Reakcie po 13. etape: Aru ostáva pokojný a Barguil porazil svoj idol

14.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Kratučká etapa splnila to, čo ňou organizátori zamýšľali. Bola útočná, napínavá a nepredvídateľná. Sto kilometrov najlepšie zvládol Warren Barguil, ktorý v záverečných metroch porazil toho, na ktorého sa ako "pubertiak" pozeral s veľkým obdivom. Ťažký deň má v nohách aj Fabio Aru, ktorý to teda na ružiach ustlané nemá, no potláča v sebe taliansku horkokrvnosť a ostáva pokojný.
 
 
Veľmi nepríjemná správa
 
Druhý deň bude Fabio Aru oblečený v žltom. Recept na to bol veľmi jednoduchý, zvládnuť dnešný deň. Samozrejme, je v tom trochu irónie, ani jedna etapa na Tour de France nie je tou najľahšou cyklopotulkou po Francúzsku. Zvlášť, ak je etapa len 101 kilometrov dlhá. "Očakával som útoky asi od všetkých, preto sme sa sústredili hlavne na tých, ktorí sú v GC ku mne najbližšie. Veľmi dobre vieme aj o mojom bývalom kolegovi Mikelovi Landovi. Strácal trochu viac, a tak dostal trochu priestoru. Teraz je ale v hre a už toľko slobody nezažije. Som prekvapený, koľko podpory dostávam od fanúšikov. Nečakal som, že toľko ľudí bude kričať moje meno," pochválil fanúšikov líder pretekov. Jazdec Astany sa tiež pozastavil pri novom súperovi, ktorý sa zjavil ako blesk z jasného neba. A dotkol sa ale tiež nepríjemnejšej témy. "Pre divákov bol dnešok veľmi vzrušujúci, ale i napriek mnohým útokom ostávam pokojný. Mnohí moji kolegovia padli. Sú doráňaní a preto som bol sám. Nasledujúce dni však budú pre nich ľahšie. Každý večer si musia oddýchnuť a bude to lepšie. Musia sa cítiť dobre až potom dokážeme ovládať preteky. Odstúpenie Jakoba Fuglsanga je veľmi zlou správou ako pre mňa, tak pre celý tím. Dva dni dozadu som videl jeho pád, žiaľ, je to veľká strata," obával sa Aru. Pre dánskeho pretekára bola Tour skutočne nešťastnou záležitosťou. Javil sa v životnej forme, víťazstvo na Critérium Du Dauphiné náhodné nebolo.
 
V roku 1789, presne v tento deň, padla Bastila. Vezenie napadli najmä Parížania, ktorí si mysleli, že z pevnosti na nich mieria delá. Týmto počinom sa začala Veľká francúzska revolúcia a obyvatelia krajiny galského kohúta majú v tento deň významný štátny sviatok. Bez výnimky každého 14. júla počas Starej dámy jazdia Francúzi aktívnejšie ako zvyčajne. A vyhrať v tento deň znamená pre Francúza obrovskú hrdosť. Podobné pocity dnes zažíva Warren Barguil, ktorému sa to podarilo. Nechal za sebou Naira QuintanuAlberta Contadora a tešil sa z veľkého víťazstva. "Už dlho som čakal na úspech. Viackrát som bol blízko, ale vyhrať v deň dobytia Bastily, je niečo špeciálne. Po dlhej dobe vyhral v tento deň Bretónec, o to šťastnejší som. Mám totiž pocit, akoby som mal dvojitú národnosť. Francúzsku a bretónsku," potvrdil francúzsky nacionalizmus 25-ročný pretekár. Víťazstvo si cení ešte o čosi viac, pretože porazil svoj veľký idol. "Zdolať Alberta Contadora, ktorého som sa dlhé roky snažil napodobňovať, znamená pre mňa veľa! Pred dvomi mesiacmi som ležal v nemocnici a na Tour som prišiel s tým, aby som ju dokončil. Som však čerstvejší ako som si myslel a blíži sa moja vrcholná forma. Želám si tiež, aby Romain Bardet vyhral celú Tour. Bolo by pekné, ak by malo Francúzsko svojho víťaza," pokračoval v nadnesenej nálade pretekár Sunwebu, ktorý ďalej dodal, že je ochotný Bardetovi aj pomôcť. On už má odrobené, náskok vo vrchárskej súťaži pred druhým Mikelom Landom činí 61 bodov. Bodkovaný dres má pravdepodobne vo vrecku.
 
 
barguil 2017 tdf spurt sunf
Na druhý pokus to Barguilovi vyšlo (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Zmenená hierarchia v Sky? Skôr nie
 
Zaujímavé veci sa dejú v zákulisí najsilnejšieho tímu. Už včera Mikel Landa ukázal, že je možno v lepšej forme ako jeho kapitán Chris Froome. Dnes sa dokonca dostal do úniku, ktorý mu v končenom účtovaní  priniesol v GC dve priečky k dobru. Rodák z Baskicka ale uvádza všetko na správnu mieru a minimálne navonok zažehnáva akúkoľvek roztržku medzi ním a Froomom. "Bolo pekné nasledovať dnes koleso Alberta Contadora. V takýchto etapách je vždy silný. Myslel som na etapu, ale bolo to náročné. Včera to bolo úžasné, urobil som dobrú robotu a tiež som chcel vyhrať. Pracujem však pre tím, aby sme tieto preteky vyhrali. Nemyslím si, že by som bol silnejší ako Chris, vyhral predsa trikrát. Čaká nás posledný a náročný týždeň s jednou časovkou. Chris môže vyhrať Tour aj bezo mňa," hovorí jazdec, ktorý po dvojročnej anabáze v Astane odišiel do Sky, z ktorého pravdepodobne taktiež po dvoch rokoch odíde. V podobnej tónine sa niesol aj hlas Chrisa Frooma. "Včera to bol pre mňa veľmi ťažký deň, no dnes som sa cítil oveľa lepšie. S tímom sme hrali dobrú strategickú hru, Mikel bojoval o GC, možno budeme podobne postupovať aj v nasledujúce dni," hovorí jazdec, ktorý tento rok ešte nevyhral. A úprimne povedané, oproti minulým rokom vyzerá o dosť slabší. "V Mikelovi máme veľkú dôveru. Ukázal, že s ním do Paríža musíme rátať. Pre nás je to výborná karta, s ktorou môžeme hrať. Zvlášť, ak sa pozrieme na Astanu. Užíval som si dnes, že nemusím chrániť žltý dres, ale pokúšať sa oň. Nemal som na svojich pleciach žiadny tlak. Bolo pekné zistiť ako je to na druhej strane rieky," zamyslel sa na záver Froome.
 
Piate miesto dnes obsadil a biely dres s prehľadom udržal ďalší britský cyklista. Simon Yates. "V poslednom stúpaní nasadil Daniel Martin naozaj vysoké tempo, ktoré som nezachytil. Dobehol som ho vlastným rytmom. Bola to celkom zábava, Daniela som v závere skutočne dobehol. Do cieľa sme potom už spolupracovali. Získali sme niekoľko málo sekúnd, ale všetko sa počíta," radoval sa pretekár Orica - Scott. "Takéto dni mám celkom rád. Môžete sa odviazal a pridať plný plyn. Včera to bolo viac o prežití, pretože to bolo dlhé. Bojíte sa a premýšľate o pití, jedení a šetrení energie, no keď sú dni kratšie, preteky sú viac uvoľnené a napínavé," kvitoval rozhodnutie rozhodcov zaradiť takúto etapu Yates. Jeho najväčší konkurent v boji o biely dres Luis Meintjes hovoril o miernom chaose. "Cítil som sa dnes dobre. Nikto však nevedel, čo má robiť. Bolo to celkom bláznivé. Veľa hôr mi ale sedí, snažím sa pretekať najlepšie ako viem a uvidím, ako to dopadne. Chcel by som sa prebojovať do TOP 5, ale je predo mnou veľa skvelých cyklistov. Budem na to potrebovať veľa šťastia," prezradil smelé ambície jazdec UAE.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Pokropení živou vodou
 
V posledných dňoch mierne stratili. Mierne ale znamená dosť na to, aby vypadli z hry o žltý dres. Reč je o Albertovi ContadoroviNairovi Quintanovi. No kým Španiel aj po dobrej etape svoje šance nevzkriesil, Kolumbijčan flintu do žita ešte hádzať nemusí. Strata o pár sekúnd presahujúca dve minúty ešte nemusí nič znamenať. Aj jeho vyjadrenia zneli veľmi optimisticky. "Vždy keď mám silu, keď sa cítim dobre, dám do toho všetko. Dúfam, že dnes bol jeden z tých brilantných dní oživenia! Verím, že každý zo zostávajúcich dní bude ako tento. Nestrácame nádej a veríme, že ešte takýchto dní pár bude. Vždy sme bojovali a vždy budeme. Kvalita sa cez noc nestratila, stále je tu a chceme ju ukázať," horlivo rečnil jazdec Movistaru. O dosť odovzdanejšie pôsobil bývalý kolega Petra Sagana Contador. "Táto Tour bola pre mňa ťažká hneď od začiatku. Dva dni dozadu som mal veľmi ťažký deň. Včera som sa pokúšal držať všetkých lídrov, no nestačil som na nich. Dnešok bol ale trochu iný. Chcel som si to vychutnať. Urobiť čosi iné ako sa len viesť v balíku. Dúfal som, že počas dnešného krátkeho dňa, ktorý sa musel páčiť aj všetkým fanúšikom, niečo dosiahnem. Snažil som sa o víťazstvo, ale bolo to ťažké. Zlepšil sa aspoň môj vzťah s Mikelom Landom, s ktorým som spolupracoval. Pre Sky je táto situácia výborná," opísal pred etapové ciele jazdec Treku - Segafredo. "Pištoľníka" ale môže tešiť aspoň tretie miesto, ktoré vybojoval a návrat do elitnej desiatky pretekov. Naopak, dnes z nej vypadol pretekár Lotta NL - Jumbo George Bennett.
 
Podobne ako Simon Yates sa na dnešnú etapu pozeral aj už zmienený Daniel Martin. Cyklistika ho očividne baví, a tak to má predsa byť. "Bola to neuveriteľná etapa. Útočila tvrdo a hneď od začiatku. Jazdci boli agresívnejší a to urobilo preteky zábavnejšími. Cítil som sa oveľa lepšie ako včera, veci idú správnym smerom i keď to stále nie je na sto percent. Som o niečo bližšie k žltému dresu ako tomu bolo pred Pyrenejami, takže som šťastný. Dúfam, že sa budem cítiť fyzicky už len lepšie a lepšie a Alpy prekonám bez problémov," povedal pre web tímu Quick-Step írsky pretekár, ktorého trápi jeho chrbát. Rovnako je o čosi bližšie k žltému dresu aj domáci miláčik Romain Bardet. "Dnes bola dôležitejšia skôr taktika ako fyzička. Sledovali sme jeden druhého. Je škoda, že niektorí už kalkujú. Je to naozaj škoda. Po dnešku som spokojný. Skvelá etapa so skvelými pretekármi na čele. Či už Contador alebo Quintana si vrátili stratenú hrdosť. To, že je nebezpečný ukázal aj Landa. Preteky tak budú v nasledujúcich dňoch ešte príťažlivejšie," hovorí jazdec Ag2r.
 
 
Výsledky 13. etapy
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 2:36:29 120
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 50
3. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 25
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:02 15
5. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:39 5
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:39  
7. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 01:48  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:48  
9. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:48  
10. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:48  
11. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:48  
12. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 01:48  
13. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 04:08  
14. ULISSI Diego UAE Team Emirates 04:08  
15. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 04:08  
16. PAUWELS Serge Dimension Data for Qhubeka link ikonka 04:08  
17. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 04:08  
18. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 04:08  
19. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 04:08  
20. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 04:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
astana
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 55:30:06 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:25  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:35  
5. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:09  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:32  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:04  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:07  
9. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 04:51  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:22  
11. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:24  
12. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 09:50  
13. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 10:33  
14. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 11:13  
15. BARGUIL Warren Team Sunweb 14:05  
16. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 14:36  
17. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 16:34  
18. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 18:00  
19. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 21:47  
20. FEILLU Brice Fortuneo - Oscaro 22:34  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 363
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 235
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 180
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 107
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 94
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 94
2. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 33
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 32
4. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
5. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 28
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 55:32:10
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:47
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 08:29
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 14:30
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 19:43
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 33:29
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop