Tour de France pozýva na veľké kopce, o titule sa rozhodne len v samotnom závere

25.10.2018, 12:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Hlavnými témami nasledujúcej Tour de France bude storočnica od zavedenia legendárneho žltého dresu, preto nemôžu chýbať v ponuke obidve najslávnejšie stúpania pretekov Tourmalet a Galibier. Podujatie sa bude rozhodovať v druhej časti, kde sa objavia náročné bloky v kopcoch.
 
Stošiesty ročník pripravil päť cieľových stúpaní, medzi ktorými budú dominovať Col du Tourmalet a Val Thorens. V Pyrenejách a Alpách sú pripravené ťažké a svižné série v horách a veľká časť týchto etáp sa bude odohrávať vo vysokej nadmorskej výške, cez dvetisíc metrov. V ponuke bude iba jedna časovka jednotlivcov, ktorá je však umiestnená medzi pyrenejské previerky, čo nebýva zvykom. Organizátori sa snažili vytvoriť nenápadné, ale náročné etapy, ktoré bude veľmi ťažké dostať pod kontrolu, takže najmä na konci prvého súťažného bloku v Centrálnom masíve sa budeme mať na čo tešiť. V ideálnom prípade uvidíme šesť hromadných šprintov, tretia a štvrtá etapa sa zdajú byť nad sily najrýchlejších jazdcov v pelotóne, čo môžu využiť klasikári.
 
 
prudhomme 18 prezentacia aso bruno bade
Christian Prudhomme (© ASO / Bruno Bade)
 
 
Nenápadný, ale úderný prvý týždeň
 
Začiatok pretekov ozdobí Grand Départ v Belgicku, krajine, kde sa Stará dáma objaví už po 47-krát. Bude to hold pre Eddyho Merckxa, ktorý presne pred päťdesiatimi rokmi prvýkrát vyhral francúzsku GT a zároveň to bude pocta pre maillot jaune a jeho spojitosť s najlepším cyklistom histórie. Prvý majiteľ najcennejšieho dresu bude pochádzať z radov šprintérov, podujatie otvorí rovinatá etapa v okolí Bruselu a bude prekvapením, ak sa nebude na konci prvého dňa šprintovať. Organizátori sa rozhodli nevyužiť miestne atraktívne prostredie a kockové kopce, Muur van Geraardsbergen a Bosberg sa objavia na trati len po štarte.
 
Na belgickom území sa odohrá aj tímová časovka a opäť sa budú pretekári pohybovať len v okolí Bruselu. Dvadsaťosem kilometrov na jednoduchom profile a bez technických komplikácii vytvorí pozíciu v klasifikácii pre tých favoritov, ktorí budú disponovať najsilnejšími zostavami. TTT sa bude odohrávať na trase medzi Kráľovským palácom a Atómiom. Tretí deň ešte odštartuje v Belgicku a mesto Binche vyšle pelotón do domovskej krajiny Tour de France, kde Epernay vyzve do hry výbušných jazdcov, aby sa zbavili šprintérov. Posledné kilometre budú obsahovať niekoľko krátkych kopcov a aj cieľová čiara sa bude nachádzať na jednom z nich. 
 
Nasledujúce dni sa bude cyklistický konvoj nachádzať na východe krajiny a aj na konci štvrtej etapy budeme svedkami napínavého súboja, pretože pred páskou v Nancy sa objavia dve svižné stúpania, ktoré môžu vyradiť z hry šprintérov.  V piatej etape sa dostanú cyklisti na atraktívny terén vedúci do mesta Colmar a v tomto bode pretekov jazdci objavia silu pohoria Vogézy. Kľúčovým bude prejazd cez stúpania Côte de Trois Epis (7,8 km; 5,5 %) a Côte des Cinq Châteaux (4,4 km; 7 %). To posledné z nich striehne len pätnásť kilometrov pred cieľom.
 
 
video v clanku ikonka cierna3D trasa edície 2019
 
 
Ako to býva zvykom, stúpanie Planche des Belles Filles (6,9 km; 8,5 %) ako prvý cieľový kopec pretekov prichádza na javisko veľmi skoro, tentoraz sa vytiahnu vrchári už na konci šiesteho dňa. Osvedčená horská etapa sa predstaví v náročnom prevedení. Na trati bude číhať niekoľko ťažkých kopcov a samotné finále na známom stúpaní si pripraví jednu novinku. Nebude sa finišovať na tradičnom mieste, ale cyklisti potiahnu ešte kilometer navyše a tam ich bude čakať nespevnená cesta na štrku a na prudkom kopci s maximum na úrovni 24 percent. Rozdiely medzi favoritmi v cieli sú zaručené.
 
Od tohto momentu sa bude pelotón presúvať smerom na juh, aby sa dostal čo najskôr do Pyrenejí, ale ešte predtým absolvuje niekoľko predstavení v Centrálnom masíve. Siedma etapa sadne šprintérom, ale už v nasledujúcej previerke sa bude rozhodovať o výhre na kopcovitom profile vedúcom do Saint-Etienne a túto trasu si najskôr obľúbia útočníci do kopcov. No bude to výzva aj pre favoritov, lebo na ceste sa nachádza množstvo menších stúpaní, aj s náročnými sklonmi, a len ťažko tu nájdeme rovinaté pasáže.
 
V tomto roku oslávi Stará dáma štrnásty júl počas deviatej etapy a Centrálny masív ponúkne zaujímavý profil počas najväčšieho francúzskeho národného sviatku. Takmer hneď po štarte sa prejde cez prudký Mur d'Aurec-sur-Loire, potom sa bude jazdiť na kopcovitom teréne, ktorý bude opäť pokrytý niekoľkými nepríjemnými výstupmi, a vo finále sa bude rozhodovať na Côte de Saint-Just. V meste Brioude, v ktorom sa narodil Romain Bardet, sa dostanú k slovu útoční jazdci a môžeme tu uvidieť aj nejaké prekvapenie. Odpočinku sa dočkajú cyklisti až po desiatich súťažných dňoch, pred očakávaným voľnom sa ešte vydajú na dlhú cestu do Albi. Na zvlnený terén sa budú sústrediť šprintéri, ale unavený pelotón môže prekabátiť aj silný únik.
 
 
prudhomme 18 start aso broadway alex
Christian Prudhomme na štarte (© ASO / Alex Broadway)
 
 
Štyri ťažké dni rozprúdia klasifikáciu
 
Druhý týždeň bude obsahovať len päť etáp a z toho tri sa uskutočnia v Pyrenejách. Najskôr je pripravený rýchly profil pre šprintérov, Toulouse by mal vidieť hromadný dojazd pelotónu. Štart kľúčových horských predstavení odpália na konci dvanástej etapy stúpania Col du Peyresourde (15,4 km; 6,1 %) a Hourquette d'Ancizan (9,9 km; 7,5 %). Z vrcholu posledného kopca zostáva do cieľa v Bagnères-de-Bigorre tridsať kilometrov, miesto na atak sa tu určite nájde. Potom pripravili organizátori zaujímavú vec, keď priamo medzi horské etapy vtesnali jedinú časovku jednotlivcov. V meste Pau je pripravených 27 kilometrov s tromi menšími stúpaniami, čo bude nesmierna záťaž pre jazdcov na GC, lebo v tomto bode podujatia si nesmú dovoliť žiadne výkonnostné zaváhanie a musia pretekať v stopercentnej forme počas niekoľkých dní. Je zaujímavé, že Pau by malo hostiť ITT aj počas Vuelty. 
 
Po časovke sa cesta opäť zdvihne a jednou z najdôležitejšou udalosti tohtoročnej TdF bude cieľový výstup na Col du Tourmalet (19 km; 7,4%). Na tomto legendárnom kopci sa bude finišovať len tretíkrát v histórii pretekov. Každý z hlavných favoritov bude chcieť dobyť túto horu, preto sa môžeme tešiť na parádny vrchársky súboj na náročnom kopci. Ešte predtým sa predstavia cyklisti jazdci v tejto etape na Col du Solour (12,1 km; 7,5 %).
 
 
video v clanku ikonka ciernaDva doterajšie dojazdy na Tourmalete
 
 
Pyrenejské finále sa odohrá na tvrdom profile so štyrmi ťažkými stúpaniami a bude sa končiť na Prat d'Albis (11,8 km; 6,8 %). Na konci sa pôjde najskôr cez Port de Lers a Mur de Peguére, obidva sú to ťažké kopce, ktoré narobia neplechu v pelotóne, a zaujímavou destináciou bude aj cieľový výstup, ktorý môže rozdeliť skupinu favoritov už vo svojej prvej polovici. V závere druhého týždňa tak čaká na jazdcov na celkové poradie poriadna výkonnostná záťaž. Ešte v nedeľu večer sa presunie pelotón do mesta  Nimes, kde strávi druhý voľný deň a v tomto meste s bohatou históriu bude čakať na štart šestnástej etapy.
 
 
Alpy pôjdu do vysokej nadmorskej výšky
 
Posledný súťažný blok bude zahájený jednoduchším predstavením odohrávajúcou sa v okolí Nimes a túto šancu by nemali odmietnuť šprintéri. Pelotón sa presúva smerom k Alpám a v sedemnástej etape sa dostane do tradičnej destinácie Gap, do ktorého by mala viesť cesta cez kopec Col de la Santinelle (5,2 km; 5,6 %).
 
Aj v Alpách budú nachystané tri horské etapy s dvomi cieľovými stúpaniami. V osemnástej etape sa pôjde cez Col du Galibier (18,5 km; 5,7 %) a tento majestátny kopec obstará ďalšie dramatické divadlo, pretože z jeho vrcholu sa bude priamo finišovať do mesta Valoire. Náročnosť dňa ešte umocnia Col de Vars (8,5 km; 7,7 %) a Col d'Izoard (15,8 km; 6,9 %). V nasledujúcej etape sa bude končiť na kopci Tignes (7,8 km; 7 %), tomu však chýba značná dĺžka aj tvrdé úseky, preto bude treba vynaložiť veľkú námahu, aby sa tu vytvorili potrebné rozdiely. Vývoju etapy len pomôže, ak sa rozprúdi akcia už na Col de l'Iseran (13,5 km; 7,2 %), ktorý sa nachádza pred cieľovým kopcom a je najvyšším bodom celých pretekov.
 
Poslednú možnosť ovplyvniť podobu klasifikácie ponúkne kopec Val Thorens (32 km; 5,5%) - nekončiaci výstup s niekoľkými zmenami rytmu, ktorého sklony sa pohybujú tvrdošijne v okolí siedmich percent. Z toho dôvodu nemusí obsahovať ani prudké gradienty, aby vystrašil favoritov, jeho poriadna dĺžka a vysoká nadmorská výška si môžu nájsť obeť na konci pretekov aj v elitnej skupine vrchárov. Pretekári si budú musieť nechať energiu aj na Col du Pré (12,6 km; 7,9 %), Cormet de Roseland (5,9 km; 6,5%) a Cote du Longnefoy (6,8 km; 7,4 %). Korunovácia najlepších cyklistov klasicky prebehne na parížskych okruhoch.
 
 
barguil 2017 tdf stupanie movf
Warren Barguil vlani na Col d'Izoard (© Movistar Team)
 
 
Rozhodnú kopce, na samom konci pretekov
 
Trasa neprináša žiadnu špeciálnu novinku a vrchárov môže tešiť, že individuálna časovka obstará iba 27 kilometrov, čo sa dá v kopcoch veľmi rýchlo získať späť. Počas prvého týždňa vytvoria najdôležitejšie rozdiely tímová časovka a Planche des Belles Filles, pričom na konci šiesteho dňa môžu byť medzi niektorými favoritmi už vytvorené značné rozdiely. TTT vždy kladie tie najvyššie nároky na jednotlivé zostavy a na uvedenom nepríjemnom kopci sa dá stratiť množstvo času. Napínavé budú obidve predstavenia v Centrálnom masíve, uvidíme, či niektoré zo silných z tímov budú mať guráž, aby tu rozprúdili bitku hlavných favoritov.
 
Druhý súťažný blok obsahuje v Pyrenejách až štyri dôležité etapy pre celkovú klasifikáciu. Z toho dôvodu bude mať dojazd do Bagnères-de-Bigorre akúsi testovaciu funkciu. Nikto nebude chcieť prepáliť tempo na dvoch kopcoch, ktoré sa nachádzajú pomerne ďaleko pred cieľom, a favoriti sa budú sústrediť, aby ušetrili čo najviac energie na ITT. Táto disciplína býva vždy kľúčovým predstavením na podujatí, ale teraz budú musieť kandidáti na titul vymyslieť správnu stratégiu, lebo počas nasledujúcich dvoch dní sa bude finišovať na Tourmalete a Albise. Kvalitný výkon len v jednej z týchto previerok nebude stačiť. V poradí uspeje len ten, kto bude rovnako silný počas všetkých predstavení.
 
V Alpách sa pôjde cez prominentné priesmyky. Najskôr sa bude súperiť na Galibieri, čo je samo o sebe zárukou, aby sa tu vytiahli najsilnejší cyklisti, a potom sa bude štverať v ďalších dňoch na mohutné kopce Iseran a Val Thorens. Cieľový kopec Tignes nevyzerá byť príliš náročný, ale únava na konci pretekov urobí svoje v skupine favoritov, a Val Thorens v záverečnej previerke vyžmýka z pretekárov posledné zbytky energie. V ostatných edíciách sa nedelili favoriti podľa očakávania na prudkých kopcoch, teraz bude finišovať podujatie na dlhých výstupoch, kde sa zaručene objaví únava aj medzi tými najsilnejšími.
 
Prvý týždeň je nenápadný, ale má potenciál, aby odpálil bitku o žltý dres vo svižnom tempe. Štyri pyrenejské etapy predstavujú nesmierne bremeno a pre každého bude náročné, aby ich prekonal v stopercentnom prevedení. A keď sa v závere podujatia objavia v Alpách majestátne hory, Galibier a dve cieľové stúpania, o víťazovi pretekov sa rozhodne iba na samom konci a uspeje len ten, kto zostane čo najdlhšie svieži. Šprintéri sa môžu vytiahnuť počas šiestich etáp, z toho po jednej príležitosti dostanú v druhom a treťom týždni, plus koncovku v Paríži. Jediný klasikársky profil nájdeme v tretej etape a hromadný dojazd môže ohroziť aj koncovka štvrtého dňa. Útočníci do kopcov si prídu na svoje už vo Vogézach a v Centrálnom masíve a favoriti na titul im určite nechajú voľnosť aj v niektorých z horských etáp.
                           
 
tour 19 trasa detail
mapa pretekov (© letour.fr)
 
 
Program pretekov:
1. etapa (6. júla) Brusel - Brusel, 192 km
2. etapa (7. júla) Brusel - Brusel (TTT), 27 km
3. etapa (8. júla) Binche - Epernay, 214 km
4. etapa (9. júla) Reims - Nancy, 215 km
5. etapa (10. júla) Saint-die-Des Vosges - Colmar, 169 km
6. etapa (11. júla) Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 157 km
7. etapa (12. júla) Belfort - Chalon-sur-Saone, 230 km
8. etapa (13. júla) Macon - Saint-Etienne, 199 km
9. etapa (14. júla) Saint-Etienne - Brioude, 170 km
10. etapa (15. júla) Saint-Flour - Albi, 218 km
Voľný deň (16. júla)
11. etapa (17. júla) Albi - Toulouse, 167 km
12. etapa (18. júla) Toulouse - Bagneres-de-Bigorre, 202 km
13. etapa (19. júla) Pau - Pau (ITT), 27 km
14. etapa (20. júla) Tarbes - Tourmalet, 117 km
15. etapa (21. júla) Limoux -  Foix (Prat d'Albis), 185 km
Voľný deň (22. júla)
16. etapa (23. júla) Nimes - Nimes, 177 km
17. etapa (24. júla) Pont du Gard - Gap, 206 km
18. etapa (25. júla) Embrun - Valloire, 207 km
19. etapa (26. júla) Saint-Jean-de-Maurienne - Tignes, 123 km
20. etapa (27. júla) Albertville - Val Thorens, 131
21. etapa (28. júla) Rambouillet - Paris Champs-Élysées, 127 km
 
            

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop