Reakcie: Corta povzbudilo včerajšie víťazstvo jeho kolegu, Sagan chce prekonať rekord

22.7.2018, 20:20 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Posledné dva dni patria Astane. Včerajšie víťazstvo Omara Fraileho dnes povzbudilo aj jeho tímového kolegu Magnusa Corta, ktorý si na premiérovej Tour de France dokázal vybojovať krásne víťazstvo. V permanencii bol opäť aj náš Peter Sagan, ktorý pomýšľa na pokorenie ním stanoveného rekordu v roku 2016.
 
 
V Astane dánsky deň

Posledných štyridsaťosem hodín skutočne patrí Astane. Dve víťazstvá po sebe od dvoch odlišných pretekárov je viac ako len solídna vizitka. Dnes to bola v podaní bledomodrého tímu navyše perfektná ukážka dánskej cyklistickej školy. Do úniku sa vybrali Magnus Cort Nielsen s krajanom Michaelom Valgrenom a Dáni to zvládli na jednotku. "Je to úžasné! Splnil som si jeden z mojich najväčších snov. Je to moja prvá Tour a som rád, že som dokázal vyhrať. Musím sa poďakovať môjmu tímu, že som vôbec tu. Zvlášť sa chcem poďakovať Michaelovi Valgrenovi, ktorý dnes odviedol neuveriteľnú prácu a poskytol mi absolútnu podporu a pomoc," tešil sa z víťazstva 25-ročný cyklista.

Magnus Cort Nielsen tiež prezradil, že práve túto etapu si vyhliadol ešte pred začiatkom pretekov. "Všetko vyšlo dokonale. Náš športový manažér Lars Michaelsen vo mňa veril. Už pred tým mi hovoril, že dnešný terén by mi mohol vyhovovať a mal pravdu. Som neskutočne šťastný," radoval sa v podstate šprintér, ktorý sa ale postupne stáva veľmi univerzálnym pretekárom. A takí sú v cyklistickom pelotóne veľmi cenení.  Majiteľ dvanástich profesionálnych víťazstiev vrátane dvoch etáp z Vuelty 2016 tak môže spávať pokojne.
 
Veľkou inšpiráciou a motiváciou bol pre Dána aj Omar Fraile. Španiel dokázal triumfovať včera a pre pretekára, ktorý začal veľkú kariéru v Austrálii, to bol hnací motor vpred. "Po včerajšku sme boli spokojní. Mne osobne to navyše dodalo istotu, že táto Tour môže byť nádherná. Vo finále som sa snažil sústrediť a neurobiť žiadnu chybu. Vedel som, že šprint sedí najviac mne, ale vždy existuje veľké riziko. Našťastie som dokázal reagovať presne tak, ako som chcel a mohol tak som vyhrať," dodal na záver dánsky pretekár, ktorý má okrem Valgrena v tíme aj ďalších dvoch rodákov. Jakoba Fuglsanga a Jespera Hansena.
 
 
cort 18 tour vitazstvo astanaf
Víťazné gesto Magnusa Corta Nielsena (© Courtesy Astana Pro Team / @BettiniPhoto)
 
 
Na najlepšej ceste

Tohtoročná Tour je po alpských etapách v bojoch o zelený dres trochu nudná. Petrovi Saganovi nemá kto konkurovať, jeho dominancia je skutočne ohromujúca. Neprekonali by ho ani body druhého Alexandra Kristoffa, tretieho Arnauda Démareho a štvrtého Johna Degenkolba dohromady. Jazdec Bory - Hansgrohe ich má na konte 452, súčet trojice činí 431 bodov. Z tohto pohľadu je pre Žilinčana rekordný rok 2016, kedy sa mu podarilo získať 470 bodov. "Bolo skvelé, že som mal dnes v úniku dvoch spolujazdcov. Snažili sme sa ovládať tempo, no pred posledným stúpaním sa to už nedalo. Bolo by pekné, ak by som ostal na čele a videl by som, ako dostal Rafal Majka ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára," opísal etapu trojnásobný majster sveta. "Dnešok som si príliš neužil, zvlášť po útokoch v záverečnom kopci, no ostáva nám ešte šesť etáp a mohol by som sa pokúsiť získať v boji o zelený dres nejaké ďalšie body," zamyslel sa Sagan. V skutočnosti už o boj nejde, skôr o jeho exhibíciu, čo len zvyšuje šancu, že prekoná rekordný rok 2016.

V nemeckom tíme môžu byť po dnešku spokojný. Ako spomínal Sagan, Rafal Majka získal ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy, čo je pre tím cenný artikel. "Cítil som sa dobre a chcel som to vyskúšať. Začiatok bol extrémne rýchly. Potom sme zaútočili spoločne s Petrom. Mali sme ísť naňho, ale z úsilia vynaloženého v posledných dňoch bol trochu unavený. Keď som potom dostal zelenú, zaútočil som o čosi neskôr ako som mal a tú dieru som už zalepiť nedokázal," pridal svoj pohľad na vec aj poľský reprezentant.
 
 
majka 18 tour najbojovnejsi bohfb
Rafal Majka s cenou pre najbojovnejšieho (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Majka hovoril o diere, ktorá sa vytvorila po ataku trojice Magnus Cort, Bauke Mollema a Ion Izagirre. No a táto trojica tak obsadila prvé tri miesta na stupňoch víťazov. Jazdec Astany využil svoje šprintérske schopnosti, pričom sme v závere vlastne ani nevideli žiadny ohromujúci pokus o zvrátenie nezvrátiteľného. Druhý finišoval Ion Izagirre. Jeho tím Bahrajn - Merida mal v úniku aj Domenica Pozzoviva a Sonnyho Colbreliho, vytvorili teda veľmi silnú úderku. "Chcel som vyhrať, ale vedel som, že Cort je rýchlejší. Náš útok bol dobrý, snažil som sa ho v závere prekvapiť, ale bol skrátka silnejší. Teraz prichádzajú na rad Pyreneje, pôjdeme blízko môjho domova, uvidím teda moju rodinu a veľa priateľov," tešil sa usmievavý Španiel. "V úniku sme sa ocitli traja, neskôr sme ostali už len dvaja. Ten záver neprial vrchárom akým je Ion, ale vyskúšať sme to museli. Prichádzajú Pyreneje a ja sa cítim naozaj výborne, takže to ešte určite skúsim," doplnil kolegu drobnučký Pozzovivo.

Veľmi aktívne išiel tiež tím Trek - Segafredo. Do početného úniku vyslal trojicu Julien Bernard, Toms Skujinš a Bauke Mollema. Vzišlo z toho tretie a piate miesto. "Záverečné stúpanie bolo skutočné náročné. Boli tam dosť hrboľaté cesty, navyše zaútočil Majka. Našťastie sa to ešte spojilo, aby sme mohli zaútočiť v závere. Potom to už bola iba taktická hra," hovoril pôvodný líder tímu na GC. Holanďanovi ale Tour nevyšla, a tak sa pokúša o čiastkové úspechy. Jeden z nich už dokázal uchmatnúť Toms Skujinš, keď si v úvode pretekov obliekal bodkovaný dres. "Niekoľkokrát som sa pokúsil zaútočiť, jazdci Astany ale všetko pochytali a keď napokon odišiel Bauke, kričal som mu do vysielačky choď, choď, choď!" zaspomínal si na povzbudzovanie lotyšský pretekár.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Kopcovitý profil bez GC zmien

Iný zámer mal však Daniel Martin. Na Pic de Nore sa pokúsil o rozvírenie inak pokojnej hladiny v pelotóne a o získanie niekoľkých sekúnd. Jeho pokus vyzeral sľubne, ale Sky si všetko postrážil. "Sme na pretekoch a chcel som pretekať. Myslel som si, že zjazd bude o čosi dlhší, ale bojovať proti vetru a celému balíku je pre jednotlivca veľmi ťažké. Čaká nás posledný týždeň a každý si prepočítava, koľko mu ešte ostalo síl. Môže sa stať úplne čokoľvek. Môžete sa zraniť, môžete mať zlý deň. Pyreneje budú ešte zaujímavé," tešil sa za záverečný týždeň írsky pretekár v službách UAE.

A má pravdu. Pyreneje zaujímavé budú. Každý je zvedavý okrem iného zvedavý aj na to, ako sa vyriešia interné záležitosti v tíme Sky. Navyše, v nedeľu prišli o Gianniho Moscona, ktorý bol opäť kvôli nešportovému správaniu vylúčený. Viac sa tomu budeme venovať v pondeľňajšom dianí. "Etapa mala náročný začiatok. Šlo sa rýchlo a fúkal vietor, ale zvládli sme to. V záverečnom zjazde bolo trochu stresu, o čosi sa pokúšal Romain Bardet, ale ustáli sme aj to. Čaká nás oddych a potom veľký týždeň. Budeme ním postupovať postupne a snažiť sa neurobiť žiadnu chybu. Uvidíme tiež, ako na mňa zapôsobí deň voľna. Väčšinou mi neprekáža, takže by to tak mohlo byť aj teraz," zaznel tesne po dojazde hlas Gerainta Thomasa. Stosekundový náskok vyzerá sľubne, žiaľ, Brit ho má na svojho tímového lídra...

Tento gordický uzol by mohol preťať Tom Dumoulin. Holanďan má totiž ohromnú výhodu. Jeho časovkárske schopnosti sú o čosi lepšie ako súperov. "Cítim sa dobre, no neuveriteľne sa teším na deň voľna. Druhý týždeň bol ťažký, potrebujem si oddýchnuť. Som síce unavený, ale to sú určite aj ostatní. Všetko sa rozhodne počas posledných dní," prezradil jazdec Sunwebu. Podobne ako Chris Froome má v nohách úspešné Giro, Thomas má teda nespornú výhodu. V nohách o tri týždne pretekania na Grand Tour menej.
 
 
Výsledky
1. CORT Magnus Astana Pro Team link ikonka 4:25:52 120
2. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 50
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:02 25
4. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:29 15
5. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 00:34 5
6. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:34  
7. CALMEJANE Lilian Direct Energie 00:34  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:37  
9. ARNDT Nikias Team Sunweb link ikonka 02:31  
10. BERNARD Julien Trek - Segafredo link ikonka 02:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 62:49:47 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 452
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 115
6. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 92
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 66
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 63:07:15
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:16
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 26:45
5. GAUDU David Groupama - FDJ 39:23
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 43:21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop