Po 9. etape: Mnohých zaskočili rozdiely, Orica sa hnevá na Movistar, Quintana vyčnieval

14.5.2017, 21:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Poriadna lezecká bitka na Blockhaus ukázala v perfektnom svetle Naira Quintanu, ale okrem jeho super-výkonu v cieli rezonovali aj kolízia, ktorá zasiahla tím Sky a Adama Yatesa, či výborná práca na cieľovom kopci v podaní Pinota s Dumoulinom.
 
Nairo Quintana poriadne uderil na súperov v deviatej etape a spoločne so svojimi kolegami vytvoril značný prievan v klasifikácii. Vďaka výbornej podpore sa vyhol na konci pádu a potom využil prudké úseky, na ktorých získal ružový dres. "Bol to skvelý deň. Chcel som ukázať, že moje lezecké nohy a celý náš tím fungujú perfektne. Cítil som sa silný a teším sa, že rovnako to bolo aj s mojimi kolegami. Mal som veľkú motiváciu, aby som zakončil víťazstvom ich výborný výkon. Vedel som, že je dôležité, aby som získal nejaký čas na silných časovkárov. Keď som zaútočil, zostali pri mne iba Nibali s Pinotom, ale ja som opakoval moje pokusy, až kým som sa neodpútal aj do nich. Som veľmi šťastný, aký náskok som získal na mojich súperov v klasifikácii. Uvidíme, či pol minúty bude stačiť na Dumoulina v časovke, ale pre mňa je dôležité, že sa cítim veľmi dobre, nohy mám silné, a to je podstatné v tejto časti pretekov. Ľutujem, čo sa stalo niektorým mojím súperom. Počul som, že za mnou spadli jazdci, ale nevedel som, koľko favoritov bolo zasiahnutých. Keď sú preteky rozbehnuté vo finále, len ťažko môžete zvoľniť tempo." 
 
 
quintana 2017 giro ruzovy podium rcsf
Nairo Quintana na pódiu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Aktívny výkon predviedol Thibaut Pinot, ktorý sa snažil udržať pri Quintanovi čo najdlhšie. Táto misia nebola jednoduchá, ale cieľový kopec prekonal na čele pretekov a prvú dôležitú selekciu prežil bez väčšej ujmy. A to ho určite povzbudí. "Bol to veľmi ťažký kopec a celá etapa sa išla vo vysokom tempe. Bolo to len jedno stúpanie, ale vytvorilo veľké rozdiely. Quintana bol veľmi silný. Chcel som ísť za ním, podobne ako Nibali. Tesne pred vrcholom to bolo veľmi prudké, ale aj tak som chcel vydržať pri Quintanovi. Keď sa mi to nepodarilo, chcel som limitovať moje straty. Pokúšal som sa ho dobehnúť a vyhrať etapu. Dumoulin má svoj vlastný štýl, ktorý mu vyhovuje. Na cieľovom kopci išiel takým časovkárskym spôsobom. Pri tej kolízii som nespadol len zázrakom. Musel som sa vracať do hlavnej skupiny, ale nespadol som. Je to smola, čo postihlo tím Sky."    
 
Prekvapením etapy bol Tom Dumoulin, holandský cyklista sa predviedol vo vynikajúcom lezeckom prevedení. Umnou jazdou prechádzal cez ťažké cieľové stúpanie a túto previerku zvládol lepšie ako mnohí čistokrvní vrchári. V cieli bol však nahnevaný, pretože prišiel o kľúčového pomocníka. "Nemôžem byť spokojný, pretože sme stratili Wilca Keldermana. Som veľmi sklamaný. Mal veľmi dobrú formu a veľmi mi pomohol pomôcť v treťom týždni. Neviem, čo na kraji cesty robila tá hlúpa motorka. Ja som sa jej ešte dokázal vyhnúť, ale zbadal som ju na poslednú chvíľu. Mal som šťastie, pretože som išiel dva centimetre od Wilca. Môj výkon bol dobrý, teším sa z neho, ale v konečnom meradle prevláda vo mne smútok."
 
Wilco Kelderman si po kolízii s motorkou zlomil ukazovák na ľavej ruke a musí ísť na operáciu. A rovnaký prsti si zlomil aj nedávno na Strade Bianche. "Je to frustrujúce, že som na podujatí skončil takýmto spôsobom. Odrazu sme sa museli vyhnúť motorke. Tom to ešte stihol, ale ja som do nej narazil riadidlami. Som veľmi sklamaný, že mu nebudem môcť pomôcť v nasledujúcich etapách. Veľmi tvrdo som kvôli tomu trénoval."
 
Po taktickej stránke zvládol ťažkú etapu veľmi dobre Vincenzo Nibali, ale domácej hviezde vo finále chýbala energia, aby zostal na čele s najsilnejšími. Predtým však predviedol na Blockhaus niekoľko svetlých momentov, o čo sa bude opierať v nasledujúcich horských etapách. "Niekoľkokrát som dokázal reagovať na Quintanove zrýchlenie, ale posledná časť stúpania bola veľmi náročná. Táto pasáž bola vhodná pre čistých vrchárov a ja som sa dostal do menšej krízy. Potom som sa snažil ísť svojím vlastným tempom, aby som situáciu zvládol čo najlepšie. Na jeho ataky som odpovedal rozumne. Nereagoval som okamžite, ale vždy som urobil dlhé, postupné zrýchlenie. A v tejto pozícii som sa cítil dobre. Quintana získal čas na tvrdom úseku, ktorý mu viac sadol. To je normálne, pretože je o desať kilogramov ľahší a je aj výbušnejší."
 
 
nibali 2017 iluatrak divaci rcsf
Vincenzo Nibali začal podobne ako vlani (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Jeden zo svojich najlepších lezeckých výkonov predviedol Bauke Mollema, ktorý síce nesiahal na etapový triumf, ale nechal za sebou niekoľkých konkurentov, čo pretekárovi vždy zlepší náladu. "Bol to jeden z najťažších kopcov na Gire. Mal som dobrý deň, bol som blízko k druhému a tretiemu miestu, ale Quintana bol super-silný a na celom kopci nasadil silné tempo. Z hľadiska celkového poradia to pre mňa skončilo veľmi dobre. Získal som dobrú časovú výhodu na mnohých jazdcov, takže som šťastný. Dlhú dobu som išiel s Dumoulinom, ktorý nastavil pravidelné, ale kvalitné tempo. V závere mi síce ušiel aj s Pinotom, ale aj tak som išiel naplno až do cieľa."
 
Nešťastná kolízia s motorkou zdecimovala tím Sky, obidvaja lídri sa pred kľúčovými úsekmi na cieľovom kopci dostali do veľkých problémov. Túto situáciu lepšie zvládol Geraint Thomas, ale britský jazdec bude mať čo robiť, aby sa dostal na pódium. "Na začiatku cieľového kopca prebiehala pozičná bitka, išlo sa veľmi rýchlo a boli sme rozmiestnení na celej šírke cesty, keď odrazu začali jazdci predo mnou padať a ja s nimi. Najskôr som si myslel, že som si zranil rameno, ale nebolo to nič vážne. Chvíľu som ležal na zemi, potom som čakal na nový bicykel. Ale bojoval som až do konca, moja strata mohla byť oveľa väčšia. Je to škoda, takéto veci by sa nemali stávať. Pochybujem, že ostatní jazdci na GC mi dovolia, aby som túto stratu získal ľahko späť."
 
Do pádu sa zaplietol aj Mikel Landa, ktorý síce rýchlo vyskočil na bicykel, ale bolestivo narazená ľavá strana tela mu nedovolila podať potrebný výkon. Španielsky jazdec v cieli povedal, že sa cítil, akoby pedáloval len jednou nohou. Počas voľného musí zistiť, aké vážne sú jeho zranenia, či vôbec nastúpi na jazdu proti chronometru.
 
 
thomas 2017 giro doudierany rcsf
Doudieraný Geraint Thomas v cieli (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Po etape boli nespokojní v tíme Orica - Scott, pretože do incidentu s motorkou sa zaplietol aj Adam Yates. Talentovanému pretekárovi potom nechýbalo veľa, aby sa vrátil späť do hlavnej skupiny, ale zabránilo mu v tom rýchle tempo, ktoré nasadil Movistar. A to nahnevalo športového riaditeľa tímu Matta Whita. "Adam pri pád zlomil bicykel a má nejaké povrchové zranenia, ale je v poriadku. Po tej kolízii ma sklamalo správanie sa niektorých tímov. Neboli sme kilometer pred páskou, ale do cieľa zostávalo ešte veľa času a všetci vedeli, kto sa dostal do problémov. Vedúcu tímy mohli len chvíľu počkať, aby zasiahnutí jazdci dostali šancu vrátiť sa späť. Bolo to mizerné športové správanie. Naše pódiové ambície dostali tvrdú ranu, budeme musieť prehodnotiť naše ciele. Adam má dobrú formu a do Milána je ešte dlhá cesta." 
 
S výsledkom deviatej etapy boli celkom prekvapení v Lotto - Jumbo, športový riaditeľ Addy Engels vôbec nerátal, že jedno stúpanie môže takto rozdeliť favoritov. "Nečakal som, že sa môžu vytvoriť také veľké časové rozdiely. Takáto selekcia sa zvyčajne odohráva v ťažkých a dlhých etapách v Dolomitoch. Boli sme presvedčení, že v prvej poriadnej lezeckej bitke sa presadí najlepší vrchár, ale sme prekvapení, že sa vytvorili také veľké rozdiely medzi favoritmi. Nedosiahli sme dobrý výsledok, ale do Milána je ešte ďaleko a Kruijswijk je najsilnejší v treťom týždni."
 
 
Výsledky 9. etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 3:44:51 100
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:24 40
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:24 20
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:41 12
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:00 4
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:18  
7. KANGERT Tanel Astana Pro Team link ikonka 02:02  
8. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:14  
9. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 02:28  
10. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:35  
11. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:43  
12. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:43  
13. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 03:00  
14. POLANČ Jan UAE Team Emirates 03:28  
15. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:30  
16. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 03:46  
17. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:46  
18. PELLIZOTTI Franco Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:46  
19. MENDES José Bora - Hansgrohe link ikonka 04:03  
20. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 04:17  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
movistar
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 42:06:09 20
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:28  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:30  
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:51  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:10  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:28  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:28  
8. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:45  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:53  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:06  
11. KANGERT Tanel Astana Pro Team link ikonka 03:15  
12. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:30  
13. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:56  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 04:32  
15. POLANČ Jan UAE Team Emirates 04:46  
16. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:49  
17. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 05:14  
18. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 05:52  
19. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 07:13  
20. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 07:38  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 191
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 129
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 78
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates 44
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 35
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 27
4. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 19
6. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 18
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 42:08:54
2. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:45
3. POLANČ Jan UAE Team Emirates 02:01
4. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:04
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 05:39
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates 06:00
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop