Top udalosti týždňa 45/2011

12.11.2011, 23:00 | Aktuality zo sveta |

Svetom cyklistiky sa posledný týždeň šíria rôzne informácie. Nás zaujal veľký návrat Alejandra Valverdeho, súboj Vacansoleil o zotrvanie medzi elitou ale aj trpkosť a hnev Óscara Freireho.

 

Veľký návrat

Alejandro Valverde sa vráti na budúcu sezónu v tíme Movistar. Kvalitný španielsky cyklista si momentálne odpykáva dvojročný trest, ktorý súvisel s dobre známou kauzou doktora Fuentesa. Najskôr pretekár dostal zákaz len pre valverde-2talianske súťaže. Španielska federácia odmietala otvoriť disciplinárne konanie, preto UCI a WADA napadli prípad na arbitrážnom súde a CAS už cyklistovi zakázal jazdiť. Zákaz platí na dva roky od 1. januára 2010. To okrem iného znamenalo aj zrušenie všetkých jeho výsledkov z prvej polovice sezóny 2010.

Alejandro Valverde však naďalej odmieta pochybenie a vinu v celom procese. K svojmu návratu sa vyjadril: „Cítim sa silný a dúfam, že sa vrátim do pretekov na budúci rok čo najlepšie." Ešte v priebehu roky povedal ďalšie silné slová: „Verím, že sa vrátim taký silný, ako som bol predtým."

Pred dištancom Valverde vyhral Vueltu 2009 či Valónsky šíp 2006 a dvakrát aj Liege-Bastogne-Liege a Dauphiné Liberé. Alejandro počas trestu udržiaval úzky kontakt s tímom Movistar (pred tým Caisse), a tak sa jeho návrat logicky očakával v týchto farbách.

 

Vacansoleil zostáva medzi elitou

Holandstký tím Vacansoleil - DCM bude opäť súčasťou Worl Tour. Vedenie družstva oznámilo, že UCI potvrdila jeho licenciu aj napriek počiatočnému meškaniu. Manažér Daan Luijkx v rozhovore pre holandský De Telegraaf povedal: "UCI listom potvrdila, že tímová licencia je v poriadku."

UCI to však zatiaľ nepotvrdila oficiálne. Hovorca Enrico Carpani pre Cyclingnews iba skonštatoval: "Ďalšie oficiálne vyhlásenie po prvej sérii rozhodnutia bude po 20. novembri."

Vacansoleil dostal minulý rok licenciu na tri roky. Bol však jedným z dvoch tímov, ktorému ju automaticky neobnovili. Tím síce tvrdí, že spĺňa všetky administratívne, finančné a aj športové požiadavky. De Telegraf ale píše, že UCI sa pýtala na otázky, ktoré sa týkajú úlohy kontroverzného Riccarda Ricca v prvých mesiacoch roku v tíme. Aj preto zostali v nepríjemnom napätí sponzori či pretekári tímu až desať dní.

Je dosť možné, že UCI chce Vacansoleilu vrátiť "minibúdu", ktorú Holanďania pripravili vlani, keď získali licenciu vďaka bodom Mosqueru a Ricca.

 

Freire sklamaný z Rabobanku

Óscar Freire je poriadne nahnevaný na svoj bývalý tím Rabobank a hovorí doslova, že ho Holanďania zradili. S družstvom freire-2vyhral trikrát Miláno - San Remo, získal body do klasifikácie na Tour de France a tak ďalej. Rokovania sa však tento rok naťahovali až do neskorej jesene: "Nečakal som taký chlad a vôbec celé je to smutné. Nikdy som si nemyslel, že ma čakajú najhoršie chvíle. Mohli ma varovať, od začiatku sezóny ma nechceli." Oscar pripúšťa, že nemal najlepšiu sezónu, ale postup Rabobanku sa mu nepáči ani z ďalšieho dôvodu: "Odmietol som veľkú ponuku GreenEdge ale aj ďalšie tímy, pretože som si bol istý pokračovaním v Rabobanku."

Teraz už má Freire novú zmluvu s ruskou Kaťušou a Holanďanom odkazuje: "Povedali mi, navrhni si svoj pretekársky kalendár a myslím, že by som mohol byť už v San Reme a aj na Amstel Gold Race." Na sklonku kariéry teda Oscar ešte sľubuje dobré výsledky a chce ich dosiahnuť už na jarných klasikách. Budú v Rabobanku ľutovať?


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop