Piatok: Valverde sa snaží vyhnúť tlaku, Contador ďalšiemu pádu, Sánchez si zlomil ruku

7.4.2017, 20:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Etapa s poradovým číslom päť priniesla aj vďaka šiestim kategorizovaným stúpaniam prvý z dvojice zaujímavých vetrov do celkového poradia. Nebolo to však nič extrémne, čo je pre fanúšikov výborná správa. Posledný deň tak bude ešte dostatočne napínavý.
 
 
Valverdeho krôčik k prvému víťazstvu
 
Pre pretekmi sme v preview písali, že Alejandro Valverde ešte v Baskicku neoslavoval celkové víťazstvo. Kráľovská etapa však ukázala jeho veľkú chuť zmeniť to. Vyhral ju a usadil sa po nej na čele priebežného poradia. "Som za toto víťazstvo vďačný! Tiež som spokojný s priebehom etapy. A čo sa týka zajtrajška, urobím všetko preto, aby som dopadol čo najlepšie. Bude to bez tlaku, aj keď nepopieram, že víťazstvo by bolo úžasné. Sme si ale vedomí, že v mojej blízkosti sa nachádzajú veľmi dobrí časovkári. Či už Alberto alebo Ion," predpovedal priebeh záverečnej časovky šťastný víťaz.
 
Záverečný deň by mať byť v Baskicku skutočne rozhodujúci. Boj proti chronometru bude mať dlhých 27 kilometrov, pričom začne zaujímavým stúpaním, po ktorom prídu na rad klasické časovkárske kilometre. Jazdec Movistaru jasne vie, čo treba zajtra urobiť. "Kľúčom k úspechu bude stúpanie, ktoré musím vyšliapať čo najrýchlejšie. Potom je nutné mať ostatok energie, aby som vydržal až do cieľa. Trať poznám, išla sa v už v piatok, takže by to mohla byť výhoda," zamyslel sa na záver.
 
 
baskicko 5 etapa favoriti baskickof
 Favoriti v záverečnom stúpaní (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Odhodlaný Contador s Bahrajnom
 
Alberto Contador zaznamenal v štvrtej etape pád. Nasledujúce ráno pred kráľovskou etapu sa necítil najlepšie, o to šťastnejší ale je, že etapa dopadla tak, ako dopadla. "Bolo to lepšie ako som si myslel. Ráno som cítil dosť veľkú bolesť, práve preto som za to, ako to dopadlo veľmi rád," načal jazdec Treku - Segafredo"Išiel som v prednej skupine, no keď predo mnou spadol Samuel Sánchez, stratil som niekoľko sekúnd. Tie okolnosti mohli byť lepšie, no teraz je najdôležitejšie rýchlo sa zotaviť a v časovke podať čo najlepší výkon," nevyhováral sa Španiel. "Preteky sú neskutočne vyrovnané. Možno za to môžu jednoduchšie percentá v kopcoch. Vďaka tomu majú miernu výhodu špecialisti na časovky, no nikto sa vopred nevzdáva!" dodal jazdec, ktorý skončil v piatej etape na šiestej priečke a rovnakú okupuje aj v GC.
 
To, že rozdiely nie sú skutočne veľké, má Contador pravdu. Vedia to aj tíme Bahrajn - Merida. Líder mladého projektu Ion Izagirre stratil síce 15 sekúnd, no v časovke si verí. "Tím dnes odviedol bravúrny výkon. Musím ale tiež uznať kvality tímu Orica - Scott. Žiaľ, posledné stúpanie mi nesadlo, nemal som dobré nohy. Valverdeho útok bol silný a rýchly a nadelil mi tých pár sekúnd. Na rade je časovka, kde sa pokúsime získať čo najlepšie umiestnenie v GC," sypal si popol na hlavu Izagirre. Spokojnejší bol v tíme pravdepodobne Ondřej Cink. "Výkon všetkých chalanov bol obdivuhodný. Urobili perfektné záverečné stúpanie. Cítim som sa tam dobre aj ja. Bolo to strmé, ale presne takéto stúpania mám rád," opísal svoje pocity Čech.
 
 
baskicko 5 etapa stupanie fans baskickof
Dnešná scenéria Okolo Baskicka (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Na záver nesmie chýbať ani pohľad športového riaditeľa Philippeho Mauduita. "Našim cieľom bolo prísť do cieľa v prednej skupine. Bolo to náročné, technické a tvrdé, preto som rád, že sme to zvládli podľa plánov. Bohužiaľ, Ionovi trochu chýbala v závere energia, ale nestratil veľa."
 
Kráľovská etapa sadla aj Francúzovi Romainovi Bardetovi. Jazdec Ag2r skončil druhý. Celkovo je tretí, no vie, že to nemusí byť jeho vrchol. "Keď spadol Sánchez, tesne som sa mu vyhol. Potom, čo som sa spamätal, Valverde bol už preč. Ale aj tak to bol pre mňa zatiaľ najlepší deň sezóny. Cítim sa výborne celý týždeň, naozaj veľmi dobre! Dnes sa zhmotnila zimná príprava a priniesla prvé ovocie. Páčilo sa mi to. V sobotu nás čaká časovka, dlhých 27 kilometrov, uvidíme, čo sa ešte môže stať."
 
 
A tí smutní či doráňaní
 
Prvým menovaným je Michal Kwiatkowski zo Sky. V predposlednom stúpaní mal mechanické problémy, ktoré zvládol s pokojom Angličana. V tom záverečnom už ale problémy nezvládol. Boli výkonnostné a vypadol vďaka nim z boja o GC. Na Valverdeho stráca presne dve minúty a je utópiou myslieť si, že to Poliak dobehne. "Bol by som šťastnejší, ak by sa mi podarilo liezť v poslednom kopci tak, ako tomu bolo v stúpaní pred tým. Bolo to brutálne, ale som rád, že som dopadol takto tvrdo. Je to motivácia, skúsenosť a varovanie pred Ardenami. Musím pochváliť fanúšikov, ktorí lemovali takmer celú trať. Sú perfektní, priniesli množstvo transparentov, vlajok, vďaka nim to tam žilo. Patrí im za to veľké vďaka!" uviedol na stránke svojho tímu bývalý majster sveta. Z britského projektu bojuje o dobrý výsledok Sergio Henao, ktorý je ôsmy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záveru etapy
 
 
Druhým smutným dnes musí byť Simon Yates. Nešlo ani tak o GC, to bolo pasé už dávnejšie. Jeho tím Orica - Scott jazdila dnes výborne. Kontrolovala významnú časť etapy, jazdci išlo jasne po víťazstvo. "Simon prišiel o šancu v GC myslím, že už v druhý deň. Mal ale našu dôveru a formu na to, aby túto etapu vyhral. Všetci by sme boli z toho šťastní, pretože každý preto odviedol maximum. Dali sme do toho všetko. Tak či tak, Simon bol medzi najlepšími, a to mu nikto nevezme!" pochválil svojho zverenca športový riaditeľ Neil Stephens.
 
Medzi najväčších smoliarov etapy bez pochýb patrí jazdec BMC Samuel Sánchez. Tesne pred cieľom z prvého miesta spadol a nevyzeralo to najlepšie. Roztrhaný dres ukazoval odreniny na takmer celol tele (na videu v čase 32:30). Čo je ale horšie, vyšetrenia v nemocnici potvrdili zlomeninu ruky. "Samuel utrpel mnohé odreniny na celom tele. Vrátane rúk či kolien. Našťastie neutrpel žiadne poranenie hlavy," vyhlásil po vyšetrení lekár Max Testa. "Žiaľ, negatívne sú röntgenové snímky, ktoré potvrdili zlomeninu ruky. Poškodené má tiež šľachy na rukách. Nemalo by to ale byť nič vážne. Vzhľadom na závažnosť jeho stavu je nepravdepodobné, že nastúpi do záverečnej etapy," dodal tímový lekár.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop