Reakcie: Druhá etapa TDU patrila dvom tímom, v Bore sa ale opäť nedočkali

17.1.2018, 14:00 | Aktuality zo sveta |
Tour Down Under dnes pokračovalo druhou etapou. Jej finiš bol do slabučkého kopca, a tak bol najväčším favoritom na jej vavrín náš Peter Sagan. Všetkým ale vypálil rybník Caleb Ewan, ktorý tak ukázal, že je jeho forma na úvod sezóny presne tam, kde má byť a nevadilo mu ani 2255 nastúpaných metrov v etape. Pomohlo mu pomalé tempo v jej priebehu i závere. Prvé štyri miesta dnešného dňa obsadili jazdci iba dvoch tímov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár druhej etapy
 
Najväčšie víťazstvo na pretekoch
 
Domáci pretekár Caleb Ewan vyhral na TDU už siedmy raz! Posledný zárez však označil za jeho najväčší. Dôvod sme spomínali už v úvode článku. Dojazd v meste Stirling bol do mierneho kopca, a tak sa s mladíkom v drese Mitchelton - Scott príliš nerátalo. O to väčšiu radosť však zažil. "Som nadšený! Ak vyhráte etapu, pred ktorou sa s vami veľmi nerátalo, je to úžasný pocit. Bolo to zložité, až do samotného záveru som netušil, či sa vôbec dostanem do šprintu. Moji kolegovia ma ale opäť dostali do výbornej pozície a konečne to vydalo," prehlásil 23-ročný jazdec. Okrem toho získal aj jeden cenný bonus. "Posledných pár ročníkov som už na sebe okrový dres mal. Hneď na druhý deň sme ale išli do kopcov, a tak som ho veľmi rýchlo stratil. Tento rok existuje šanca, že ho budem mať na sebe dlhšie," premýšľal Ewan už nad zajtrajšou etapou, ktorá by mala opäť vyvrcholiť hromadným dojazdom.
 
V tej dnešnej, ktorá finišovala v skorých ranných hodinách nášho času, finišoval druhý Ewanov tímový kolega Daryl Impey. Juhoafričan bol vo finiši trochu "stratený" a pomýlil si to, čo sa snáď pomýliť ani nedá. V rýchlosti, pri ktorej pelotón finišoval, je ale možné všetko. "Nevedel som, že Caleb je vedľa mňa. Videl som len biely dres, a tak som si myslel, že je to Sagan. Až potom, keď som sa dostal bližšie, som zistil kto to je. Hneď som vedel, že sme na tom výborne. Ukázalo sa, ako čerství sme! Výborná práca celého tímu priniesla ovocie. Ušetrili sme totiž kopec energie. Bolo pekné skončiť na druhom mieste, myslím si, že lepšie sme dnes dopadnúť už nemohli," zasmial sa 33-ročný pretekár, ktorý sa môže pochváliť víťazstvom v národnej časovke z posledných troch rokov.
 
Z výkonu svojich zverencov bol nadšený aj športový riaditeľ austrálskeho tímu Matthew White. "Ešte pred začiatkom pretekov sme vedeli, že tu bude obrovská šprintérska konkurencia. Pred dneškom sme tiež vedeli to, že to klasický šprint nemusí byť. Caleb ale ukázal, aký je dobrý. Možno najlepší, aký kedy bol. Už v nedeľu počas kritéria šprintoval dobre. Dnes zopakoval impozantné úsilie a s podporou celého tímu to zvládol!" pochválil svojich "klokanov" White.
 
 
sagan 18 tdu kengura bohfb
Peter Sagan na Tour Down Under (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Nesedí mu teplo
 
Peter je známy tým, že počas pretekov nerád pije z bidónov uvarený čaj. No a teploty v Austrálii nasvedčujú tomu, že namiesto dobre chladnej vody je v nich dosť nechutný teplý nápoj. Dnes skončil štvrtý. Vsadil na dlhý šprint, ktorý ale naštartoval Ewana. Napokon si odnáša zemiakovú placku. "Bol to veľmi horúci deň. Preteky sa vyvíjali tak, ako sme predpokladali. Všetko sme urobili najlepšie ako sme vedeli, vo finále bol ale Caleb Ewan silnejší. Som však rád, že Jay získal cenné bonusové sekundy. Máme pred sebou ďalšie dni, ktoré využijeme v náš prospech," povedal po etape priebežne tretí Sagan.
 
V Stirlingu finišovala druhá etapa aj v roku 2016. Tento fakt si najlepšie pamätá Jay McCarthy, ktorý tu vtedy vyhral. Dnes boli proti tomu dvaja jazdci Mitcheltonu - Scott, a tak 25-ročnému Austrálčanovi musela stačiť pozícia číslo tri. "Dnes zostala vo finále väčšia skupina ako pred dvomi rokmi, keď som tu vyhral. Chceli sme, aby Peter Sagan zabojoval o etapový triumf a ja o bonusové sekundy. Plán bol taký, že na konci som mal začať šprintovať skôr, aby sa Peter cezo mňa dostal pred páskou. Lenže v tom najdôležitejšom momente ma zablokoval jeden jazdec FDJ. Ešte som sa snažil niečo urobiť s touto situáciou, ale keď som videl, že Peter nebude bojovať o etapu, išiel som pre bonusové sekundy, ktoré budú veľmi dôležité na konci podujatia. V minulom roku som sa dostal na pódium len preto, že som v priebehu celých pretekov zbieral bonifikácie," povedal spokojný jazdec.
 
Pravda je ale taká, že jeho tím chcel viac. Už tradične veľmi diplomaticky reagoval Patxi Vila. "Druhá etapa bol náročná a veľmi horúca. I napriek tomu sme ale fungovali. Teda až s výnimkou umiestnenia. Dúfali sme vo víťazstvo, pravdepodobne to ale dnes nešlo. Ewan bol najsilnejší. Naši chlapci ale získali tretiu a štvrtú pozíciu, čo nie je zlé," uzavrel 42-ročný Španiel.
 
Plejádu Austrálčanov alebo anglicky hovoriacich pretekárov doplnil aj piaty Nathan Haas. Onedlho 29-ročný pretekár, ktorý prestúpil pred sezónou z Dimension Data do Kaťuše, sa podobne ako Sagan rozrozprával o teple. "Bolo veľmi horúco. Priemerne okolo štyridsiatky, maximálne bolo štyridsaťšesť stupňov! Mali sme nejaké plány, ale klobúk dole pred Ewanom. Mne pripadol zelený šprintérsky dres, čo ma teší," povedal majiteľ šiestich profesionálnych víťazstiev. Hneď za ním finišoval včera štvrtý Elia Viviani. Záverečné stúpanie rozdelilo aj celý balík. Čas víťaza si pripísalo len ďalších 47 jazdcov. Snáď najviac na to doplatil André Greipel, ktorý etapu úplne vypustil a so stratou vyše siedmich minút došiel na takmer úplnom chvoste štartového poľa. To by mu ale mohlo pomôcť v nasledujúcej jednoduchej etape. Nepresadili sa ani vrchárski špecialisti, ktorých tímy dostatočne nezvýšili tempo tak, aby sa zbavili Ewana. Možno ak by v štartovej listine nebol Sagan, dopadlo by to inak.
 
 
Výsledky
1. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 4:03:55 60
2. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:00 25
3. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:00 10
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00  
5. HAAS Nathan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
6. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. POZZOVIVO Domenico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
9. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:00  
10. BARBERO Carlos Movistar Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 7:54:00 10
2. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:10  
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:12  
4. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:12  
5. HAAS Nathan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:15  
6. RESTREPO Jhonatan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:15  
7. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 00:16  
8. CONSONNI Simone UAE-Team Emirates 00:16  
9. BARBERO Carlos Movistar Team link ikonka 00:16  
10. ROUX Anthony FDJ link ikonka 00:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop