Reakcie: Sagan by si stihol objednať aj pivo, najdlhšia etapa TdS patrila jemu

14.6.2017, 20:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
V poradí piata etapa podujatia v hornatom Švajčiarsku patrila nášmu majstrovi sveta. Pridal tak štrnáste etapové víťazstvo na jeho obľúbených pretekoch. Konkurenciu vyslovene roztrhal, ak by mohol, v cieli by si stihol objednať jedno veľké. Všetky vyhlásenia nájdete na oficiálnych weboch hlavných protagonistov.
 
Ďalšie preteky zo série generálok pred Tour de France sa prehupli do svojej druhej polovice. Okolo Švajčiarska pripravilo v piaty deň horskú etapu (s kopcom v nadmorskej výške 2000 m.n.m. ju inak nazvať nemôžeme), no Simplon Pass bol v jeho strede a talianska pasáž šprintérov neznechutila. Rozdali si to tak súboji lakeť na lakeť.
 
 
sagan 2917 pozuje suisse bohfst
Peter Sagan bol v cieli veľmi šťastný z triumfu (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Sagan je rád, že to konečne vyšlo
 
Po minulé roky prišlo víťazstvo na tomto evente o čosi skôr, tretia etapa by sa pokojne mohla premenovať na Saganovu, no je lepšie keď vavrín príde neskôr ako nikdy. Presne tak to berie aj Žilinčan. "Som naozaj veľmi šťastný, pretože chlapci z tímu sa dnes veľmi obetovali. Všetci sme tam ostali až do konca a pomohli mi. Opakujem, som naozaj veľmi šťastný, bez nich by som to nezvládol. Síce to chvíľu trvalo, druhá etapa bola bláznivá, chaotická s množstvom útokov a pred dvoma dňami som v záverečnom stúpaní minul veľa energie, ktorá mi v konečnom dôsledku chýbala, ale dnes to vyšlo. V závere nám trochu spŕchlo, no vďaka tomu som sa cítil lepšie," povedal po dojazde spokojný víťaz. Sagan naposledy oslavoval skoro pred mesiacom. V Kalifornii vyhral jeho obľúbenú tretiu etapu. Ak sa pozrieme aj na prvé dva etapáky, na ktorých v tomto roku štartoval, vždy bol v tretí deň úspešný. Na Tour Down Under skončil druhý a na Tirreno - Adriatico zvíťazil.
 
Svoj tím vyzdvihol aj športový riaditeľ nemeckého projektu André Schulze. "Išlo sa veľmi rýchlo. Únik sa vytvoril, myslím, že až po 70 kilometroch. Prvé hodiny etapy sa išli okolo 49 kilometrov za hodinu. Tím dnes odviedol pekný kus roboty a preukázal tímovú súdržnosť. Jan pracoval na čele balíka keď sa chytali utečenci, a ostatní zvládli záver na jednotku. Myslím si, že posledných 400 metrov bolo jasne vidieť, kto je najsilnejší. Bol to Peter a my sme radi, že vyhral. Najbližšie dni sa teraz budeme sústrediť na Patricka a potom opäť dostane príležitosť Peter." Športový riaditeľ narážal na sobotňajšiu etapu finišujúcu v Schaffenhausene, ktorá by mala skutočne patriť rýchlym mužom. Potom príde na rad už len záverečná časovka opakovane v rovnakej destinácii.
 
 
suisse 2017 etapa 5 dojazd
Dojazd 5. etapy so slovenským víťazstvom i fanúšikmi (© Tour de Suisse)
 
 
Ostatní len štatistami, skončili za najlepším
 
Ako hovoril Schulze, únik sa tvoril len veľmi, veľmi  ťažko. Dostal sa doň aj Sam Bewley s tímu Orica - Scott. Skúsený 29-ročný Novozélanďan to síce do úspešného konca nedoviedol, ale akousi satisfakciu mu bolo pódiové umiestnenie jeho kolegu Michaela Albasiniho. "Odštartovalo sa tvrdo. Každý sa chcel dostať do úniku, ktorý sa vytvorila si až po 80 kilometroch. Našťastie som sa tam dostal aj ja. Bolo dobré, že tam niekto od nás bol. Vedel som, že v tak dlhej etape to bude náročné, čo sa aj potvrdilo. Chytili nás pätnásť kilometrov pred páskou, čo bola škoda, ale aspoň že Michael skončil tak ako skončil," vyhlásil pretekár, ktorý vo svojej kariére ešte nevyhral, no dvakrát absolvoval Giro a tri razy sa predstavil aj na Vuelte. Rovnako je s druhým miestom spokojný aj športový riaditeľ "klokanov" Neil Stephens. "Albasini opäť predviedol perfektnú robotu. Tiež bolo pekné vidieť Bewleyho v úniku. Michael sa chcel držať Sagana, no ten urobil rýchly pohyb a náš jazdec  už nedokázal túto medzeru zalepiť. I napriek tomu si myslím, že druhé miesto je peknou a spravodlivou odmenou za vynaloženú námahu. Porazil nás len najlepší jazdec na svete."
 
Pomyselný bronz si dnes uchmatol pretekár v drese Quick-Stepu Matteo Trentin. Talian už raz v krajine kantónov vyhral, bolo to v roku 2014, kedy zvíťazil v šiestej etape. Peter Sagan vtedy došpurtoval ešte v drese Cannondalu piaty. Vo Švajčiarsku to bolo preňho v tomto roku už tretie umiestenie v najlepšej desiatke. Pred Tour de France, ktorá by mu nemala újsť, môže byť celkom spokojný.
 
Oči pre plač a štvrté miesto sa pripísalo menu Patrick Bevin. Podobne ako Sam Bewley aj on pochádza z krajiny, kde sa točil známy film Hobit z dielne režiséra Petra Jacksona, teda z Nového Zélandu. Tento 26-ročný jazdec Cannondalu vyhral naposledy majstrovský titul svojej krajiny. Bolo to v časovke a bolo to v roku 2016. Najlepšiu päťku piatej etapy doplnil Niccolo BonifazioBahrainu Merida. Podobne ako viaceré osobnosti, aj on pochválil víťazného Slováka. "Sagan bol impozantný! Ja som sa držal svojej línie, no potom zrýchlil a bolo neskoro. Som však šťastný, pretože to bola náročná etapa s pekelným stúpaním v jej strede. Išlo sa tiež rýchlo, našťastie nikto nespadol. Zvyšných pár dní sa ešte o čosi pokúsim," okomentoval etapu finišujúcu v Cevio mladý Talian.
 
 
suisse 2017 sceneria kravy
Ako by to vo Švajčiarsku vyzeralo bez kráv... (© Tour de Suisse)
 
 
V GC ticho pred búrkou
 
Ešte pred tým ako sa pozrieme do radov favoritov, za zmienku stojí aj projekt Sunweb. Ich líder Michael Matthews, ktorý má za manželku rodáčku spod Tatier, skončil šiesty. V závere dňa to ale vyzeralo tak, že sa o víťazstvo pokúsil jeho kolega Nikias Arndt. Všetko vysvetlil opäť športový riaditeľ Marc Reef. "Mali sme dnes na programe najdlhšiu etapu. Celých 222 kilometrov. Navyše nás čakalo aj nepríjemné stúpanie v jej strede. Naším cieľom bol dobrý šprint v podaní Michaela. Posledné metre mal na starosti Nikias, no hneď ako začal viesť sme vedeli, že Michael nemá nohy. Bolo z toho až šieste miesto," hovorí Reef. Nemec teda šprint rozbehol zbytočne, ba priam pomohol Saganovi.
 
V boji o najcennejší dres sa po dnešnom dni nezmenilo nič. Pre lídrov to bola transportná etapa alebo posledný deň, kedy si minimálne v závere mohli vdýchnuť. Zajtra už čas nebude. Vie to aj držiteľ žltého dresu Damiano Caruso. "Išlo sa veľmi rýchlo, hlavne na začiatku. Myslím si, že som jazdil celkom umne, šetril som energiou. Bolo dôležité ostať koncentrovaný a byť v bezpečí. I napriek tomu, že to bolo dnes veľmi dlhé, ušetril som veľa energie," zamýšľa sa jazdec BMC. Talian si bude musieť dať pozor hlavne na Holanďana z LottaNL - Jumbo Stevena Kruijswijka"Našťastie to dopadlo tak, že to mali všetko pod kontrolou šprintérke tímy. Na mokrých a kľukatých cestách v talianskej časti sa to celé na chvíľu rozbilo, čo nebolo dobré. Ako hovorím, našťastie to všetko dobre dopadlo. V šprinte sme sa sústredili na to, aby sme Stevena doviedli do cieľa bez problémov. Je to potrebné, zvlášť ak máte záujem o žltý dres," prezradil športový riaditeľ Holanďanov Addy Engels. O žltý dres bude mať nemalý záujem aj Domenico PozzovivoAg2r. "Som rád, že aj po ťažkom Gire dokážem byť na čele. Mnohí jazdci, ktorí ho taktiež absolvovali, to nedokážu. Moja morálka vystrelila ku hviezdam. Verím, že všetko je možné," dodal ešte po včerajšej etape skúsený 34-ročný jazdec. Aj dnešný deň zvládol bez problémov, finišoval na 35. priečke bez straty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop