Reakcie po Roubaix: Sagan sa podľa seba ani nezadýchal a dostal nové pomenovanie

8.4.2018, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Boli sme svedkami už 116. ročníka monumentu Paríž - Roubaix. Avšak, táto edícia sa vryje do pamäti všetkým. Očakávania, že opäť zvíťazí pretekár Quick-Stepu, poprel Peter Sagan nebojácnym únikom hodným majstra sveta. V cieli bol neuveriteľne šťastný a v porovnaní s ostatnými ročníkmi nepôsobil ani veľmi zadýchane. Jeho súputník v úniku, Silvan Dillier, mu udelil zaujímavé pomenovanie a svoj názor na preteky načrtol aj Greg Van Avermaet.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTo najlepšie z Paríž - Roubaix 2018
 
 
V spoločnosti Bernarda Hinaulta
 
Starý velodróm v Roubaix toho zažil už veľa. Ešte nikdy sa však na ňom neradoval Slovák. Teda až do dnešného dňa. Peter Sagan si na svoje konto pripísal druhý monument v kariére a víťazstvo na Paríž - Roubaix radí vo svojom hodnotovom rebríčku vysoko. Navyše tu zvíťazil ako majster sveta, čo sa naposledy podarilo francúzskej legende Bernardovi Hinaultovi ešte v roku 1981. Teda deväť rokov pred tým, ako sa Peter narodil. "Je úžasné vyhrať Paríž - Roubaix. Som unavený, ale musím povedať, že sa mi tento rok vyhli všetky problémy a pády. Mohol som tak šetriť energiu," načal na úvod jazdec Bory - Hansgrohe. Energie sa mu podarilo ušetriť dosť, vraj bol po minulé roky v cieli vyšťavený omnoho viac.

Pred týždňom sme boli svedkami pretekov Okolo Flámska. Vyhral ich Niki Terpstra, ktorý vtedy povedal, že si splnil detský sen. No a chlapčenské predstavy sa splnili aj v prípade Petra. Vždy chcel vyhrať Paríž - Roubaix, titul majstra sveta a event Okolo Flámska. Vyzerá to tak, že má hotovo. "Po útoku som musel pokračovať až do konca. Už predtým začalo nastupovať veľa ľudí a schyľovalo sa to k tomu, že odíde nejaká veľká skupina. Keď som sa potom obzrel, bolo nás tam asi desať. Tesne pred tým som ostatným hovoril 'poďme chalani, poďme,' no odišiel som sám. Bol som však veľmi rád," okomentoval chvíle pred veľkým útokom Sagan. "Cítil som sa ale výborne. Ďakujem mojim kolegom, pretože hneď od začiatku robili skvelú prácu. Nakoniec som zaútočil asi 50 kilometrov pred cieľom a som šťastný, že mi to vyšlo. Je to úžasný pocit. Vždy sa snažím robiť všetko najlepšie, ako viem, a dnes mi to vyšlo," dodal rodák spod Tatier, ktorý schladil rozhorúčené Peklo na severe. Svoje kvantum práce odrobil aj Juraj Sagan, ktorý mal podľa tímovej taktiky ťahať balík v strede pretekov. Napokon finišoval na 58. priečke, čím získal tri bodíky do rebríčka UCI.
 
 
sagan 18 roubaix trofej bohfb
Peter Sagan s trofejou v rukách (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Podobné schladenie potrebovali aj v aute, ktorom sedel aj Ralph Denk. "Dnes bol náš plán celkom jasný. Vykonaný bol bezchybne, no v aute, kde som sedel spoločne s majiteľom spoločnosti BORA Willim Bruckbauerom, akoby horel neuhasiteľný oheň. Boli sme neuveriteľne nervózni. Náš tím však vyhral prvý monument!!! Našou stratégiou bolo šetriť energiu až do tej rozhodujúcej chvíle. Celá flámska jar bola tak trochu rozpačitá. Aj keď sme vyhrali Gent - Wevelgem, akoby ešte čosi chýbalo. Už však nechýba nič. Nádherná bodka za tou časťou sezóny," rozrozprával sa Ralph Denk.
 
 
Napodobnenie Haymana a strata žezla
 
Znie to až neuveriteľne, ale nikto si nie je istý, či bolo dnešné víťazstvo Petra Sagana tým najväčším v jeho kariére. V prípade druhého muža dneška, Silvana Dilliera, je tvrdenie, že je to jeho najväčší výsledok v kariére ale na mieste. A to aj pri plnom vedomí o šiestej etape minuloročného Gira. Jazdec, ktorý je od nášho majstra len o pár mesiacov mladší, navyše napodobnil Matthewa Haymana, ktorý vo Francúzsku zvíťazil v roku 2016. Podobne ako Austrálčan, ktorý tu tento rok finišoval na 22. mieste, aj Švajčiar pochádzal ešte z pôvodného úniku. Klobúk dole pred jeho výkonom. Jazdec Ag2r počastoval Sagana pomenovaním, ktoré ešte určite na jeho adresu nezaznelo. "Je ako anjel a diabol v jednej osobe. Anjel preto, lebo so mnou vzorne spolupracoval a diabol preto, lebo mi v závere nedal žiadnu šancu. I napriek tomu som rád, že som mohol bojovať o víťazstvo. Bol som medzi najlepšími, a to mi nikto nezoberie. Som síce trochu sklamaný, že som nevyhral, ale finišoval som s jazdcom, ktorý je asi tým najlepším cyklistom našej generácie," zložil poklonu Slovákovi Dillier na záver. 
 
 
roubaix 18 podium bohfb
Pódium pretekov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 

Minuloročná jar mala kráľa v podobe Grega Van Avermaeta. Tento rok predal Belgičan pomyselné žezlo Nikimu Terpstrovi. Holanďan jazdí v životnej forme a po víťazstvách na Le Samyn, E3 Harelbeke a hlavne na Okolo Flámska pridal dnes tretiu priečku na P-R. "Som veľmi šťastný, samozrejme, nie tak ako pred týždňom, ale pódium je pódium. Tieto preteky sú vždy výnimočné a prinesú niečo nepredvídateľné. Tentoraz to bol útok Petra Sagana. Tú medzeru, ktorú vytvoril, sme už nedokázali zalepiť. Vyhral najsilnejší jazdec a gratulujem mu," pridal ďalšie povzbudivé slová na Saganovu adresu Terpstra. Jeho tím Quick-Step pútal pred pretekmi najväčšiu pozornosť. "Podlahári" mali byť tými, čo niečo vymyslia. Nie všetky preteky sa však dajú riadiť, a tak to dnes vyšlo "len" na tretiu a deviatu pozíciu v podaní Zdeněka Štybara. Celkový dojem z celej jari to ale nepokazilo. "Naša jar bola naozaj úžasná, vyhrali sme 25-krát. Myslím si, že na túto sériu výsledkov môžeme byť právom hrdí," pochválil svojich kolegov Terpstra.
 
Možno trochu symbolicky, ale hneď za Holanďanom dorazil do cieľa práve Greg Van Avermaet. "Zažili sme náročné preteky. Ale tu ľahký deň nezažijete. Chcel som to trochu otvoriť, no potom prišiel Sagan. Snažili sme sa ho dohoniť, dostať ho späť, ale myslím si, že aj vďaka Dillierovi sa mu podarilo udržať si náskok až do konca. Som trochu smutný, že som neskončil na stupňoch víťazov, ale dnes sa viac nedalo," ocenil trochu sarkasticky snahu svojho bývalého kolegu Van Avermaet. Dillier totiž ešte vlani pomáhal práve jemu. "Na začiatku boli preteky bláznivé a šmykľavé. Najťažšia časť bola pre mňa tá pred prvými sektormi pavé. Všetci sa tam snažia vybojovať pre seba čo najlepšiu pozíciu, o pár kilometrov neskôr sú už rozdané prvé karty. Tie, ktoré som mal, som využil dobre. Celkom dobré preteky," vzápätí dodal 32-ročný pretekár.
 
 
roubaix 18 favoriti 2 efefvos
Skupina favoritov (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Početné belgické zastúpenie
 
Okrem Avermaeta sa ocitli medzi desiatkou najlepších ďalší traja rodáci z krajiny čokolády. Hneď za jazdcom BMC finišoval Jasper Stuyven z Treku - Segafredo. "Keď odišiel Sagan, nepanikáril som. Vedel som, že ho dobehneme. Žiaľ, nestalo sa tak," načal svoju výpoveď pretekár, ktorý bol v najlepšej desiatke už na šiestej jarnej klasike v rade. "V istom okamihu sme si naozaj mysleli, že sme Sagana už chytili. Potom ale jeho náskok narástol. V našej skupine bol najsilnejší Terpstra, ktorý pár kilometrov jazdil v úzadí. Vedeli sme, že niečo plánuje. Jeho útok bol inteligentný a dobre načasovaný. Rozhodol tak boj o posledné miesto na pódiu," predostrel informácie zo stíhajúcej skupiny Stuyven. Ďalší do partie Belgičanov bol šiesty Sep Vanmarcke z EF Education First - Drapac. Americká zostava "dodala" do Top 10 aj Taylora Phynneyho. No a z belgickej úderky na záver ešte Jens Debusschere, ktorý zachraňoval česť Lotta Soudal po odchode špecialistu Roelandtsa. "Pred pretekmi som chcel miesto v najlepšej desiatke. Keď som ale videl, ako sa to všetko vyvíja, chcel som viac. Finále pretekov však bolo príliš rýchle a ja som už po celom dni nemal dostatok energie. Nebol som tak rýchly, ako som mal byť, a bolo z toho desiate miesto," povedal cyklista Lotta Soudal. 

Na záver ešte jedna čierna, červená a žltá farba na vlajke. Teraz však nie zvislé pruhy, ale vodorovné. Jedným z prekvapení bol aj Nils Politt z Kaťuše, ktorý finišoval siedmy a vyhral špurt tretej skupiny. "Toto umiestnenie je pre mňa splnený sen. Riaditeľ mi hovoril, aby som šiel a šiel. Poslúchol som a mal som na to aj nohy. Siedme miesto je prekrásne," povedal nemecký cyklista.
 
 
Výsledky Paríž - Roubaix 2018
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 5:54:06 500
2. DILLIER Silvan Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 400
3. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:57 325
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:34 275
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 01:34 225
6. VANMARCKE Sep EF Education First - Drapac link ikonka 01:34 175
7. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:31 150
8. PHINNEY Taylor EF Education First - Drapac link ikonka 02:31 125
9. ŠTYBAR Zdeněk link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:31 100
10. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 02:31 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 104
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 135
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 23
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 32
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 6x 2011-2015, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 268
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 309
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 8217
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 1626 bodov / 1. miesto

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 3 (vrátane iných disciplín 4)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 13 (81 % z 18 odjazdených dní
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2017): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017): 8
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2017): 16 víťazstiev z 62 etáp (25,8%), 7x bodovacia súťaž (86%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2017): 15 víťazstiev z 65 etáp (23,1%), 6x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 38
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop