Reakcie po 6. etape TdP: Sagan sa chystá pomáhať, Haig si cení osobité víťazstvo

4.8.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta |
Viac ako len kopcovitá etapa narobila v pelotóne dokonalú paseku. Množstvo či už kategorizovaných alebo nekategorizovaných kopcov a kopčekov prinieslo krásnu taktickú bitku, ale tiež ukázalo formu favoritov. Včerajšok však absolútne nesadol Petrovi Saganovi, ktorý sa vzdal sna o žltý dres a dnes bude pomáhať Rafalovi Majkovi, ktorý môže napodobniť svoje celkové víťazstvo z roku 2014. Na druhej strane Jack Haig považuje víťazstvo v spoločnosti jazdcov pripravujúcich sa na Vueltu za osobité.
 
 
Andorra mu pomohla
 
Mladý Austrálčan Jack Haig oslávi na začiatku septembra 24 rokov. Za profesionálov jazdí od roku 2016, čo znamená, že na svoj prvý vavrín ani nečakal až tak dlho. Už onedlho absolvuje svoju druhú Vueltu v kariére (debutoval vlani) a na vrchol jeho sezóny sa pripravil bravúrne. "Za včerajšie víťazstvo som neskutočne šťastný. Skúšal som vyhrať už v tretí deň a keď som vedel, že moje nohy by aj išli, skúšal som to aj dni nasledujúce. To, že som vyhral v spoločnosti jazdcov, ktorí sa pripravujú na Vueltu a v takejto náročnej etape, robí moje víťazstvo ešte osobitejším," nechal sa počuť jazdec Oricy - Scott. "Bolo pekné, že som mohol ukázať všetku tú drinu, ktorú som odmakal. Horské sústredenie v Andorre bolo ťažké, ale hlavne posledné dva týždne stáli za to," dodal Haig.
 
Diametrálne odlišné pocity po etape číslo šesť prežíval Peter Sagan. Po jednom zrýchlení od Boba Jungelsa vypadol z balíka a už sa doň nedokázal vrátiť. Petrova forma tu bola, ale náročnosť kopcov bola preňho pravdepodobne priveľkým sústom. "Bola to ťažká etapa a jazdcom ako som ja nevyhovovala. Snažil sa Rafal, ktorý dal do toho všetko. V GC je druhý so stratou len šesť sekúnd. Dnes musíme ísť najlepšie ako vieme a pomôcť mu vyhrať celé preteky!" nehádzal fintu do žita aktuálny majster sveta.
 
Samotný poľský pretekár sa chce sústrediť hlavne na jeden dôležitý detail. "Pekelne náročný deň odtiahli jazdci BMC, ktorí to chceli potrhať. Najťažších bolo posledných 30 kilometrov. V závere som sa pokúsil zaútočiť, ale nevyšlo to. Dnes to bude snáď ešte ťažšie. Každý sa pokúsi vyhrať. Očakávam rýchlu a útočnú etapu. Dôležité budú tiež bonusové sekundy, vďaka ktorým môžeme získať žltý dres," uvažoval Rafal Majka.
 
 
haig 2017 pologne triumf tdpf
Jack Haig vyhral prvý raz (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
BMC splnilo v etape cieľ
 
Peter Sagan sa teda z dresu žltej farby chtiac-nechtiac vyzliekol, aby ho mohol prenechať belgickému pretekárovi Dylanovi Teunsovi. Ten finišoval dvanásty so stratou 51 sekúnd. Aj to mu ale stačilo na nový "overal". "Bol to dosť ťažký deň. Veľa kopcov a aj samotná etapa mala dosť kilometrov. Tím ale odviedol perfektnú robotu. Dostali sme sa na čelo, kde sme začali pracovať. Tempo bolo vysoké, okamžite odpadlo niekoľko chlapcov. Chceli sme to tiež čo najviac znepríjemniť Petrovi Saganovi a celej Bore, čo sa nám podarilo," chválil Teuns. "Jazdiť v líderskom drese je vždy krásny pocit. Bolo náročné ho získať a bude ešte náročnejšie ho udržať, konkurencia je tu ohromná. Náš tím je ale sebavedomý a verím, že mi pomôže," dodal na záver.
 
Druhý vo včerajšej etape finišoval Wout Poels zo Sky. Celkovo drží štvrtú priečku. Tesne za ním "dobehol" do cieľa Bob Jungels. Ten je v boji o žltý dres desiaty. Tiež patrí do kategórie pripravujúcich sa na Vueltu. A je na správnej ceste. "S radosťou sa pozerám na moju stúpajúcu formu. Bolo to náročné, ale byť tretí je výborný výsledok. Dnes to bude ešte veľmi zaujímavé. Verím, že ako včera budem mať dobrý deň a i napriek tom, že by mi viac na záver vyhovovala časovka, nevzdávam sa," nebojácne povedal Luxemburčan vo farbách Quick-Stepu.
 
V dobrej forme sa na pretekoch u našich severných susedov ukazuje aj Rui Costa. Etapu v Zakopanom dokončil štvrtý. "Jazdil som na hranici svojich možností. Ukázalo sa ale, že tak pravdepodobne išli aj všetci ostatní. Nešlo sa mi dobre, takže moje umiestnenie mi len dodáva dobrý pocit. Prvých desať jazdcov v GC sa nachádza  rozmedzí 30 sekúnd, čo predznamenáva ešte pekný priebeh," vypočítal jazdec UAE. Ďalší z tak trochu z exotickej krajiny pochádzajúci tím je Bahrajn - Merida. Aj oni majú v GC svoje želiezko. Je to Vincenzo Nibali. "Bol to napínavý záver. A dnes bude ešte napínavejší. Stále to celé môže vyhrať veľa cyklistov. Som šťastný, že ten deň skončil. V Poľsku je to presne to, čo som hľadal. Uvidíme, čo ešte budeme môcť urobiť počas posledného dňa," hovorí taliansky pretekár.
 
No a ešte sa pozrieme na Sunweb. Nemecký projekt to má rozohrané výborne, v TOP10 majú hneď dvoch zástupcov. Prvým je Holanďan Wilco Kelderman a druhým jeho krajan Sam Oomen. A práve mladučký jazdec podal svoje prehlásenie pre web tohto tímu. "Po ťažkej etape som rád, že som dokázal držať krok s veľkými menami. Na konci dňa sme sa niečo s Wilcom pokúšali vymyslieť, ale nedostali sme žiadny voľný priestor. Je tretí a tešíme sa na posledný deň," hovorí pretekár, ktorý má na konte už dve profesionálne víťazstvá. Okrem vymenovaných protagonistov bez šancí nie sú ani Adam Yates, Domenico Pozzovivo či Ilnur Zakarin, takže dnešná a zároveň posledná etapa bude ešte napínavá.
 
 
Výsledky
1. HAIG Jack ORICA - Scott link ikonka 4:58:55 50
2. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:51 20
3. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:51 8
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:51  
5. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:51  
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:51  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:51  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:51  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:51  
10. OOMEN Sam Team Sunweb 00:51  
64. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 15:50  
96. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 34:44  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 23:41:27 8
2. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:06  
3. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:10  
4. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:13  
5. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:18  
6. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:19  
7. OOMEN Sam Team Sunweb 00:24  
8. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:25  
9. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:28  
10. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:29  
39. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 14:45  
124. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 1:12:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 88
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 76
3. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 46
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 39
5. VAN ASBROECK Tom Cannondale - Drapac Pro Team link ikonka 36
6. KELDERMAN Wico Team Sunweb 33
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop