Po 3. etape Vuelty: Neočakávané Nibaliho víťazstvo a Majkov deficit hneď v úvode

21.8.2017, 21:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Španielska Grand Tour začala zostra. Žiaľ, už bez slovenského zastúpenia sme boli v tretej etape svedkami prvých súbojov veľkých favoritov. Niektorým sa darilo viac, iným menej. Celkom jednoznačne bol  na záver najsilnejší Vincenzo Nibali, ktorý tento vavrín rozhodne nečakal. Na druhej strane pocitového spektra bol zase Rafal Majka, ktorý stratil celkom zaujímavú porciu sekúnd. Nebol však sám.
 
 
Andorra patrila Talianovi
 
Veľké preteky získavajú na prestíži aj tým, že na pár dní vždy opustia svoje domovské cesty a vydajú sa na "vandrovku" do okolitých krajín. Ani Vuelta 2017 nie je výnimkou a hneď počas tretieho dňa sa jazdci pozreli okrem Francúzska a domoviny aj do hornatej Andorry. Najkrajšie spomienky na minikrajinku bude mať Vincenzo Nibali, ktorý si tak pripísal už tretie tohto sezónne víťazstvo. "Nečakal som, že vyhrám. Bol to vzrušujúci deň, pričom bol len tretí v poradí. Keď som bol trochu vzadu, Sky zvýšilo tempo, našťastie som ešte dokázal zareagovať. Vedel som, že ak chcem vyhrať, mojou jedinou šancou je šprintovať. Každý vie, že Froome je silný a tiež to, že bude len veľmi ťažké poraziť ho. Pokúsi sa o to ale každý. Bude to super Vuelta," vyhlásil jazdec Bahrainu Merida.
 
Druhé miesto v etape, ale tiež druhé miesto v priebežnom poradí okupuje David De La Cruz. Domáci pretekár po sezóne opustí Quick - Step a zamieri si to do Sky. Modrobieli ale majú vo svojich radoch aj Juliana Alaphilippeho a Boba Jungelsa. Bude teda zaujímavé, ako to napokon vystrelí. "Som trochu smutný, že som nezískal červený dres. Byť v ňom v Katalánsku pred mojou rodinou a  a priateľmi by bolo úžasné. Ale čaká nás dlhý deň a možno sa mi to podarí na jeho konci. Nemyslím na to, že skončím v TOP 3 alebo v TOP 5, skrátka chcem byť len plnohodnotný bojovník o celkovú klasifikáciu," hrdo vyhlásil 28-ročný jazdec.
 
Bronzový stupienok uchmatol priebežne červený muž Chris Froome. Tento dres chcel získať každý, no podarilo sa to len jemu. "Nečakal som, že by to mohlo dopadnúť takto. Je to prekvapenie a vďačím zaň hlavne našim chlapcom. Rovnako oblečený som nebol už poriadne dlho a je to skvelý pocit. Tento dres bude náročné udržať, ale budem bojovať," nebál sa súperov jazdec Sky.
 
 
nibali 2017 vuelta triumf tbmf
Vincenzo Nibali sa v cieli zahral na žraloka (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Samozrejme, sme len na začiatku a ešte nič nemusí byť rozhodnuté, no po tomto dni si môžu rozhodne mädliť ruky v tíme BMC. V TOP 5 majú hneď dvoch zástupcov. Prvým z nich je Nicholas Roche. "Bolo to náročné, ale presne také som to čakal. Viem, že keď sa preteky dostanú do Andorry, nikdy nás nečaká nič jednoduché. Pred etapou som sníval, že by som sa mohol stať lídrom, čo je ale podľa mňa celkom normálne," zasníval sa chvíľu írsky pretekár. Doplnil ho aj jeho americký kolega. "Ja aj Nicholas sme ukázali, že sme pripravení pobiť sa o GC. Hoci nás čakajú ešte skoro tri týždne, počas etapy sme ukázali výborný tímový výkon čo je povzbudivé. Práve náš výkon nás vystrelil tam, kde sme," hovoril Tejay Van Garderen.
 
 
Smutní hrdinovia dňa
 
Je ich niekoľko. Tak napríklad bratia Yatesovci nakúpili približne po pol minúte. Našťastie tu majú Austrálčania z Oricy - Scott aj Estebana Chávesa, ktorý v etape finišoval piaty, celkovo je o jednu priečku nižšie. "Konečne som sa cítil ako pretekár. Udržal som sa v prvej skupine, kde boli elitní jazdci. Samotné finále bolo neuveriteľné, Sky odviedlo fantastickú prácu. Odo mňa to možno mohlo byť lepšie, ale som rád za to, ako to dopadlo," uviedol pre web svojho zamestnávateľa Kolumbijčan. Okrem britského súrodeneckého dua si pripísali straty aj Luis Meintjes či Ilnur Zakarin.
 
Avšak najhoršie dopadla dvojica Alberto Contador a Rafal Majka. Španielsky veterán, ktorý sa po pretekoch rozlúči s kariérou, pravdepodobne slávny odchod do cyklistického dôchodku mať nebude. Na konci dňa skončil so stratou viac ako dve a pol minúty. "Bolo to odo mňa veľmi slabé. Počas celého dňa som sa cítil zle. Našťastie sa nešlo príliš rýchlo, tak som sa držal. Napokon som ale prepadol. Verím, že to bol len jeden zlý deň. Musím zistiť, kde sa stala chyba. V každom prípade si chcem túto Vueltu užiť, veď mi tieto preteky dali tak veľa," povedal zronený jazdec Treku - Segafredo.
 
No ešte Rafal Majka. Poliakovi tento rok na Grand Tours asi nebolo dopriate ukázať, čo vie. Po páde na Tour de France musel predčasne skončiť, na španielskych cestách sa veľmi skoro pozerá na vidinu Madridu. "Mal som veľmi, veľmi zlý deň. Trpel som už na prvom stúpaní. Pokračoval som ale, pretože cesta do Madridu je ešte veľmi dlhá. Takýto deň prežije na pretekoch väčšina favoritov. Napriek tomu som stratil drahocenný čas a bude ťažké čeliť tomuto deficitu," dodal smutný jazdec Bory - Hansgrohe. Cyklista od našich severných susedov stratil na víťazného Nibaliho ešte o dve sekundy viac ako Contador.
 
 
Výsledky
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:01:22 100
2. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:00 40
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 20
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 12
5. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:00 4
6. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:00  
8. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
9. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:25  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 8:53:44 20
2. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:02  
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:02  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:02  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
6. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:11  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:38  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:39  
9. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:43  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 31
2. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 25
3. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 24
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 12
2. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 10
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 10
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 10
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 20
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 23
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop