Na BBT dominoval Matej Mohorič, ustál aj finálny nápor skúsenejších jazdcov

20.8.2018, 12:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
BinckBank Tour ponúklo netradičné vydanie. Celkový triumf bol postavený na základoch jedného celodenného úniku a prekvapenie priniesli aj rovinaté etapy, keď šprintérske celky premrhali takmer všetky príležitosti. Na výslní sa objavil Matej Mohorič, jeho talent dostal úplne nový rozmer.
 
 
Mohorič zaskočil konkurenciu, využil ponúknutú šancu
 
Podujatie poskytlo osvedčenú skladbu etáp. Úvodné dni si mali vychutnať predovšetkým šprintéri, ale tí doplatili na vzdorovitých utečencov a rázovité mestské koncovky. Zvýšená aktivita v poslednej hodinke jednotlivých etáp nestačila na zlikvidovanie brejku, ako tomu býva zvykom na väčšine pretekov. V úspechoch odtrhnutej skupiny zohrávala dôležitú úlohu aj kvalita útočníkov, pretože do únikov sa dostávali naozaj dobre pripravení pretekári.
 
 
mohoric 18 ilustrak tbmfmiwa
Matej Mohorič (© Team Bahrain-Merida / Miwa Iiljma)
 
 
V celkovej klasifikácii dokázali niektorí borci využiť jazdu proti chronometru (Matthews, Schachmann, Andersen), ale časovkárski špecialisti sa nedostali do najlepšej desiatky. Na túto pozíciu bolo potrebné aj silné predstavenie počas víkendu. Aj keď rozhodujúce profily nevytvárajú na tomto podujatí veľké rozdiely, vždy vyselektujú skupinku najsilnejších, ktorá proti sebe bojuje o dôležité sekundy. Hlavní favoriti mali vo finále pretekov smolu, že medzi najlepšími zotrvával aj Matej Mohorič, ktorý si vytvoril až príliš veľký náskok v úniku tretej etapy.
 
Slovinský cyklista má iba 23 rokov a už piatu sezónu jazdí na úrovni World Tour. Prvú veľkú výhru získal minulý rok na Vuelte a odvtedy jeho výkonnosť dostáva vysoké parametre. V aktuálnej sezóne už vyhral etapu na Gire a Okolo Rakúska a darilo sa mu aj na domácom podujatí Okolo Slovinska, kde bral tretie miesto v GC. Veľká nádej svetovej cyklistiky tak začína zúročovať svoj potenciál a pochválil ho aj Vincenzo Nibali, podľa ktorého má Mohorič obrovský talent a jeho možnosti sú takmer nevyčerpateľné.
 
Rozhodujúci krok za celkovým triumfom na BBT uskutočnil v úniku tretej etapy, pelotón si vtedy ešte nedokázal predstaviť, že slovinský jazdec môže byť hrozbou pre klasifikáciu. Bez výraznejšej tímovej podpory však dokázal ustriehnuť všetky útoky na najcennejší dres počas víkendových predstavení, čo len umocnilo dojem, ktorý zanechal na tomto podujatí.
 
 
mohoric 18 ilustrak tbmfmiwa
Matej Mohorič (© Team Bahrain-Merida / Miwa Iiljma)
 
 
Aj samotný Mohorič priznal, že mal plné ruky práce s niektorými súpermi. "Posledný deň som musel odpovedať na množstvo atakov. Najmä Matthews a Andersen boli výborne pripravení, niekoľkokrát nastúpili, ale vždy som to dokázal zalepiť. V posledných etapách som musel ísť naplno až na cieľovú čiaru, ale ubránil som náskok, aj keď len o pár sekúnd." Po takomto výkone cítil veľkú únavu, no stálo to za to. "Bol to veľmi náročný týždeň. Po mojom úspešnom úniku sme bránili každý deň našu pozíciu v GC, a aj keď sa nám to niekedy podarilo len tak tak, dokázali sme to. Sústredili sme sa na každý jeden kilometer a predviedli skutočný tímový výkon."
 
 
Matthews sa dostal do formy, finále zapasovalo Wellensovi
 
Po odstúpení z Tour de France sa veľmi rýchlo zotavil Michael Matthews. Už v časovke jednotlivcov predviedol vynikajúci výkon, a potom si právom robil zálusk aj na celkový titul. V záverečných dvoch etapách jazdil útočne a snažil sa dostať na kolená Mohoriča. Svoju aktivitu vyšperkoval v poslednej etape, keď získal bonusy na zlatom kilometri a vo finále ukázal parádny špurt do kopca na Kapelmuure. Ani to mu však nestačilo na výhru v GC, no pred blížiacimi sa jednorazovkami všetkým ukázal, že záver sezóny ho zastihol vo výbornej forme.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazný špurt Michaela Matthewsa
 
 
Na trati tvoril silnú dvojicu s Kraghom Andersenom a ich spoluprácu si pochvaľoval aj austrálsky jazdec. "On bol naším lídrom, ale v záverečnej etape mi veľmi pomohol. Obetoval sa pre mňa, lebo som mal lepšie nohy, a vďaka nemu som mohol vyhrať poslednú etapu. Veľmi sa teším, ako sme tu jazdili po tímovej stránke. Skúšali sme to na Mohoriča mnohými spôsobmi, ale on bol veľmi silný a vždy si poradil. Odviedli sme maximum, preto musíme byť spokojní aj s druhým miestom v poradí," povedal Matthews, ktorý sa teraz nevyhne otázkam, či si niekedy nevyskúša aj severské klasiky.
 
Ak niekomu zapasovali zvlnené profily na konci pretekov, tak to bol Tim Wellens. Belgický jazdec sa snažil nastupovať v rozhodujúcich chvíľach a niekoľkokrát sa ocitol v bojovej póze pred balíkom. Na jeho škodu však bolo ťažké vytvoriť rozdiely takýmto spôsobom, ale aspoň sa mu darilo zbierať bonifikácie na zlatom kilometri a pre mnohých vytvoriť na trati náročné podmienky. A keďže v tomto silnom prevedení vydržal počas obidvoch kľúčových etáp, za dva dni sa posunul z dvadsiateho miesta až na stupne víťazov.
 
Nevyšla mu ITT, preto tento úspech musel prijať všetkými desiatimi. Ale na konci podujatia nezabudol poznamenať, že by privítal ešte náročnejšie etapy. "Veci by sa vyvíjali úplne inak, ak by sme jazdili na ťažších profiloch, ale musím to prijať, aj keď by som bol nebezpečnejší na tvrdšej trase. Tím mi veľmi pomáhal a radi by sme získali aj etapový triumf, ale myslím si, že v takejto konštelácii sme nemohli dosiahnuť viac. Je vždy pekné, keď bojujete o celkovú výhru a patríte medzi najsilnejších jazdcov. Matej Mohorič bol celý čas veľmi silný, výhru si zaslúži. V rozhodujúcich momentoch sa nedostal ani raz do výraznejších problémov."
 
 
binckbank 18 podium tbmfmiwa
Pódium: Wellens - Mohorič - Matthews (© Team Bahrain-Merida / Miwa Iiljma)
 
 
Medzi najlepšími sa objavili talentovaní pretekári Max Schachmann a Kragh Andersen a obaja tak nadobudli dôležité skúsenosti, ktoré sa im môžu zísť už počas budúcoročnej jarnej kampane. Dylan van Baarle dosiahol svoj najlepší výsledok v ročníku po prestupe do tímu Sky a nepochybne to bude mať dobrý vplyv na jeho sebavedomie. Greg van Avermaet, Niki Terpstra a Jasper Stuyven len potvrdili svoju príslušnosť ku klasikárskej špičke. Stuyven sa prezentoval šikovným útokom na konci štvrtej etapy, no Avermaet a Terpstra sa ešte nedostali do špičkovej formy po TdF. Danosti na ardenské klasiky preukázal Gregor Mühlberger a rakúsky cyklista sa môže v tomto smere rozvíjať želaným spôsobom v celku Bora - hansgrohe.
 
Preteky mal veľmi dobre rozohrané Stefan Küng, ale suverénny víťaz časovky spadol v predposlednej etape a nemohol si vyskúšať bitku o najvyššie pozície v GC. Jedinú šprintérsku koncovku uchmatol Fabio Jakobsen a ktovie, ako by to bolo vyzeralo v ostatných prípadoch, ak by neodstúpil z pretekov a Quick-Step Floors by musel kontrolovať úniky v rovinatých etapách. Magnus Cort sa postupne stáva rešpektovanou osobnosťou v Astane a po triumfe na Tour sa presadil aj na BBT, keď v úniku znovu prehovorila jeho rýchlosť. Dobré preteky má za sebou Taco van der Hoorn a nechýbalo veľa, aby Roompot okrem etapového triumfu dostal svojho zástupcu aj do Top 10.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 25:13:01 400
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:05 320
3. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:20 260
4. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:25 220
5. VAN BAARLE Dylan Team Sky link ikonka 00:34 180
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:37 140
7. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:39 120
8. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:43 100
9. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:43 80
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:50 68
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop