Reakcie: Úvod TDU pripadol nestarnúcemu a smútiacemu Greipelovi, Sagan chcel viac

16.1.2018, 14:00 | Aktuality zo sveta |
A je to tu! Sezóna 2018 oficiálne odštartovala. V Európe zatiaľ vládne zima, a tak si túto prestížnu udalosť uzurpovala Austrália. Miestne Tour Down Under je tradičným rozbehovým eventom, ktorý mnohí jazdci milujú. Kvôli výbornej infraštruktúre, atmosfére, výborným fanúšikom, ale hlavne kvôli príjemnému počasiu. Prvý deň to všetko načrtol.
 
 
 
 
Myslí na svoju matku
 
André Greipel stratil na konci minulého roku najmilovanejšiu osobu. Umrela mu matka. Celé obdobie mimo sezónu bolo teda preňho extrémne náročné a každý pochopí, že príprava na novú sezónu bola oproti minulý rokom celkom iná. O to väčšie zadosťučinenie musí pociťovať po dnešnom dni. Prvá, pekelne horúca etapa austrálskeho Tour Down Under ukázala, že už 35-ročný pretekár nepatrí na smetisko. A možno chcel vyhrať pre svoju mamu. "Navždy ostane v mojej mysli. Bola najväčším podporovateľom celej mojej kariéry. Viem, že sa stále na mňa pozerá a dáva na mňa pozor. Našťastie sa mi dostáva veľkej podpory zo strany rodiny i celého nášho tímu. Nie je to ľahké, ale budem sa s tým musieť vyrovnať. Veľmi mi v tom pomáha aj šport," nechal sa počuť Greipel, ktorý tak odštartoval nový ročník ako z partesu.
 
Prvý deň pretekov odštartoval v Adelaide, meral 145 kilometrov a hromadný dojazd si mohli vychutnať domáci či návštevníci mesta Lyndoch. Samotný finiš sa vyvíjal dobre pre viacerých pretekárov, starý lišiak bol však najsilnejší. "Bol to veľmi rýchly šprint a ja som chcel čakať čo najdlhšie, kým vyrazím dopredu. Myslím si, že som predviedol peknú koncovku. Zakaždým sa teším, že tu môžem pretekať, podujatie nie je príliš nervózne. Je príjemné po víťaznej etape získať aj dres pre lídra klasifikácie. Tesne pred podujatím nám vypadol jeden jazdec, preto sme nechali prácu v pelotóne počas dňa na iné tímy," opísal prefíkanú stratégiu líder celku Lotto Soudal.
 
Počas leta oslávi už svoje 36. narodeniny. Pomaly ale isto sa teda dostáva do veku veterána. Na takú malichernosť ako vek však André nehľadí. "Je pekné keď vám povedia, máš už priveľa rokov a vy aj tak vyhráte. Hovoria vám, že budete pomalší, ale ja sa tak vôbec necítim. Pretekanie ma stále baví. Navyše sa môžem spoľahnúť aj na skúsenosti mojich kolegov. Dnes sme to mohli vidieť. Náš tím tu má tých správnych ľudí," pochválil kolegov Greipel.
 
 
greipel 18 tdu triumf bohfb
Triumf Andrého Greipela v dnešnej etape (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Ewan chváli Nemca
 
Pomyselný klobúk sňal z hlavy a slová chváli vyslovil na adresu Andrého Greipela aj mladík Caleb Ewan. "Možno som vyštartoval príliš skoro. Zvyčajne mi to vychádza, možno treba ešte viac pretekárskej praxe a hlavne tréningu. Greipel mal dnes najsilnejšie nohy. Objavil sa pri mne a prešiel okolo mňa na poslednú chvíľu, takže to musela byť z jeho strany výborná jazda," povedal Ewan, ktorý tu vlani exceloval. Vrátil sa ale k téme, pri ktorej ho pomyselná topánka tlačí najviac. "To, že štartujem do šprintu o niečo skôr ako by som mal, musím odstrániť. Jedine tréningom. Pokiaľ totiž šprintujem viac ako 150 metrov, rastie riziko môjho pohltenia. Okrem toho, šprintujúce pole je z roka na rok sinejšie a silnejšie. Som ale rád, pretože si môžem oťukať všetkých mojich súperov na nadchádzajúce preteky. Napríklad pred Tour de France. Ak si pozriem záznamy ich šprintu, môžem využiť ich slabosti vo svoj prospech," znel dosť konšpiračne Austrálčan, ktorý by sa mal tento rok skutočne zúčastniť Starej dámy.
 
Na konci dneška bola ale spokojný. Ide len o úvod dlhého a namáhavého ročníka, počas ktorého prídu mnohé iné vrcholy. "Som spokojný. Druhé miesto je fajn, beriem ho. Náš tím odviedol dobrú prácu, chlapci išli rozumne. To, že sme nevyhrali je moja chyba, pretože som nezvládol záver," sypal si popol na hlavu v závere Ewan.
 
 
Sagan si zaspomínal
 
U "klokanov" sa pred niekoľkými týždňami uskutočnili súboje o národné dresy. Kvôli počasiu museli organizátori poposúvať niektoré termíny, cyklisti by sa totiž inak varili vo vlastnom pote. A to doslova. Ortuť na teplomeroch (teda ak ešte majú v Austrálii ortuťové teplomery) sa šplhala k hrôzostrašnej štyridsiatke. Podobné peripetie hrozili aj pretekom TDU. A rovnaké problémy zažívali cyklisti aj vlani. Prvú etapu ročníka 2017 dokonca museli o tridsať kilometrov skrátiť. Tento rok sa našťastie naša svietiaca hviezda upokojila a teplota vzduchu zľahka prekročila tridsiatku.
 
Peter Sagan v prvom ostrom štarte obsadil tretie miesto. Situácia sa v závere vyvinula tak ako sa vyvinula a Žilinčan s trvalým pobytom v Monaku na lepšie priečky pomýšľať pravdepodobne nemohol. "Aj keď nebolo tak teplo ako pred rokom, máme za sebou horúci deň. Etapa sa vyvíjala očakávaným spôsobom a bola zakončená hromadným dojazdom. V šprinte som skončil tretí. Asi to nie je výsledok, ktorí sme si želali, ale stále je to dobré umiestnenie na začiatku sezóny. Cítim sa dobre, v nasledujúcich etapách pôjdem naplno," dušoval sa trojnásobný majster sveta. Zajtrajšia etapa by mu mala sedieť, uvidíme teda, či sa potvrdia jeho slová.
 
 
bora 18 tdu prezentacia bohfb
Jazdci Bory na prezentácii tímov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Svoje myšlienky k prvej etape vyslovil v tlačovej správe tímu aj športový riaditeľ Steffen Radochla. "Prvá etapa bola pod kontrolou a Peter v nej získal tretie miesto. Pre náš tím je to dobrý výsledok. Všetci jazdci sú vo výbornej forme a počas zvyšku týždňa to vidím pozitívne. S chlapcami si sadneme a porozprávame sa o našej stratégii počas šprintu," povedal nemecký "hodnostár" tímu Bora - Hansgrohe. Dal tak všetkým najavo, že dnešný záver nebol z pohľadu nemeckého tímu ideálny.

Asi tú najnevďačnejšiu pozíciu dnes obsadil "podlahár" Elia Viviani. Jazdec, ktorý prestúpil do Quick-Stepu zo Sky, skončil štvrtý. "Som spokojný s priebehom, náš vlak fungoval výborne, samozrejme, z výsledku som sklamaný. Finále bolo chaotické, chlapci našťastie odviedli perfektnú prácu. Ideme správnym smerom, musíme len čakať a vydržať. Som si istý, že nám trpezlivosť prinesie ruže," prehlásil debutant v modrobielom drese.

Elitnú päťku dnešného dňa uzavrelo tak trochu prekvapivé meno. Ide o 23-ročného talianskeho pretekára Simoneho Consonniho. Pretekár má len 165 centimetrov a pred sebou len druhú profesionálnu sezónu. Piate miesto je preňho veľkým úspechom. "Dnešný deň boli moji kolegovia dokonalí! Priviedli ma až do cieľa. Úroveň špurtu bola pôsobivá. Na chvíľu som ostal zavretý, no vrátil som sa. Výborne mi reagovali nohy a podarilo sa mi poraziť pár zaujímavých mien. Môj dnešný deň ma napĺňa optimizmom do ďalších dní," povedal pre web tímu UAE Consonni.
 
Nepríjemne dopadla etapa pre Nóra Daniela Hoelgaarda z FDJ, ktorý v poslednej zákrute spadol, no našťastie si neprivodil ťažké zranenie. "Daniel sa ocitol na zemi po vlne, ktorú dostal z ľavej strany. Škoda, pretože určite by sa dostal do Top 10. Narazil si rameno a lakeť, ale nemá nič zlomené. Bol v šoku, veď si dokonca zlomil prilbu, takže večer strávil pre istotu v nemocnici so stabilizátorom chrbtice. Zajtra sa rozhodneme, či nastúpi," povedal pre tímový web športový riaditeľ FDJ Jussi Veikkanen.
 
 
Výsledky 1. etapy
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 3:50:21 60
2. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 00:00 25
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00 10
4. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. CONSONNI Simone UAE-Team Emirates 00:00  
6. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00  
7. HAAS Nathan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
8. MONTAGUTI Matteo Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. NAVARDAUSKAS Ramunas Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop