Týždeň: Známy počet WT celkov, motivovaná Bora, spokojný Kittel a Giro s plánmi

13.11.2016, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Ani ďalší týždeň sa nezaobišiel bez zaujímavých informácií. Väčšina cyklistov ešte stále oddychuje po náročnej sezóne, a tak sa opäť nedostalo na svetlo sveta nič, čo by cyklistikou otriaslo v základoch. Viacero jazdcov je so sezónou spokojných, niektoré tímy zbroja na budúci ročník.
 
Asi najpodstatnejšou záležitosťou uplynulého týždňa bola konferencia v Ženeve, na ktorej sa rozhodlo o tom, že v pelotóne uvidíme 18 tímov s najvyššou licenciu. Vo Švajčiarsku sa však nerozhodovalo len o tom.
 
 
V budúcom roku vo WT 18 tímov
 
A definitívne. Rozhodla o tom Profesionálna cyklistická rada (PCC) pred pár dňami. Stretnutie sa uskutočnilo v Ženeve, oficiálne sa ale všetko predstaví začiatkom decembra na seminári UCI v  Španielsku. Okrem počtu elitných tímov sa hovorilo tiež o ďalších zaujímavých veciach. Ale pekne po poriadku. Počet celkov by mal ostať rovnaký ako v roku 2017, tak aj v roku 2018. V najbližšom horizonte a v rámci väčšej konkurencie schopnosti ale tento stav fixný neostane. Už v roku 2019 sa počet zníži o jeden a rok na to dokonca o dva tímy s najvyššou licenciou. To je ale plán, vieme, že podobný bol ešte nedávno aj pre rok 2017 a už je minulosťou... V každom prípade bol lobing troch najohrozenejších zoskupení dostatočne silný, a tak si Bora-Hansgrohe, Dimension DataBahrain Merida môžu vydýchnuť. Tiež sa hovorilo o tom, že by sme v budúcnosti nemuseli všetky tieto tímy nájsť na tých najprestížnejších podujatiach. Organizátori ich pozvú, no účasť bude dobrovoľná. Ak momentálne nebudú mať dostatok konkurencie schopných pretekárov (zranenia či iné preteky) alebo sú pre nich z hľadiska finančného či iného nezaujímavé, skrátka nemusia prísť. V súčasnosti platí to, že tieto preteky sú skrátka povinné. Iné zaujímavé pravidlo bude hovoriť o tom, že najlepšia krajina v počte získaných bodov nevzíde z rebríčka UCI World Tour, ale z rebríčka UCI World Ranking. Ak by toto pravidlo platilo už dnes, v praxi by to znamenalo, že najlepším národom sú Francúzi a nie Španieli. Tí by skončili až na piatej priečke. Aký význam to ale bude mať je otázne, pretože v súčasnosti to asi nikoho nezaujíma, krajina ani daná federácia nič nezískava. "Sme šťastní, že sa schválili nové pravidlá UCI World Tour. Vítame obrovské zmeny, ktoré prinášajú jasnejšie pokyny v oblasti poskytovania licencií či väčšiu finančnú stabilitu všetkých zúčastnených. Tiež nás teší to, že sa kalendár rozšíril do celého sveta," vyhlásil prezident UCI Brian Cookson.
 
 
dimensions data 2016 vlacik SweetSpot
Dimensions Data vo vláčiku (SweetSpot)
 
 
Bora - Hansgrohe nebude len o Saganovi
 
Potom ako Nemci v podstate slovanskom tíme získali najvyššiu licenciu, mali dôvod na poriadny výdych. Treba sa ale pozerať vpred, a tak už hľadia na nové výzvy. Po siedmych rokoch sa ocitli v najvyššej lige a podriadili tomu aj súpisku. Podpísali viacerých jazdcov, na čele s aktuálnym a už dvojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom. Bolo by ale prinajmenšom naivné, ak by sa spoliehali len a len naňho. I napriek tomu, že najväčšia porcia práce bude v jeho novom pôsobisku padať práve na jeho pleciach, na zozname nájdeme aj iných jazdcov. Čosi o nových výzvach a cieľoch načrtol manažér Bory – Hansgrohe Ralph Denk. "Sme ambiciózni, máme 27 jazdcov, pričom sa nechceme zamerať len na Tour de France. Tam sa pochopiteľne budeme snažiť získať zelený dres. Naším cieľom je vyhrať aj jeden z monumentov. Chceme byť tiež v najlepšej päťke aspoň na dvoch Grand Tours a medzi tímami chceme skončiť v najlepšej šestke," prezradil veľkolepé plány rodák z južného Nemecka.
 
"V našej krajine sa vracia záujem o cyklistiku. Chceme našim fanúšikom tento záujem oplatiť, a to nie len počas leta či dokonca len júla, ale počas celých desiatich mesiacov počas sezóny. Máme Majku, ktorý pôjde Giro, máme Buchmanna, ktorý je snáď najlepší mladý Nemec pre veľké preteky. Nie je to len o Saganovi, aj keď je jasné, že je to obrovská radosť mať ho medzi sebou," dodal Denk. Porozprával tiež o svojom prvom stretnutí so Žilinčanom. "Stretol som sa s ním prostredníctvom jeho manažéra Giovanniho Lombardiho. Poznám ho, a tak som sa vďaka nemu počas leta stretol s Petrom Saganom po prvý raz. Urobil na mňa veľký dojem. Nepozerám sa naňho ako na hviezdu, ale ako na normálneho chlapíka. Nehovorili sme spolu len o cyklistike. Verím, že v súčasnej fáze jeho kariéry potrebuje prostredie, aké je to naše."
 
 
Nové plány s jubilujúcim Girom
 
Talianska "trojtýždňovka" bude na budúci rok oslavovať svoje sté narodeniny. Očakáva sa poriadna zábava na dvoch kolesách plná prekvapení, zaujímavých súbojov a marketingu. Aspoň tak to zamýšľa nový prezident spoločnosti RCS MediaGroup Urbano Cairo. "Nemyslím si, že by bolo niekedy Giro v hierarchii pod Tour de France. Urobíme všetko preto, aby boli naše preteky veľmi dôležitou a hlavne zaujímavou udalosťou po celom svete!" neskromne vyhlásil 59-ročný Cairo.  
 
"Ružové" preteky budú musieť ale vyriešiť problémy ohľadom televízneho vysielania. Doteraz ho vyrábala talianska verejnoprávna stanica RAI, no táto spolupráca je už minulosťou. Fanúšikovia teda napäto čakajú, ako to napokon dopadne. Pri majestátnych plánoch talianskeho podnikateľa sa táto situácia môže vyvinúť naozaj nečakane. "Tento rok chceme urobiť čosi špeciálne. Či už pre fanúšikov pri trati alebo doma pred televíznymi obrazovkami. Dúfam, že to bude dobrý štart do ďalších sto edícií pretekov. Doteraz bola každá jedna jedinečná," dodal Urbano Cairo. 
 
 
giro 2016 sceneria hory cptfw
Scenéria Giro d'Italia (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Kittel je so sezónou spokojný
 
Nemecká pancierová gorila prestúpila pred touto sezónou z celku Giant – Alpecin do Etixxu – Quick-Step. V nemeckom tíme mu bolo s Degenkolbom pravdepodobne pritesno, a tak zaujal voľné miesto po Markovi Cavendishovi v belgickom Etixxe. Po sezóne, v ktorej absolvoval 76 súťažných dní, prichádza na rad hodnotenie. "Bol to dobrý rok. Naozaj som po prvej sezóne v novom drese spokojný. Skvelý bol hneď úvod v Dubaji, kde som okamžite so spolujazdcami pocítil akúsi harmóniu. Všetky preteky, ktoré sme si vytýčili za cieľ, sme absolvovali veľmi dobre. A práve to bolo pre mňa po nevydarenom roku 2015 najdôležitejšie," zamyslel sa Marcel Kittel. Úvod tohto ročníka bol v jeho podaní skutočne ako z veľkej knihy. Ovládol preteky Okolo Dubaja, pričom pridal dve víťazné etapy. Celkovo nazbieral v roku 2016 dvanásť víťazných zárezov. Medzi najdôležitejšie môžeme zaradiť klasiku Scheldeprijs, no a samozrejme tri etapy z Grand Tours (dve na Gire a jednu na Tour). Do ďalšej sezóny si konkrétne ciele nevytýčil. Nechce ale podliezť latku, ktorú si nastavil celkom vysoko. Rodák zo stredonemeckého Arnstadtu hovorí, že si chce udržať rovnako vysokú úroveň. "Budúci rok stačí to, aby som pokračoval v nastolenej práci. Nemyslím si, že som sa za tento rok naučil niečo nové, ale neustále sa chcem zlepšovať. Napadá mi napríklad vláčik v záverečných kilometroch pred dojazdom. Viackrát sme kvôli tomu neuspeli na Tour de France," dodal 28-ročný cyklista.
 
 
Motivovaný Castroviejo sa pozerá vpred
 
Práve skončenú sezónu môžeme v podaní 29-ročného Španiela pokojne označiť za rozpačitú. V jej úvode stihol len podujatie Okolo Dubaja a na ďalšom etapáku Vola ao Algarve sa zranil. Síce ho dokončil, no nasledovala niekoľkomesačná prestávka s návratom až počas júnového Okolo Švajčiarska. Druhá polovica ročníka už vyzerala inak. Jej vrcholom boli bezpochýb majstrovstvá sveta v Katare. Boj proti chronometru priniesol viacero zaujímavých výsledkov, no jasného víťaza. V konkurencii aká sa v púštnej krajine zišla, je tretie miesto pre Jonathana Castrovieja asi tým najlepším miestom, ktoré dokázal vybojovať. "Už na posledných majstrovstvách som išiel dobrú časovku. No v  tomto ročníku som po zranení stratil akúkoľvek nádej na zopakovanie výsledku. Po návrate sa mi však podarilo získať viaceré dobré umiestnenia, a tak som opäť stratenú dôveru dokázal nájsť," zamyslel sa rodák z mesta Getxo. Minulý rok v Richmonde skončil na "zemiakovej" priečke. Tento rok teda dokonca umiestnenie ešte vylepšil.
 
Teraz sa už ale pozerá vpred. "Výsledok v Katare mi dodal motiváciu. Medaila je skvelá, no vždy máte túžbu získať lepšie a lepšie výsledky," dodal vicemajster Španielska v boji proti chronometru za rok 2016. Ročník 2017 by mal odštartovať na domácej pôde na pretekoch vo Valencii a zavítať by mal aj do nešťastného Portugalska na podnik Volta ao Algarve. Pokračovať by mal na pretekoch dvoch morí v Taliansku. Jeho ďalší program zatiaľ známy nie je.
 
 
castroviejo 2016 itt spanielsko movf
Jonathan Castroviejo počas sezóny (© Movistar Team)
 
 
Bahrajnský projekt zbrojí aj na trénerských postoch
 
Najnovšou akvizíciou tímu je človek na poste športového riaditeľa. Tým človekom je Francúz Philippe Mauduit. Rodák z mesta Tours ukončil kariéru v roku 2003 a od vtedy je nepretržite športovým riaditeľom. Môžeme ho označiť za svetobežníka, jeho najnovšie pracovné miesto je už ôsme v poradí. Od roku 2011 do roku 2014 pôsobil v tíme Saxo – Bank, neskôr v Tinkoffe. Naposledy pôsobil v talianskom celku Lampre–Merida, teraz prešiel do novovzniknutého projektu. V Bahrajne bude jedným zo šiestich športových riaditeľov, pričom bude mať na starosti tvorbu taktiky či stratégií na dané preteky. Nadšenie z nového človeka neskrýval riaditeľ tímu Bahrajn Merida Pro Team Brent Copeland, ktorý tiež donedávna pôsobil v talianskom celku. "Philippe je jedným z najskúsenejších športových riaditeľov vôbec. Pokladám za veľkú výhodu, že ho máme v tíme práve my. Má výborné organizačné schopnosti, spolupracuje s viacerými svetovými cyklistami a má skúsenosti na rozdávanie. Práve preto som presvedčený, že bude pre nás veľkým prínosom."
 
Samozrejme s podpisom novej zmluvy bol spokojný aj samotný Mauduit. "Čas, ktorý som strávil v Lampre–Merida bol úžasný. Mal som možnosť pracovať s veľkou rodinou a zároveň s veľkými profesionálmi, ako aj s vynikajúcimi jazdcami. Zo srdca im za to ďakujem. Teraz ale prichádza nový výzva. Už počas Tour a neformálnych rozhovoroch som mal pocit, že sa chystá niečo veľké a stabilné. Vedel som, že ak príde ponuka, len ťažko sa bude odmietať. Verím, že sa nám spoločne podarí vybudovať jeden z najsilnejších celkov v pelotóne."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop