Súhrn týždňa: Bardet zmenil postoj, Landa chce ísť po stopách Frooma

2.12.2018, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Počas tohto týždňa britský tím Sky oznámil svojim fanúšikov veľkú novinu. Svoj postoj na aktuálne dianie prezradil Romain Bardet. To Mikel Landa sa rozrozprával o svojich plánoch v roku 2019. Tiež v španielskom tíme Burgos – BH riešili otázku budúcnosti a zdá sa, že našli nejaké riešenie. Úplne iné „starosti“ mali bývalí a jeden súčasný tréner Gerainta Thomasa, ktorí boli odmenení za svoju prácu.
 
 
Thomasovi tréneri dostali cenu
 
Najväčší úspech v kariére Gerainta Thomasa, výhru žltého dresu na Tour de France, oslavovali nielen jeho fanúšikovia, ale aj jeho tréneri z juniorských čias. Tí v piatok večer dostali cenu za dobre odvedenú prácu pri výchove talentovaného Walesana. „Geraint bol súčasťou nášho programu tri roky, až potom zamieril do britskej cyklistickej akadémie. Bolo ľahké s ním pracovať, pretože urobil všetko, čo sme my, tréneri, od neho požadovali,“ povedal Darren Tudor, hlavný tréner vo waleskom cyklistickom programe.
 
„Keď pracujeme s juniormi snažíme sa, aby sa neustále zlepšovali. Trávime s nimi veľa času a neustále sa snažíme naučiť ich niečo nové. Nikdy nezabudnem na Geraintovú pracovnú morálku, ale ani na podporu jeho rodičov, ktorí nás vo všetkom podporovali. Páčila sa im naša práca, uvedomovali si, že ak má ich syn niečo dosiahnuť, musí to brať zodpovedne,“ dodal tréner Tudor. Okrem neho cenu „Coaching Chain award“ získali ešte Rod Ellingworth, Matt Parker, ktorí sa starali o Thomasa v jeho juniorských rokoch a aj jeho súčasný tréner Tim Kerrison.
 
 
thomas 18 tour zlty rozhovor aso ballet pauline
Geraint Thomas (© ASO / Pauline Ballet)
 
 
Sky menia bielu za čiernu
 
Fanúšikovia britského tímu Sky si od novej sezóny budú musieť zvyknúť na zmenu. Pokým v sezóne 2018 Chris Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski a ďalší pretekári tohto celku nosili na sebe biele dresy a boli tak v profi-pelotóne ľahko rozpoznateľní, v tej budúcej budú mať na sebe čierne dresy s azúrovým pásom v oblasti hrudníka. „Páči sa mi vzhľad nových dresov, je to návrat k pôvodným farbám, ktoré boli pre náš tím charakteristické. Už teraz sa teším ako budem v nich pretekať,“ povedal Chris Froome, štvornásobný víťaz Tour de France, ktorému biela sada vytúžené piate víťazstvo na Starej dáme nepriniesla.
 
Tím Sky budúci rok oslávi 10. výročie svojho pôsobenia na cyklistickej scéne. „V našom novom dizajne vidím kombináciu niekoľkých našich starých dresov. Teším sa, že ho budem môcť na sebe nosiť. Je to pekná sada, je to adekvátna oslava krásneho jubilea, ktorý náš tím oslávi budúci rok,“ vyhlásil Geraint Thomas pre Daily Mail. Súčasťou nového dresu bude aj podpora kampane „Ocean Rescue“ za záchranu svetových oceánov, ktorú samotný tím podporuje už niekoľko rokov. Ľudia v Sky bojujú proti tomu, aby plastový odpad zaplavil oceány. 
 
 
Bardet chce zakázať vysielačky
 
Francúzsky cyklista ešte donedávna obhajoval tímové rádia, cez ktoré jednotliví pretekári dostávali informácie od svojich tímových riaditeľov. V minulom týždni však svoj postoj zmenil a pripojil sa ku kritikom, ktorí požadujú zrušenie tejto technickej vymoženosti. „Myslím si, že zrušenie tímových rádií by bola dobrá vec. Samotní cyklisti by museli prevziať väčšiu zodpovednosť za svoje činy. Museli by sme inak uvažovať a správať sa taktickejšie. Teraz je to tak, že stále čakáme na to, čo vymyslí niekto iný, čakáme na informácie, a keď chceme niečo podniknúť, čakáme na súhlas od tímového riaditeľa. Bez vysielačiek by každý z nás musel ísť na vlastnú päsť, preteky by tak boli dramatickejšie,“ uviedol Romain Bardet.
 
Momentálne v cyklistickom svete prebiehajú viaceré diskusie, zrušenie rádia je len jednou témou. Ďalšou zásadnou témou, ktorá sa v cyklistických kruhoch preberá v týchto dňoch, je zrušenie power-metrov. Na stranu zrušenia sa postavil aj Alberto Contador, ktorý vyhlásil, že súčasní cyklisti sú ako roboti, na cyklistiku sa pozerajú matematicky a vytráca sa z toho športový aspekt. Francúz podporuje aj túto diskusiu. „Nemyslím si, že power-metre sú až také zlé, no nebolo by na škodu vyskúšať pretekať bez nich. Viem, že tieto veci sa nedajú ľahko zaviesť, reformácia nemôže prísť rýchlo, ale bolo by dobré, keby sa kompetentní nad tým zamysleli.“
 
 
bardet 18 tour v kopci movf aso
Romain Bardet na Tour de France (© Movistar Team)
 
 
 
Landa má v pláne Giro a Tour
 
Posledný týždeň sa rozrozprával o svojich plánoch do novej sezóny španielsky cyklista v službách Movistaru. Mikel Landa verí, že mu riaditeľ tímu dovolí štartovať ako na Giro d’Italia tak aj na Tour de France. „Ešte som nehovoril s Eusebiom Unzuéom, uvidíme, čo mi na to povie. Tak či tak by som však chcel vyskúšať túto kombináciu Grand Tours. Nemyslím si, že po Gire nebudem schopný dosiahnuť dobrý výsledok aj na Tour,“ obhajoval svoje plány už skúsený Španiel.
 
Podobný kalendár mal v minulej sezóne nielen Chris Froome, ktorý taliansku Grand Tour vyhral a na francúzskej skončil tretí, ale aj Tom Dumoulin. Práve na ich úspechy sa odvoláva aj Mikel Landa. „Pozrite sa, v minulosti boli na Gire náročné kopcovité etapy a predsa sa našli jazdci, ktorí ich dokázali vyliezť a darilo sa im následne aj na Tour. Zároveň mi pôjde o novú zmluvu, keďže tá súčasná mi na konci budúcej sezóny vyprší. Motivácia mi tak nebude chýbať a som ochotný budúci rok trpieť viac ako kedykoľvek predtým,“ dodal na záver Landa. 
 
 
landa 2017 triumf burgosf
Mikel Landa ešte v roku 2017 (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Burgos – BH vynechá preteky
 
Na začiatku novembra Medzinárodná cyklistická únia pohrozila španielskemu pro-kontinentálnemu tímu pozastavením činnosti na 45 dní z dôvodu, že v priebehu 12 mesiacov až traja ich jazdci porušili antidopingové pravidlá. Vedenie tímu Burgos – BH sa k problému postavilo čelom a vo štvrtok UCI informovali o tom, že kvôli porušeniu tak zásadných pravidiel sa ich jazdci nepredstavia na žiadnych pretekoch v januári a na začiatku februára. Namiesto súťaženia cyklisti celku Burgos – BH strávia úvodné tri týždne sezóny na tímovom sústredení.
 
„Rozhodli sme sa, že sa dobrovoľne vzdáme súťažných aktivít na pretekoch Tropicale Amissa Bongo a Challenge Mallorca a namiesto toho sa v tomto čase zameriame na antidopingovú prevenciu. Počas troch týždňov sa naši jazdci stretnú s antidopingovými špecialistami, ktorí si pre nich pripravia nejaké školenia a semináre. Zároveň sme sa rozhodli, že odteraz budeme robiť vnútorné kontroly, aby sme mali presné informácie o každom našom pretekárovi. V našom tíme chceme veľmi dôsledne bojovať proti dopingu,“ uviedol Julio Andrés Izquierdo, vedúci tímu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop