Reakcie: Fuglsang chystal atak, fandil mu aj Alaphilippe, Valverde spadol v tréningu

28.4.2019, 19:20 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Nový dojazd priniesol oživenie na monument pre vrchárov a zmenenú koncovku urobil zaujímavou najmä Jakob Fuglsang, ktorý presne vedel, čo urobí vo finále. A ešte v priebehu pretekov mu doprial víťazstvo aj samotný Julian Alaphilippe. Bora oslavuje výborne zvládnutú taktiku, Formolo uznal Fuglsangove kvality a Valverde doplatil na pád počas tréningu, ktorý ho na trati výrazne limitoval.    
 
Jakob Fuglsang to napokon dokázal. Po skvelej jari mohol oslavovať prvý triumf na monumentálnej klasike a po predchádzajúcich neúspešných pokusoch, keď výhra visela na vlásku. Preto bol pripravený urobiť na trati všetko, aby ho na páske už nič nezaskočilo. "Nastavil som sa tak, že moja cieľová čiara bola na vrchole Roche-aux-Facons, pretože ak by som prišiel do cieľa v nejakej skupine, pravdepodobne by som nevyhral. A ja som chcel zvíťaziť. To bol dôvod, prečo som nechal na tom kopci úplne všetko, keď som videl v problémoch Woodsa s Formolom. Bolo to buď teraz, alebo nikdy," povedal dánsky jazdec, ktorý na záverečnom stúpaní predviedol naozaj fantastický výkon.
 
Tentoraz mu nestačil ani Julian Alaphilippe, jeho verná dvojička z ostatných jednorazoviek, a Fuglsang po pretekoch novinárom prezradil jednu zaujímavosť. "Na jednom mieste, pred stúpaním La Redoute, išiel vedľa mňa a asi vedel, že nemá dobré nohy, tak mi povedal, že dúfa, že dnes vyhrám." A zástupca tímu Astana to dokázal veľkým štýlom. "Bol to úžasný pocit a skvelý spôsob, ako zakončiť ardenský týždeň. Je úžasné, že som korunoval môj výkon takýmto triumfom. Neviem, prečo to trvalo tak dlho, ale zdá sa, že v tejto sezóne do seba všetko zapadlo a všetko ide tým najlepším smerom. Dúfam, že mám ešte pred sebou niekoľko úspešných ročníkov." Ak mu vydrží takáto forma, určite bude patriť medzi najsilnejších jazdcov na TdF, kde sa už niekoľko sezón neúspešne pokúša vybojovať pódium.
 
 
lbl 19 podium bohfb
Pódium pretekov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Bora - hansgrohe vytiahol dve mladé pušky a Davide Formolo s Maxom Schachmannom na konci ukázali to, v čom sú najsilnejší. Taliansky jazdec bol dostatočne silný, aby dokázal reagovať na Fuglsangov nástup a stal sa z neho najväčší súper neskoršieho víťaza pretekov. "Mali sme veľmi silný tím a museli sme debatovať o tom, aké taktika bude najlepšia, pretože nie je jednoduché nájsť správne rozhodnutie pri niekoľkých lídroch. Myslím si, že sme to zvládli, keď sme sa rozhodli, že ja budem sledovať pohyby na poslednom kopci a Max bude čakať na šprint. Keď zaútočil Fuglsang, pridal som sa k nemu, ale bol jednoducho silnejší. Ak by som pri ňom vydržal ešte dva ťahy pedálom, možno by to dopadlo inak, ale bol silnejší ako ja," vyjadril sa 26-ročný cyklista, ktorý v tomto roku už predviedol niekoľko pekných výkonov a jeho stúpajúca forma sa má naplno predviesť na Gire.
 
Vynikajúco výkonnosť z posledného obdobia si udržal Max Schachmann. Nemecký cyklista sa nemusel púšťať do tvrdého vrchárskeho súboja na finálnom kopci, ale mohol čakať na svoju šancu v skupine prenasledovateľov. Tá skutočne prišla a na cieľovej páske ukázal ohromnú motiváciu skončiť na stupňoch víťazov. "Jazdilo sa v hroznom počasí. Bol to jeden z najťažších dní mojej kariéry. V jednu chvíľu som si myslel, že už máme po pretekoch, keď sa delil pelotón, ale za pomoci kolegov sme túto hrozbu zažehnali. Ako tím sme predviedli výborný výkon. Jazdili sme rozumne a vždy sme boli tam, kde bolo treba v kľúčových momentoch. Na záverečnom stúpaní Davide ukázal svoje kvality a ja som sa pohyboval v druhej skupine, aby som šetril nohy na záverečný šprint. Vo finále všetko dopadlo výborne a dve miesta na pódiu je veľký úspech pre náš tím." Schachmann patril medzi najlepšie pripravených jazdcov ardenského týždňa, ani na jednom podujatí neskončil horšie ako piaty.
 
 
schachmann 19 lbl finis bohfb
Maximilian Schachmann v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Medzi najlepšími finišoval aj Adam Yates, ale na záverečnom kopci nestačil na tých úplne najlepších. Podľa neho však zvíťazil najsilnejší jazdec, ktorý navyše predviedol odvážny nástup. "V náročnom dni som predviedol vo finále dobrý výkon, ale traja jazdci boli silnejší ako ja. Fuglsang zaútočil v správnom čase, v strmej časti, a bolo to v tom okamihu, keď sa pred cieľom aj trochu taktizovalo. Takýto pohyb nemusel vyjsť, ale každý išiel sám za seba a Fuglsang bol zreteľne najsilnejší.  Minule som skončil ôsmy, teraz štvrtý a verím, že v budúcnosti budem bojovať ešte o lepší výsledok." Momentálne ho čaká krátka súťažná prestávka a už začne trénovať na Tour, kde sa teší na veľmi silnú konkurenciu.
 
Výborný dojem zanechal Vincenzo Nibali a po silných výkonoch na Tour of the Alps vysiela jasný signál, že na Giro dorazí v želanej forme."Cítil som sa dobre, ale boli tam pretekári, ktorí boli na tom ešte lepšie. Vo finále som cítil, že mi momentálne chýbajú v nohách preteky nad 250 kilometrov. Kľúčovým bodom bolo posledné stúpanie, kde bolo treba jazdiť vpredu. Síce sme si vybudovali pozíciu, ale keď zrýchlil Fuglsang, nebolo možné ho nasledovať," vyjadril sa skúsený pretekár, ktorému sa v tomto bode sezóny znovu podarilo dostať na veľmi vysokú úroveň.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih pretekov
 
 
Do skupiny sklamaných sa zaradil Julian Alaphilippe, no ako už bolo vyššie uvedené, francúzsky jazdec vedel už ďaleko pred cieľom, že to nebude jeho deň. "Kvôli zlému počasiu to bol veľmi ťažký deň, ale ani to nám nezabránilo prevziať zodpovednosť a kontrolovať vývoj pretekov. Na poslednom kopci som sa dostal na svoj úplný limit, ale nič neľutujem, len musím pochváliť mojich kolegov, ktorí dnes boli úžasní. Až doteraz bola moja sezóna neuveriteľná a budem si pamätať všetky moje výhry." Jeho kolegovia odviedli skutočne výbornú prácu a svojim konkurentom to poriadne znepríjemnili. V tomto smere si výborne počínal aj Enric Mas, preto bola škoda, že si ho belgický celok nenechal ako poistku.
 
V nečakanej pozícii sa objavil Alejandro Valverde a jeho šéf Eusebio Unzué po pretekoch všetko vysvetlil. "Pred tromi dňami spadol počas tréningu a bolestivo si narazil kostrč. Každý deň sa to zlepšovalo, pred pretekmi bol optimisticky naladený a veril, že sa dokáže cez to dostať. Ale jednoducho sa dostal do bodu, keď už nebolo možné pokračovať. Chcel podať svoj najlepší výkon, ale nemohol už ďalej jazdiť. Svoje zohralo aj zlé počasie a po tvrdej jazde to musel napokon vzdať. Pôjde na vyšetrenia, ale nemyslím si, že to bude vážne. Niekoľko dní si oddýchne a bude pripravený na Giro." Movistar aspoň potešil Mikel Landa, ktorého forma stúpa, a to je pre španielsku zostavu výborná správa pred Girom.
 
Úplne opačné problémy však museli riešiť v celku Jumbo - Visma, keď im vypadol na dlhšiu dobu Robert Gesink, ktorý mal byť Rogličovým kľúčovým pomocníkom v kopcoch na talianskej GT. Gesink spadol po klesaní zo kopca Côte de Wanne a zlomil si kľúčovú kosť aj panvu. 
 
 
Výsledky
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 6:37:37 500
2. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:27 400
3. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:57 325
4. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:57 275
5. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:57 225
6. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:57 175
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:57 150
8. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:00 125
9. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:05 100
10. POELS Wout Team Sky link ikonka 01:26 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop