Reakcie po 4. etape: Sagana incident veľmi mrzí, Cavendish mu nerozumie

4.7.2017, 19:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Kontroverznejšie tohtoročná Tour de France ani nemohla začať. Finále štvrtej etapy bolo bujaré, napínavé a doslova miestami kosti lámajúce. Žiaľ, pre slovenských fanúšikov dopadlo najhoršie ako len mohlo. Mark Cavendish sa natlačil popri bariére tam, kam nemal, Peter Sagan ukázal lakeť a možno najväčšia téma 104. ročníka bola na svete. Sagana incident mrzel, Cavendish nechápal, ako sa to mohlo stať. Potom prišla pochopiteľná penalizácia, no to, čo sa udialo potom, nečakal nikto...
 
 
 
 
 
Drastický záver plný pádov
 
Nervozita v prvom týždni je tu každý rok a každý rok prináša aj pády. Ak sa k tomu pripočíta agresívna jazda niektorých zúčastnených, katastrofa je na svete. Posledné metre v kúpeľnom meste Vittel si história bude pamätať ešte dlho. "Dnes to bol dosť drastické ten záver, dosť veľa pádov a nakoniec to dopadlo tak ako to dopadlo. Bol som druhý aj keď sa tam natlačilo veľa ľudí, takže to dopadlo zle hlavne pre Marka Cavendisha, čo ma teda veľmi mrzí. Nevedel som, že ide akurát po pravej strane odzadu. Ja som išiel za Kristoffom a chcel som sa posunúť zaňho. Mark tam akurát prišiel a nabúral do mňa, navyše ešte aj do bariér. Veľmi veľa priestoru tam na reakciu nebolo," uviedol Peter Sagan tesne po etape. Rovnako ako Peter to videl aj jeho najbližší spolujazdec. "Ja som to videl len v televízii a čo ja viem? Mne to skôr prišlo že Cavendish sa chcel pretlačiť tam, kde sa zmestiť nemohol a v podstate tá vystrčené ruka mne prišla ako neúmyselná a akoby sa snažil len chytiť balans," zamyslel sa pre RTVS nad situáciou Petrov brat Juraj Sagan
 
Peter sa ihneď po dojazde išiel ospravedlniť. Našiel autobus Dimension Data a s rodákom z ostrova Man si všetko vydiskutoval. "Nechápem Petrovo správanie, jedna vec je križovať svojho súpera, ale lakeť? To som od neho nečakal. Prišlo to ako blesk z jasného neba, bolo to neférové, ale s Petrom sme si to vysvetlili. Ku kolíziám jednoducho prichádza, to sa stáva, ale na ten lakeť asi nikdy nezabudnem," opísal zrážku jazdec Dimension Data. Svoje si na adresu Žilinčana žijúceho v Monaku povedal aj Rolf Aldag. "Pre mňa to nebola obyčajná kolízia, vyzeralo to tak, akoby to Peter Sagan spravil úmyselne. Neviem či to tak skutočne bolo, musí rozhodnúť UCI. Ak ho udrel lakťom, musí za to niesť zodpovednosť. Nestačí, aby sa ospravedlnil, Peter aj Cav sú šprintéri a poriadne tvrdí chlapi, ale toto sa jednoducho nemalo stať. Ako to bude vyzerať pred celým svetom, že si majster sveta môže dovolil zneškodniť súpera v rýchlosti 65 kilometrov za hodinu? To je skutočne životu nebezpečné," rozčuľoval sa športový manažér afrického tímu.
 
Toľko k udalostiam krátko etape. Asi dve hodiny po oznámení o penalizácii však prišla ešte šokujúcejšia informácia. "Rozhodli sme sa diskvalifikovať Petra Sagana z Tour de France 2017, pretože nebezpečným spôsobom ohrozil zdravie svojho súpera v posledných metroch špurtu v štvrtej etape vo Vitteli. Aplikovali sme článok číslo 12 bod 104 pravidiel UCI, na základe ktorého sme vyhodnotili počínanie si Petra Sagana ako vážne nebezpečné počínanie a v tomto prípade môžeme rozhodnúť o najvyššom možnom treste a diskvalifikovať jazdca," prečítal úradnú formulku hlavný komisár pretekov Philippe Mariёn a žiadne otázky novinárov nepripustil. Stará dáma bude pokračovať bez majstra sveta.
 
 
sagan 2017 tdf cavendish 1 bohf
Peter Sagana sa ospravedlňuje (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Skutočný hrdina dňa
 
V závetrí nepríjemností v závere etapy bol jasným hrdinom dňa Guillaume Van Keirsbulck, ktorý v podstate absolvoval viac ako 200 kilometrov dlhú časovku. "Keď som sa odtrhol a otočil som sa či niekto nejde so mnou, bol som dosť skeptický. Ale páčilo sa mi to, pretože som na Tour de France. Všetci tí ľudia, ktorí sú popri ceste sú tak nadšení! Videl som tiež toľko mojich známych, navyše moji starí rodičia ma určite sledovali v televízii," opisoval pocity jazdec Wanty - Groupe, ktorý na Tour debutuje. Tak ako všetci jeho kolegovia. Aby pádov v článku nebolo málo, svoj deň blbec si prežil aj priebežný líder pretekov Geraint Thomas. "Padol som, ale našťastie som v poriadku. Chcel som sa držal čo najviac na čele, no keď prišlo k pádu bol som asi na 20. mieste a porúčal som sa na zem. Podľa mňa nie sú problémom cesty, keď jazdíme iné preteky, cesty sú omnoho horšie. Skrátka ste na Tour a vyhrať etapu znamená podstúpiť riziko, ktoré mnohí jazdci podstúpia radi. Zajtra nechceme stratiť veľa energie a budeme chrániť Chrisa. Pokiaľ  mám na sebe žltý dres ja, stále je to v poriadku," povedal po etape pretekár tímu Sky.
 
Samozrejme nemôžeme zabúdať ani na víťaza etapy. Stal sa ním Arnaud Démare. "Všetci sa snažia vyhrať etapu. Je to akoby ste vyhrali Miláno - San Remo. Celá verejnosť vie, že moja dnešná výhra bola obrovská! Potrebovali sme meniť taktiku, pretože nás trápia nejaké zranenia a choroby, ale vyšlo to. V závere som bol silnejší ako Kristoff, čo ma teší. Z pádu za mnou som nevidel nič," hovoril spokojný domáci pretekár z FDJ. Na záver už tradične pohľad na ostatné dva stupne na schodíkoch pre víťazov. Druhý dnes finišoval Alexander Kristoff. "Bolo tam veľa tímov, ktoré chceli vyhrať, tak sme sa dohodli, že na záver potrebujeme spolupracovať omnoho silnejšie. Chlapci odviedli dobrú prácu, hlavne Marco Haller. Môj šprint bol dnes dobrý, verím, že sa ešte zlepším. Počul som tiež za sebou nejaké pády, verím, že všetci budú v poriadku," nádejal sa jazdec Kaťuše. Zliatinu medi a cínu si vybojovala gorila z Nemecka.
 
Na svetlo tiež vyšli  informácie o tom, Peter Sagan prišiel v osobe Andrého Greipela o kamaráta. Vraj mu jeho štýl jazdy už dlhšie prekážal, a to hlavne počas boja o šprintérske prémie. Podľa Greipelových slov ho už nepovažuje za kamaráta. "Pred cieľom sme mali veľmi výhodnú pozíciu, ktoré sme držali dosť dlho. Výkon tímu, ale tiež môj mi dáva do ďalších dní veľkú dôveru. Pokiaľ ide o Cavendishov pád po Saganovom manévri, bol som po dojazde rozrušený. Šprintéri by sa mali mať v úcte a nechcem povedať, že to bol úmysel. Bolo to ale na hrane a rozhodcovia musia konať," povedal svoj názor jazdec Lotta Soudal. A rozhodcovia skutočne konali...
 
 
Bora-Hansgrohe podala protest a chce sa stretnúť s rozhodcami. K incidentu sa vyjadria ráno...
 
Nemecká zostava nakoniec vydala len strohé vyjadrenie, v ktorom uvádza, že Peter Sagan odmieta, že by kýmkoľvek spôsobom zamýšľal ohroziť Marka Cavendisha. Sagan držal líniu v šprinte a nemohol vidieť svojho súpera. Preto tím Bora požiadal o nápravu výsledku zo štvrtej etapy. 
 
Zajtra ráno kolega Rastislav Boris zozbiera ďalšie reakcie a záležitosti okolo toho incidentu. Do štúdia RTVS o 14:30 príde mimoriadne ešte raz Milan Dvorščík, aby sa vyjadril k rozhodnutiu jeho kolegov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop