Úvod MSR a ČR: Vezme niekto v nedeľu Bore medailu, či zastaví Štočeka so Števkovou?

21.6.2017, 12:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Príbeh spoločných šampionátov napíše tento týždeň ďalšiu kapitolu. O majstrovské dresy si prídu zasúťažiť opäť viacerí profesionáli s amatérmi a v Žiari nad Hronom sa očakáva veľká divácka kulisa. Znova je to jediná šanca vidieť súťažiť Petra Sagana doma a ešte aj v drese svetového šampióna. Jeho brat by zasa určite rád debutoval na Tour de France v špeciálnom drese.
 
 
msr 2016 podium elite
Vlaňajšie pódium jasne ovládol Tinkoff (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Program je podobný ako každý rok, odštartuje sa časovkami vo štvrtok a piatok, víkend bude patriť pretekom. Ešte sme ani nevyrazili do dejiska, ale už musíme pochváliť organizátorov za rozumne zvolený itinerár podujatia. Cez pracovné dni sú disciplíny popoludní až podvečer, teda neblokujú väčšiu časť dňa a môžu prilákať aj divákov. Nebude tu nezmyselný voľný deň a v sobotu zasa preteky juniorov nespojili so ženami, takže by nemalo dôjsť k chaosu.
 
Časovka mužov sa bude jazdiť na trase zo Žiaru nad Hronom smerom Lutilu, Slaskú a Kosorín, kde sa pretekári otočia a pôjdu späť na juh a následne zo Žiaru na západ do Lovče, Dolnej Trnávky a Dolnej Ždane, kde sa pretekári otočia a pôjdu späť. Juniorky absolvujú iba záverečnú polovicu, teda na sever od Žiaru nepôjdu. Ženy s juniormi sa neotočia v Kosoríne, ale už v Lutile. Juniorky absolvujú dvadsať kilometrov, čo je za posledné roky najvyššia porcia. Pre ženy s juniormi je 26 kilometrov tak akurát, v Hodoníne to bolo menej, v Žiline museli absolvovať až 34 kilometrov. Muži sa po vlaňajšej 50-kilometrovej porcii vrátili k 40 kilometrom, takže rozdiely by mohli byť menšie.
 
 
casovka mapa satelitna
mapa trasy časovky (© cyklistika2017.sk)
 
 
Preteky s hromadným štartom sa budú konať na veľmi veľkom okruhu, ktorý má až 27 500 metrov. Nepamätáme si, kedy naposledy a či vôbec bol okruh takýto veľký, čo znamená menej prejazdov cez štart a cieľ, možno problémy s vysielačkami aj televíznym signálom, no nebudeme zbytočne prorokovať. Organizátori stavili na osvedčenú trať z mládežníckych poduajtí na trase Žiar nad Hronom - Lovčica - Trubín - Janova Lehota - Kosorín - Slaská - Lutila a opäť Žiar. Ženy s juniorkami sa zapotia pri 82 kilometroch, čo je za posledné roky najmenej, no vzhľadom na vysoké teploty, ktoré sa očakávajú, by bolo 110 asi príliš. Navyše, vieme, že v týchto pretekoch sa až tak vehementne nesúťaží, teda kratšia trať je na prospech veci. Juniori absolvujú o okruh viac, teda štyri. Aj v ich prípade je 110-kilometrová porcia najmenšia za posledné roky. U mužov je 193 kilometrov štandardných, fanúšikovia ich uvidia krúžiť sedemkrát. V Žiari nad Hronom je dokonca obrátka, teda priestorom štartu a cieľa pôjde pelotón ešte častejšie.
 
 
preteky mapa satelitna
mapa okruhu pretekov (© cyklistika2017.sk)
 
 
Profil trate časovky i pretekov je členitý a výkonnostné rozdiely by preukázať mal, ale ukážu to až samotní pretekári svojim poňatím súťaženia. Muži nastúpajú 2700 výškových metrov, juniori 1544 a ženy 1158. Vlani boli tieto údaje veľmi podobné s tým rozdielom, že v okolí Kyjova boli hlavné kopce dva, tu bude trochu viac menších. Dôležitým faktorom bude určite aj počasie. Vlani malo niekoľko pretekárov s horúčavou nemalé problémy. Snáď to tento rok bude iné, ale obávame sa, že teploty nad 30 stupňov príjemné nebudú.
 
 
Časovky bez profíkov, Čanecký favoritom, u žien to bude napínavé
 
Na Slovensku časovky nie sú obľúbenou disciplínou, čo dokazuje aj počet našich pretekárov z World Tour na štarte, a to nula. Vlani sme dali kredit Michaelovi Kolářovi, že to vyskúšal, ale svoj boj nedokončil. Šance sa otvorili banskobystrickej Dukle, ktorá by mala v takomto prípade brať najväčší počet medailí, ale medzi elitnými mužmi môžu paradoxne vyjsť naprázdno. Najväčším favoritom bude obhajca prvenstva Marek Čanecký, ktorý vlani striebornému Marošovi Kováčovi nadelil 90 sekúnd. Navyše, všetci dobre vieme, že Maroš už v kariére nepokračuje. Veľmi dobrú pripravenosť na Okolo Slovenska hlásil Roman Broniš, no nebolo mu súdené ju ukázať, preto predpokladáme, že v záverečnej sezóne práve v časovke bude chcieť medailu získať. Vzostup výkonu na dráhe ukázal Filip Taragel a sám určite vie, že ak chce medailu, práve v piatok na to bude ideálna príležitosť. Podľa nášho názoru má veľkú šancu na cenný kov aj Jozef Metelka, ktorý sa roky postupne zlepšoval a podľa nás by už medailu získal vlani, ale chcel sa dôkladne pripraviť na Rio a šampionát vynechal. Ak sa chcú Dukláci dostať na pódium, budú musieť poraziť dvoch z menovaných. Šancu na to zrejme iba Patrik Tybor, ale nevieme odhadnúť akú.
 
 
canecky 2017 prolog okolo
Marek Čanecký v prológu na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Medzi dvadsať trojkármi to bude nemenej zaujímavé. Vlaňajší medailisti totiž z kategórie vyrástli. Podľa nás si medaily rozdelia Juraj Bellan, Ján Andrej Cully a Martin Vlčák, ale problémy by im mohli narobiť ešte dvaja, a to Samuel Oros s Adriánom Babičom, ktorý má asi ako jediný neduklák šancu zamiešať kartami na najvyšších priečkach. Prekvapiť môže niektorý z trojice Žilinčanov z Akadémie PS. Na záver by sme dodali, že v piatok sa v Žiari nad Hronom očakávajú dažďové prehánky až búrky, takže aj to môže časovku ovplyvniť a pretekári by nemuseli mať rovnaké podmienky.
 
Juniori sa odhadujú ťažšie. Vlani nebol Matúš Štoček príliš dominantný, no jeho súperi sú už mužmi. Mal by sa radovať aj teraz. Domáci priaznivci by sa mali dočkať medaily od jediného pretekára MŠK CK Žiar nad Hronom Adama Foltána. Tá tretia je veľmi otvorená. Mali by sa o ňu pobiť Matej Blaško, Jakub Varhaňovský alebo niekto z Trenčína - napríklad Daniel Masaryk alebo Andrej Kalafut. Nevylučujeme aj cenný kov pre niekoho, koho sme nespomenuli.
 
U žien je situácia roky rovnaká a v časovke až šokujúco tesná. Vlani Lucia Valachová porazila Janku Keseg Števkovú o tri sekundy, pred dvoma rokmi Tereza Medveďová o sekundu Alžbetu Pavlendovú. Bronzové pretekárky Tatiana Jaseková s Líviou Hanesovou sa zmestili do 19 sekúnd. Preto je pre nás až nemožné odhadovať zlatú pretekárku. Ale tipnuť si môžeme: Pavlendová. U junioriek by mala pozíciu obhájiť Martina Šefčíková.
 
 
itt zeny podium zoom
Vlaňajšie ženské pódium (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
V nedeľu budú slovenskí súperi Bory asi bez šance, ale favorit jasný nie je
 
V elitnej kategórii sa očakáva veľký ošiaľ okolo Petra Sagana a našich profesionálov z Bory-Hansgrohe, ktorí budú určite chcieť znova kompletne ovládnuť pódium. Nebudeme špekulovať v akom poradí, pretože oni to už určite nejako vymyslia a nad našimi prognózami by sa iba pousmiali. Faktom je, že Peter titul naozaj nepotrebuje. Jazdiť budú aktívne a snažiť sa byť aj v úniku. V závere si zasa budú strážiť súperov a snažiť sa pomôcť aj Janovi Bártovi k českému titulu, takže bude to určite zaujímavé. Dukla bude mať síce veľkú početnú prevahu jedenástich pretekárov na štarte, no vzhľadom na silu profíkov a reálnu šancu na medailu zrejme iba zo strany Patrika Tybora bude medzi ich priority určite patriť aspoň zisk všetkých troch cenných kovov v U23. Preto zrejme viacerí mladí pretekári nebudú celý deň iba ťahať pelotón či pomáhať, pretože v závetrí budú čakať jazdci Firefly či CyS Akadémie, ktorí budú hladní po medailách U23.
 
V elitnej kategórii sa zasa bude chcieť ukázať Spartak Tlmače. Čiernym koňom bude tradične Marek Čanecký, ktorý ale z posledných šampionátov odchádzal frustrovaný zo svojej osamelosti a jazdenia kontinentálnych pretekárov proti nemu, čomu sa síce nedá čudovať, ale oslabuje Banskobystričanovu pozíciu v zlomových momentoch. Zvedaví budeme aj na výkony paracyklistov Jozefa Metelku s Patrikom Kurillom. Medzi dvadsať trojkármi očakávame zlatú medailu pre Juraja Bellana, ktorý vlani v časovke spadol a zrejme si sklamanie vynahradí ziskom oboch zlatých medailí, no treba povedať, že Martinčan máva zlé dni. Od Duklákov určite tiež čakáme aktívnu jazdu, aktívnejšiu ako vlani, a tiež by sa mohli objaviť v úniku.
 
 
kolar baska unik msr 2016
Vlani unikali Michael Kolář s Erikom Baškom (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
U juniorov sa čaká kooperácia Matúša Štočeka s českými pretekármi, jazdec CyS Akadémie je povestný veľmi aktívnym poňatím cyklistiky a ak sa nič prekvapujúce nestane, zrejme obháji vlaňajší titul. V tejto sezóne sa mu nedarí tak ako pred rokom, takže po víťazstvách bez pochýb túži. Zaskočiť sa ho určite pokúsia viacerí pretekári, uvidíme akú voľnosť a taktiku pripraví Milan Novosad žilinským pretekárom. Dokonale naštudovaný okruh bude mať extra motivovaný Adam Foltán, ktorého určite veľmi dobre pripraví bard žiarskej cyklistiky František Sitora. No a medailové ambície určite majú aj Podbrezovčania a Trenčania, ktorí budú tradične početne zastúpení. Prihlásených je až deväť juniorov zo športového gymnázia, ktoré by od budúcej sezóny mohol viesť Roman Broniš. Raketovo ale rastie CyS Akadémia PS, ktorá postaví až štrnásť duší. Celkovo nás bude juniorská kategória veľmi zaujímať, pretože prihlásených je až 56 pretekárov, čo je najviac za posledných desať rokov a potvrdzuje to každoročný kvantitatívny vzostup.
 
Medzi ženami a juniorkami sa očakávajú veľké selekcie už v prvom okruhu a potom potom skôr pokojná jazda v skupine smerom do cieľa. To vlani dokonale využila Janka Keseg Števková, ktorá súperkám nedala najmenšiu šancu a odišla v skupine s Češkami. Za ňou sa nespolupracovalo a nebude ani tento rok, takže zrejme zamýšľa niečo podobné. Jej konkurentky si ale na to možno dajú väčší pozor a pokúsia sa ostať v kontakte. Favoritky budú rovnaké ako v časovke. Netreba tiež zabúdať na to, že nominácia na ME v Dánsku je stále otvorená, takže pretekárky majú o motiváciu navyše. Ak by sa špurtovalo, víťazka by mala minimálne morálne právo do Herningu cestovať, pretože tam je profil vhodný na špurt. Vieme, kto má na to papierovo najväčšie predpoklady i na konte prvý UCI cestný triumf z Kyjeva, takže aj na Alžbetu Pavlendovú budú musieť súperky niečo vymyslieť. U junioriek to bude takpovediac boj o prežitie a veľký test nie len fyzických, ale aj vôľových vlastností. Očakáva sa, že sa roztrhajú už v úvodných desiatich kilometroch. Zlato bude obhajovať Lucia Michaličková a pravdepodobne jej neujde ani tentoraz. Prihlásených je dvanásť pretekárok, čo je dvojnásobne viac ako vlani, tak uvidíme, ako sa to odrazí na priebehu.
 
 
stevkova vitazstvo msr
V Kyjove sa z jasného triumfu radovala Keseg Števková (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Česká strana bude mať viaceré personálne resty. Podľa aktuálnych informácií by nemali štartovať Leopold König, Ondřej Cink či Jan Hirt a ani rýchlokorčuliarska hviezda Martina Sábliková, bez ktorej budú mať preteky žien určite iný charakter ako s ňou. Jan Bárta sa pokúsi získať zlato v oboch disciplínach, najmä v nedeľu ho ale budú chcieť o neho pripraviť Zdeněk Štybar s Petrom Vakočom, ako aj ďalší borci ako Sisr, Schlegel, Turek či celá enkláva supersilného Elkovu-Author.
 
Všetkým zúčastneným na šampionáte želáme veľa šťastia! Veríme, že sa Slováci v českej konkurencii úplne nestratia (iba trochu) a predvedú pekné súboje o jednotlivé tituly.
 
 
 
 
št 22.6. rovinata etapa 15:00   ČASOVKA JUNIORIEK 20 km víťazka ?
št 22.6. rovinata etapa 16:30   ČASOVKA ŽIEN 26 km víťazka ?
št 22.6. rovinata etapa 18:00   ČASOVKA JUNIOROV 26 km víťaz ?
pi 23.6. rovinata etapa 15:00   ČASOVKA MUŽOV U23 40 km víťaz ?
pi 23.6. rovinata etapa 15:00   ČASOVKA MUŽOV 40 km víťaz ?
so 24.6. zvlnena etapa 09:30   PRETEKY ŽIEN (3) 82 km víťazka ?
so 24.6. zvlnena etapa 09:30   PRETEKY JUNIORIEK (3) 82 km víťazka ?
so 24.6. zvlnena etapa 16:00   PRETEKY JUNIOROV (4) 110 km víťaz ?
ne 25.6. zvlnena etapa 10:00   PRETEKY MUŽOV (7) 193 km víťaz ?
ne 25.6. zvlnena etapa 10:00   PRETEKY MUŽOV U23 (7) 193 km víťaz ?
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop