Reakcie po 16. etape: Matthewsov uľahčený špurt a Kittelova stála viera

18.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po dni voľna organizátori nevhodili cyklistov do rozbúreného mora, ale skôr do plytšieho zálivu. Prišiel ale odliv v podobe vetra i snahy zbaviť sa šprintérov a aj jednoduchšia etapa sa tak stala napínavou. V podstate sme videli hromadný dojazd, ale bez Kittela, čo malo za následok ľahšiu výhru Michaela Matthewsa. Nemecký pretekár ale stále verí, že zelený dres udrží. Šance má stále určite väčšie ako jeho súper.
 
 
Dve sú lepšie ako jedna
 
Po piatom Kittelovom víťazstve vyzeral boj o zelený dres dosť nudne. Potom ale prišli kopcovitejšie dni a svoju formu počas nich ukázal Michael Matthews. Austrálčan za tri pretekárske dni vyhral dvakrát. K tomu nejaké výhry na šprintérskych prémiách a rozdiel v tejto klasifikácii sa scvrkol na 29 bodov! Samozrejme, nebyť Matthewsovej formy, nebolo by z toho nič, ale leví podiel na situácii aká nastala, má aj jeho tím Sunweb. "Keď som na Tour, zvyčajne chcem vyhrať aspoň jednu etapu. Jeden deň sa skutočne dá vyhrať, druhý raz  je to vždy náročnejšie. Ale to, že som vyhral druhý raz za dva dní, to už neviem pomenovať," neveril vlastným výsledkom pretekár, ktorý tento rok vyhral už štvrtý raz. "Od začiatku som sa snažil dostať do úniku, ale Quick-Step ma dobre kryl. Nechceli, aby som dostal nejaké body. Potom som ale počul, že Kittel je vzadu a vyštartoval som. Keď sme sa dopočuli, že pred koncom prvého stúpania je za nami už o viac ako minútu, začali sme svoje tempo. To, že bol mimo záverečného dojazdu, mi dosť uľahčilo celý deň," tešil sa Matthews. "V šprinte aj na šprintérskej prémii sme získali 50 bodov, čo je fantastické," vyrátal na záver svoj bodový zisk.
 
Takéto typy etáp môžu jazdcov zaskočiť len jedinou vecou. Vetrom. Dnes túto pravdu okúsil Marcel Kittel, ktorý sa na Côte de Boussoulet dostal do problémov. A už sa z nich nevyhrabal. "Nemôžem povedať, že som šťastný. Stratil som veľa bodov, čo ma mrzí. Dnes som už ale viac urobiť nemohol. Teraz je to tak, ako to je. V boji o zelený dres budeme pokračovať. Šanca na to, aby som ho udržal aj v Paríži stále žije," nechal sa počuť jazdec Quick-Stepu. Pravdou je, že Kittel v horách až takú formu nemá, čo môže jeho prenasledovateľ využiť. Uvidíme, ako to celé dopadne. Jedno je isté. Aj táto klasifikácia naberá grády. U "podlahárov" by sme najšťastnejšieho človeka dnešného dňa asi nenašli. Nebol by ním ani Danie Martin, ktorý v GC stratil dve pozície. Navyše ho trápi choroba. A nie len jeho. "Včera čosi na mňa sadlo. Ochoreli tiež niektorí chlapci z tímu. Dnes sme stáli na štarte celkom odhodlaní, ale napokon mi ostali len dvaja chlapci. Aj oni dvaja ale odviedli veľkú prácu. Vo vetre som asi nemal silu. Stáva sa to a aj keď to mrzí, nič s tým neurobíte," opísal patálie svojho tímu írsky pretekár.
 
 
tdf 2017 etapa 16 sceneria cdtf
Špurt 16. etapy (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Ďalšie umiestnenie na debni
 
Obrovskú konzistenciu výkonov stále preukazuje zástupca tímu Dimension Data Edvald Boasson Hagen. Aj v dnešnej náročnej etape obsadil druhé miesto, čím vybojoval už štvrté umiestnenie v TOP 3. "Bola to ťažká etapa, ale môj tím sa o mňa dobre postaral. V poslednej zákrute som bol trochu priďaleko. Vedel som, že keby som viac vpredu, mohol by so vyhrať, ale niekedy sa to stáva. Škoda, dnes to skoro vyšlo a predsa je to v konečnom účtovaní tak ďaleko," ľutoval druhé miesto "Viking". Nespokojný bol po do dojazde aj tretí John Degenkolb, avšak nie s umiestnením. "Matthews si nedržal pri šprinte svoju líniu, a to ma stálo víťazstvo. Začal som špurtovať asi 200 metrov pred koncom. Bol som jasne rýchlejší ako on, no keď to videl, uzavrel pravú stranu vozovky," hneval sa Degenkolb. "Cítil som, že mám dnes nohy na víťazstvo. Jasne bolo vidieť ako mi vošiel do cesty. Rozhnevá vás to keď vám odoberú možnosť zvíťaziť takýmto spôsobom. Je to veľké sklamanie!" dodával rozzúrený pretekár Treku - Segafredo.
 
Stresujúci deň, opäť vďaka vetru si prežil aj Alberto Contador. "Boli sme celú dobu vpredu a pozorní. Potom ale prišli nejaké brzdiace manévre a ocitol som sa vzadu. Presne vtedy zaútočilo Sky. Kvôli týmto veciam som stratil dosť veľa času, navyše som nemal pri sebe ani všetkých spolujazdcov. Možno to bolo tým, že máme po dni odpočinku. A tento deň je vždy zvláštny. Máte akoby ťažšie nohy. Uvidíme, ako sa budem cítiť zajtra a bude tiež dôležité počínanie si mojich sokov," povedal Španiel. Akúsi podivnú etapu zažil zase Chris Froome, ktorému sa aj napriek nepríjemnému vetru podarilo udržať si žltý dres. "Bláznivý deň! Selekcie prišli už na prvom stúpaní, našťastie sme spolu s Mikelom ostali v prednej časti. Bohužiaľ, nebol tam s nami Daniel Martin. Jeho kolegovia pravdepodobne ostali pri Kittelovi, a tak to mal náročné. Máme pred sebou dva horské pobyty. Verím, že sú to tie najdôležitejšie dni celých pretekov. Neviem aké veci sa stanú v GC, mojím cieľom bolo prísť do tretieho týždňa v poriadku, čo sa mi podarilo," ukončil rozsiahli monológ líder Sky.
 
Medzi veľkých favoritov 16. etapy patril Greg Van Avermaet. Po delení sa udržal v tej správnej skupine a očakával sa od neho atak. Sunweb ale zrežíroval dnešný deň lepšie ako Peter Jackson Pána prsteňov, a tak Belgičan nemal nárok. Rezultovalo z toho len štvrté miesto. "Celý deň to bolo náročné. Som spokojní s tým, ako sme jazdili, bolo to celý čas na čele a nič nás neprekvapilo. Na tím som naozaj hrdý! Je dôležité, aby sme všetko robili tak, ako máme. Potom sa dostaví aj výsledok. Finále bolo hektické a náročnejšie ako som čakal. Aj vďaka vetru," povedal pre web tímu BMC Avermaet. O jednu priečku v GC si polepšil terajší líder červenočiernych Damiano Caruso, ktorý bol na dnešok pripravený. "Včera sme sa rozprávali o tom, že to bude dnes dosť veterné. Vedel som, že posledných minimálne dvadsať kilometrov sa budú tvoriť medzery. Aj sa tak stalo, našťastie bez problémov pre nás. Stále nám chýba víťazstvo, ale posunul som sa v GC, čo je fajn," doplnil Belgičana Talian.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Ostatné dva dresy taktiež bez zmeny
 
Žltý a zelený dres majiteľov nezmenili a podobne to bolo aj u ostatných dvoch. Ten biely naďalej vlastní Simon Yates, ktorý ho už asi ani nepustí. Aj po dnešnom ťažkom vystúpení má dôvod na úsmev. "Som naozaj šťastný! Tím opäť predviedol úžasnú prácu. Keď sa to delilo, boli sme medzi prvými v balíku. Sťažovať sa rozhodne nemôžem, bol to pre mňa dokonalý deň. Mal som aj dobré nohy, teším sa na zajtra," v krátkosti opísal etapu zamestnanec Oricy - Scott. Ani druhý dres sa s nikým novým nezoznámi. Warren Barguil má v tejto súťaži ohromný náskok a verí, že ho nepremrhá. Verí tiež svojmu kolegovi Matthewsovi. "Pre náš tím je to skvelý moment. Ak budeme mať aj trochu šťastia, v Paríži môžeme mať dva dresy. Zajtra máme ešte na šprintérskej prémii nejakú prácu, potom si po body odskočím zase ja. Nechcem aby som dopadol ako Marcel Kittel. Ak by sa mi darilo, mohol by som podobne ako Michael uchmatnúť druhé víťazstvo," úplne zjednodušil celú cyklistiku francúzsky pretekár.
 
Svoju dávku pokoja si počas dňa užil druhý muž celkovej klasifikácie Fabio Aru. "Mnoho tímov chcelo urobiť túto etapu náročnou. Ja sa ale musím poďakovať nášmu tímu, ktorý ma celý deň podporoval a chránil. Bol to ťažký deň s vysokou rýchlosťou a vetrom, ale nám sa podarilo absolvovať ho celkom pokojne," povedal líder Astany. No a na záver dnešných reakcií ešte postreh Danieleho Bennatiho. "Zmyslom tejto etapy bolo pomôcť Nairovi. To sa nám podarilo a darilo sa nám to aj počas celého dňa. Keď prišlo delenie, rozumne sme vhupli do prvej skupiny a bolo po problémoch," uzavrel jazdec Movistaru. Nairo Quintana sa dnes prehupol nazad do prvej desiatky a túžobne očakáva Alpy.
 
 
Výsledky
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 3:38:15 120
2. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 50
3. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
6. KEUKELEIRE Jens ORICA - Scott link ikonka 00:00  
7. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe 00:00  
10. HARDY Romain Fortuneo - Oscaro 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 68:18:36 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
5. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:17  
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
7. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:03  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 06:00  
9. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 06:05  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 06:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 373
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 344
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 204
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 143
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 140
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 117
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 38
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 38
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 33
5. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 28
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 68:20:38
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 12:30
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 18:26
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 26:17
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 28:08
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop