Reakcie: Porteho mierne spomalil vietor, v Bore akceptujú daný stav

20.1.2018, 15:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Na programe dňa bola dnes kráľovská etapa s čerešničkou na torte v podobe kopca Willunga Hill, ktorý už po piaty raz v rade najdokonalejšie pokoril Richie Porte. Od roku 2014 na tomto kopci nevyhral nikto iný, a to je obdivuhodná séria. Na celkové víťazstvo to ale nemusí stačiť. Zaslúžene sa na neho derie Daryl Impey. Líder Bory Jay McCarthy svoje sily precenil a po vypálení náboja 1500 metrov pred páskou v závere vytuhol.
 
 
Podobne ako Ewan
 
Posledné roky majú preteky Tour Down Under dvoch hrdinov. Caleba Ewana a Richieho Porteho. Obaja vyhrávajú na pretekoch alebo rovno celé preteky ako na bežiacom páse. Mladší z nich sa túto edíciu tešil síce len raz, no jeho druhý víťazný deň označil za najťažšie víťazstvo, aké tu získal. Podobne sa po dnešku vyjadril aj tasmánsky diabol. "Zatiaľ to najnáročnejšie víťazstvo! Celý deň som sa cítil dobre, chlapci mi pomáhali. Kvôli nim som sa nemohol vrátiť späť alebo zastaviť. Musím sa priznať, že posledných 300 metrov som sa pohrával aj s touto myšlienkou. Na Willunga Hill sa mi išlo veľmi ťažko. Ešte pred týmto kopcom fúkal vietor, bolo to nepríjemné, ale nemôžem povedať, že ma to zaskočilo, lebo sa to deje každý rok," vyložil chlapsky karty na stôl Porte. Našťastie sa ale nevzdal a vybojoval tak prvé víťazstvo od minuloročného leta.
 
Jazdec BMC ide totiž prvé ostré preteky od hororového pádu na Tour de France (exhibíciu v Japonsku nepočítame). Domáce podujatie tak musí istým spôsobom zvládnuť aj psychicky. "Bolo to ťažké obdobie. Škaredý pád ma zrazil, ale na druhej starne ma to aj motivovalo. Tvrdo som na sebe pracoval. U nás doma v Tasmánii som absolvoval mnoho výborných tréningov a som pripravený na moju najlepšiu sezónu. Dúfam, že mi forma vygraduje počas júla. Musím sa poďakovať! Za ohromnú podporu od mojej ženy, rodiny, ale aj celého môjho tímu," zaznel celkom jasný odkaz. Žiadna zlomená panva mu nebude diktovať tempo...
 
Veľmi blízko k víťazstvu na prvých WT pretekoch sezóny má Juhoafričan Daryl Impey. Dnes skončil druhý, na Porteho stratil osem sekúnd, no i tak mu to stačilo na zisk líderstva. Zatiaľ priebežného. Spoločne s Austrálčanom majú navlas rovnaký čas. Svoju rolu teda zohrajú bonusové sekundy, čo by mohlo byť benefitom pre pretekára Mitcheltonu - Scott. Má formu a je jasne rýchlejší. "Nemôžem tomu uveriť, mať tento dres po tak náročnom dni je fantastické. Viesť v Austrálii, v austrálskom tíme po tak výdatnej podpore od tímu je skrátka neopísateľné," začal pravdepodobne najšťastnejší muž v tejto asi 24-miliónovej krajine. "Keď Richie zaútočil, snažil som sa využiť všetkých jazdcov, ktorí tam boli. Vedel som, že mnoho z nich pôjde poľa svojho plánu. Dal som do toho všetko. Keď Richie došiel do cieľa, cítil som, že by to mohlo pre mňa vyjsť. Na zajtrajšok sa neskutočne teším. Som na seba pyšný, no čaká nás ešte posledná prekážka," uzavrel 33-ročný jazdec.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo zostrih etapy v slovenčine
Už pozerajú ďalej
 
Dnešná etapa absolútne nevyšla tímu Bora - Hansgrohe. Už včera, vlastne ešte pred pretekmi bolo jasné, že lídrom na Willunga Hill bude domáci pretekár Jay McCarthy. A aj tak bolo. Až 23. miesto ho ale vyradilo z radov najlepších. "Samozrejme, som sklamaný, ale viem, že som dal do toho všetko. Plánovali sme dnes, že pôjdeme na GC. Chcel som sa držať Porteho, ale jeho tempo bolo pre mňa neudržateľné. Opakujem, nie je to výsledok, ktorý sme chceli, ale vynaložili sme maximálne úsilie. Nemôžete vyhrať vždy keď chcete, musíme sa už teraz sústrediť na ďalšie preteky," povedal skleslý McCarthy.
 
Jazdci Bory bojovali, snažili sa, no nevydalo to. Akceptujú však daný stav. Svoje preteky si dnes odpedáloval Peter Sagan. Potom ako splnil to čo mal, si z balíka vystúpil a do cieľa dorazil na 49. mieste. "Cítim sa dobre, aj keď máme za sebou ťažkú etapu. Všetci sme tvrdo pracovali pre Jaya a jeho úspech v klasifikácii. Som hrdý, ako bojoval s Portem. Vždy je lepšie niečo vyskúšať, ako neurobiť nič. Cyklistika je ťažký šport," doplnil kamaráta Sagan. Dosť diplomaticky, pravdepodobne čosi pochytil od svojho športového riaditeľa. "Vedeli sme, že v kráľovskej etape sa bude hrať o všetko. Jay musel na poslednom kopci nasledovať Porteho, ale zároveň sa sústrediť aj na Impeyho. Tím pracoval tvrdo počas celej etapy, splnili sme náš plán, ale musíme akceptovať výsledok. Taký je šport, Porte bol jednoducho silnejší. Jay nechal na trati všetko, nemohol urobiť viac," uzavrel spomínaný športový riaditeľ Patxi Vila.
 
 
tdu 18 sceneria klokan znacka bohfb
Scenéria Tour Down Under 2018 (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Tretie miesto z dnešného dňa si tak trochu prekvapivo odniesol Tom-Jelte Slagter. "Som veľmi, veľmi šťastný! Na náš dnešný výkon môžeme byť právom hrdí. Na väčší úspech sme čakali päť dní, no stojí to za to. Som tretí v GC, skončil som tretí v etape. Je to pre mňa skvelý začiatok sezóny," rozplýval sa 28-ročný Holanďan v službách Dimension Data. Tesne za ním ako v etape, tak i v GC nasledoval Dries Devenyns. "Ráno pred štartom som bol veľmi motivovaný. Vedel som, že to budú pre GC rozhodujúce momenty. Našťastie nebolo až tak horúco ako posledné dni. Keď na Willunga Hill začali útoky povedal som si, že pôjdem svojim tempom. Ak by som naháňal všetkých ktorí útočili, stálo by ma to veľa energie a v konečnom dôsledku aj času. Na konci mi síce chýbalo pódiu, ale sklamaný nie som. Dal som totiž do toho všetko," povedal rázny Belgičan  drese Quick-Stepu. Pred etapou bol v GC deviaty, po dnešku je piaty.
 
Elitnú päticu uzavrel jazdec tímu Sky Egan Bernal z Kolumbie. Pre mladučkého len 21-ročného pretekára je to výborné umiestnenie. V celkovom hodnotení je šiesty. "Je to dobrý výsledok. Ak by Egan urobil pár vecí inak, možno by z toho bolo pódium, ale je mladý a ešte sa len dostáva do veľkej cyklistiky. Všetci chlapci boli dnes perfektní a celý čas ho podporovali. Egal je hviezdou našej budúcnosti," pochválil svojho zverenca športový riaditeľ britského celku Brett Lancaster. Aby sme mali kompletnú päťku aj v rámci GC doplníme, že siedme miesto Diega Ulissiho v etape ho katapultovalo na celkovú štvrtú priečku.
 
 
Výsledky 5. etapy
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 3:42:22 60
2. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:08 25
3. SLAGTER Tom-Jelte Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:10 10
4. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:10  
5. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:10  
6. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
7. ULISSI Diego UAE-Team Emirates 00:10  
8. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:14  
9. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:14  
10. GUERREIRO Ruben Trek - Segafredo link ikonka 00:14  
49. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 02:33  
 
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 18:02:15 10
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
3. SLAGTER Tom-Jelte Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:16  
4. ULISSI Diego UAE-Team Emirates 00:20  
5. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:20  
6. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:20  
7. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:20  
8. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:24  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:24  
10. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:24  
33. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 02:29  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 51
2. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 42
3. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 42
4. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 41
5. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 32
6. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 29
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop