Pred Pyrenejami jazdci na GC padali, Fuglsang má menšie zlomeniny

13.7.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Favoriti na titul si mohli oddýchnuť počas predchádzajúcich šprintérskych etáp, aby boli pripravení na pyrenejské previerky, ale v jedenástej etape mali pády Contador či Bardet, no najhoršie obišiel Jakob Fuglsang, ktorý si nepríjemne poranil ľavú ruku.  
 
Jazdci z Astany mali kolíziu po bufete, kde si Dario Cataldo zlomil kostičku v ľavom zápästí a na podujatí skončil a so zápästím nebude môcť hýbať niekoľko týždňov. Pred kľúčovými previerkami je to strata pre kazašskú zostavu, no oveľa väčšie starosti im narobil Jakob Fuglsang, ktorý sa takisto ocitol v tomto páde, ale etapu dokončil. Neskoršie vyšetrenia ukázali, že dánsky jazdec má dve menšie zlomeniny v ľavom zápästí a vo vretennej kosti. Napriek tomu bude pokračovať na Tour, pretože sa dostal do životnej formy, ale budeme zvedaví, ako ho budú obmedzovať bolesti v ľavej ruke.
 
Dva pády nepridali na pohode ani Albertovi Contadorovi, ktorý musel riešiť podobné problémy aj v deviatej etape. Najskôr sa ocitol na zemi na bufete po boku spolujazdcov, čo dopadlo bez ujmy. Druhý pád spôsobil jeho kolega Michael Gogl, ktorý sa pošmykol po jednej zákrute a strhol zo sebou aj svojho lídra. Pistolero si bolestivo narazil bedro a spolu s odreninami z deviatej etapy nie je na tom úplne najlepšie. "Nikdy som neveril na smolu, ale táto Tour ma tlačí na moje limity, najmä čo sa týka mentálnej stránky. Ale ak si niekto myslí, že to vzdám, tak ma vôbec nepozná. Moje bedro bolí po tvrdom údere, dve pyrenejské etapy budú pre mňa z tohto pohľadu komplikovanejšie. Ale ako som povedal, určite sa nevzdám. Musím byť ešte silnejší a odhodlanejší. Samozrejme, táto situácia nie je dobrá, ale asi budem musieť čakať na Alpy. Moja morálka je vždy vysoká, pretože cítim veľkú podporu od ľudí." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo tesne po páde Contadora s Goglom
 
 
Dva razy sa ocitol na zemi Romain Bardet, ktorý neutrpel veľké zranenia, ale do Pyrenejí vojde s podliatinami na chrbte a odreninami na pravom predlaktí a kolene. A práve v dvanástej etape bude smerovať veľká pozornosť na francúzskeho pretekára a jeho kolegov, či sa pokúsia dostať do úzkych aj suverénne pôsobiacu zostavu tímu Sky. Generálny manažér celku Vincent Lavenu srší odhodlaním, že útočná jazda v kopcoch môže zosadiť z trónu z Chrisa Frooma. "Nie sme na rovnakej úrovni ako Sky, ale za istých okolností sa im môžeme vyrovnať. V horských etapách chceme ťažké preteky, keď sa britská zostava dostane do defenzívy a je vyradená z rovnováhy. Ak prídete na posledný kopec a v hlavnej skupine je päť jazdcov zo Sky, nemáte šancu presadiť sa. Preto chceme destabilizovať situáciu na trati a útočiť aj zdiaľky. Myslím si, že je v záujme každého ostatného zoskupenia, aby sa Froome ocitol izolovaný alebo v problémoch, preto verím, že sa ostatní pridajú a tím Sky dokážeme dostať pod veľký tlak už ďaleko pred cieľom."
      
Chris Froome sa vyjadril pred dvanástou etapou, že ich taktika bude jasná. Aruovi neposkytnúť ani kúsok priestoru a sledovať aj pohyby z druhého sledu, aby si nepolepšil napríklad taký Quintana. "Čaká nás jedna z najťažších etáp, ktorá zamieša poradím v klasifikácii. Nechceme, aby sa vrátili do hry niektorí jazdci, ktorí už stratili čas v GC, takže ak niektorí z nich zaútočí, nedáme mu priestor a pôjdeme po ňom. Bude to veľké divadlo a dúfam, že to nebude také šialené ako v deviatej etape. Mojou hlavnou úlohou bude sledovať Arua, ktorý stráca len osemnásť sekúnd. Musím sa ho držať ako lepidlo. Ak sa mi podarí udržať tento rozdiel až do časovky v Marseille, budem šťastný."
 
Fabio Aru si uvedomuje, v akej pozícii sa nachádza po svojich výkonoch v predchádzajúcich dôležitých etapách, ale nemá strach, že bude až príliš bedlivo strážený zo strany Sky. "Mám vo veľkej úcte Frooma, ale nebudem sa báť zaútočiť na žltý dres. Veľmi rád by som osviežil preteky a zabavil ľudí, ktorí to budú sledovať. Bolo mi ľúto všetkých jazdcov, ktorí spadli v deviatej etape, ale bolo to skvelé divadlo. Dúfam, že aj v Pyrenejách nás čakajú ďalšie útočné etapy. Nemyslím si, že som jediný súper Chrisa Frooma. Bardet tu v minulom roku získal druhé miesto a Urán takisto vie jazdiť GT. Ale nepodceňujem ani Quintanu s Contadorom, títo jazdci môžu staviť ne nepríjemný útok v štýle všetko, alebo nič. V Pyrenejách sa môže stať čokoľvek."       
 
V spoločnosti najlepších preteká Rigoberto Urán, ktorý sa nachádza na výbornej pozícii v GC a vyhral už aj etapu. A to mu muselo zdvihnúť sebavedomie. "Bude to náročná a dlhá etapa, ale znovu chcem finišovať v skupine hlavných favoritov. Nebude to ľahké, ale po mojom výkone v deviatej etape sa cítim oveľa viac istejší. Ale nikto nemá nič zaručené. Nemyslím si, že ak by som zaútočil, tím Sky by mi nechal voľnosť. Som síce veľmi blízko k žltému dresu, ale Sky je veľmi silný a bude chcieť kontrolovať etapu, aby Froome nebol ohrozený. Mám za sebou dobrú prípravu, môj tím vedel, že som sa dostal do potrebnej kondície. Prežil som niekoľko chudobných rokov a niektorí ma posielali do dôchodku, ale ja som stále tu."  
 
 
Výsledky 11. etapy
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:34:27 120
2. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 50
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 25
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00 15
5. McLAY Daniel Fortuneo - Oscaro 00:00 5
6. CIMOLAI Davide FDJ link ikonka 00:00  
7. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
9. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:00  
10. WYSS Danilo BMC Racing Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 47:01:55 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:51  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:37  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:44  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:13  
9. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 03:06  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 335
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 202
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 171
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 97
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 94
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 60
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
3. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 18
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 17
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 47:03:57
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:28
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 06:44
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 13:21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16:42
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop