Sagan si do Innsbrucku vybojoval opäť početný tím Slovákov, rebríčky sa uzavreli

13.8.2018, 22:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Vlani prešiel model kvalifikácie na svetový šampionát želanou reformou a všetky miestenky sa rozdali už iba podľa jednoduchého kľúča cez nový svetový rebríček (body za posledných 52 týždňov), ktorý tak konečne dostal svoj význam a do koša sa hodil menej spravodlivý systém kontinentálnych rebríčkov. Tento rok došlo ešte k menšej evolúcii tejto kvalifikácie.
 
Opäť sa na MS kvalifikovalo päťdesiat krajín, ale vedenie UCI sa rozhodlo znížiť počet pretekárov v najlepších tímoch z deviatich na osem. No a desať ušetrených miesteniek prerozdelili pre krajiny v tretej desiatke rebríčka, ktoré si tak polepšili z troch na štyroch. Znamená to, že tí najsilnejší stratili z početnej prevahy a naopak, slabšie krajiny, ktoré ale stále majú v pelotóne čo povedať, dostali domestika k dobru. Pripomíname, že rátali sa body prvých ôsmich pretekárov z každej krajiny.
 
Kľúč kvalifikácie na MS 2018 - poradie národov v UCI World Ranking k 12.8.2018:
Od 1. do 10. miesta - 8 jazdcov
Od 11. do 20. miesta - 6 jazdcov
Od 21. do 30. miesta - 4 jazdci
Od 31. do 50. miesta - 1 jazdec
- spolu 200 cyklistov
 
 
sagan 2017 ms podium tri bohfst
Peter Sagan s tretím titulom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V UCI sa zároveň rozhodli vrátiť do hry štatút extra miestenky pre aktuálneho svetového šampióna. Peter Sagan sa teda nebude počítať do našej kvóty. Počet pretekárov na štarte ale nenavýši iba Sagan, s extra miestenkami sa roztrhlo vrece. Rakúšania ako domáci jazdci dostali rebríčkovú imunitu, a tak nastúpia šiesti, hoci im patria iba štyri miesta. Zároveň získajú extra miesto aj aktuálny olympijský víťaz i všetci kontinentálni šampióni. Avšak, pri nich je tu jedno obmedzenie, a to také, že žiadna krajina nesmie postaviť viac ako osem ľudí, teda tieto výnimky sa aplikujú iba u krajín mimo Top 10. Jedine majster sveta by mohol byť deviaty. Matteo Trentin ani Greg Van Avermaet teda extra miesto nezískali.
 
Vlani sme pri zrode nového systému vyjadrili menšiu kritiku so zbytočne veľkými medzerami medzi krajinami na rozhraní desiatok, tento rok nás práve akoby sčasti vypočuli a zmenšili to, no keďže už rozhodujú o nominácii obrovské počty bodov, podľa nás by bolo oveľa spravodlivejšie pretekárov postupne odratávať od ôsmich, siedmich, šiestich až k jednému.
 
Peter Sagan nie len, že pre Slovensko vybojovlal šesť miesteniek, ale ešte aj on samotný dostáva extra siedme miesto. Z 4630 bodov získal trojnásobný svetový šampión až 3984 bodov, no nutné je poznamenať, že v rebríčku UCI je klasifikovaných až 23 Slovákov a presne 250 bodov sa tu nerátalo.
 
 
sagan 2016 ms 2016 spurt tnkf
Peter Sagan s obhajobou titulu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Zoznam nominovaných krajín:
1. Taliansko (8 pretekárov)
2. Belgicko (8 pretekárov)
3. Francúzsko (8 pretekárov)
4. Veľká Británia (8 pretekárov)
5. Holandsko (8 pretekárov)
6. Španielsko (8 pretekárov)
7. Kolumbia (8 pretekárov)
8. Austrália (8 pretekárov)
9. Dánsko (8 pretekárov)
10. Slovinsko (8 pretekárov)
11. Nemecko (6 pretekárov)
12. Nórsko (6 pretekárov)
13. Slovensko (6 pretekárov) +1 (Sagan)
14. Poľsko (6 pretekárov)
15. Švajčiarsko (6 pretekárov)
16. Írsko (6 pretekárov)
17. Česko (6 pretekárov)
18. Rusko (6 pretekárov)
19. Rakúsko (6 pretekárov)
20. Luxembursko (6 pretekárov)
21. Portugalsko (4 pretekári)
22. Južná Afrika (4 pretekári)
23. Nový Zéland (4 pretekári)
24. USA (4 pretekári)
25. Kanada (4 pretekári)
26. Kazachstan (4 pretekári)
27. Ekvádor (4 pretekári)
28. Lotyšsko (4 pretekári)
29. Bielorusko (4 pretekári)
30. Estónsko (4 pretekári)
31. Ukrajina (1 pretekár)
32. Eritrea (1 pretekár) +1 (Gebreigzabhier)
33. Japonsko (1 pretekár)
34. Argentína (1 pretekár)
35. Alžírsko (1 pretekár)
36. Rwanda (1 pretekár)
37. Irán (1 pretekár)
38. Chorvátsko (1 pretekár)
39. Rumunsko (1 pretekár)
40. Kostarika (1 pretekár)
41. Turecko (1 pretekár)
42. Honkong (1 pretekár)
43. Venezuela (1 pretekár)
44. Litva (1 pretekár)
45. Švédsko (1 pretekár)
46. Maroko (1 pretekár)
47. Azerbajdžan (1 pretekár)
48. Grécko (1 pretekár)
49. Južná Kórea (1 pretekár)
50. Brazília (1 pretekár)
-. Spojené arabské emiráty (Mirza)
spolu: 203 pretekárov
 
 
bergen 2017 spurt bohfst
Špurt na MS v Bergene (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Existujú ešte aj ďalšie kritériá, cez ktoré sa môžu kvalifikovať jednotliví pretekári, ale sú to kritéria, ktoré postrádajú zmysel a nikto sa vďaka nim nekvalifikoval. Spomína sa, že ak miestenku nezíska krajina aktuálneho majstra sveta alebo olympijského víťaza, on sa šampionátu môže zúčastniť. To je ale nanajvýš úsmevné, pretože prvá nekvalifikovaná krajina získala iba 569 bodov a za titul sa získava šesťsto, teda situácia, žeby sa jeho krajina nekvalifikovala, sa nemôže stať. Ďalším úsmevným kritériom je nominácia jednotlivca cez Top 200 rebríčka, kde sa taktiež pretekár mimo najlepších päťdesiatich krajín nemá žiadnu šancu dostať. Nekvalifikované krajiny tesne pod čiarou ešte nemusia zúfať, pretože každá krajina musí potvrdiť, či miestenky využije a ak sa tak nestane, dostanú sa do hry náhradníci. Tiež sa tradične udeľujú voľné karty.
 
 
Rozdiely oproti minulosti a ďalší Slováci v Innsbrucku
 
Kvalifikácia na MS tradične odpovedá aj na otázku, ktoré krajiny si oproti minulosti polepšili a ktoré zasa pohoršili. Nemecko s Nórskom prišli o plný počet pretekárov, posledný rok výborne vyšiel Dánom a Slovincom, ktorí ich vytlačili z Top 10, no prvých osem krajín sa iba kozmeticky poposúvalo medzi sebou. Jasnú výhodu v tomto systéme majú štáty s malým počtom veľkých hviezd, ktoré pretlačili priemernú kvantitu. To je práve Slovensko, ale aj Írsko, Luxembursko či Ekvádor, ktorý je skokanom roka zo 41. na 27. pozíciu a nikdy ešte na MS nemal štyroch ľudí. Veľký pokles zaznamenali v USA. Ešte nedávno boli v najlepšej desiatke. Vlani klesli do druhej a teraz sú až v tretej, teda pôjdu iba štyria. Už druhý rok poriadne klepli po prstoch exotickým krajinám, ktoré ťažili z kontinentálnych rebríčkov. Pelotón tak bude profesionálnejší. Bez zástupcu ostanú štáty ako Fínsko, Bulharsko, Maďarsko, Srbsko, Izrael alebo Čína.
 
Sedmička Slovákov na MS nie je tajná, na takýto profilo si ju každý vie dať dokopy. Ráta sa s bratmi Saganovcami, Baškom (ak bude v poriadku) a štvoricou Dukly Tybor, Čanecký, Haring a Mahďar. Krátko si zrekapitulujeme aj ostatné kategórie zo slovenského pohľadu. Dvadsať trojkári do Innsbrucku cestovať nemôžu. Veľmi tesne nemali dostatok UCI bodov. Potrebovali sme 182 bodov a získali 152. SZC opäť požiada o extra miestenku a jedno miesto nám možno aj tento rok priklepnú. U juniorov sme vo svetovom rebríčku obsadili 31. miesto a budeme tak môcť postaviť iba dvoch. Vzhľadom na tento terén by aj tak viac ani nemalo šancu niečo vymyslieť. Žena by mala ísť jedna, juniorky tri. Časovky by sme mali obsadiť nasledovne: Dvaja juniori, dve juniorky, jedna žena a Čanecký sa ešte rozhodne. Všetko napokon schváli Komisia cestnej cyklistiky SZC. Do Innsbrucku by teda malo cestovať 13 Slovákov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop