Súhrn týždňa: Budúci rok bude pre Sky posledný, Nibali načrtol svoje plány

16.12.2018, 23:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Uplynulých sedem dní prinieslo množstvo noviniek v cyklistickom svete. Sunweb predviedol verejnosti nové dresy a Michael Matthews sa na budúci rok ukáže na monumente Okolo Flámska. Úplne iné starosti majú v tíme Sky, pre ich hlavného sponzora bude nasledujúca sezóna poslednou. S cyklistikou sa rozlúčil aj Stef Clement a Vincenzo Nibali prezradil svoje ambície na rok 2019.
 
 
Nebeský tím si bude musieť nájsť nového sponzora
 
Pre spoločnosť Sky bude rok 2019 posledným ako sponzor družstva okolo Chrisa Frooma. Spoločnosť podporovala tím už od roku 2010 a na budúci rok sa uzavrie jedna deväťročná kapitola. „Sme hrdí na to, čo sme dosiahli s tímom Sky, ale koniec roka 2019 je ten správny čas, aby sme otvorili novú kapitolu," povedal Jeremy Darroch, výkonný riaditeľ spoločnosti Sky Group.
 
Napriek odchodu významného sponzora vedúci tímu Dave Brailsford verí, že pre rok 2020 príde do tímu nový sponzor. „Máme otvorenú predstavu o budúcnosti a možnosti spolupráce s novým partnerom, ak by to bola tá správna príležitost - pre jazdcov, zamestnancov a predovšetkým fanúšikov, ktorí nás podporujú na ceste týmto dobrodrúžstvom," povedal Brailsford. Od svojho vzniku sa tím Sky stal jedným z popredných tímov v pelotóne. Podarilo sa mu šesťkrát vyhrať Tour de France, v tejto sezóne aj Giro d'Italia a v predošlom roku aj španielsku Vueltu.
 
 
giro 18 etapa 21 sky podium rcsf
Chris Froome a jazdci Sky na pódiu Gira (© Marco Alpozzi / LaPresse)
 
 
Stef Clement ukončil svoju profesionálnu kariéru
 
36-ročný holandský špecialista na časovku sa rozhodol definitívne zavesiť tretry na klinec. Clement vstúpil do diania v profesionálnej cyklistike ako jazdec tímu Rabobank Continental Team v roku 2003. Vo svojej kariére postupne vystriedal tímy Bouygues Telecom, Rabobank, Belkin a IAM Cycling, až napokon skončil v tíme Lotto-NL Jumbo. „Pätnásť rokov bola cyklistika mojou záľubou, prácou a vášňou. Odchádzam so vztýčenou hlavou, pretože som dosiahol viac, ako som pôvodne predpokladal," povedal. Jeho posledným pretekom bola Tour de Romandie. V celkovom poradí síce skončil až na 63. pozícii, ale spoločne s kolegami mal radosť z celkového víťazstva Primoža Rogliča.
 
Za šesťnásť sezón sa stal Holanďan štvornásobným majstrom Holandska v časovke a v roku 2007 sa na majstrovstvách sveta v Štuttgarte postavil na bronzový stupienok. Okrem toho ukoristil aj víťaznú etapu na Critérium du Dauphiné v roku 2009. Clement sa však nechystá odísť z diania v cyklistike. Vo svojom tíme, ktorý od budúceho roka ponesie názov Jumbo-Visma, bude pôsobiť ako odborník na výzvu a propagáciu. „Tím mi ponúkol novú výzvu a ja som ju prijal. Som mu vďačný za túto príležitosť a teším sa na novú funkciu," doplnil.
 
 
Nibali prezradil svoje plány na budúci rok
 
Víťaza všetkých Grand Tours a jazdca tímu Bahrain Merida uvidíme na Giro d´Italia, no nenechá si ujsť ani Starú dámu. Oznámil to samotný Nibali na tréningovom kempe v chorvátskom Hvare. „Pokúsim sa pripraviť tak, aby som na Giro došiel v špičkovej forme," načrtol Talian. Budúci rok by mal byť prvým, kedy pôjde Vincenzo na víťazstvo na dva trojtýždňové preteky za sebou. „Mám skúsenosti s jazdou na Gire aj Tour a je to tá najťažšia kombinácia, no skúsim sa poučiť z vlastných chýb, aby som na oboch pretekoch predviedol to najlepšie. Ale veľa bude záležať od toho, koľko energie miniem na Gire," zdôraznil.
 
Talian sa vyjadril aj k situácii v tíme Sky. Nebeský tím ešte neoznámil svojho lídra na Giro, no upútal pozornosť verejnosti po oznámení, že od roku 2020 si bude musieť nájsť nového sponzora. „Počul som o tom, ale veľa o tom neviem. Sponzor im síce odíde, ale tím ako taký tam stále je. Som si istý, že toto rozhodnutie sa nezrodilo cez jednu noc, možno je to marketingové rozhodnutie. O niekoľko rokov ho možno zase uvidíme."
 
 
nibali 2017 giro zjazd rcsf
Vincenzo Nibali v zjazde (© LaPresse / Fabio Ferrari)
 
 
Sunweb predstavil verejnosti nové dresy a nových sponzorov
 
Družina okolo Toma Dumoulina bude v nasledujúcej sezóne pretekať v červenej farbe aj s novým sponzorom Craft, ktorý v minulosti obliekal tím Mitchelton-Scott alebo Boru-hansgrohe. Sunweb odhalil svoje nové dresy v piatok v španielskom meste Calpe, kde sa momentálne pripravuje na novú sezónu. Cestovná spoločnosť Sunweb je sponzorom tímu od roku 2017 a jej červený odtieň sa od budúceho roku stane primárnou farbou dresu. Nohavice zostávajú čierne a na drese nájdeme aj bielu farbu, ktorá bola pre Sunweb typická v predchádzajúcich rokoch.
 
Okrem nových dresov prešiel tím viacerými sponzorskými zmenami. Okrem Craftu zavítal do tímu aj výrobca bicyklov Cervélo, ktorý v minulých sezónach sponzoroval tím Dimension Data a teraz nahradí Giant. Jazdci sa môžu pochváliť aj novými prilbami, ktoré im pre zmenu zabezpečí Lazer. Pri tíme zostane aj Samsung, ktorý sa k Sunwebu pripojil v polovici tohto roka.
 
 
Michael Matthews si budúci rok vyskúša Okolo Flámska
 
28-ročný jazdec tímu Sunweb sa v nasledujúcej sezóne prvykrát predstaví na jednej z najprestíznejších klasík na mačacích hlavách, pričom dúfa, že to nebude jeho jediná účasť na kockových pretekoch. Matthews už s jazdou na Okolo Flámska skúsenosti má - v roku 2010 skončil v kategórii do 23 rokov na skvelom druhom mieste, ale odvtedy sa na slávnom monumente nepredstavil. „Mám naozajstný záujem o štart na Okolo Flámska, v roku 2010 som tu finišoval druhý, takže mám na preteky pekné spomienky. Viem, že na najvyššej úrovni je to oveľa ťažšie, ale som pripravený," povedal Austrálčan pre Cyclingnews.
 
V budúcom roku uvidíme jazdca tímu Sunweb aj na ardénskych klasikách. Mal by sa zúčastniť Amstel Gold Race, Valónskom šípe aj na L-B-L. „Ardény mi naozaj chutia, ale s tímom sme pracovali na mojich schopnostiach a zistili sme, že sa môžem presadiť aj na kockách," dodal Matthews, ktorý bude mať naozaj nabitú sezónu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop