Po Gire: Haga dúfal v dobrý čas, Carapaz o výhre nesníval, Roglič chce oddychovať

2.6.2019, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Záverečnú previerku na Giro d'Italia vyhral Chad Haga, ktorý víťazstvo venoval Tomovi Dumoulinovi. Po poslednom dni prišiel čas zhodnotiť jednotlivé vystúpenia na talianskej Grand Tour. Richard Carapaz ďakoval rodine a priznal obdiv k súperovi. Vincenzo Nibali druhé miesto nehodnotí ako neúspech. Miguel Ángel López bol po toľkej smole rád za biely dres a Simon Yates odchádza z Talianska veľmi sklamaný.
 
Posledným víťazom niektorej z etáp sa stal Chad Haga, ktorý na výhru čakal dlhých šesť rokov. Po záverečnom dni mal viac dôvodov na radosť a pred novinárov prišiel v dobrej nálade. "Moje Giro neskončí tak tragicky," smial sa Haga. "Toto je moje prvé víťazstvo vo World Tour a hoci je pravda, že som dnes dúfal, že budem mať dobrý čas, víťazstvo je pre mňa veľkým prekvapením," už prehovoril vážnejšie. Haga vavrín venoval lídrovi, ktorý musel preteky opustiť po piatom dni. "Je to pre náš tím veľká odmena a aj zadosťučinenie. Hneď na začiatku sme stratili Toma Dumoulina, ktorý musel odstúpiť, no odvtedy sme sa snažili bojovať aj za neho a nakoniec z Talianska odchádzame aspoň s jedným víťazstvom."
 
 
haga 19 itt giro rcsff
Chad Haga (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Druhý finišoval Victor Campenaerts, ktorý mal na Gire až tri možnosti vyhrať, ale ani v jednej časovke nebol tým najrýchlejším. "Samozrejme, je to pre mňa veľké sklamanie. Ako tím sme sa na dnešok dobre pripravili. Výkonný manažér Kevin De Weert urobil dôkladnú analýzu trasy, aj preto sme obsadili druhú a tretiu priečku," vyriekol rozčarovaný Campenaerts. Victor si svoje zlyhanie nevedel odpustiť, pretože v prvej polovici si vytvoril dobrý náskok, lenže dole kopcom nechcel až tak veľa riskovať. "Pre tím je to určite dobrý výsledok, no za seba hovorím, že som chcel zvíťaziť. Veľa času som stratil v zjazde. Frustruje ma myšlienka, že Haga bol do polovice pomalší ako ja, o celých šesť sekúnd."
 
Aj tretia priečka putovala do Lotta Soudal. Thomas De Gendt si chcel časovku užiť, ale nemohol. "Ako tím sme dúfali vo víťazstvo. Podľa plánov som ani nechcel ísť naplno, lenže keď sme videli, že Victorov čas nebude stačiť na výhru, išiel som totálnu hranu. Na kopci som zo seba mal dobrý pocit, išiel som lepšie, ako som čakal. Bola to veľká výzva, vlani na belgickom šampionáte ma Victor porazil o dve a pol sekundy, takže sme nielen kamaráti, ale aj rivali." De Gendt sa prvých desať dní nudil, zo svojich výkonoch zostal smutný. "Boli to veľmi nudné preteky, prvých desať dní, no vyhrali sme dvakrát, takže sme mali dôvod na oslavu. Preto môžeme byť šťastní. Sám za seba som trochu nespokojný. Myslel som si, že budem mať lepšie nohy."
 
Giro d'Italia dnes dopísalo bodku za 102. pokračovaním. V záverečnej časovke Richard Carapaz ubránil najcennejší dres a prepísal históriu cestnej cyklistiky. Stal sa vôbec prvým Ekvádorčanom, ktorý vyhral niektorú z Grand Tours. Po najväčšom úspechu v profesionálnej kariére poďakoval nielen tímu, ale aj rodine. "Prežívam jedinečné emócie. Podarilo sa mi niečo, o čom som nikdy ani nesníval, že by som mohol dokázať. Nemám slov. Toto víťazstvo je výsledkom všetkého úsilia a obetí, nielen mojej, ale aj mojej rodiny. Tiež tímu patrí veľká vďaka," povedal dojatý šampión.
 
Carapaz sa nikdy nemal stať cyklistom. Narodil sa v rodine farmára a mal pokračovať v otcových šľapajach. Nikdy preto ani nesníval o tom, že by mohol vyhrať jedny z najväčších týždenných pretekov. Dokonca ani ako profesionál si nemyslel, že niekedy niečo podobné dosiahne. "Existujú sny, o ktorých si myslíte, že sú nedosiahnuteľné, ale keď sa splnia, pochopíte, že nič nie je nemožné." Šťastný víťaz ešte prezradil, čo si myslí o svojom najväčšom rivalovi na Gire. Bol ním Vincenzo Nibali. "Obdivujem ho. Keď som bol menší, sledoval som ho a obdivoval jeho štýl. Byť s ním na pódiu, mať ho po boku po tvrdom boji, ktorý sme zviedli, je niečo jedinečné."
 
 
carapaz 19 trofej rcsfp
Carapaz s trofejou (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Iba druhá pozícia sa ušla najväčšej domácej hviezde. Vincenzo Nibali prišiel na domácu Grand Tour s jasným cieľom, ktorý sa mu však nepodaril dosiahnuť. "Nič neľutujem, myslím si, že sa nemám za čo hanbiť. Bolo to z mojej strany dobré Giro," odpovedal novinárom. Nibali priznal, že v 14. etape urobil veľkú chybu, ale na druhú stranu uznal, že vyhral správny človek. "Boli to veľmi tesné preteky a veľmi ťažké. Počas troch týždňov som čelil vynikajúcim súperom, nebolo ľahké vyhrať. Carapaz dokázal, že je vo výbornej forme, podobne celý Movistar. Richard nikomu nič neukradol, zaslúžil si vyhrať, bol najsilnejší." Na koniec, síce nie príliš presvedčivo, dodal, že ani strieborná pozícia nie je pre neho zlá. "Chcel som sem prísť a bojovať o víťazstvo, preto nemôže druhé miesto hodnotiť ako neúspech."
 
Včera po dlhých týždňoch vypadol z najlepšej trojky, ale v jeho silnej disciplíne, v časovke, sa vrátil naspäť. Primož Roglič v cieli už nechcel hodnotiť svoj výkon v súboji s chronometrom, tešil sa, že trojtýždňová fuška je za ním. "Konečne to skončilo, som na seba veľmi hrdý a som veľmi šťastný," vyriekol Slovinec. "Samozrejme, chceli sme vyhrať, ale po všetkých problémoch, ktoré som mal, si myslím, že skončiť na stupňoch víťazov je veľké víťazstvo," pokračoval unavený Roglič a ďalej priznal, kde nastal zvrat. "Od 14. etapy som sa necítil najlepšie. Odvtedy bol každý deň pre mňa veľmi ťažký." Na otázku, či na Gire bude štartovať aj o rok, odpovedať nechcel. "Ešte neviem, či sem prídem aj o rok. Teraz si chcem hlavne oddýchnuť."
 
Veľmi ambiciózny bol pred finálnym dňom Mikel Landa, lenže v časovke tretie miesto neubránil a priznal sa, že ho to veľmi sklamalo. "Som unavený, tieto tri týždne mi dali zabrať. Musím sa priznať, že som ale aj veľmi veľmi sklamaný. Nepodarilo sa mi uhájiť svoju pozíciu, čo už," uviedol smutný Španiel. Landa ďalej priznal, že v nedeľu išiel proti nemu kvalitný časovkár, preto prehral. "Dal som do toho maximum a naozaj som dnes nemohol ísť rýchlejšie. Bohužiaľ, je ťažké odolávať špecialistovi. Je to tak, je to tvrdý športový zákon." Na záver ešte zavtipkoval, samozrejme na svoju adresu. "Tentokrát som stratil pódium o osem sekúnd, je to vždy lepšie ako prehrať o jednu sekundu ako na Tour pred dvomi rokmi."
 
Medzi tých, ktorí v poslednom dni dokázali vyšperkovať svoju pozíciu. bol aj Rafal Majka. Poliak si v časovke polepšil o jednu priečku. "Vedel som, že dnešok ešte môže premiešať poriadne v celkovej klasifikácii a preto bolo dôležité, aby som v časovke dosiahol dobrý výkon. V prvej, plochejšej časti som šetril energiu, ale v kopci som už išiel hranu. Mal som naozaj dobré nohy a bol som schopný predbehnúť Lópeza," opísal svoj posledný štart na tohtoročnom Gire. Majka následne zbilancoval celý ročník. "Celkovo si myslím, že ako tím môžeme byť veľmi spokojní. Vyhrali sme tri etapy a máme aj cyklamenový dres. Ja sám som chcel skončiť v najlepšej päťke, ale ani šieste miesto nie je zlé."
 
 
majka 19 itt start rcsfp
Rafal Majka (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Podobný názor ako  Majka mal aj športový riaditeľ Bory - hansgrohe. Jens Zemke uviedol, prečo tohtoročné Giro dopadlo pre nemecký celok na výbornú. "Šieste miesto Rafala Majku je historicky najlepší výsledok tímu na niektorej z Grand Tours. Okrem toho sme získali tri etapové prvenstvá, dve vybojoval Pascal, jedno Cesare. Ďalším úspechom je zisk cyklámenového dresu. Prvýkrát v dejinách si ho domov odnáša nemecký pretekár. Chlapci pracovali veľmi dobre počas celého podujatia. Opäť sa ukázalo, že Bora - hansgrohe je tím, ktorá získava úspechy spoločne, a nielen vďaka jednému jazdcovi." Zemke nezabudol ani na ľudí v pozadí. "Veľké ďakujem patrí aj všetkým zamestnancom tímu, ktorí sa starali o dobrú atmosféru a pracovali v úzadí."
 
Ďalším čiastočne zdrveným pretekárom bol Miguel Ángel López. Líder Astany bude dlho zabúdať na nešťastie, ktoré ho tu postretlo. "Počas Gira som dúfal, že všetky okolnosti budú hrať pre mňa, lenže ako dni plynuli, sa stal pravý opak. Takú smolu ako tieto tri týždne som ešte nikdy nemal," nechápavo krútil hlavou. Potešil ho aspoň čiastočný úspech. "Našťastie mi zostal aspoň biely dres, ktorý bol jedným z mojich cieľov, ale chcel som vybojovať lepšie umiestnenie v boji o ten ružový. Teraz idem domov, chcem stráviť čas s rodinou a oddýchnuť si. Potom zvážim svoju účasť na Vuelte." López bol spokojný, že vyhral Carapaz. "Za Richarda som veľmi rád. Stane sa idolom vo svojej krajine, som zaňho veľmi rád. Poznám ho dlho, už dlho so sebou súperíme."
 
Vlani zažil na Gire veľkú lekciu, no ponaučenie do budúcnosti si odniesol aj z tohto roka. Simon Yates patril medzi troch najväčších adeptov na výhru, ale trasa mu tak nechutila, ako dúfal. "Toto Giro pre mňa skončilo obrovským sklamaním, síce sklamanie nie je asi to správne slovo. Bolo to srdcervúce," smútil v cieli poslednej etapy. Brita najviac mrzí, že tomuto podujatiu veľa obetoval. "Vložil som do prípravy naň veľa úsilia, veľa času a zas to nedopadlo podľa mojich predstáv. Nevadí, môžem to skúsiť o rok. Stále sa mám čo učiť." Yates nechcel byť iba negatívny, v pozitívnom duchu zhodnotil svoj tím. "Na tím sa nemôžem sťažovať, bol skvelý. Na Grand Tour som taký kvalitný tím asi ešte nemal. Vždy bol niekto pri mne, boli úžasní."
 
Tím Ineos musel tesne pred štartom talianskej Grand Tour zaimprovizovať. Pavel Sivakov sa dostal do nominácie a nakoniec si svoje miesto zastal. Aj on bude na Giro spomínať ako na náročné preteky. "Boli to ťažké tri týždne. Každý deň som sa musel sústrediť, ani chvíľku som nemohol relaxovať. Som naozaj rád, že som prišiel do cieľa a skončil v najlepšej desiatke." Sivakov videl kľúč k úspechu v učení. Vraj nebolo dňa, v ktorom by sa nenaučil niečo nové. "Najskôr som sa musel naučiť, ako pretekať na Grand Tour. V tíme sme mali dvoch skúsených jazdcov, a to Christiana Kneesa a Salvatora Puccia, ktorí mi pomáhali učiť sa. Každý deň som sa učil."
 
 
Výsledky 21. etapy
1. HAGA Chad Team Sunweb link ikonka 22:07 100
2. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 00:04 40
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:06 20
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:09 12
5. LUDVIGSSON Tobias Groupama - FDJ link ikonka 00:11 4
6. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 00:11  
7. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:17  
8. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:20  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
  
giro 1
Konečné poradie pretekov
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 90:01:47 850
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:05 680
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:30 575
4. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:38 460
5. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:43 380
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 06:56 320
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 07:26 260
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 07:49 220
9. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 08:56 180
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:14 140
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
giro 2
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 226
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 213
3. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 104
4. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 93
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 90
6. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 60
 

zgiro sutaz vrchy
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 267
2. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 115
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 84
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 75
5. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 68
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 54
 
 
zgiro sutaz u25
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 90:09:13
2. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 01:30
3. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 09:10
4. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 14:33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 19:53
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 35:00
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop