Mladí šprintéri prevzali šprintérske žezlo, Avermaet sa nenudil, Cofidis skoro neštartoval

14.7.2018, 06:50 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts, lt, vg
Na Tour de France máme za sebou nudný piatok trinásteho, ktorý okorenili len šprintérsky súboj generácií a medzi-tímová spolupráca celkov AG2R La Mondiale a Trek - Segafredo. Peter Sagan pochválil Dylana Groenewegena, ten zase zatvoril ústa kritikom. Úplne iné starosti mali v Cofidise, ktorý skoro neprišiel na štart.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 7. etapy
 
 
V holandskom tíme Lotto – NL Jumbo konečne mohli otvoriť šampanské. Dylan Groenewegen totiž zatvoril ústa všetkým kritikom, ktorí ho odpisovali príliš skoro. Tí tvrdili, že 25-ročný Holanďan na Tour de France v tak silnej konkurencii nemôže vyhrávať. "Pred touto etapou som nemal nohy na výhru, bol som frustrovaný. Niektorí ľudia mi však prestali veriť trocha priskoro a nevideli to, že som sa neustále zlepšoval. Toto víťazstvo je moja odpoveď na ich neprajnícke reči. Som rád, že som ich utíšil. Tiež som šťastný, že som porazil výborných šprintérov. Peter (Sagan) mi po dojazde povedal, že som urobil dobrú prácu,“ dodal jazdec, ktorého učil šprintovať deväťnásobný etapový víťaz na Starej dáme Jean-Paul Van Poppel. Podľa dát od TdF vieme, že Groenewegen včera zaznamenal najväčšiu maximálku spomedzi všetkých šprintérov. Len 25 metrov pred páskou dosiahol rýchlosť 59,7 km/h. Zaujímavý je však fakt, že presne v tom istom okamihu druhý Fernando Gaviria a tretí Peter Sagan mali totožnú rýchlosť. Obaja v absolútnom závere leteli 57,7 km/h. Rozdiel medzi Kolumbijčanom a Slovákom bol ale ten, že Peter bol v cieli spokojný, Fernando a celý Quick-Step Floors sklamaní. „Ak vo finiši stratíte päť centimetrov, môžete si aj desaťkrát povedať, mal som vyhrať. Ak ale stratíte tri dĺžky bicykla, potom sa nemáte o čom baviť. Náš tím neurobil žiadnu chybu. On (Groenewegen) bol jednoducho prirýchly,“ povedal Patrick Lefevere dlhé hodiny po dojazde.
 
Včerajší šprint nepriniesol len druhé víťazstvo Groenewegena na Tour de France, ale v priamom prenose sme tiež videli súboj garnitúr. Tá stará akoby predala žezlo novej, nastupujúcej. Totiž do včerajšieho špurtu sa konečne zapojili skoro všetky šprintérske esá. Chýbal len Marcel Kittel, ktorý sa v Kaťuši – Alpecin výrazne trápi. Inak v ňom boli Mark Cavendish, André Greipel a Alexander Kristoff, ktorí v priamom súboji nestačili na Gaviriu, Groenewegena a ani Christopha Laporteho. Rýchlik Lotto Soudal včerajšiu prehru neberie tragicky. Do ďalších dní si verí. „V siedmej etape sme prešli 231 kilometrov. Všetci sme vedeli, že o víťazovi bude rozhodovať šprint a preto sme počas celého dňa šetrili sily, kde sa len dalo. Veril som si, no v rozhodujúcom momente ma súperi zatvorili a nemohol som ísť úplne naplno. Nie som príliš smutný, skôr odhodlaný. Chcem pokračovať v boji, lebo viem, že moja chvíľa ešte len príde,“ napísal na sociálnej sieti.
 
 
cavendish 18 dubaj ilustrak rcsf
Mark Cavendish už nie je tým, kým býval (© Team Dimension Data / Rob Ward)
 
 
To britský šprintér a víťaz 30-tich etáp na Starej dáme už pomaly tuší, že mladíkov neprešprintuje a rekordný zápis v počte etapových vavrínov asi neprekoná. Jeho tímu, Dimension Data, sa v závere dňa konečne podaril urobiť aký-taký vláčik, ale nakoniec sa rozsypal na méte dva kilometre pred cieľom a Cavendish tak opäť zostal sám. Aj preto sa v cieli musel uspokojiť až s pozíciou na konci najlepšej desiatky. „Najskôr sa nám darilo vytvoriť si v čele pelotónu dobrú pozíciu. Zdalo sa mi preto, že mám šancu. Cítil som sa dobre. No potom zato zobrali Quick-Step a Bora Hansgrohe a vtedy som si uvedomil, že sa nemôžem vyrovnať s ich rýchlosťou. Bol to pre mňa veľmi ťažký a veľmi rýchly záver. Jednoducho už som nemal v sebe toľko energie, aby som im stačil,“ dodal. Mark čaká na svoje ďalšie víťazstvo od začiatku tohto roka. Naposledy triumfoval vo februári na Dubaj Tour v tretej etape, kde ešte dokázal poraziť aj včerajšieho víťaza Dylana Groenewegena. Tiež Peter Sagan si uvedomuje, že šprintérske súboje budú čoraz viac náročnejšie. Slovák už po prvej etape na TdF povedal, že „prichádzajú mladí a rýchlejší šprintéri. Je to nová výzva, s ktorou sa musíme my starší popasovať.“
 
Včerajšok inak príliš zábavy fanúšikom cyklistiky nepriniesol. Máme za sebou snáď najnudnejší deň v celej tohtoročnej edícii. Priemerná rýchlosť víťaza etapy bola 40 km/h. Piatok tak nebol len najdlhším dňom v 105. ročníku Starej dámy, ale doposiaľ aj tým najpomalším. Cyklistom totiž chýbala motivácia, snažili sa zbytočne dlhú etapu nejako prežiť. „Zdá sa mi, že také dlhé etapy sú proste príliš. Z 231 kilometrov sa stáva 240 kilometrov, keď pripočítate neutrálnu zónu - podľa mňa sú zbytočné, nemajú zmysel. Nebolo to jednoduché, museli sme bojovať s bočným vetrom a pridaným napätím. Chvalabohu, zajtrajšia etapa bude kratšia,“ skonštatoval Alejandro Valverde. Podobný názor zdieľali aj ďalší pretekári. Talentovaný jazdec tímu Sky, Egan Bernal, si myslel, že do cieľa ani nedorazí. „Prišlo mi to, akoby táto etapa nemala svoj koniec. Zdalo sa mi, že bude trvať navždy.“
 
 
tour 18 etapa 07 start bohfb
Lídri pretekov pred štartom 7. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Nudných dní v histórii TdF bolo už niekoľko. Ten včerajší svojim priebehom a atraktivitou pripomínal šiestu etapu v roku 2007. Vtedy sa v úniku tiež vetral len jeden jediný pretekár. Bol ním Bradley Wiggins. Zaujímavosťou je tiež fakt, že aj vtedy nudná etapa prebehla v piatok trinásteho. Zdá sa, že cyklisti sú asi trošku poverčiví. Nie všetci jazdci však nudné dni berú tragicky. Napríklad Greg van Avermaet bol včera veľmi spokojný. Konečne sa mohol porozprávať s ostatnými pretekármi. „Áno, otázka, či Tour takéto etapy potrebuje je na mieste. No na druhej strane si myslím, že nenájdete v pelotóne človeka, ktorý by si dnešok neužil. Mali sme za sebou šesť hektických a náročných dní, takže jedna voľná etapa nám všetkým padne vhod. Konečne sme dostali šancu porozprávať sa medzi sebou. Moc času na rozhovory sme v prvých dňoch nemali,“ okomentoval s úsmevom priebeh etapy držiteľ žltého dresu. Ani Sagan nebol zo včerajška príliš otrávený. „Priebeh etapy hodnotím pozitívne, pretože sme nespadli a boli sme vpredu. Nikto nechcel ísť do úniku, keby bolo v úniku viac ľudí, bolo by to iné, ale keď bol iba jeden človek, ten sa zišiel a potom odišiel ďalší, tak to bolo, ako to bolo. Svoje v tom zohrali aj poveternostné podmienky. Keby fúkal silnejší vietor, tak by to bolo úplne iné.“ Treba dodať, že síce bol včera piatok trinásteho, počas celého dňa sme nezaznamenali ani jeden pád.
 
Sympatický pokus v siedmej etape predviedli celky AG2R La Mondiale a Trek – Segafredo. Romain Bardet na Mur-de-Bretagne stratil kvôli technickým problémom. Hneď po dojazde vyhlásil, že v kopcoch začne útočiť. Tých včera na trati príliš veľa nebolo, no Francúzi to predsa skúsili. Jazdci AG2R v polovici dňa dali do toho všetko a na vetre dokázali rozdeliť balík na niekoľko častí. V ich snahe im pomáhali aj pretekári Treku, keďže sa ich líder Bauke Mollema nachádzal v prednej časti pelotónu. „Naša spolupráca neuspela, ale to vôbec nevadí. Vždy je dobré vyskúšať si nejaké veci ako sú kolektívne akcie. Je to dobrý spôsob budovania dôvery medzi dvoma a viacerými tímami. Našim cieľom nebolo ani tak uštvať konkurenciu a vytvoriť nejaké väčšie rozdiely v GC, chceli sme len vyskúšať pozornosť súperov a zistiť, čo sa v nás skrýva. Je však pravda, že keby naša akcia skončila úspešne, mohlo to v priebežnom poradí narobiť veľký neporiadok,“ okomentoval pokus svojich zverencov Vincent Lavenu, tímový riaditeľ AG2R La Mondiale. Zaujímavá francúzsko-americká spolupráca ale úspech nepriniesla. Najviac smutný z nej musel byť Yoann Offredo.
 
 
tour 18 etapa 07 terezin vietor efefv
O vzrušenie v etape sa nakrátko postaral iba vietor (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Veľmi kurióznu situáciu ešte pred začiatkom siedmej etapy zažili v Cofidise. Tí nocovali v meste Rennes, nie vo Fougères, kde sa štartovalo. Jazdci a celý tím preto museli ráno cestovať, čo na TdF nebýva vôbec neobvyklé. No ich cesta sa viac ako skomplikovali a Cofidis len tak-tak stihol štart. Totiž ich autobus, ktorý ich mal do Fougères priviesť, dostal defekt a cyklisti tak museli využiť tímové autá, aby stihli prísť včas. Tiež nevšedne prebiehala aj ich tímová porada, na ktorej sa každodenne preberá taktika tímu a dávajú sa jednotlivým jazdcom rôzne pokyny. Autobus vymenili za jednu izbu v rodinnom dome, ktorú im ponúkla tamojšia rodina. „Boli veľmi milí, láskavo nás pustili k sebe domov a dovolili nám poradiť sa. Bolo to zvláštne, celkovo mi táto udalosť pripomenula ešte amatérske časy, kedy sme na preteky cestovali v autách, v ktorých sme mávali aj porady,“ povedal Laporte.
 
Cyklistov v sobotu čaká ďalšia rovinatá etapa. Dnešok im budú spríjemňovať ideálne poveternostné podmienky. Dnes sa vo Francúzsku trochu oteplí a ani veľa mrakov na oblohe nebude. Očakáva sa, že teplota vzduchu bude 27 stupňov, vietor by mal byť slabý a fúkať bude zo severu. To znamená, že aj dnes sa budú musieť pretekári vysporiadať s bočným vetrom. V závere dňa však bude cyklistom fúkať do chrbta. Určite nás tak čaká zaujímavý priebeh etapy a dramatická koncovka.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
kratka sprava ikonkaPreview 8. etapy pohľadom Tomáša Šandora
Známy profil z posledných dní bude opäť znamenať "len" šprintérsku koncovku, čakanie na bočný vietor a akciu sa nevyplní ani tentoraz. Menšia porcia kilometrov ako vo včerajšej previerke môže motivovať viacerých jazdcov, aby sa posunuli do úniku. Šprintérske zoskupenia však nebudú rozdávať darčeky, ponuka rovinatých etáp sa kráti a počet kandidátov na výhru spomedzi šprintérov je stále veľmi veľký. Tentoraz čaká na najrýchlejších cyklistov technická koncovka, šesťsto metrov pred páskou sa nachádza ostrá zákruta, takže pre úspech v ôsmej etape bude nesmierne dôležitá pozičná jazda. Lotto - Jumbo musel získať sebavedomie po triumfe Dylana Groenewegena, holandský jazdec sa ukázal v nesmierne rýchlom prevedení, ale v takomto finále nebude rozhodovať len jeho rýchlosť, ktorá vyzerá byť vyššia ako Gaviriova,  ale aj schopnosť vybudovať si pozíciu v okolí záverečnej zákruty. A to môže byť achillova päta holandského cyklistu. Naopak, Fernando Gaviria predvádza skvelú symbiózu s Maximilianom Richezem, a keď táto spolupráca zafunguje aj v meste Amiens a kolumbijský cyklista preletí cez finálnu zákrutu na vysokej pozícii, len šprintér v maximálnej forme bude schopný pokoriť rýchlik z Quick-Step Floors.
 
V niekoľkých momentoch fungovala šprintérska spolupráca aj v tíme FDJ, Arnaud Démare musí teraz zmobilizovať svojich kolegov. Ak sa mu to podarí, technická koncovka a jeho zrýchlenie ho môžu dostať na vysoké priečky. Kittel, Greipel, Kristoff, Cavendish a Degenkolb na konci buď nestíhajú po rýchlostnej stránke, alebo sa nedostávajú do pozície, ale takéto skúsené mená nemôže nikto dopredu odpisovať. Peter Sagan naďalej drží vysokú úspešnosť v hromadných špurtoch. Technické dojazdy mu veľmi sedia, vždy sa v nich dokáže predrať na potrebnú pozíciu a prekonať tak aj rýchlejších súperov. Preto bude mať veľké šance na pekný bodový zisk aj v ôsmej etape.
 
 
Výsledky 7. etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 5:43:42 120
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 00:00 50
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, solutions crédits 00:00 5
6. DEGENKOLB John Trek-Segafredo 00:00  
7. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:00  
8. GREIPEL André Lotto-Soudal 00:00  
9. PASQUALON Andrea Wanty-Groupe Gobert 00:00  
10. CAVENDISH Mark Team Dimension Data 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po 7. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 28:19:25 25
2. THOMAS Geraint Team Sky 00:06  
3. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:08  
4. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:09  
5. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:15  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:21  
7. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:48  
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:54  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:55  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:56  
31. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:45  
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 7. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 234
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 203
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 105
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 85
5. holandsko GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 82
6. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 75
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 7. etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 2
6. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 7. etape
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 28:20:31
2. BERNAL Egan Team Sky 00:27
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale 02:17
4. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team 03:00
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 04:06
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 05:32
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop