Froome chce, aby vyhral Sky, Kittel a Martin neprijali kritiku, Yatesovci majú nové zmluvy

23.7.2018, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Dnes bol na Tour de France druhý voľný deň. V ňom si jazvy hojili nielen poudieraní cyklisti, no tiež Lilian Calmejane, ktorý sa v nedeľu v cieli psychicky zrútil. Počas pondelka sa však udiali aj pozitívne veci. Chris Froome prišiel medzi novinárov alebo francúzske tímy podpisovali nové zmluvy so svojimi jazdcami. Dobrú správu sa dozvedel aj výrobca bicyklov BMC. 
 
 
Posledná etapa mala niekoľko smutných hrdinov. Rafal Majka sa snažil ísť po etapové prvenstvo, v poslednom stúpaní sa odtrhol od súperov, no tí ho dobehli a nakoniec aj porazili. Podľa dát od TdF však vieme, že Majka bol na Pic de Nore zo všetkých pretekárov najrýchlejší a potvrdil tak svoje veľké vrchárske schopnosti. Toto stúpanie prešiel priemernou rýchlosťou 19,6 km/h, čo bolo o 0,3 km/h rýchlejšie ako Dan Martin, ktorý tu bol druhý najrýchlejší. Tiež Írovi ale atak vôbec nič nepriniesol. Obaja borci však po prechode cez cieľovú pásku pokojne odišli do tímového autobusu. To Lilian Calmejane v cieli plakal. Francúz z tímu Direct Energie totiž doplatil na tímovú stratégiu. Veď už na Col de Sié mal vpredu k dobru minútu, no následne mu tímový riaditeľ povedal, aby sa vrátil do druhej skupiny. "V tejto etape som chcel vyhrať viac ako všetci ostatní. Tento deň som si vytipoval hneď na začiatku pretekov. V skupine som sa trochu nudil, tak som to skúsil. Môj útok na Col de Sié nebol plánovaný, niekedy môj mozog dáva iné pokyny ako si želajú v tíme. Mal som však dobré nohy, mal som vyhrať," smútil Calmejane, ktorý sa priznal, že útočil aj kvôli tomu, že v skupine bol Peter Sagan. Francúz tak musel počas voľného dňa nájsť okrem energie do posledného týždňa aj potrebnú psychickú pohodu. Snáď sa mu to dnes podarilo.  
 
V pondelok sa diali veľké veci v tíme Sky. Geraint Thomas vo svojom vyjadrení odkryl možnú stratégiu britského celku v treťom, poslednom, týždni. Walesan vyhlásil, že nemyslí na víťazstvo a na Tour de France prišiel s tým, že by chcel skončiť na pódiu. „Celkové víťazstvo stále nie je to, na čo skutočne myslím. Prišiel som tu so snom, že by som chcel skončiť v najlepšej trojke. Tento cieľ je stále v hre, čo je dobré. Dôležité bude zachovať si rovnaký postoj a robiť veci tak, ako ich robím od začiatku Tour.“ Medzi novinárov konečne zavítal aj Chris Froome, ktorý však ponúkol opatrnejšie vyjadrenia ako jeho tímový kolega. Šesťnásobný víťaz Grand Tours v pondelok vyhlásil, že bude šťastný ak v Paríži bude na sebe nosiť žltý dres buď on alebo niektorí z jeho tímových kolegov. „Ak bude v Paríži stáť na najvyššom stupienku pretekár z tímu Sky, budem šťastný. Máme to výborne rozbehnuté. Pevne držíme líderskú pozíciu a tiež druhé miesto. Sme na tom úžasne. Teraz je to na ďalších pretekároch, aby na nás útočili. Ja a Geraint nebudeme so sebou pretekať. Musia to urobiť ostatní, aby nás zosadili z výsostného postavenia.“ Ide samozrejme len a len o vyjadrenia, až na ceste uvidíme ako sa veci majú. No zdá sa, že Thomas si buď pred posledným týždňom neverí alebo si len nechce pripustiť tlak, ktorý by mu v Pyrenejach mohol zviazať ruky a nohy.
 
 
froome 18 tour finis efefv
Chris Froome v cieli jednej z etáp (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Počas druhého voľného dňa sa zviditeľnil aj Jens Voigt, ktorý doslova prilial olej do ohňa. Ten sa pridal na stranu niektorých fanúšikov, ktorí nechápu ako mohol ísť Arnaud Démare v niektorých úsekoch rýchlejšie ako pretekári v úniku. Veľa ľudí sa domnieva, že francúzsky šprintér sa držal auta a počínal si tak nedovolene. "Traja jazdci vzadu sú akýsi rýchli, chcem, aby komisári UCI išli s nimi po celú dobu," napísal na sociálnej sieti bývalý nemecký cyklista. Démare svojou rýchlosťou nešokoval po prvýkrát na tohtoročnej Starej dáme. Už v Alpách boli úseky, v ktorých išiel viac ako rýchlo. Možno práve naňho narážal André Greipel potom, čo odstúpil z TdF. "Niekto by sa mohol rozhodnúť, že si pomôže držaním sa tímového auta, ale ak ja nemôžem prísť do cieľa po vlastných, radšej pôjdem domov. Nie som smutný, som realista a férový športovec," napísal na svojom Facebooku. Greipel tiež pre nemeckú televíziu povedal, že videl niektorých cyklistov takto podvádzať, ale konkrétne mená zamlčal. Vyzýval však fanúšikov, ktorí si to natočili, aby svoje zábery "zavesili" na sociálne siete. Zdá sa, že Démare poburuje fanúšikov z celého sveta a je preto nepochopiteľné, že rozhodcovia si ani po toľkých sťažnostiach nedávajú na tohto pretekára väčší pozor. Možno sa len boja diskvalifikovať domácu hviezdu. 
 
Na tohtoročnej Tour de France sa už len máloktorý tím môže pochváliť tým, že do tretieho týždňa vstupuje v kompletnej zostave. Medzi pár vyvolených mohlo patriť aj Sky, no tí v nedeľu stratili jedného z domestikov. Briti totiž nemôžu počítať so službami Gianniho Moscona. Ten v poslednej etape pred voľným dňom udrel Elieho Gesberta, za čo ho videorozhodca vylúčil. Talian sa mal agresívne správať lebo sa dlho tvoril celodenný únik, čo sa mu vôbec nepáčilo. "Ospravedlňujem sa za tento incident, ľutujem ho. Ospravedlňujem sa tiež Eliemu Gesbertovi, zlyhal som," kajal sa 24-ročný cyklista, ktorý však nebol diskvalifikovaný po prvýkrát v kariére. Minulý rok na Okolo Romandie ho potrestal samotný tím za rasové útoky voči Kévinovi Rézovi. Moscon vtedy dostal stopku až na šesť týždňov. Tiež na svetovom šampionáte v Bergene bol vylúčený, keď sa po páde nechal potiahnuť tímovým autom Talianska. Jazdec s povesťou búrliváka len tak-tak ušiel pred trestom na minuloročnom Tre Valli Varesine, kde mal úmyselne zapríčiniť pád Sébastiena Reichenbacha. Švajčiar utrpel zlomeninu lakťovej kosti, no rozhodcovia Moscona pre nedostatok dôkazov omilostili. "Celý incident si ešte raz preberieme po skončení Tour de France a rozhodneme sa, či Gianniho potrestáme aj v rámci nášho tímu. Rovnako aj ja sa chcem úprimne ospravedlniť tímu Fortuneo-Samsic a Eliemu Gesbertovi za to, čo sa stalo," povedal na margo nedeľňajšieho skratu Dave Brailsford, manažér tímu. Gianni Moscon by si mal vstúpiť do svedomia, pretože takto len zbytočne mrhá svojim talentom.  
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo o vylúčení Gianniho Moscona
 
 
Veľké problémy riešia tiež v tíme Kaťuša - Alpecin. Mizerné výsledky v tomto roku prinútili športového riaditeľa Dimitriho Konyševa ku kritike najväčších hviezd. Konyšev dva týždne dozadu vyhlásil, že Marcel Kittel a Tony Martin sú sebeckí pretekári, ktorí myslia len na svoje úspechy. "Bez dôvery si už svoje ďalšie zotrvanie v tíme neviem predstaviť," okomentoval kritiku Kittel, ktorý ďalej zdôraznil, že jeho vzťahy s Konyševom sú už dlhodobo na bode mrazu a tiež to, že nemecký sponzor Alpecin nebude príliš skákať od radosti, keď dvaja najlepší nemeckí cyklisti opustia tento tím. Pretože kritiku neprijal ani Tony Martin. Na povrch dokonca vyplávali informácie, že štvornásobný majster sveta v časovke nechce predĺžiť zmluvu s týmto celkom a hľadá si nový tím. V hre je dokonca aj jeho bývalý zamestnávateľ Quick-Step Floors, či Dimension Data. Nepríjemnú situáciu sa snažil v pondelok vyriešiť José Azevedo, manažér tímu. Ten sa Kittela zastal. "V tomto roku to nemá vôbec jednoduché, ale celý tím stojí za ním. Podporujeme a motivujeme ho a budeme v tom pokračovať. Veď v kariére prídu také obdobia, kedy sa vám príliš nedarí. Podľa mňa je to stále najlepší šprintér na svete. Na Tour síce nevyhral, ale už sme mu vytýčili ďalšie ciele." Marcel Kittel by sa mal objaviť na pretekoch BinckBank Tour, ktoré začínajú 13. augusta. Po tom všetkom, čo sa udialo, však nie je isté, či sa Nemec v Holandsku predstaví.  
 
Počas voľného dňa však cyklistickým svetom neotriasli len negatívne správy. Našlo sa aj pár pozitívnych. Jedna z nich musela potešiť výrobcov bicyklov BMC. Totiž už pár dní vieme, že budúcu sezónu v profi-pelotóne neuvidíme celok BMC Racing Team, ktorý nahradí poľský CCC Sprandi Polkowice. Hneď po dohode, ktorú uzavreli predstavitelia oboch celkov sa Jim Ochowicz nechal počuť, že poľský tím nebude používať bicykle od švajčiarskej firmy. Značku BMC však bude používať iný World Tour tím, Dimension Data. "Sme nadšení, že sme svoju budúcnosť mohli spojiť s takou úspešnou značkou. Ich technológia patrí medzi tie najlepšie v cyklistickom svete. Sme preto nesmierne hrdí, že budeme môcť pokračovať v odkaze, ktorý tomuto svetu dal Andy Rihs. Je to výsada a dedičstvo, ktoré budeme ctiť," povedal Doug Ryder, manažér tímu. Jeho zverenci od roku 2015 jazdili na bicykloch značky Cervélo a predtým na Trekoch. Uvidíme, či zmena materiálu pomôže Markovi Cavendishovi reštartovať svoju kariéru. Čo sa týka švajčiarsko-poľského tímu, tí ešte oficiálne neoznámili, na akých bicykloch budú jazdiť budúcu sezónu.
 
 
tour 18 etapa 14 sceneria efefg
Mark Cavendish (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Dobré správy prišli tiež z ďalších táborov. Veľkú radosť neskrýval Marc Madiot, riaditeľ celku Groupama – FDJ. Ten si počas voľného dňa poistil služby svojho najväčšieho klenotu. Arnaud Démare predĺžil spoluprácu s francúzskym tímom do roku 2022. „Chcem pokračovať v budovaní niečoho s tou istou skupinou jazdcov. Ohľadom nášho vzťahu, vychádzame spolu výborne,“ uviedol Madiot. Na vavrínoch nespali ani v ďalšom francúzskom tíme. Ag2r La Mondiale v pondelok potvrdili predĺženie spolupráce až s deviatimi svojimi jazdcami. Dvojročné zmluvy dostali Alexandre Geniez, Clément Chevrier, Quentin Jaurégui a Nans Peters, jednoročné zase Samuel Dumoulin, Hubert Dupont, Alexis Gougeard, Gediminas Bagdonas a Stijn Vandenbergh. „Naďalej máme dôveru v pretekárov, ktorí sa osvedčili v našich farbách. Nechceme meniť nášho tímového ducha, ktorý je kľúčom k nášmu úspechu. Tieto kontrakty však nie sú jediné, ktoré podpíšeme. Stále rokujeme s niektorými cyklistami o možnom príchode k nám,“ povedal Vincent Lavenu, manažér tímu. O svojej budúcnosti v pondelok rozhodli aj bratia Yatesovci. Obaja podpísali dvojročné zmluvy s Mitcheltonom-Scott, aj napriek tomu, že o ich služby malo záujem niekoľko tímov, napríklad Trek – Segafredo alebo EF Education First – Drapac. „Som naozaj veľmi nadšený, že zostanem v Mitcheltone ďalšie dva roky. Tento tím mi veril od samotného začiatku a dal mi možnosť stať sa lídrom na dôležitých pretekoch už v úplne mladom veku. Verím, že v ňom môžem vyhrať niektorú z Grand Tours,“ zhodnotil svoje rozhodnutie Simon Yates. Rovnaký názor mal tiež jeho brat Adam.
 
Ďalšia etapa na Tour zavedie pelotón opäť do hôr. Tentokrát Alpy vymenia Pyreneje, ktoré sú známe aj kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam, ktoré tam často panujú. V utorok však pretekárov nečaká zlé počasie. Bude slnečno a teplo. Teplota vzduchu by mala byť 29 stupňov. Do cesty sa cyklistom nepostaví ani silný vietor, takže na konci dňa sa nikto zo všetkých zúčastnených na počasie nebude môcť vyhovárať. 
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 2. týždni
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 62:49:47 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. týždni
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 452
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 115
6. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. týždni
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 92
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 66
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. týždni
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 63:07:15
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:16
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 26:45
5. GAUDU David Groupama - FDJ 39:23
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 43:21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop