Reakcie po 9. etape: Široké spektrum Uránových pocitov a Froome sa teší na deň voľna

9.7.2017, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Kráľovská etapa celých pretekov. Aspoň takto mnohí označovali tú deviatu v poradí. Na Tour de France v nasledujúcich dvoch týždňoch kopce ešte prídu, ale či aj ostatné dni prinesú do pelotónu toľko impulzu a adrenalínu ako tomu bolo dnes, len ťažko odhadovať. Rôzna zmes pocitov a dojmov lomcovali každým, snáď najviac ich však vymenoval víťaz Rigoberto Urán. Posledné dni boli tiež veľmi náročné, a tak sa mnohí na čele s Chrisom Froomom tešia na voľný deň.
 
 
Fotofiniš v horskej etape
 
Tri stúpania so skratkou HC predznamenávali tuhé a dlhé boje. Čo určite nepredpovedali bol tesný fotofiniš, ktorý rozhodol tom, že z víťazstva sa dnes bude tešiť kolumbijský pretekár Rigoberto Urán. Najprv sa črtalo už tretie francúzske víťazstvo, Warren Barguil dokonca zdvíhal nad hlavu svoju ruku, no rozhodcovia Francúzovi tešiť sa nedovolili. O to väčšie prekvapenie prišlo do radov celku Cannondale. "Nebol som si istý, či som vyhral alebo nie. Keď mi to oznámili, cítil som obrovské šťastie. Bola to dnes pre mňa veľká príležitosť. Zažili sme toho dnes naozaj veľa, pád Richieho Porteho, moja pokazená prehadzovačka, ale podarilo sa mi to všetko zachrániť a vyhral som etapu," povedal tesne po dojazde 30-ročný pretekár, ktorý v novom tíme pookrial a vyzerá to na akýsi reštart jeho kariéry. Uvidíme. "Je to pre mňa veľké prekvapenie a prevláda vo mne obrovská radosť. Som naozaj šťastný, že som vyhral takúto komplikovanú etapu. Je to tiež pozitívne smerom ku GC. Skrátka úžasný deň pre celý náš tím," pokračoval vo vymenovávaní pocitov jazdec, ktorý tento rok do dnešného dňa ešte nevyhral.
 
 
uran 2017 tdf podium cdtf
Rigoberto Urán s triumfom (© Slipstream Sports)
 
 
Zmes pocitov po 181 kilometrovom dni má aj priebežný líder Chris Froome. Veľmi drastickým spôsobom mu v boji o parížske pódium vypadol snáď najhlavnejší súper, no tak isto mu po veľmi nepríjemnom páde odišiel tímový kolega. "Určite mám dnes zmiešané pocity. Samozrejme, som šťastný, že som stále v žltom, ale zároveň musím povedať, že to bol bláznivý deň. Videl som zábery pádu Richieho Porteho, a to vo vás musí zanechať zlé pocity. Verím, že sa dá rýchlo dokopy. Okrem toho havaroval aj môj kolega Geraint Thomas, ktorý má zlomenú kľúčnu kosť, takže skutočne zmiešané pocity," načal očividne rozladený pretekár Sky. "Zvyšok môjho tímu robili úžasnú prácu. Kontrola takýchto typov pretekov je vždy náročná, no oni to zvládli, takže super chlapci!" pochválil kolegov trojnásobný víťaz Tour. Na úpätí posledného stúpania ma Froome technické problémy. Využil to Fabio Aru, ktorý tak porušil nepísané pravidlo o neútočení v prípade technických problémov. "Na úpätí Mont du Chat som mal technické problémy, prestali mi fungovať riadidlá, takže som musel meniť bicykel. Myslím si, že Richie bol ten, kto povedal chlapci, teraz nie je na útok ten správny čas. Richiemu tým patrí veľká vďaka a prajem mu skoré uzdravenie," pochválil svojho súpera rodák z Nairobi. "Zajtrajší voľný deň je veľmi, veľmi vítaní. Myslím si, že dnes je každý úplne zničený. Zajtra si pospíme a oddýchneme si," dodal na záver.
 
Na záver etapy prišiel na rad zjazd a Mont du Chat bol pre jazdca BMC osudným. Po páde, pri ktorom doslova zabudlo tĺcť srdce, bol našťastie pri vedomí. Po karambole ešte inkasoval tvrdý "hit" od Daniela Martina, ktorý taktiež pocítil kvalitu práce francúzskych cestárov. Ír sa našťastie pozviechal, no Austrálčan ostal ležať na zemi. Každému bolo jasné, že Tour de France sa preňho práve skončila. Na vyjadrenie samotného jazdca si budeme musieť ešte počkať, no pred novinárov predstúpil športový riaditeľ projektu Fabio Baldato. "Môžem povedať len toľko, že bol pri vedomí. Boli sme len pár minút za nimi a keď sme dorazili na miesto, videl som Richieho ležať na zemi v bolestiach. Musíme počkať na to, čo povedia lekári, ale bolo dôležité, že je pri vedomí," opísal situáciu tesne po páde taliansky funkcionár. "Všetci sme z toho smutní. Richie od začiatku roka vyvíjal absolútnu snahu, chcel na Tour uspieť. Robili sme všetko preto, aby bol v Paríži na pódiu. Je to smutné, ale veríme, že sa vráti ešte sinejší a príde úspech, ktorý si tak zaslúži," dodal.
 
Očitým svedkom pádu rodáka z ostrova Tasmánia bol teda Daniel Martin. V obrovskej rýchlosti nemal šancu zabrzdiť. "Keď havaroval Geraint, mal som šťastie. To ma ale opustilo, keď spadol Richie. Zadným kolesom vyšiel na trávu a potom padol. Nemal som sa kam vyhnúť, bolo to veľmi nepríjemné," opísal pád jazdec Quick-Stepu. "Od "neutričáku" som dostal predné koleso, ktoré som pred tým zlomil. Pripojil som sa ku skupine, kde sme jazdili akoby tímovú časovku. Každý tam chcel stratiť čo najmenej," dodal vzápätí.
 
 
tdf 2017 etapa 9 sceneria cdtf
Scenéria 9. etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Splnený Barguilov cieľ
 
Smutným hrdinom dnešného dňa bol bez pochýb Richie Porte. Hrdinom z opačného konca sa však stal francúzsky pretekár Warren Barguil. Dnešný deň bol preňho dokonalým a veľmi zaujímavým spôsobom získal bodkovaný dres. Pred druhým Slovincom Primožom Rogličom má neuveriteľný 30-bodový náskok. Dokonca sa na chvíľu tešil aj zo zisku etapového vavrínu. Nič to, Francúzsko má na dnešok svojho hrdinu. "Pred štyrmi rokmi na Vuelte som v 16. etape porazil ja Rigoberta. Dnes to bolo opačne. Po celom dni a námahe, ktorú som absolvoval, som mal v závere trochu ťažké nohy. Som trochu sklamaný, ale hrdý na celodennú prácu nášho tímu. Dnes to bola maratónová etapa, čo mi ale vyhovovalo. Oproti včerajšku sa mi zdalo, že jazdím dokonale. Splnil som si cieľ, bodkovaný dres je úžasný. Máme pred sebou ešte dva týždne pretekania, a to sa mi páči," prezradil jazdec Sunwebu.
 
Cieľ si určite nesplnili v tíme FDJ. Ich líder a druhý muž v bodovačke Arnaud Démare dostal v dnešnej etape stopku. Nesplnil limit, a tak sa boj o zelený dres celkom jasne vyvíja v prospech Marcela Kittela. Ešte smutnejšie je, že rovnaké tri písmenká OTL si našiel pri mene aj Juraj Sagan. Pre Boru -Hansgrohe bol tento deň ako zo zlého sna. A to nie len kvôli Jurajovi, ale kvôli absolútnemu prepadu Rafala Majku, ktorý bol zapríčinený pádom. Viac povedal športový riaditeľ Enrico Poitschke. "Zdá sa, že to nie je naša Tour. Aj dnes sme si vybrali svoju dávku smoly. Rafal vďaka mokrej a šmykľavej ceste spadol. Po jeho páde sa o svoju šancu v GC pokúsil Emanuel Buchmann, ale neuskutočnilo sa to tak, ako sme chceli. Uvidíme ako sa bude Rafal cítiť zajtra, podľa toho sa zariadime na zvyšok pretekov," povedal pre web tímu smutný Poitschke. Poliak dokončil etapu so stratou 36:21, bok po boku s krajanom Michalom Kwiatkowskim. Pre lídra nemeckého tímu je tak boj o GC už pasé. Aby sme boli s dresmi kompletní, pozrieme sa aj na boj o ten biely. Aj tu sa situácia vyjasnila v prospech Simona Yatesa. "Som celkom unavený. Odišiel som z prvej skupiny, o nič mi tam nešlo, ale môžem povedať, že som odviedol maximum. Organizátori chceli Tour okoreniť a jedným spôsobom sú aj úzke cestičky. Nie je to zlé, preteky sú tak viac vzrušujúce a práve preto robíme aj my športovci tento šport. Síce cítim veľkú nervozitu, veď ste na Tour de France, ale aj tak nevidíme až tak veľa nebezpečných pádov," povedal po dojazde pretekár Orica - Scott. Jeho slová vyzneli po dnešnom dni plnom havárií trochu pateticky.
 
A trochu pateticky vyznel aj útok Fabia Arua hneď potom, ako videl hlásiaceho sa Chrisa Frooma, ktorý oznamoval technické nedostatky na svojom stroji. Taliansky pretekár ale všetko vysvetlil. "Dnes sme zažili úporný boj. Bolo to aj dosť nebezpečné, ale môj tím stál pri mne. Plánovali sme dnes útok a aj sa tak stalo. Úprimne povedané, nevidel som Froomove technické problémy, plne som sa sústredil na seba. Až neskôr mi povedali, že ma nejaké peripetie, a tak som sa zastavil a čakali sme ho," podal svoj pohľad na vec pretekár Astany. Až na túto udalosť ale vyzeral počas celej etapy veľmi siný. A po odstúpení Porteho sa javí spoločne s Romainom Bardetom ako hlavný Froomov súper. "Počas zjazdu z Mont du Chat to bolo veľmi nebezpečné. Snažil som sa veľmi neriskovať. Vo finále sme sa snažili špurtovať. Chceli sme vyhrať ale aj získať nejaké sekundy k dobru. Niečo sa podarilo a niečo nie," opísal záverečné kilometre priebežne druhý muž celkového poradia a aktuálny taliansky majster. Na Brita stráca len štrnásť sekúnd, a tak bude ešte horúco.
 
 
tdf 2017 etapa 9 spurt cdtf
Špurt Warrena Barguila a Rigoberta Urána (© Slipstream Sports)
 
 
Naopak, z boja o žltý dres pravdepodobne definitívne vypadol Alberto Contador. Viac ako päť minút je už príliš veľa. "Dnes nebol dobrý deň! Veľa pádov, Majka padol presne predo mňa nemohol som sa mu vyhnúť. Pravdou je, že keď som sa dnes ráno zobudil, mal som dobré pocity, spoločne s Baukeom a Jarlinsonom sme boli v úniku, ale napokon z toho nič nebolo. Je druhoradé povedať, čo mi dnes všetko uškodilo, jednoducho som nemal také nohy, aké som chcel. Chcem sa poďakovať tímu, ale hlavne Mollemovi. Musíme prehodnotiť kde som a potom uvidíme," priznal chlapsky (ne)formu skúsený Španiel. "Nechceli sme takýto priebeh etapy. Doteraz sa nám vyhýbali všetky pády a dnes rovno dva s Johnom a Albertom," dodal v krátkosti emočne našponovaný športový riaditeľ Treku - Segafredo Steve de Jongh. Mierne v deviatej etape stratil aj Nairo Quintana. Pretekár, ktorý odjazdil v plnom nasadení aj Giro medzi úplných TOP favoritov nepatril, no nevzdáva sa. "Chýbala mi sila, ale bojovali sme. Som šťastný, že sa nám vyhli pády, mohlo to byť pokojne horšie a mohol som ísť domov. Chceme v týchto pretekoch pokračovať pekne postupne. Uvidím, ako sa budem cítiť. Nemám sily na rozdávanie aj ja som len ľudská bytosť. Niekedy keď nám veci nevychádzajú, musíme ich len pretrpieť. Musíme byť pokojní a a čosi ešte počas týchto pretekov vymyslieť," prezradil pretekár Movistaru, ktorý hneď v úvodnej časovke stratil "parťáka" v osobe Alejandra Valverdeho.
 
Svoje zjazdárske schopnosti preukázal na Mont du Chat domáci miláčik Romain Bardet. A teda, že sú excelentné. Vytvoril si zaujímavý náskok, ktorý chcel dotiahnuť do úspešného, víťazného konca. Nevyšlo to. "Nechýbalo veľa, ale vietor bol proti. Som sklamaný, všetko prebiehalo tak, ako sme chceli, ale nestačilo to. Som rád, že náš tím bol zapojený do každej jednej dôležitej časti etapy. Pred sezónou som sa plne sústredil na Tour de France a viem, že ešte nie je všetko rozhodnuté. Obetujem preto aj srdce, výkonnosť by bola. V klesaní som si na chvíľu myslel, že mám na sebe žltý dres. Mať ho na sebe aspoň jeden deň v živote je mojím veľkým snom. Nie som od toho tak ďaleko!" sebaisto povedal jazdec Ag2r. Sebaistý má byť prečo, kráľovskú etapu zvládol s ľahkosťou. A vôbec celý dnešný deň predznamenal, že Tour de France bude ešte napínavá.
 
 
Výsledky 9. etapy
1. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 5:07:22 120
2. BARGUIL Warren Team Sunweb 00:00 50
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 25
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 15
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:00 5
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:15  
8. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:15  
9. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:15  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:15  
OTL SAGAN Juraj BORA - hansgrohe limit  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 38:26:28 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:51  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:37  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:44  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:13  
9. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 03:06  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 212
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 130
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 113
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 73
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 66
 
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 60
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
3. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 18
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 17
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 38:28:30
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:28
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 06:44
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 13:21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16:42
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop