Reakcie: Peter Sagan ukázal, že sa máme počas Tour na čo tešiť, ostatní ticho obdivujú

17.6.2017, 18:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Posledná klasická etapa na pretekoch Okolo Švajčiarska bola svojou dĺžkou dosť netypická. Jej víťaz bol však typický viac ako dosť. Peter Sagan opäť všetkým ukázal svoj chrbát. A to doslova. Na švajčiarskom podujatí zasa ukázal, že forma pred Tour de France stúpa. Všetky vyjadrenia jazdcov či športových riaditeľov nájdete na weboch jednotlivých tímov.
 
 
Blíži sa k magickej hranici
 
Keď vyhral Peter Sagan v marci 2010 svoju prvú etapu na pretekoch Paríž - Nice, asi málo kto tušil, že sa o sedem rokov začne vážne približovať k magickej hranici stovk vavrínov. Momentálne ich má na konte 95 a správna otázka neznie či ale kedy ju dosiahne. Forma mu očividne nechýba. "Bol to pre nás skvelý deň! Opäť sa musím poďakovať celému tímu. Všetci odviedli maximum. Z víťazstva som šťastný, je to moje druhé v tomto ročníku, pätnáste celkovo. Tieto preteky sa mi páčia, sedia mi, ale nemôžem premýšľať o tom, čo bude o rok. Dúfam však, že sa sem budem môcť vrátiť," povedal skromne jazdec Bory - Hansgrohe. Silu kolektívu vyzdvihol aj Ján Valach: "Dnešné Petrovo víťazstvo je víťazstvom celého tímu. Etapa začala veľmi rýchlo, no našim cieľom bolo kontrolovať ju od samého začiatku. To sa nám aj podarilo. Peter mal v závere skvelé nohy a ukázal, že je vo výbornej forme," dodal na adresu krajana športový riaditeľ nemeckého projektu.
 
 
sagan 2017 suisse triumf 2 detail bohfst
Peter Sagan (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Kratučkú sto kilometrov dlhú etapu, o ktorej Simon Špilak povedal, že mu pripomína skôr akési kritérium, zvládol aj Sacha Modolo z tímu UAE. Bolo z toho druhé miesto. Po nevydarenom Gire si tak aspoň trochu napravil chuť. "Počas šprintu som si všimol, že na pravej strane cesty je priestor. Rozhodol sa teda, že to skúsim tadiaľ. Sagan bol impozantný, jasne najlepší, no ani môj šprint nebol zlý. Predbehol som dvoch jazdcov a druhé miesto je tak viac ako uspokojivé," vyrátaval taliansky jazdec. Novovzniknutý celok chcel vyhrať, no teraz sa už pozerajú na zajtrajšok. "Ako tím sme pracovali solídne. Výkonnosť bola skutočne na dobrej úrovni. Nedosiahli sme víťazstvo, Sagan bol dokonalý, no už teraz sa sústredíme na zajtrajšiu časovku a na to, aby sme udržali miesto v Top 5," doplnil svojho zverenca športový riaditeľ Simone Pedrazzini. O miesto medzi najlepšími sa pobije Portugalčan Rui Alberto Faria da Costa. Bývalý majster sveta je momentálne piaty, pričom má pred šiestym Mathiasom Frankom k dobru šestnásť sekúnd.
 
 
Čaká sa boj o "žlťák"
 
Okrem Petra Sagana má pred blížiacim sa vrcholom sezóny solídnu formu aj iný Talian. Matteo Trentin v bláznivom šprinte obsadil tretiu priečku a zopakoval si tak umiestnenie z etapy číslo päť. Zatiaľ z ôsmich etáp bol v Top 10 štyri razy, čo nie je zlé. Jazdec, ktorý na Okolo Švajčiarska etapu už vyhral, bolo to ešte v roku 2014, tento ročník pocit radosti z víťazstva ešte nezažil. Možno príde práve na Tour de France. Naopak, endorfíny, ktoré človeka zalejú potom ako dôjdete do cieľa ako prvý, už dvakrát  v roku 2017 pocítil Magnus Cort Nielsen. Dánsky jazdec, ktorého zamestnáva Orica - Scott, dnes finišoval štvrtý. "Klokani" mali ísť pôvodne na Michaela Albasiniho, no všetko sa zmenilo počas etapy. "Začali sme podľa plánu A, no museli sme prejsť na plán B. Počas etapy nám Michael dal vedieť, že sa na to necíti. Prešli sme teda na prácu pre Magnusa. Ten sa celý týždeň zlepšoval a aj keď sa išlo dnes pomerne krátko ukázal, že je dobrým jazdcom. Po zlomenine kľúčnej kosti ešte môže dosiahnuť pekné výsledky. A to aj v tomto roku," pochválil mladého pretekára športový riaditeľ Neil Stephens. Prvú päťku dnes uzavrel jazdec Bahrainu Merida Niccolo Bonifazio. Do tretice rodák z Apeninského polostrova si podobne ako Matteo Trentin zopakoval umiestnenie z piatej etapy. Celý tím sa však už teraz pozerá na zajtrajšiu časovku, kde mi mal mútiť vodu Ion Izagirre. Španiel okupuje ôsmu priečku, ktorá sa mu máli.   
 
 
spilak 2017 podium zlty detail suissef
Simon Špilak pokračuje v žltom drese, ktorý bude hájiť v nedeľu (© Tour de Suisse)
 
 
Skutočné cyklistické divadlo sa teda odohrá už zajtra. Najlepšie to má rozbehnuté Simon ŠpilakKaťuše. Pred druhým Damianom CarusomBMC má náskok 52 sekúnd. Ten už dnešok z hlavy vypustil a myslí na zajtrajší deň. "Išlo sa rýchlo a v pelotóne bolo veľa nervozity. Celý deň sme ale jazdili to svoje a chlapci mi naozaj pomohli. Hlavne Michael Schär a Daniel Oss. Teraz sa už sústredíme na zajtrajšok," povedal odhodlaný pretekár. To by nemalo chýbať ani Stevenovi KruijswijkoviLotta NL - Jumbo či smoliarovi kráľovskej etapy Domenicovi Pozzovivovi. Skúsený pretekár, vekom už pomaly ale isto veterán, chce ukázať, že prežitá kríza bola jednorazovka a v záverečnej časovke v Schaffenhausene vydá zo seba maximum.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 1:57:34 60
2. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00 25
3. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 00:00 10
4. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:00  
5. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00  
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
8. GATTO Oscar Astana Pro Team link ikonka 00:00  
9. RÉZA Kévin FDJ link ikonka 00:00  
10. PUCCIO Salvatore Team Sky link ikonka 00:00  
136. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 03:01  
139. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 03:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 27:59:50 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:52  
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:05  
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 02:28  
5. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 02:35  
6. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 02:51  
7. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 02:54  
8. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:51  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 04:07  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 04:10  
71. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 1:07:40  
118. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 1:37:04  
143. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 2:01:43  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 37
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 19
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 18
4. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 16
5. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 15
6. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 14
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop