Sumár týždňa: Aru chce zabudnúť na minulý rok, UCI zakázala liek proti bolesti

21.1.2019, 15:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Cyklistická sezóna odštartovala týždňom v Austrálii, no my prinášame súhrn noviniek mimo dejiska úvodného WT podujatia. Fabio Aru sa ešte nachvíľu vrátil k nepodarenej minuloročnej sezóne, Filippo Pozzato sa vrhol na nové dobrodružstvo, zatiaľ čo Nacer Bouhanni porozprával o vzťahoch v tíme Cofidis a plánoch na túto sezónu. Andrea Tafi sa chce tento rok ukázať na Paríž-Roubaix a UCI vyradila kontroverzný liek proti bolesti.
 
 
Aru chce zrušiť rok 2018
 
Taliansky vrchár a víťaz Vuelty z roku 2015 Fabio Aru chce čo najrýchlejšie zabudnúť na minulú sezónu a pokúsiť sa o návrat na najvyššie priečky. „Chcem zrušiť rok 2018, jeden z najhorších v mojej kariére,“ povedal Talian pre La Gazzeta Dello Sport. Jazdec tímu zo Spojených Arabských Emirátov sa na Apeninskom polostrove predstaví aj tento rok. „Nikdy som neskrýval lásku k týmto pretekom, Giro jednoducho patrí do môjho srdca,“ vyznal sa Aru, ktorý sa tým vyjadril aj k svojmu tohtoročnému programu. „Svoj pretekársky plán mám detailne určený až do Gira. Čo bude potom, to sa ešte uvidí.“ 28-ročného pretekára uvidíme na Malorke, v portugalskom Algarve, na Okolo Katalánska a pred talianskou Grand Tour sa zúčastní na sústredení v Colorade.
 
Do tímu UAE Team Emirates pribudli aj posily do realizačného tímu, športoví riaditelia Allan Peiper Neil Stephens. Bývalý jazdec Astany sa vyjadril aj na ich adresu. „Som veľmi spokojný s novým personálom aj trénermi. Páči sa mi, že sú veľmi pokojní. Veľakrát hovoríme o číslach, myslíme príliš na testy a watty, ale k dosiahnutiu veľkých cieľov sa musíte cítiť dobre a byť pokojní, a teraz sa cítim fakt dobre,“ optimisticky sa zamyslel.
 
 
aru 18 tlacovka z boku rcsf
Fabio Aru (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Pozzato odštartoval novú športovú kapitolu
 
Bývalý jazdec tímov Kaťuša, Lampre-Merida či Quick-Step Filippo Pozzato na konci minulej sezóny zavesil tretry na klinec, no bez pohybu dlho nevydržal. Víťaz Miláno - San Remo z roku 2006 sa začal naplno venovať hokeju na kolieskových korčuliach. 37-ročný Talian už s týmto športom má skúsenosti – ako záľube sa mu venoval od štyroch rokov, až kým mu neučarovala cyklistika. Po skončení cyklistickej kariéry má možnosť dobehnúť zameškané v druhej talianskej divízii hokeja na kolieskových korčuliach za družstvo Bassano. Pozzato sa však ešte na chvíľu vrátil k svojej kariére na dvoch kolesách. „Keď sa obzriem späť, vidím devätnásť rokov tvrdej práce. Môj detský sen sa stal skutočnosťou a myslím, že nastal ten správny čas na odchod zo scény. Mrzí ma, že som nevyužil čo najviac zo svojho talentu, napriek tomu sa mi podarilo splniť aspoň pár túžob, napríklad víťazstvo na San Reme,“ rekapituloval svoju kariéru účastník šestnástich Grand Tour.
Okrem spomínaného víťazstva na talianskom monumente dosiahol Pozatto aj celkové víťazstvo na Tirreno - Adriatico či dve víťazné etapy na Starej dáme. Vo svojej kariére nazbieral dokopy 33 víťazstiev.
 
 
Bouhanni je pripravený jazdiť s kýmkoľvek
 
Elitný francúzsky šprintér a jazdec tímu Cofidis Nacer Bouhanni má za sebou turbulentný rok 2018, počas ktorého došlo aj ku konfliktom s vedením francúzskeho celku, ktoré ho napokon nevzalo na Tour de France. Následne sa však 28-ročný cyklista presadil na Vuelte a od toho sa chce odraziť aj do tejto sezóny. Hoci sa špekulovalo, že z tímu zrejme odíde, ostal. „Cítim sa dobre. Som viac uvoľnený, snažím sa nemyslieť na zbytočnosti, aby som sa mohol sústrediť len na svoju prácu,“ povedal držiteľ 65 víťazstiev v rozhovore pre francúzske noviny L´Equipe. „Keď sa v hlave cítim dobre, tak mi fungujú aj nohy. Minulý rok to tak nebolo, no priateľka a rodina mi veľmi pomohli, aby som bol opäť šťastným.“ Bouhanni porozprával aj o vzťahoch s ostatnými členmi tímu „Neznepokojujem sa. Povedal som im, aby ma prihlásili na preteky, na ktoré chcú, a s tímom, ktorý sa im pozdáva. Som pripravený jazdiť kdekoľvek a s kýmkoľvek!“
 
K slovu sa dostal aj manažér tímu Cédric Vasseur. „Našimi lídrami na šprintérske dojazdy budú aj tento rok Nacer Bouhanni a Christophe Laporte. S jeho impulzom a silou patrí Nacer medzi najlepších šprintérov, na druhej strane je Christophe viac vytrvalostný typ. Nevylučujem, že sa obaja predstavia na francúzskej Grand Tour,“ načrtol a vyjadril sa aj k vzťahu s Bouhannim. „Minulý rok sme nemali medzi sebou najlepšie vzťahy, ale verím, že sa to túto sezónu zmení k lepšiemu. Pravdepodobne som mu ublížil niektorými vyjadreniami v tlači, ale bolo to neúmyselné a nechcem medzi nami vytvárať konflikty.“
 
 
bouhanni 18 dubaj podpisuje rcsf
Nacer Bouhanni (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Cyklista na dôchodku sa chce vrátiť na Peklo severu
 
Bývalý víťaz Paríž - Roubaix z roku 1999 Andrea Tafi si chce ako 52-ročný opäť vyskúšať pretekanie na najvyššej úrovni a preto hľadá tím, ktorý by ho nominoval na slávny francúzsky monument, ktorý sa uplynulú sezónu stal korisťou Petra Sagana. „Verím, že sa mi podarí splniť svoj sen a zajazdiť si na Pekle severu po štrnástykrát,“ vyjadril sa nadšený Talian pre VeloNews. Podľa dostupných informácií je však splnenie Tafiho túžby prakticky nereálne. K tejto situácii sa vyjadrilo viacero kompetentných ľudí, ktorí neveria, že tento príbeh bude mať úspešný koniec. Jeden nemenovaný agent ponúkol svoj pohľad na vec. „Tafi by musel podpísať zmluvu na jeden rok a tím, ktorý by ho chcel angažovať, by prišiel o 30 až 35 000 eur, čo je na jazdca na pár pretekov veľký záväzok,“ povedal. Proti Talianovi hovorí aj dopingový prehrešok počas TdF zo sezóny 1998. V roku 2013 sa ukázalo, že Tafimu a ďalším pretekárom boli v organizme nájdené stopy EPO. Napriek tomu sa však Talian nevzdáva. „Každý deň trénujem na bicykli päť až sedem hodín. Nemyslím na to, že tímy o mňa nemajú záujem. Som pokojný a verím, že dostanem možnosť si ešte raz zapretekať na Roubaix.“ K túžbe Tafiho sa vyjadril aj cyklistický matador Davide Rebellin. „Neviem, či by to bolo v súlade s pravidlami a či by to Andrea po dlhej prestávke vôbec zvládol,“ povedal známy špecialista na ardénske klasiky, ktorý kariéru ťahá aj napriek 47 rokom veku.
 
 
UCI zakázala kontroverzný liek na tlmenie bolesti
 
Od 1. marca nebudú môcť pretekári používať liek proti bolesti Tramadol a jazdci, ktorí ho napriek tomu použijú, budú čeliť diskvalifikáciám z pretekov, pokutám či dokonca pozastaveniu činnosti. UCI posúdila liek ako nebezpečný hlavne kvôli možným vedľajším účinkom, ktorými sú napríklad ospalosť, strata koncentrácie či závislosť. Zistenia Svetovej antidopingovej agentúry poukázali na to, že pri testovaní vzoriek moču bolo až 68 % vzoriek obsahujúcich tento liek od cyklistov. Pri prvom pozitívnom teste by musel cyklista uhradiť pokutu vo výške 5000 CHF. Druhý pozitívny test bude mať za následok diskvalifikáciu z podujatia a päťmesačný zákaz činnosti. Akékoľvek ďalšie pozitívne testy by mali za následok deväťmesačnú stopku od bicykla.
 
S týmto liekom má skúsenosti bývalý jazdec tímu Sky Michael Barry. „Tento liek znižuje bolesť nôh, no na druhej strane je veľmi ťažké sa s ním koncentrovať,“ povedal Barry pre CyclingToday.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop