Súhrn týždňa: Thomas chce druhý titul z Tour, Patxi Vila spomína na Roubaix

9.12.2018, 18:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Počas tohto týždňa Geraint Thomas zatúžil po druhom prvenstve na TdF. Úplne iné starosti má Fernando Gaviria, ktorý sa už pomaly udomácňuje v novom kolektíve. Zato Patxi Vila sa vrátil k prvému monumentu pre tím BORA-hansgrohe. Omar Fraile má za sebou nepríjemnú udalosť a tím Mitchelton-Scott privítal vo svojich radoch prvého Američana. 
 
Geraint Thomas sa chce v nasledujúcej sezóne zamerať na obhajobu víťazstva na Tour de France. 32-ročný Walesan bol v utorok televíziou BBC vyhlásený za Waleskú športovú osobnosť roka a pomaly sa vracia do tréningového procesu, ktorý sa začne pre nebeský tím na zimnom tréningovom kempe na Malorke. Thomas je pripravený zabojovať o najvyšší stupienok na francúzskej GT napriek tomu, že jeho kolega Chris Froome chce vyhrať svoj piaty titul a vyrovnať sa tak legendám ako Eddy Merckx, Miguel Indurain alebo Bernand Hinault. „Myslím si, že na Giro d'Italia som nechal nedokončenú prácu, ale budúci rok na to nebude ten správny čas. No v nasledujúcich týždňoch si sadnem s mojim trénerom Timom Kerrisonom a spoločne si naplánujeme sezónny kalendár," načrtol Geraint pre BBC Wales. Naposledy sa Thomas predstavil na Gire v roku 2017, pričom v deviatej etape ho pár kilometrov pred cieľom spolu s ďalšími jazdcami poslala na zem odstavená policajná motorka.
 
Čo sa týka Frooma, Thomas verí, že obaja medzi sebou uzavrú džentlmenskú dohodu, ktorá by znamenala, že len samotné preteky rozhodnú, kto môže v Paríži siahať na žltý dres. „Chápem, že Froomie chce vyhrať svoju piatu Tour a tým pádom dorovnať tie najväčšie legendy," Walesan sa má na bicykel vrátiť už vo februári, pretože sa čo najrýchlejšie chce dostať do formy. „Do tréningu som sa vrátil pred dvoma týždňami a začínam sa znovu cítiť ako cyklista," uzavrel.
 
 
thomas 18 froome tour podium aso broadway
Geraint Thomas s Chrisom Froomom (© ASO / Alex BROADWAY)
 
 
Gaviria sa rozhoduje medzi Girom a Kaliforniou
 
O Tour de France rozmýšľa aj Fernando Gaviria, ktorý pred budúcou sezónou zmenil pôsobisko. Podlahárov z Quick-Stepu vymenil za ambiciózny UAE Team Emirates. 24-ročný Kolumbijčan však ešte nevie, či pôjde aj Giro, alebo, podobne ako náš Peťo Sagan si pôjde obzrieť Kaliforniu. „Ešte neviem, kde budem pretekať pred Tour, pretože názory našich šéfov sa rozchádzajú," vyjadril sa Gaviria pre El Espectador. Tento elitný šprintér prestúpil ku Arabom aj preto, pretože Patrick Lefevere nevedel nájsť nového sponzora, preto dal Kolumbijčanovi možnosť jednať aj s inými tímami. „Myslel som, že cyklus s Quick-Stepom sa chýli ku koncu, preto som sa začal obzerať po iných možnostiach a UAE Team Emirates je tou zmenou," pokračoval. „Chcel som zmenu, hľadal som ju a dúfam, že bola správna"
 
Gaviria začne svoju sezónu pravdepodobne na Vuelta San Juan koncom februára, kde by sa mal predstaviť aj Peter Sagan alebo Brit Mark Cavendish. Zostáva už len vyriešiť, ako si rozdelí šprintérske koncovky s Alexandrom Kristoffom. Víťaz etapy na Elyzejských poliach nedávno uznal šprintérske kvality svojho kolegu, no napriek tomu verí, že aj on bude môcť ukázať svoje kvality na ostatných Grand Tours. „Dúfam, že tím chce, aby som víťazil, nie len viedol Fernanda," vyjadril sa Nór.
 
 
DS BORA-hansgrohe sa vrátil k najväčšiemu víťazstvu sezóny
 
Vo väčšine tímov už prebiehajú v plnom prúde prípravy na nasledujúcu sezónu, no športový riaditeľ tímu BORA-hansgrohe Patxi Vila sa ešte vrátil k ôsmemu aprílu. Vtedy Peter Sagan po útoku 55 kilometrov pred cieľom prešprintoval na velodróme Švajčiara Dillera a pre svoj tím získal vôbec prvý monument. „Všetko sa začalo v kuchyni," spomína. „Noc predtým sme sa všetci stretli v kuchyni. Ja, Ralph Denk, tímový personál a samotní jazdci. V kamióne bola pozitívna atmosféra, napriek tomu, že nám klasiky dovtedy nevychádzali podľa predstáv. Vtedy Quick-Step porážal prakticky každého," pokračoval a porozprával aj niečo o tom, ako to funguje s logistikou na takomto preteku. „V ten deň som s autom prešiel každý jeden sektor, aby sme mohli jazdcom poskytnúť gély, vodu a pár informácií k danému kockovému úseku, ktorý bol práve pred pelotónom."
 
Vila tiež prezradil, že trojnásobný svetový šampión využíva tímové rádio aj na zábavu. „Rád povie nejaký vtip, aby uvoľnil atmosféru v tímovom vozidle a zároveň znížil tlak na svojich spolujazdcov" povedal a priznal aj čosi o záverečnom šprinte proti Dillerovi. „Na úseku, kde bol dostupný internet, sme hľadali, kto ten Švajčiar vlastne je. Museli sme dať Petrovi čo najviac poznatkov o ňom. Predovšetkým sme ho upozornili, že je to bývalý dráhar." Ako daný šprint dopadol, to nikomu snáď netreba pripomínať. „Je to jeden z tých čarovných dní, na ktorý Peter nikdy nezabudne - dúhový dres, skorý útok a krásne víťazstvo."
 
 
sagan 18 roubaix triumf bohfb
Peter Sagan s triumfom v Roubaix (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Fraile bol priamym účastníkom autonehody
 
Bohužiaľ, aj cyklisti sú len ľudia a aj oni sú niekedy súčasťou dopravných nehôd. Jazdec Astany Omar Fraile mal autonehodu spolu s jeho priateľkou pri návrate z kritéria v Madride, ktorý 28-ročný Španiel vyhral. Víťaz bodkovaného dresu na Vuelte 2016 a tohtoročný víťaz etapy na Tour de France pri zrážke utrpel zlomeninu rebier, zatiaľ čo jeho priateľka musí podstúpiť operáciu šiestich zlomených rebier a zlomeného stavca. Informáciu zverejnil tím Astana na svojou twitterovom konte. „Omar Fraile a jeho priateľa boli v nedeľu účastníkmi autonehody pri návrate z kritéria v Madride. Obidvom želáme skoré zotavenie z tejto hrôzostrašnej udalosti," píše sa v stanovisku tímu. Zatiaľ nie je jasné, ako táto nepríjemná udalosť ovplyvní Fraileho v budúcoročnej sezóne.
 
Tento rok si Fraile pripísal na svoje konto tri etapového úspechy. Najprv uspel v prvej etape na Tour de Romandie, potom zvíťazil aj v piatej etape na Okolo Baskicka a napokon sa radoval v štrnástej etape na Tour de France.
 
 
Do Mitcheltonu-Scott prichádza prvý Američan
 
Na záver prinášame aj pohľad do tímu Mitchelton-Scott, do ktorého na ďalšiu sezónu pribudol skúsený Američan Brent Bookwalter. 34-ročný jazdec na margo svojho príchodu ku Austrálčanom povedal: „Vždy som mal dobrý vzťah s týmito jazdcami a vždy sa mi páčila ich atmosféra v tíme. Prebehlo medzi nami pár rozhovorov a dohodli sme sa pomerne rýchlo," hovorí Brent, ktorý bude vôbec prvým rodákom z USA, ktorý sa stane súčasťou Mitcheltonu, no nezabudol ani na svojich teraz už bývalých kolegov zo stajne BMC. „Strávil som výborný čas s BMC, tamojší ľudia ma podporovali a pomáhali mi vyrastať ako profesionál," spomína.
 
Z prestupu má radosť aj športový riaditeľ Mitcheltonu-Scott Matt White. „Stále hľadáme jazdcov, ktorí nám môžu pomôcť byť silnejší. V posledných sezóne sme ako tím prešli výraznou premenou, navyše sa nám odchodom niektorých jazdcov (Caleb Ewan, Svein Tuft, Roman Kreuziger) uvoľnilo miesto, ktoré sme potrebovali zaplniť. Brent je vhodným pretekárov na tie najväčšie preteky," skonštatoval White. Bookwalter už vie, aké je  to vyhrať Tour de France. V roku 2011 bol v tíme BMC, keď Cadel Evans v časovke získal žltý dres a dokázal ho udržať až do Paríža.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop