Reakcie po 17. etape: Deniflov najkrajší deň v kariére a nepanikáriaci Froome

6.9.2017, 19:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
V Španielsku bola dnes na programe ďalšia náročná etapa s cieľovým stúpaním na Alto de los Machucos, ktoré dalo pretekárom zabrať. Táto definícia ale neplatí pre rakúskeho pretekára Stefana Denifla, ktorý posledných sedem kilometrov zdolal s ľahkosťou atléta. Nečudo, že to bol preňho najkrajší deň v kariére, možno v živote. Ak definícia neplatila pre Denifla, pre Frooma rozhodne. Britský líder mal mierne problémy, no tak ako sme uňho zvyknutí, ostáva pokojný. 
 
 
denifl 2017 vuelta bidon v ustach aquaf
Stefan Denifl v úniku spolu s Davide Villellom (© Aqua Blue Sport)
 
 
Všetko alebo nič
 
Rakúska cyklistika rozhodne nepatrí do kategórie "o ničom", no víťazstvo na slávnej Vuelte Rakúšania neoslavujú každý deň. Dnešok bol ale výnimkou, a to zásluhou 29-ročného Stefana Denifla. "Mal som veľmi dobré nohy. Musel som mať, pretože som sa celé preteky šetril práve na tento deň. Pre náš tím je to ohromné víťazstvo, sme na prvej Vuelte a hneď sa nám podarilo vyhrať. Mám pocit akoby som bol na Mesiaci. Jednoducho asi musíte vždy len veriť a ono to už príde. Posledné stúpanie bolo pre mňa priam ideálne. Náročné pasáže striedali úseky, kde sa dalo trochu vydýchnuť, takže naozaj super. Vyhral som etapu na Vuelte! Najkrajší deň mojej doterajšej kariéry," neveril svojmu vlastnému výkonu pretekár írskeho celku Aqua Blue Sport. Denifl má zatiaľ na svojom konte tri profesionálne víťazstvá. To prvé pochádza ešte z roku 2008, kedy sa mu podarilo vyhrať národný šampionát v časovke, no a ostatné dve sú z roku 2017. Dnešná etapa a GC na Okolo Rakúska, kde nechal za sebou aj Miguel Lópeza, teda tretieho muža z dneška.
 
Samotný Kolumbijčan jazdiaci v bledomodrom drese Astany sa obáva najbližšie dni jedinej veci. "Musím pochváliť náš tím, ktorý pracoval na odstraňovaní medzery medzi balíkom a utečencami. Bolo však ťažké odhadnúť ako sa preteky napokon vyvŕbia, bolo to dosť drsné. Dopadlo to ale dobre, dúfajme, že to také bude aj počas zostávajúcich dňoch. Podobný dojazd bude aj na Angliru, neviem však aké tam budem mať nohy," zamyslel sa na chvíľu López.
 
Medzi týchto dvoch pánov sa ešte po odjazdení 180 kilometroch vtesnal Alberto Contador. Pištoľníkovi tak stále uniká víťazstvo, pričom príležitostí už mať veľa nebude. A nie len počas týchto pretekov či počas tohto roka. Už nikdy. "Myslím si, že to bola dobrá etapa. Fajn sa mi ťahalo. Celý čas som sa sústredil na koleso Miguela Lópeza, pretože je to momentálne môj úhlavný sok. Bez problémov som sa ho držal a keď som videl že trpí, zaútočil som. Trochu ma mrzí, že som nevyhral, ale máme pred sebou ešte niekoľko dní, takže uvidíme, čo sa stane," prezradil jazdec Treku - Segafredo, ktorý na svojich konkurentov mierne získal. Úhlavných sokov má však aj v podobe Ilnura Zakarina a Wilca Keldermana, nakoľko chce Španiel pódium. Ako však hovorí on sám, uvidíme, čo sa stane.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Opakujúci sa Froome
 
Ak sa niečo nepodarí, zvykne z toho vzniknúť oheň na streche. Práve preto je potrebné zachovať pokoj. Už sme raz v rekciách na etapu písali, že  Chris Froome sa snaží zachovať rovno pokoj stoikov. Dnešný záverečný kopec mu ale k tomu veľmi nepomohol. "Stále je to dobré. Tá pozícia, ktorú máme, je presne tou, ktorú chceme. Každý vedel, že dnešný záver bude ťažký. A aj bol, predovšetkým vďaka poveternostným podmienkam. Našťastie náš tím bol tam, kde som potreboval. Jasné, nikto nemá rád ak stratí nejaký čas, ale to je šport. Táto etapa bola pre Vueltu tak typickou... Ostávajú nám ešte tri dni, na ktoré sa veľmi teším," povedal líder Sky. Medzi riadkami by sa ale dalo prečítať že chce mať už konečne pokoj a teší sa na oddych. Dnešok totiž jasne ukázal, že aj africký rodák pochádza z ľudského rodu.
 
Vlastne rovnakú úlohu ako Froome má aj Wilco Kelderman. Bráni pozíciu, ktorú má. Z úst Holanďana sme nepočuli, že by chcel Frooma zosadiť z pomysleného trónu. Naopak, chce si uchovať to, čo má. Pozíciu zo zliatiny medi a cínu. "Dnes som dal do toho úplne všetko. Záverečný kopec bol príliš strmý. Takéto typy stúpaní pre mňa vôbec nie sú ideálne, mám radšej postupne zdvíhajúce sa vrchy. Napriek tomu som sa cítil silný a sila by ma do nedele už opustiť nemala," ozrejmil jazdec Sunwebu.
 
Ak sa predsa len zmýli, doplatí na to stratou pódia. Veľmi dobre dnes totiž išiel aj Ilnur Zakarin, ktorý na svojho (ne)kolegu získal niekoľko sekúnd. Momentálne je medzi nimi rozdiel len dvanásť sekúnd, čo naznačuje zaujímavé súboje. "Dobrý deň. V polovici etapy sa tak síce nejavil, ale potom som mal už len dobré pocity. Na začiatku stúpania som si musel trochu zvyknúť na stenu po ktorej leziem, ale potom už bolo všetko OK. Som rád, že som na dostrel ku Keldermanovi. Čakajú nás ešte nejaké kopce, čo ešte naznačuje moje útoky," prezradil na záver svoje tajné plány líder tímu Kaťuša
 
 
Výsledky
1. DENIFL Stefan Aqua Blue Sport 4:48:52 100
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:28 40
3. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 01:04 20
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:04 12
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:04 4
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 01:04  
7. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:13  
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 01:17  
9. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 01:19  
10. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 01:42  
11. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:42  
12. HAIG Jack ORICA - Scott link ikonka 01:42  
13. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 01:46  
14. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:46  
15. POELS Wout Team Sky link ikonka 01:53  
16. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:01  
17. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:04  
18. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 02:04  
19. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:05  
20. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 67:44:03 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:16  
3. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 02:13  
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:25  
5. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:34  
6. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 04:39  
7. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 06:33  
8. POELS Wout Team Sky link ikonka 06:40  
9. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 06:45  
10. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 10:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 137
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 118
3. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 108
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 54
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 47
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 29
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 12
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 17
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop