Krátky návrat k prvej horskej etape Tour

7.7.2013, 09:43 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V prvej Pyrenejskej etape sme mnohí predpokladali spoločný finiš malej skupinky favoritov, no robotický výkon tímu Sky zničil sebavedomie všetkých ostatných favoritov.
 

Cadel Evans priznal, že výkon vo včerajšej etape bol jeho najhorším predstavením na Tour, pokiaľ bol zdravý. Ťažké chvíle prežil už na Peilheres, ale podľa jeho slov nie je normálne, aby favorit na GC stratil na siedmich kilometroch v záverečnom kopci toľko času. Na Ax 3 Domaines mal veľké problémy a stúpanie nakoniec musel prekonať s vypätím posledných síl. Ale strata štyri minúty na relatívne krátkom stúpaní je naozaj brutálna. Ešte horšie dopadol jeho spolujazdec Tejay van Garderen, ktorý vyfasoval až dvanásť minút. Talentovaný Američan v cieli povedal, že ho odrovnalo teplo. Pritom poctivo trénoval na takéto podmienky, využíval saunu, ale výsledok sa nedostavil.

 

Alberto Contador utrpel v ôsmej etape jednu z najhorších prehier vo svojej  kariére. Na Frooma stratil v cieli na jeho pomery priepastných 105 sekúnd a nebyť perfektnej podpory Romana Kreuzigera, mohlo to byť viac. Pritom pred záverečným stúpaním to vyzeralo, že Saxo-Tinkoff bude vyučovať britský tím Sky. Contador mal pri sebe Kreuzigera, Rogersa, Rocha a Hernandeza, kým Froome len dvoch pomocníkov. Realita však bola mierne prekvapujúca. Nielenže Contador dostal vrchársku lekciu od Frooma, v závere ho predstihli aj Holanďania Ten Dam a Mollema z Belkinu. A to musela byť pre päťnásobného víťaza Grand Tour prisilná káva. Sky si zobrali k srdcu Španielove vyjadrenia o viere, že Tour sa rozhodne v Alpách posledný týždeň a doslova zničili nepripraveného Contadora hneď v prvej horskej etape. Pre Saxo-Tinkoff je veľkým prekvapením výsledok včerajšej etapy, ale na ich stratégii podporovať Contadora sa nič nemení. Doslova šokujúcou správou včerajšieho dňa bolo, že Kreuziger bol v stúpaniach lepší ako Contador.

 

Andy Schleck predviedol vo včerajšej etape výborný výkon vzhľadom na jeho problémy, ktoré ho sprevádzali posledný rok. Strata 3:34 na Frooma bola ešte pred mesiacom z ríše snov. A vlastne celý doterajší priebeh Tour jazdí Schleck veľmi dobre. Vzrastajúcu dôveru predviedol aj na Ax 3 Domaines. Podľa jeho slov je s týmto výkonom spokojný a ešte môžu prísť v týchto pretekoch aj lepšie chvíle. Luxemburský cyklista sa každým dňom zlepšuje a už teraz sa môžeme tešiť na jeho výkon v poslednom týždni.

 

Peter Sagan mal vo včerajšej etape pokojný deň, získal nejaké body na šprintérskej prémii a do cieľa dorazil v časovom limite, pretože šetril sily. Peter Velits sa na Peilheres držal v hlavnej skupine, ktorú však opustil tri kilometre pred vrcholom. Z tímu OPQS tam zostal už iba Kwiatkowski, takže Velits prišiel do cieľ na druhom tímovom mieste. Slovenský cyklista predviedol sympatický výkon, ktorý nám dáva optimizmus pred ďalšími náročnými etapami. Púchovčan sa taktiež na Grand Tours zvykne postupne od etapy na etapu zlepšovať.

 

Negatívne prekvapenia včerajšieho dňa:

Cadel Evans (BMC) 26. miesto, +04:13
Thibault Pinot (FDJ) 30. miesto, +06:00
Robert Gesink (Belkin) 37. miesto, +07:50
Ryder Hesjedal (Garmin), 39. miesto, +08:15 (nalomené rebro)
Przemyslaw Niemiec (Lampre), 45. miesto, +08:57
Daniel Navarro (Cofidis), 46. miesto, +09:13
Tejay Van Garderen (BMC), 56. miesto, +12:15
Damiano Cunego (Lampre), 59. miesto, +14:27

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop