Reakcie po 9. etape Gira: Yates je unavený, ale triumf ho teší, Aru si na GC neverí

14.5.2018, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Deviata etapa sa s nikým nemaznala. Viac ako štyritisíc výškových metrov a 225 kilometrov museli cyklisti absolvovať v jeden jediný deň. Brutálnu etapu nakoniec ovládol Simon Yates, ktorý triumf venoval tímovým kolegom. Chris Froome, ktorý vraj nikdy predtým takéto peklo nezažil, opäť nakupoval straty. Rovnako zlý deň má za sebou aj Fabio Aru.  
 
V tíme Mitchelton-Scott majú ďalší dôvod na radosť. Po famóznom víťazstve Estebana Chávesa na Etne si prišiel po víťazný zárez aj Simon Yates. Brit sa na Gire cíti výborne, má silné nohy, ktoré znovu ukázal aj v doposiaľ najnáročnejšej skúške. Stúpanie Gran Sasso d'Italia (26,5 km - 3,9 %) preletel ako víchor a opäť svojim súperom v boji o ružové tričko ukázal chrbát. "Bola to veľmi dlhá etapa s naozaj ťažkým koncom. Som neskutočne unavený, ale som rád, že sa mi podarilo vybojovať etapové víťazstvo. Išli sme poň od začiatku dňa a chcem ho venovať všetkým chlapcom v tíme, ktorí sa pre mňa obetujú každý deň. Mali sme teraz niekoľko ťažkých etáp, ale oni ma nikdy nenechali v štichu, zakaždým ma potiahli do finále."
 
 
yates s 18 giro triumf ruzovy rcsf
Simon Yates sa v cieli raduje (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Thibault Pinot tiež nemusí mať hlavu v smútku. Francúz na Gire pripomína kliešťa. Na Etne sa ho Yates ešte dokázal zbaviť, no ďalší vrchársky dojazd si rodák z Mélisey už postrážil. Veď v deviatej etape sa ako jediný z favoritov dokázal udržať dynamického dua z Mitcheltonu a druhé miesto, ktoré v nedeľu vybojoval, mu určite dodá energiu do ďalších bojov. Pinotovi trošku prekážal silný vietor. "Nedeľa bola v Taliansku veterná a vietor nám komplikoval celý deň. S druhým miestom som určite spokojný, ale krajšie by bolo víťazstvo. Chcem vyhrávať, bol by som šťastnejší, keby sa mi to konečne podarilo. Simon Yates však ukázal, že je najsilnejší a na tohtoročnom Gire ho asi len tak ľahko nikto neporazí. Mojim cieľom je dostať sa na debnu, zatiaľ som štvrtý, čo nie je zlé. Veľmi ma teší, že na Frooma mám k dobru viac ako minútu. Je to dobrý základ do ďalších dní." 
 
Za svoj výkon na Gran Sasso d'Italia sa nemusí hanbiť ani Domenico Pozzovivo. Taliansky býk síce v cieli pripočítal pár sekúnd na svoj účet, ale nejednalo sa o nejaké veľké počty. Po dni voľna bude na priebežne vedúceho Brita strácať len o 14 sekúnd viac. Pretekár Bahrainu - Merida je veľký bojovník a patrí k najagresívnejším cyklistom na tohtoročnom Gire. Ukázal to aj v záverečnom kopci, kedy ho nezastavila ani bolesť, no nestačilo to. Talian však nič nebalí. "Dnešná etapa neskutočne bolela. Hneď po poslednom útoku Cicconeho, asi 600 metrov pred koncom, som to skúsil. Myslel som si, že vydržím ísť tempo až na vrchol kopca. Nanešťastie, našli sa jazdci, ktorí boli lepší a hlavne rýchlejší. Nič však nebalím, budem sa snažiť stále byť rovnako agresívny. Ružové tričko mám stále na dosah a budem oň bojovať, čo mi sily stačia. Snáď nejaké našetrím počas dni voľna. Sľubujem, že sa bicykla ani nedotknem." 
 
 
pinot 18 giro stupanie rcsff
Thibaut Pinot v stúpaní (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
To Tom Dumoulin už zažil lepšie dni ako v nedeľu, kedy si opäť skomplikoval cestu za obhajobou celkového víťazstva. Holanďan v kopcoch nevyzerá tak dobre ako Yates, Cháves, Pinot alebo Pozzovivo, no má v talóne ešte jednu časovku a preto si zatiaľ zo svojich strát nerobí ťažkú hlavu. V deviatej etape si však siahol na dno svojich síl, no zároveň dobre zhodnotil všetky okolnosti. Nikam sa nehnal, išiel si svoje. "Dnešný deň bol doslova brutálny, veľmi náročný, čo sa týka dĺžky a toho záverečného kopca. Vedel som, že v tejto nadmorskej výške nebudem môcť chytať každý útok a preto som sa rozhodol ísť svojim vlastným tempom. Mám dobrú pozíciu v celkovom hodnotení a s formou som spokojný. Zdá sa však, že niektorí chlapci sú momentálne v stúpaniach na tom lepšie ako ja. Musím na tom trošku popracovať, máme pred sebou deň voľna, no už teraz sa teším na ďalší týždeň."  
 
Väčšie starosti ako Holanďan má určite Chris Froome. Tomu už nie je vôbec do smiechu, padá i nakupuje straty. Nie sme zvyknutí vidieť Brita v panike, no na tohtoročnom Gire sme ho ešte takmer nevideli v pohode. Inak tomu nebolo ani v deviatej etape, kedy jeho psychika utrpela ďalší šrám. Jazdec tímu Sky si včera vraj prešiel peklom aké ešte nikdy nezažil, ale je pripravený zabojovať. Chce vyhrať pre svoj tím, ktorý ho stále drží nad vodou. "Nikdy som nezažil tak brutálnu etapu. Mám za sebou krízový deň, možno sa podeň podpísali aj moje dva pády. Nepochybne som prežil drsný štart do tohto Gira. Dnes som sa snažil čo najviac to zvládať a stíhať, keďže zajtra bude oddychový deň a potom sa prehodnotí celá situácia. Je zrejmé, že sa nenachádzam v závideniahodnej pozícii. Mám už veľkú stratu, ale o tom je cyklistika. Jediné, čo môžem urobiť, je bojovať. Chcem zostať optimisticky naladený, mám pri sebe dobrý tím, ktorý sa o mňa stará výborne."  
 
 
froome 18 giro stupanie rcsff
Chris Froome v stúpaní (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Nedeľa našla nepripraveného aj Fabia Arua, ktorý si spomedzi lídrov vodí azda najhoršie. Talian priznal, že včera jednoducho nemal svoj deň, čo sa môže stať aj iným jazdcom. Nefungovali mu nielen nohy, ale aj hlava a sám cíti, že tohtoročné Giro už je asi pasé. "Bol to pre mňa náročný deň. V poslednom stúpaní mi odišli nohy, nedokázal som preto konkurovať ostatným jazdcom. Vôbec som sa necítil vo svojej koži, takže ani z výsledku, ktorý sa mi podarilo dosiahnuť, nie som nadšený. Na druhú stranu, trojtýždňové etapáky sú v tomto špecifické, za 21 dní sa to môže stať každému, vrátane mňa. Som človek, nie som robot. Teraz nás čaká deň voľna. Snáď sa mi podarí zregenerovať a pripraviť sa na ďalšie dva náročné týždne, v ktorých budem chcieť zlepšiť svoje výkony a výsledky, aj keď na celkové víťazstvo asi môžem zabudnúť."  
 
Veľký príbeh v deviatej etape písali aj jazdci v úniku, ktorí dlho verili, že by sa mohli dočkať zaslúženej odmeny. Vysnívaný happyend sa nakoniec nekonal a oči pre plač tak zostali aj skúsenému borcovi, akým je Gianluca Brambilla. "Cítim sa prázdny, dnes som do toho dal všetko. Veľmi som v to veril. V jednu chvíľu som v úspech skutočne veril, no potom to už bolo ťažké. Včera aj dnes som mal dobré nohy." Vpredu sa ocitol aj ďalší vetrom ošľahaný Talian Giovanni Visconti. Ten záver trochu vypustil, aby sa do cieľa vôbec dostal. "V úniku sme boli dvaja z nášho tímu. Podľa môjho názoru to bol dobrý pokus, ale ani Manuele (Boaro), ani ja sme sa nechceli úplne vyšťaviť. Vedeli sme, že nás čaká ťažký záver a chceli sme dnešok ako tak prežiť. Koniec koncov však etapu hodnotím kladne." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 9. etapy
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 5:54:13 100
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:00 40
3. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 00:00 20
4. POZZOVIVO Domenico Bahrain-Merida Pro Cycling 00:04 12
5. CARAPAZ Richard Movistar Team 00:04 4
6. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
7. BENNETT George Team Lotto NL-Jumbo 00:12  
8. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:12  
9. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 00:12  
10. CICCONE Giulio Bardiani-CSF 00:24  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 37:37:15 20
2. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 00:32  
3. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:38  
4. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:45  
5. POZZOVIVO Domenico Bahrain-Merida Pro Cycling 00:57  
6. CARAPAZ Richard Movistar Team 01:20  
7. BENNETT George Team Lotto NL-Jumbo 01:33  
8. DENNIS Rohan BMC Racing Team 02:05  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team 02:05  
10. WOODS Michael EF Education First - Drapac 02:25  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia Quick-Step Floors 178  
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 100  
3. MODOLO Sacha EF Education First - Drapac 73  
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 55  
2. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 47  
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 36  
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team 37:38:35  
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 01:14  
3. O'CONNOR Ben Team Dimension Data 01:16  
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop