 28 krajín sveta vrátane exitockých ako Andorra, Mexiko, Keňa alebo Eritrea. A zatiaľ čo z bášt cyklistiky Talianska a Španielska tu bude spolu dvadsať ľudí, z Francúzska ani jeden pretekár. Toto štartové pole bude peknou evolúciou, keďže už základ z minulých rokov bol vysoký a revolúciou by bol až príchod družstiev z World Tour. Štartová listina tu...
 
Najsilnejší tím bude mať na našich cestách určite Androni Giocattoli, resp. ich nový oficiálny názov Androni-Sidermec-Botecchia. Okrem Francesca Gavazziho sem poslali úplne najsilnejšiu zostavu a vzhľadom na to, že pretekajú na dve partie, naše preteky budú pre nich v tomto čase jasnou jednotkou. B-tím poslali na GP Canton Argovie HC kategórie s desiatimi WT tímami. Útočiť budú určite veľmi často. Na celkové poradie budú cieliť Kolumbijčania Egan Bernal i Rodolfo Torres a tiež Talian Mattia Cattaneo. 20-ročný Bernal je supertalent, ktorý v tejto sezóne absolvoval päť týždňových etapákov a v Top 10 nebol iba na Tirreno - Adriatico, kde bral 16. miesto na úrovni Scarponiho, Costu či Gesinka. V najťažšom cieľovom kopci pretekov Terminillu (16 km; 7,3 %) dostal od Quintanu iba minútu. Na Coppi e Bartali aj Tour of Alps vyhral súťaž do 23 rokov. Skúsenejšieho Torresa pred dvoma rokmi na Vuelte obral o etapový triumf Fränk Schleck a pred pár dňami si zgustol na súperoch na Tour of Bihor. Ani on nie je zvyknutý končiť preteky mimo Top 10. Veľmi odolným pretekárom je už dlhé roky aj Cattaneo, ktorý po päťročnom pôsobení v Lampre-Merida prešiel do prokonti sféry. Absolvoval štyri Grand Tours. Spolu s Bernalom v marci tesne prehrali súboj o GP Industria & Artigianato HC kategórie, keď sa ich v zjazde do cieľa zbavili Urán s A. Yatesom. V špurtoch zabojuje Matteo Malucelli. 23-ročný Talian vlani ešte vo farbách Unieura vyhral etapu v Banskej Bystrici. Prekvapiť by mohol v prológu. Ak tento tím od nás neodíde z najväčším balíkom prize money, bude to prekvapenie. Ale vyhrať nemusia, pretože naše preteky vyhrávajú úniky a nie čistá horolezecká schopnosť v kopcoch.
 
 
bernal 2017 tirreno biely rcsf
Egan Bernal ako líder súťaže U25 na Tirreno-Adriatico (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Veľmi dobrú zostavu sem posiela Piotr Wadecki, hoci sám pochopiteľne bude tím viesť na Tour de Suisse. Práve tieto preteky a vyčerpanosť z Gira vzali zo sily zúčastnenej šestice CCC Sprandi Polkowice, ale aj tak je kvalitná. Zaujímavosťou je, že najprv tu posielali slabučký poľský výber Banaszek - Brožyna - Kačžmarek - Kurek - Paluta - Stosz, teda skoro tých najhorších pretekárov. Potom ale organizátori zverejnili štartovú listinu, oranžoví sa pravdepodobne zľakli a až dvakrát zmenili zostavu. V tej záverečnej ostal iba jediný pôvodný cyklista - mladý a na vetre zdatný Piotr Brožyna. Okrem neho sem príde vlaňajší víťaz Sibiu Tour (2.1) Bulhar Nikolaj Mihajlov, český šprintér a vlaňajší víťaz bodovacej súťaže František Sisr. No a najväčšími ťahákmi bude spomínaná dvojica z Gira. Všetci si pamätáme ako Marcin Bialoblocki pred dvoma rokmi vyhral časovku na Tour de Pologne, kde zdolal o mesiac majstra sveta Kirienku. Pred pár dňami bol v záverečnej časovke na Gire o pár sekúnd rýchlejší ako Nibali. Krátke časovky mu ale až tak neidú, takže bude zaujímavé sledovať, či v Levoči nájde premožiteľa. Podľa nás áno. Ešte lepšiu formu v nohách má Jan Tratnik, ktorý bol v Miláne dokonca deviaty a v stredu ho favorizuje aj bývalý tímový kolega Marek Čanecký. Tratnik je aktuálnym slovinským šampiónom, ktorý doma zdolal kopec WT pretekárov. Tiež si možno pamätáte, že vlani ešte ako jazdec Amplatz-BMC vyhral etapu v Piešťanoch. Na Slovensko sa určite teší. Prvý raz na pretekoch stretne bývalých kolegov.
 
 
tratnik 2016 slovensko triumf
Triumf Jana Tratnika vo vlaňajšej 5. etape v Piešťanoch (© Jaroslav Maliňák)
 
 
Ostatné tri prokontinenálne celky už nie sú také kvalitné, ale ich výkonnostná latka je postavená vysoko, aj tento rok sa zúčastnili viacerých pretekov World Tour či HC kategórie, takže v takto nevyspytateľných pretekoch môže vystreliť doslova hocikto. Gazprom-RusVelo sem neprichádza so žiadnym "Girákom" a aj ďalšie mená ako Nič alebo Porsev sem nepricestujú, hoci v pôvodnej štartovke boli, ale najlepšiu zostavu nominovali na švajčiarske Argovie. Anton Vorobjev posledných päť rokov domestikoval v Kaťuši, ale ani tento rok sa po zosune o level nižšie nepresadil. Aktivitu rozhodne čakáme od Artema Ovečkina a tým najväčším menom bude Nikolaj Trusov, ktorý ešte do vlaňajška pôsobil v Tinkoffe a štartoval na všetkých Grand Tours. Je to pretekár do únikov, ale nie na celkové poradie. Manzana Postobon je trochu záhadným tímom, lebo u nás sa čistí horolezci určite nepresadia. Najlepšie sa javí paradoxne Portugalčan Ricardo Vilela, ktorý šiel dobre v Algarve aj Katalánsku, ale mimo Pyrenejského poloostrova pretekal v tejto sezóne iba tri dni. Kade chodia, vyhrávajú vrchárske dresy, takže možno sa na to zamerajú aj u nás, ale veľké šance na etapové ani celkové víťazstvo im nedávame. Israel Cycling Academy k nám prichádza s pretekármi šiestich rôznych národností. Určite sa budú snažiť dostať do každého úniku a aj preto by sa mohli presadiť. Povedie ich Dennis Van Winden, ktorý jedenásť rokov pretekal v LotteNL-Jumbo, teda pôvodnom Rabobanku, v úvode ešte aj tom edukačnom. Má obrovské skúsenosti, ale celý život iba domestikoval. Bojovať určite bude Čech Daniel Turek, možno bude lídrom celku. Tiež sa vyžíva v únikoch.
 
 
rusvelo 2017 ilustrak azef
Jazdci Gazpromu-RusVelo vedú pelotón v Azerbajdžane (© VeloImages)
 
 
Kontinentálna sféra je tradične rôznorodá. Je minimum pretekov v Európe, kde sa stretne toľko všakovakých celkov tretej ligy. Od tých najlepších ako Amore & Vita či Kolss cez cyklokrosárov z Marluxu po absolútnu exotiku v Bike Aid či Massi - Kuwait. Určite najkvalitnejší výber tu bude mať ukrajinský Kolss. Z ich najsilnejšej zostavy môže aj celé tieto preteky vyhrať hocikto. V Azerbajdžane boli traja v Top 7. Na konte majú množstvo výsledkov z pretekov v okolitých krajinách, Oleksandr  Polivoda vyhral naše preteky pred tromi rokmi. Za posledný rok zaznamenali dvetisíc UCI bodov. Ich tradiční rivali zo Synergy Baku pretekajú podobným štýlom. Naturalizovaný Kiril Pozdnjakov jazdí v tejto sezóne až akosi príliš dobre. Dominoval na domácich pretekoch, kde porazil podobne silnú konkurenciu aj keď chlapci z Androni by mu asi ukázali, kto je pánom v kopci. Vyskočiť môže ktokoľvek aj z Astana City, teda farmy slávneho celku, ktorý každý rok ponúkne zmluvu jednému-dvom pretekárom. Z mladého tímu sa dobre ukazuje napríklad Grigorij Štein. Uspieť chce aj rakúsky Amplatz-BMC s veľkým vrchárskym zjavom posledného roka Hermannom Pernsteinerom, ktorý jazdí MTB, ale v kopcoch doteraz skrýval obrovský potenciál. Nebudú mu ale sedieť naše preteky ako také. Veľké skúsenosti, cit pre správny moment a perfektné nohy ale má jeho kolega Matej Mugerli.
 
 
rusvelo ilustrak pozdnjakov 2017 azbf
Vysmiaty Kiril Pozdnjakov v Azerbajdžane (@ VeloImages)
 
 
Od Marluxu sa čaká boj najmä v prológu, kde bude mať slušné šance už päťnásobný bronzový medailista z MS v cyklokrose Kevin Pauwels. Pre nich je to jediný UCI etapák na ceste v roku. V Levoči bude na triumf útočiť určite aj Holanďan Stephan Bakker z Monkey Town, teda celku, ktorý roky pretekal pod názvom Parkhotel Valkenburg. Tradične sem prichádza aj Meridiana s víťazom vrchárskej súťaže na Gire z roku 2012 Matteom Rabottinom. Lotyšská Rietumu Banka by mohla mať na prológ tajný tromf v podobe Emilsa Liepinsa, vo frabách rakúskeho WSA sme sa už viackrát u nás presvedčili o výkonnosti Floriana Bissingera a Helmut Trettwer určite znova zaútočí na vrchársky dres. No a zabudnúť nesmieme ani na Elkov-Author, ktorý si odpykal mesačný dištanc a jeho cyklisti sú hladní po pretekoch. Alois Kaňkovský bude tradične bojovať v šprintoch a viacerí jeho kolegovia majú šancu v celkovom poradí. René Andrle privedie klubový Topforex prezlečený za českú reprezentáciu na čele s bývalým profíkom Karlom Hníkom. Pre Tomáša Okrouhlického je prológ asi príliš krátky. Zo štartu Jaroslava Kulhavého napokon zišlo.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie športového riaditeľa Ľudovíta Lučaniča k štartovej listine
{play}images/music/2017/okolo-svk-tlacovka/okolo-svk-tlacovka-2-lucanic.mp3|zdroj: Rastislav Boris, Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Slováci to budú mať v tejto konkurencii mimoriadne náročné
 
Pre slovenských cyklistov sú domáce preteky vrcholom sezóny a budú sa musieť vysporiadať s tlakom, ktorý určite príde. V pretekoch neuvidíme žiadneho Slováka, ktorý by tu v minulosti vyhral etapu. Vzhľadom na mimoriadne kvalitnú štartovú listinu zázraky čakať nemožno, no nevyspytateľný priebeh môže zamiešať karty inak ako hovoria papierové predpoklady. Dukla, hlavne Patrik Tybor, spolu s Marekom Čaneckým musia jazdiť aktívne, aby maximalizovali šancu, že budú v správnom čase na správnom mieste, kdežto u reprezentantov skôr pôjde o minimalizovanie strát a samotné dokončenie etapáku, kde sa priemerné rýchlosti dlhých náročných etáp odhadujú na úrovni 42-44 km/h. Určite to všetci nezvládnu.
 
Marek Čanecký má dlhodobo podobnú výkonnosť ako líder Dukly Patrik Tybor, takže aj on sa pokúsi zabojovať v celkovej klasifikácii. Bude mať pri sebe silný tím Amplatzu-BMC, o ktorom sme písali. Vlani obsadil 14. miesto celkovo, no tu bude mať pri sebe dvoch nových ľudí Mugerliho s Pernsteinerom, takže to bude znamenať viacero taktických variant rakúskeho celku. Marek túži presadiť sa v Banskej Bystrici: "Ako celý tím sa tešíme, že opäť môžeme štartovať na Okolo Slovenska. Nie je to klišé, sú to výborne zorganizované aj kvalitné preteky, čo nehovorím prvý raz. Očakávam, že bude tažké sa presadiť, príde množstvo silných celkov. Určite sa chceme umiestniť na popredných miestach. Ja osobne očakávám ako najťažšiu už prvú etapu do môjho rodného mesta. Tu sa budem snažiť bojovať na sto percent a potom uvidíme. Pripravoval som na tieto preteky ako sa len dalo." Čanecký si myslí, že o celkovom víťazstve pokojne môže rozhodnúť už prológ, v ktorom favorizuje Jana Tratnika, ktorý má nohy roztočené z Gira. Samotný Marek sa snažil tento rok trénovať na špeciáli a chystá sa na obhajobu titulu majstra SR v časovke, takže sa pokúsi zamútiť vodu aj v Levoči, hoci na Top 10 to nebude. Nepatrí medzi zákrutových hazardérov na koze.
 
 
canecky 2017 peloton azef
Marek Čanecký v pelotóne Okolo Azerbajdžanu (© VeloImages)
 
 
Dukláci sú odhodlaní ukázať sa, do prípravy dali všetko
 
Dukla Banská Bystrica, na ktorú budú smerovať pohľady väčšiny fanúšikov, nastúpi v najsilnejšej šestici pretekárov, ktorí by nemali mať problém s dokončením podujatia, ale pokúsia sa bojovať o celkové poradie, etapový triumf, vrchársku súťaž či čiastkové úspechy na prémiách a príslušnosť v únikoch, ktoré Okolo Slovenska dlhé roky rozhodujú. Zaujímavosťou je, že Dukláci budú po dlhej dobe prvý raz používať vysielačky, ktoré sú na pretekoch 1. kategórie povolené a v tíme ich majú ešte z éry Vendelína Kvetana, ale na podujatia v ďalekom svete ich nebrávali.
 
S jednotkou na drese aj bicykli vyrazí na trať prológu Patrik Tybor ako líder nášho jediného kontinentálneho celku. 29-ročný Dubničan ešte nikdy jednotku nemal. Absolvuje už dvanásty ročník a posledné roky bojoval v celkovom poradí. Inak by to nemalo byť ani tentoraz. Vlani skončil pätnásty, pred dvoma rokmi deviaty. Teraz to bude ťažšie, no dopredu sa vzdávať rozhodne nemusí. Naladil sa na juhu Maďarska, kde na podujatí Gemenc Grand Prix bral štvrté miesto a ak by sa v cieľovom kopci prvej etapy neunáhlil, mohol aj vyhrať. Nebol slabší ako jeho súperi.
 
"Jasné, že by som chcel bojovať o čo najlepšie umiestnenie celkovo, ale nie je to o mne, ak bude mať šancu niekto iný z Duklákov, pomôžem mu. Aktivita je základom," začal náš rozhovor. "Pre nás je v takýchto pretekoch strašne náročné to, že zatiaľ čo na tých najvyšších pretekoch majú tímy jedného-dvoch lídrov a ostatní idu na nich, tu môže byť každý únik rozhodujúci. Strašne veľa pretekárov to skúša a chcú byť oni tými lídrami, keď im vyjdú prvé etapy. Stačí, keď si párkrát vyberieš zlú skupinu, po dobehnutí máš toho dosť a potom odíde skupina, ktorá príde do cieľa. Veľa je o šťastí," charakterizoval Okolo Slovenska Tybor. Podľa neho bude najťažšia tretia etapa: "Od Starej Turej na nejakom 80. kilometri sa pôjde stále hore-dole. Zvykne tam fúkať ostrý vietor a cesty sú veľmi úzke s množstvom zákrut. Tam si človek neoodýchne a pôjde sa určite strašne rýchle tempo, podľa mňa sa tam rozhodne. Ale už sme sa viackrát presvedčili, že to môže dopadnúť všelijako."
 
 
tybor 2016 okolo slovenska
Patrik Tybor vlani na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Martin Haring je pretekárom, ktorého na domácom podujatí roky sprevádzajú problémy a veľmi by chcel zlepšiť svoje maximum, a to 31. miesto celkovo ešte z roku 2013. Receptom by mala byť aktívna jazda, hoci druhá polovica pretekov s veternými etapami mu nebude vyhovovať. Ale taktiež je v dobrej forme a bude sa snažiť pozerať po jazdcoch Androni, aby mu neušli.
 
Ďalšie skúsenosti prinesie Martin Mahďar, ktorý tiež nie je mimo hry, pretože sa určite bude snažiť dostať do únikov a takto skúšať šťastie. Ľuboš Malovec by sa mal postarať o šprintérske koncovky, ktoré určite prídu, no tento rok mu to v nich vôbec nejde, takže budeme zvedaví, či sa dokáže namotivovať práve tento týždeň a inak by mal pomáhať kolegom. Juraj Bellan zaujal vlaňajšou aktivitou a snáď sa pokúsi bojovať o čiastkové výsledky. Celkové poradie u neho nepredpokladáme, ale tento rok mu celkom ide karta. Dvakrát skončil v druhej desiatke a v Kamerune z týchto pozícii odstúpil. Posledným členom tímu bude Andrej Cully, pre ktorého by dokončenie týchto pretekov bolo veľkou školou, ale vzhľadom na to, čo predviedol v Azerbajdžane, by to mal zvládnuť. Môže iba prekvapiť. Keďže s cestnou cyklistikou začal veľmi neskoro a už je posledný rok v kategórii U23, musí dať do toho všetko, pretože elitná zmluva v Dukle je veľmi ťažko dosiahnuteľná.
 
Pre Duklu bude citeľnou absenciou Maroš Kováč, ktorý sa na tieto preteky vedel vždy výborne pripraviť, no dátum jeho narodenia je už pre neho prekážkou a postupne prechádza z bicykla do auta.
 
Martin Fraňo hlási maximálnu pripravenosť: "Spávali sme v hypoxickej miestnosti na Dukle. Imitovali sme dokonca výšku na hranici 5000 metrov nad morom so špeciálnym tréningom. Myslím si, že sme urobili v príprave absolútne maximum od začiatku sezóny vzhľadom na naše možnosti." Vlani neboli jazdci Dukly až takí aktívni. Nedostali sa do celodenných únikov a tu budú mať problém aj v špurtoch, takže musia jazdiť aktívne a Fraňo si to uvedomuje: "Samozrejme, očakávam oveľa aktívnejší prístup v únikoch i v boji o čiastkové a etapové úspechy. V špurtoch nás tlačí topánka. Dúfam, že Malovec s Bellanom pod správnou motiváciou prekonajú očakávania. Verím v to, ale bude to strašne ťažké. V celkovom poradí chceme mať pretekára na UCI bodoch. Samozrejme, chceme vyhrať súťaž o najlepšieho Slováka a byť viditeľní. Budeme bojovať."
 
 
frano 2017 tlacovka dukla
Martin Fraňo na tlačovke Dukly (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Broniš ako hrajúci kapitán povedie reprezentáciu, ktorá môže iba prekvapiť
 
Vzhľadom na posun kategórie už nemôžu na pretekoch štartovať klubové ani regionálne výbery, takže trochu paradoxne priamo organizátor pretekov Slovenský zväz cyklistiky nasadzuje svoj reprezentačný celok. Bude ho viesť tréner U23 Adam Szabó. Vedenie pretekov dlho verilo, že sa na štart postavia aj profíci z World Tour, no z ich strany nebola vôľa a všetci piati zároveň majú v tomto čase iný program. Pôvodným lídrom mal byť Filip Taragel, ktorý sa na dráhe dostal do výbornej formy, ale pred mesiacom spadol v Čechách a s otrasom mozgu skončil v nemocnici. Vypadol z tréningového procesu a napokon sa logicky rozhodol, že štartovať nebude. Szabó oslovil rôznych ľudí vrátane nášho úspešného paralympionika Patrika Kurila a zostavu konzultoval s mnohými ľuďmi, no napokon sa dostal k nie ideálnej, no nasledovnej šestici.
 
Jasným kapitánom tak bude najstarší a rozhodne aj najskúsenejší pretekár v pelotóne Roman Broniš. 40-ročný pretekár po dlhých rokoch v kontinentálnej sfére prešiel do CK Spartaku Tlmače a snaží sa ešte v tejto sezóne pomôcť mladším pretekárom. Jemu by skladba pretekov mala vyhovovať, rozhodne by mal minimálne dokončiť, no vek mu vzhľadom na túto konkurenciu už veľmi nežičí. Robert Malík (CK Příbram Fany Gastro) už tieto preteky trikrát dokončil a stále preteká v kontinentálnej sfére, takže by to mal zvládnuť aj tentoraz. U ostatných to bude, žiaľ, zrejme iba boj o holé prežitie. Juraj Lajcha s Matejom Krajíčkom (obaja CK Spartak Tlmače) už nejazdia toľko UCI pretekov ako v minulosti a majú množstvo iných povinností. Pre druhoročáka Michala Hložu (CyS Akadémia PS) to bude zďaleka to najťažšie, čo kedy absolvoval a otáznikom je Johann Schwabik (CEA Schwabik Cycling). 24-ročný jazdec s cyklistikou pred troma rokmi skončil, ale dvojnásobný majster SR v časovke U23 sa dostal späť na bicykel a na slovenských pohároch sa začal ukazovať. Aj on už "Slovač" trikrát dokončil, ale teraz to pre neho bude určite najnáročnejšie.
 
 
bronis 2017 v4 rozhovor
Roman Broniš v rozhovore po pretekoch V4 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Adam Szabó bude rád za každého cyklistu v Trnave: "Ja sa teším a som zvedavý na výkony pretekárov. Bohužiaľ, neštartujeme v úplne najlepšej zostave, ale máme šesť zdravých ľudí, takže budeme s nimi bojovať. Chalani sú veľmi motivovaní a tiež aj vďační, že môžu štartovať na pretekoch podobného rangu. Je to pre nich veľká česť. Prechádzame viacerými regiónmi odkiaľ pretekári pochádzajú i trénujú, bude to teda pre nich extra motivácia a budú sa chcieť presadiť na domácej pôde. Práve Roman má rešpekt z tretej etapy a myslí si, že tie Kopanice budú najťažšie. Je to aj najdlhšia etapa. Uvidíme. Budeme sa snažiť dostať do nejakého úniku," zhrnul nám očakávania reprezentačný tréner.
 
Rekordér Roman Broniš sa na to pozerá triezvo: "Teším sa na môj 21. štart na týchto pretekoch, no situácia je aká je. Nemám za sebou žiadne medzinárodné preteky. Nemôžem mať veľké oči a poviem pravdu, že budem rád ak prídem do cieľa. Pokúsim sa dostať do nejakého úniku. Som rád, že sme v tíme traja zo Spartaku Tlmače, ale treba povedať, že sme tu jediným amatérskym tímom. Chalani chodia do roboty či do školy, berú si dovolenky. Bojovať v takomto pelotóne bude pre nás strašne zložité."
 
Narozdiel od Čaneckého a časti pretekárov Dukly reprezentačný výber nebude mať k dispozícii vysielačky, ktoré SZC kvôli iba týmto pretekom nezakúpil.
 
 
Pripomíname, že stredajší prológ môžete sledovať na Dvojke RTVS od 16:25. Cycling-Info.sk Vám bude prinášať tradičné textové spravodajstvo zo všetkých etáp vrátane fotografií už v ich priebehu. Večer budeme publikovať fotogalériu aj video reakcie najlepších Slovákov, keďže etapy bude komentovanými reportážami sumarizovať oficiálny Youtube kanál pretekov.
 
 
vitazStručné pravidlá 61. ročníka Okolo Slovenska
UCI body celkové poradie: 125-85-70-60-50-40-35-30-25-20-15-10-5-5-5-3...
UCI body etapy: 14-5-3
UCI body vedúci pretekár: 3
ŽLTÝ DRES: súťaž jednotlivcov podľa dosiahnutého času
BIELY DRES S MODRÝMI BODKAMI: bodovacia súťaž (prémie 3-2-1, cieľ 10 až 1 bod)
BIELY DRES S ČERVENÝMI BODKAMI: vrchárska súťaž (prémie 6-4-2 / 3-2-1 bod)
SÚŤAŽ DRUŽSTIEV: v cieli každej etapy časy prvých troch pretekárov
BIELY DRES: súťaž do 23 rokov (1995 a mladší)
BIELO-MODRO-ČERVENÝ DRES: najlepší Slovák v celkovej klasifikácii
BONIFIKÁCIE: 3-2-1 sekunda na šprintérskej prémii, 10-6-4 v cieli 1. - 4. etapy
LIMIT: 1., 2. a 3. etapa 15 % od času víťaza, 4. etapa 10 %
CELKOVÉ PRIZE MONEY 30 455 € (celkový víťaz 3000 €, víťaz etapy 1300 € ...)
HLAVNÝ ROZHODCA UCI: Nevenka Sreš (Slovinsko)
 
pdf-ikona KOMPLETNÝ ŠPECIFICKÝ ROZPIS PRETEKOV
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop