Nášmu zväzu sa podarilo získať divokú kartu pre štart dvadsať trojkára na MS

4.9.2017, 14:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V polovici augusta sme Vás informovali o rozdelení miesteniek na svetový šampionát v Bergene. Slovensko získalo šesť miesteniek v kategórii mužov Elite, štyri medzi juniormi, no žiadnu v kategórii do 23 rokov. Po sérii rokovaní s Medzinárodnou cyklistickou úniou sa Slovenskému zväzu cyklistiky v zastúpení Martina Rišku podarilo vybaviť štart jedného pretekára aj medzi dvadsať trojkármi.
 
Vzhľadom na výkonnosť jednotlivých pretekárov nie je zložité ukázať prstom na cyklistu, ktorý bude do Nórska cestovať. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude Ján Andrej Cully z Dukly Banská Bystrica, pre ktorého by to boli prvé cestné MS v kariére. Náhradníkom je aktuálny majster SR v tejto kategórii Juraj Bellan.
 
 
cully 2017 repre ojc pohlad
Ján Andrej Cully na Okolo jižních Čech (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Komisia cestnej cyklistiky sa k jedenástich chlapom rozhodla nominovať aj dve zástupkyne nežnejšieho pohlavia. K fjordom teda pocestuje trinásť našich pretekárov, ktorí nastúpia výlučne v pretekoch s hromadným štartom. Zastúpenie budeme mať v každej kategórii. O eliťákov sa bude v pozícii športového riaditeľa starať Ján Valach, o ostatných Milan Novosad s Matejom Vyšňom. Konkrétny menoslov nominovaných zverejní SZC v najbližších dňoch.
 
Zisk divokej karty nie je štandardom a UCI nemá vytýčený počet (napr. tri/päť...), ktorý by každé MS udeľovala. Vždy to závisí od konkrétneho žiadateľa na druhej strane. Pre SZC ide o ďalší z radu diplomatických úspechov v posledných rokoch. Pár faktov. Pred tromi rokmi organizoval v Bratislave kongres UCI a UEC so všetkými špičkami. Pridelili nám ME v MTB maratóne, zvyšuje sa počet slovenských UCI pretekov v cyklokrose. Pred pár týždňami Európska cyklistická únia venovala SZC päť skútrov na tréning, ktoré zväz daroval klubom talentovanej mládeže. Najväčším úspechom je, že Slovensko ako jedinú krajinu na našu žiadosť preradili do inej tabuľky poplatkov, vďaka čomu zväz ročne šetrí vo vzťahu k UCI desaťtisíce eur. Európski delegáti si zároveň prezidenta SZC vybrali za jedného z voliteľov prezidenta UCI na kongrese v Bergene. Favorit na vystriedanie Briana Cooksona na tejto stoličke, najsilnejší európsky muž cyklistiky, David Lapartient bol vlani hosťom na Okolo Slovenska. Novou úlohou SZC, ktorá sa objavila iba pred štyrmi týždňami, bude zabudovanie výnimky do pravidiel UCI o spoločnom národnom šampionáte a udeľovaní bodov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop