Reakcie po 12. etape: Aruova najväčšia vec v živote a Froome bez výhovoriek

13.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Kráľovstvo pyrenejské prinieslo do Tour de France búrlivý vietor. Najnáročnejšia etapa v už treťom francúzskom pohorí dokonca predstavila nového priebežného lídra. Stal sa ním Fabio Aru, pre ktorého to je tá najväčšia udalosť života. Naopak, do denníka si tento deň veľkými písmenami nezapíše Christopher Froome, ktorý v záverečných metroch na súperov skrátka nestačil. Postavil sa k tomu ale chlapsky, nehľadal žiadne výhovorky.
 
 
Dres venovaný spolujazdcom
 
Tak predsa nemusí byť Tour de France taká nudná a jasná, ako sa javila. Postarali sa o to dnes viacerí protagonisti, snáď najviac Fabio Aru. Taliansky pretekár finišoval tretí s náskokom dvadsiatich sekúnd na Frooma, čo mu ale stačilo na to, aby si po prvý raz v živote obliekol ten najkrajší dres, aký Stará dáma zo svojho šatníka ponúka. "Je to tá najväčšia vec, aká sa mi kedy mohla stať. Nikdy som si nemyslel, že to bude realitou. Etapa bola veľmi, veľmi náročná, dres by som chcel venovať mojim spolujazdcom. Nebude ľahké ho brániť, ale urobíme preto všetko. K dispozícii máme ešte deväť dní. Romain zaútočil v tú najlepšiu možnú dobu. Útočil som ja, ale hrozne som trpel. Záver bol fakt náročný," povedal po dojazde šťastný, no možno ešte zničenejší pretekár Astany. Žiaľ, z celkového poradia odišiel Kazachom Jakob Fuglsang, ktorý po včerajšom páde utrpel dve menšie zlomeniny. Jeho stav je zrejme vážnejší. Už len samotný fakt, že jazdíte na Tour de France s dvomi fraktúrami znie obdivuhodne. Pokiaľ však pomôže svojmu lídrovi aspoň trochu, z Francúzska neodíde. Fabio Aru tiež opísal samotný záver dnešného dňa. "Keď som pokoril cieľovú čiaru, pozrel som sa za seba. Videl som, že Froome niečo stráca. Počítal som a keď som vedel, že získam najvyšší dres, lomcovali so mnou emócie. Keď to bolo oficiálne, prišlo veľké uvoľnenie. Nechcem premýšľať  o zajtrajšku, takéto krátke etapy môžu narobiť veľké škody. Moji kolegovia ale urobia všetko preto, aby to dopadlo pre nás čo najlepšie. Sme pokojnejší, Paríž je bližšie," dodal na záver víťaz Vuelty z roku 2015.
 
Snáď ešte spokojnejší po horskom dojazde bol domáci miláčik Romain Bardet. Chudučký chlapík, ktorý však ani zďaleka nie je nízky, vyhral po prvý raz v ročníku. Mimochodom, ešte nikdy nevyhral inde ako v domovine. Z víťazstva sa neskutočne radoval, nečudo, možno ho práve toto katapultovalo k zopakovaniu výsledku Bernarda Hinaulta. "Veľmi ma hnevalo, že som v nedeľu nevyhral, o to šťastnejší dnes som. Ešte v máji som tu bol aj s rodičmi, pamätám si, že to bol veľmi dlhý deň v sedle. Dnes som tu opäť s víťazstvom v rukách. Môžem sa tak sústrediť na GC. Vzhľadom na moje predchádzajúce skúsenosti, som sa chcel dostať  na pódium v jednej z etáp o čosi skôr. Pomáha mi to totiž zvýšiť moju formu," zamyslel sa jazdec Ag2r. Jeho snaha o žltý dres skutočne nemusí byť márna. Až dvaja jazdci za Aruom sa zmestili do straty 25 sekúnd, čo veští zaujímavé súboje. 
 
 
bardet 2017 tdf vitazstvo cdtf
Romain Bardet s parádnym triumfom (© Slipstream Sports)
 
 
Na opačnom konci krivky dobrých pocitov je po dvanástej etape Chris Froome. Britský jazdec stratil vedúce postavenie. O to prekvapujúcejšie je to po práci, ktorú Sky odviedlo. Miestami vyzerali chlapci z tohto tímu až roboticky a Froome sa za nimi viezol taktiež bez známok slabosti. Rodák z Nairobi bol po etape možno unavený, možno naštvaný, jeho reakcia bola totiž dosť strohá. "Bol to veľmi ťažký deň. Vo finále som skrátka nemal nohy. Chcel by som pogratulovať Romainovi za zisk etapy a Fabiovi za zisk dresu. Na konci som mal zlú chvíľku, žiadne výhovorky, skrátka som dnes na to nemal nohy. Cesta do Paríža sa kráti a prinesie ešte skvelý boj," chlapsky priznal trojnásobný víťaz Tour. Už dávnejšie predpovedal, že ak vyhrá aj štvrtý raz, bude to najvydretejšie víťazstvo. Vyzerá to tak, že bude mať pravdu. V posledných stovkách metrov dnešného vystúpenia zažil tiež zaujímavú situáciu. Boril sa so svojimi problémami, veď finišoval až siedmy, keď vtom videl svojho domestika šprintovať k cieľu. Jazdcom, ktorý sa "vykašľal" na svojho lídra a pokúsil sa niečo získať pre seba bol Mikel Landa. Aby sme Španielovi nekrivdili, je možné, že sa len pokúšal uchmatnúť nejaké bonusové sekundy, aby tieto nezískali Froomovi súperi. Skončil však až štvrtý, takže z toho nebolo nič. Na webe tímu Sky je o tomto počine len kratučká veta: "Mikel Landa držal tempo až do záverečného stúpania. Posledná rampa mu pomohla dostať sa na siedme miesto, pred Naira Quintanu.
 
 
"Odresovaní"
 
Veľmi pekný pretekársky skutok dnes vykonal Marcel Kittel. Nemecký borec si je vedomý toho, že ani náskok v boji o zelený dres ktorý má, nemusí byť dostačujúci. A tak sa dnes vybral do úniku, do ktorého sa vydal aj Michael Matthews. Austrálčanovi tak nedaroval dvadsať bodov zadarmo. Tím Quick-Step môže byť spokojný aj s výkonom a priebežným výsledkom Daniela Martina. Skončil dnes šiesty, no trápi ho zdravotný problém. "Musím to brať deň po dni a zotavovať sa čo najrýchlejšie. Môj chrbát je na tom stále celkom zle. Zobralo mi to veľa psychologických síl. Musí mi to prejsť a musím sa pripraviť na zajtra," povedal pretekár z Írska. "Tím robí perfektnú prácu, verí vo mňa na sto percent. Takýto tímový duch som snáď ešte ani nezažil. Veríme v úspech. V Pyrenejách chcem jazdiť konzervatívnejšie, v Alpách pridám na agresivite," prezradil svoje plány líder "podlahárov".
 
Ďalším mužom, ktorý bude zajtra viditeľný minimálne vďaka svojmu dresu, bude držiteľ bodkovaného trička Warren Barguil. Francúzsky cyklista si ešte navýšil náskok pred druhým človekom v tejto klasifikácii. Už ním nie je Primož Roglič ale Thomas De GentLotta Soudal, no náskok pred Belgičanom činí 38 bodov. "S dnešným dňom som spokojný. Išiel som celkom elegantne a nazbieral som dosť bodov. V spätnom pohľade, asi by bola smola nedostať sa do úniku. V závere dňa som totiž mohol šetriť energiu, pričom som však nazbieral dosť bodov. Bojovať sa hodlám aj zajtra, verím, že mi to nohy dovolia," zamýšľal sa zamestnanec Sunwebu. Špeciálne označený bude zajtra aj Steven CummingsDimension Data. Stal sa totiž najbojovnejším pretekárom. "Dnes to bola dobrá etapa. Je škoda, že Sky tam nenechalo väčšiu medzeru, v závere mi odišli nohy. Ale snaha tam bola. Nie som frustrovaný, sú to preteky a vyhrať chce každý. Neviem, ak jazdíte na GC snažíte sa zachrániť čo najviac energie, ale chlapci majú asi väčší mozog ako ja. Najbližšie dni budem jesť veľa ryže a cestovín, aby som doplnil stav paliva. Zajtra nás čaká príliš krátky deň, ale nikdy neviete," kritizoval tak trochu aktuálny majster Británie svojich krajanov.
 
Samozrejme doplníme stavy a pozrieme sa aj do tímu Orica - Scott. Ich zástupca Simon Yates bude mať na sebe aj zajtra biely dres. "Veľmi náročný deň, ale ten očakával asi každý. V závere som mal trochu po dlhom sedení v sedle kŕče, ale dal som do toho všetko, takže fajn," načal mladý Brit. Zaspomínal si aj na "návštevu u divákov", ktorú absolvoval počas etapy jeho starší krajan ešte stále oblečený v žltom. "Práve sme prichádzali k tej zákrute, každý chcel získať pred začiatkom stúpania dobrú pozíciu. Froome urobil len malú chybu, nič sa nestalo. Aru vyzeral na každej Grand Tours veľmi silný a to, že dnes získal dres pre mňa prekvapením nie je. Najhoršie ale na tom nebol ani Froome, navyše preteky sú ešte dlhé, uvidíme," opísal konkurentov na záver Yates. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Quintana stráca silu
 
Ďalší deň blbec si prežil na francúzskych cestách Nairo Quintana, ktorý definitívne stratil vieru v žltý dres. Kolumbijčan je ôsmy, na Arua stráca bez jednej sekundy presne štyri minúty. "Bojovali sme čo nám sily stačili, ale žiaľ, veľa mi ich už neostalo. Keď som zaostal myslel som si, že stratím hrozne veľa času. Bojoval som ako sa len dalo, napokon to až také hrozné nebolo. Terajšie ciele? Neviem či sa budem pokúšať vyhrať etapu, v prvom rade by som chcel nájsť stratenú silu. Momentálne som v stave o ničom, ale preteky sú ešte dlhé, nikdy neviete, čo sa môže stať," povedal jazdec Movistaru, ktorý sa chcel ovenčiť víťazným Double Giro –Tour. Vyzerá to tak, že z toho nebude víťazstvo ani jedno. Quintana na seba pozornosť určite púta. Naopak neviditeľným dojmom na pretekoch pôsobí Juhoafričan Louis Meintjes. "V závere sa dialo všetko hrozne rýchlo. S mojimi vystúpeniami som ale spokojný. V takýchto etapách musíte všetko dokonale naplánovať a poznať trať. Inak stratíte, zvlášť ak bojujete proti Sky. Chcel by som bojovať o biely dres, no posledné dni som trochu stratil a bude ťažké Yatesa dobehnúť. Ale ktovie! Možno sa stane čokoľvek," nevzdáva sa jazdec UAE.
 
Počas etapy sa nenudili ani rozhodcovia. Pravidlá sú pravidlá a tie treba dodržiavať. Pokutu dvesto švajčiarskych frankov a penalizáciu v podobe dvadsiatich sekúnd pripísali Rigobertovi UránoviCannondalu, ktorý päť kilometrov pred páskou prijal nepovolenú pomoc od jedného "podávača vôd". Kolumbijčanova strata sa tak navýšila na 55 sekúnd a môže ho to poriadne mrzieť. Dvadsať sekúnd stratil a desaťkrát toľko frankov musí zaplatiť aj George BennettLotta NL - Jumbo. Novozélanďan sa previnil proti pravidlám 6,4 kilometra pred koncom, keď si vzal čistú vodu od fanúšika. "Potvrdzuje sa, že môžem súperiť s tými najlepšími. Nedeľa nebola len náhoda, bolo to o čosi viac. Dnes som urobil pár zbytočných chýb, ale veľa som sa naučil," neopomína pokutu líder holandského projektu. "Mal som skutočne dobré nohy. Posledných päťsto metrov som veril vo víťazstvo, bolo by to pekné, no nereálne. Ale skúsil som to. Ročník som vôbec nezačal zle, ale od vtedy ako som prekonal zdravotné problémy to je už len lepšie a lepšie," dodával víťaz podujatia v Kalifornii.
 
 
Výsledky 12. etapy
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 5:49:38 120
2. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:02 50
3. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:02 25
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:05 15
5. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:07 5
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:13  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:22  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:27  
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:27  
10. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 01:28  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
astana
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 52:51:49 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:25  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:41  
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:13  
7. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 02:55  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:01  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:24  
10. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 04:51  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 352
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 222
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 171
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 97
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 94
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 70
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 32
3. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
4. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 24
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 52:54:02
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:38
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 06:00
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 12:01
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 17:14
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 20:48
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop