Sumár týždňa: Vegni dokázal dotiahnuť Sagana na Giro, Van Aert a Eekhoff idú na súdy

27.10.2019, 11:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Mimo sezóny bude tradične vychádzať súhrn najzaujímavejších udalostí týždňa. Ten uplynulý sa niesol v znamení prehliadky etáp budúceho Gira a potvrdenia účasti Petra Sagana na talianskom podujatí. Cyklistický svet čakajú dva zaujímavé súdy a Matteo Trentin prezradil, že stále ho prenasleduje koncovka svetového šampionátu.
 
 
Vegni splnil dlhoročný cieľ, Sagan ide na Giro  
 
Na prezentácii trasy Gira bol hlavnou hviezdou Peter Sagan a to bola jasná správa, že sa zúčastní na nasledujúcej edícii, a to prvýkrát v kariére. Najmä v prvej polovici podujatia nájde vhodné profily, aby mohol zabojovať o etapový triumf, a všetci budú očakávať, že sa zameria aj na bodovaciu súťaž. "Páčia sa mi úvodné tri etapy na Gire a som si istý, že budem mať počas nich množstvo slovenských fanúšikov a potom takisto aj talianskych, lebo som v Taliansku nejaký čas žil a trénoval. Prvá časť pretekov mi vyhovuje viac a verím, že to dotiahnem až do Milána. V Taliansku som už absolvoval niekoľko prestížnych pretekov, ale cítil som, že mi niečo ešte chýba. Stále som sníval o Gire a teraz sa teším, že sa mi to splní," povedal slovenský jazdec, o ktorom už teraz môžeme povedať, že bude jedným z hlavných ťahákov budúceho ročníka. V jeho programe by mali zostať aj jarné klasiky a Tour, takže ho čaká veľmi netradičná a zároveň náročná sezóna. 
 
 
sagan 19 giro prezentacia 3 rcsfp
Peter Sagan na prezentácii Gira (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Riaditeľ  talianskej GT Mauro Vegni bol veľmi spokojný, že Sagan sa konečne objaví na podujatí, a to určite zvýši marketingovú atraktivitu pretekov. "Petra Sagana sme chceli získať už niekoľko rokov, ale podarilo sa to len teraz. Vždy dal prednosť zelenému dresu na Tour. Bolo to trochu podobné ako s Froomom, ktorý prišiel až vtedy, keď mal na konte štyri tituly na Starej dáme. Na Petrovi Saganovi vidím motiváciu zabojovať o cyklámenový dres v Miláne." Riaditeľ Gira si ani nemôže nič iné želať.
 
Po odhalení najmä brutálneho posledného týždňa Mauro Vegni prekvapil tvrdením, že sa snažili nevytvoriť ťažkú edíciu. "Trochu sme zmiernili trasu, aby bola čo najvhodnejšia pre jazdcov, ktorí sa sústredia aj na olympijské hry a na svetový šampionát. Snažili sme sa zobrať túto skutočnosť na vedomie a nechceli sme pretekárov príliš stresovať. Myslím si, že sa nám to podarilo. Ale stále to bude Giro, na aké sme naučení a vhodné pre všetky typy jazdcov." Uvidíme, čo povedia na jeho slová pretekári, ktorí prídu až do Milána.
 
 
Dva zaujímavé súdy
 
Momentálne zranený Wout van Aert musí riešiť nepríjemnú situáciu, keď ho zažaloval jeho bývalý šéf za odchod do tímu Jumbo - Visma. Nick Nuyens mal podpísanú zmluvu s Van Aertom cez spoločnosť Sniper Cycling, ktorá stála za tímom Veranda's Willems - Crelan. Ich vzťah sa postupne vyhrotil a Van Aert napokon predčasne ukončil svoj kontrakt, hoci mal platiť až do konca roka 2019, a prestúpil do tímu Jumbo - Visma. Ako dôvod udával nečakané udalosti a spojenie sa tímov Verandas a Roompot, čím vznikla pre rok 2019 nová zostava Roompot - Charles. Wout van Aert o tejto fúzii nevedel a nechcel jazdiť v tomto tíme, ktorý vznikol poza jeho chrbát a bol iný, než s akým podpísal predchádzajúci kontrakt. Aj preto odišiel do Jumbo - Visma.
 
 
sagan 19 giro prezentacia 3 rcsfp
Wout Van Aert (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Nick Nuyens neakceptuje tieto dôvody a kauzu poslal na súd, kde žiada odškodnenie 1,1 milióna eur. Maju to byť financie za nedodržanie kontraktu a straty na štartovnom či prémiách. Zároveň prišiel aj o niekoľkých sponzorov, lebo po odchode Van Aerta klesla marketingová príťažlivosť zostavy. Kauza by mala byť vyriešená do konca novembra.
 
Nový rozmer dostáva aj diskvalifikácia Nilsa Eekhoffa na cestných pretekoch do 23 rokov na svetovom šampionáte. Holandský jazdec bol dodatočne potrestaný za nepovolenú jazdu v kolóne sprievodných vozidiel a návrat do balíka po páde a prišiel o zlatú medailu. Holandský cyklistický zväz a ani Sunweb, za ktorý preteká, nesúhlasia s týmto verdiktom a celú vec sa rozhodli posunúť na Medzinárodný arbitrážny súd (CAS). Námietka sa bude týkať toho, že UCI počas roka nevyužíva jasne a konzistentne pravidlo o nepovolenej jazde za tímovým vozidlom. Tréner holandskej reprezentácie Thorwald Veneberg hovorí, že "uplatňovanie tohto pravidla sa musí zmeniť. Nils musí vedieť, prečo bolo prijaté takéto tvrdé riešenie, lebo to momentálne nevieme. Naším podaním na CAS sa možno celá situácia posunie dopredu a prinajmenšom sa aspoň oboznámime s výkladom a používaním tohto pravidla." 
 
 
Stále nevie, či má byť šťastný, alebo smutný
 
Zaujímavý rozhovor pre holandský portál wielerflits.nl poskytol Matteo Trentin a nemohlo v ňom chýbať ani ohliadnutie sa za svetovým šampionátom. Taliansky jazdec sa naďalej nedokáže vysporiadať so svojou prehrou na cieľovej páske. "Stále ma to trápi a stále na to myslím, čo som mohol urobiť lepšie alebo inak, no nemám na to odpoveď. Asi musím len prijať, že Pedersen bol jednoducho silnejší a dosiahol obrovskú vec pre dánsku cyklistiku."
 
 
sagan 19 giro prezentacia 3 rcsfp
Matteo Trentin (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Na konci nezvládol pozíciu najrýchlejšieho jazdca na čele pretekov a príčinou mali byť aj poveternostné podmienky. "Môžem sa ospravedlňovať tým, že to bol epický a výnimočný deň, ale všetci sme mali rovnaké podmienky. Napokon som zostal ako jediný z favoritov na čele pretekov, čo bolo super, ale mal som proti sebe dvoch špecialistov na mimoriadne chladné podmienky ako Pedersen a Küng." Spomína si, že podobnú situáciu zažil na OHN v roku 2014, keď bolo podobné počasie a po dobrých pocitoch bol zrazu v jednom momente úplne mŕtvy. V rozhovore nezabudol dodať, že na budú rok prestupuje do CCC kvôli tomu, aby mohol ešte viac jazdiť na seba a v najlepších cyklistických rokoch dostávať čo naviac príležitostí.
 
 
Raul Alarcón v problémoch, hľadajú sa nové metódy pri odhaľovaní dopingu
 
Skúsený, 33-ročný španielsky jazdec tímu W52/FC Porto, ktorý celú kariéru strávil v menších celkoch, dostal stopku od UCI za "používanie zakázaných látok alebo zakázaných metód". Dvojnásobný víťaz pretekov Okolo Portugalska svoju vinu odmieta a vyjadruje sa, že má dôkazy na svoju obhajobu a tie potvrdia, že je nevinný. Na tomto prípade zaujmú dve veci. Pri svojich dvoch tituloch v Portugalsku dokázal Alarcón na pro-konti úrovni predviesť skvelé vrchárske výkony. Počas dvadsiatich minút v kopci bol schopný dosiahnuť výkon na úrovni 6,5 W/kg, čo dokážu len vybraní borci vo World Tour. Je však zaujímavé, že podobné predstavenie ponúkol iba v Portugalsku, na "domácej" pôde, inak nebýval vôbec výrazný po výkonnostnej stránke. Druhou vecou je, že sa začínajú využívať nove postupy pri odhaľovaní dopingu.
 
Medzinárodná cyklistická únia začala spolupracovať s International Testing Agency (ITA), ktorej hlavným heslom je ochrana športu a športovcov. Obidve organizácie spolupracovali na kauze Aderlass a UCI si to pochvaľovala, lebo tento prípad zasahoval do viacerých krajín a bolo pri tom potrebné využiť globálne schopnosti, čím disponuje práve ITA. UCI sa po novom nebude spoliehať len na národné zväzy alebo svoje anti-dopingové pracoviská, ale spolupráca s ITA bude presahovať národné záujmy a poskytne aj nové cesty v odhaľovaní dopingu. Inovácie chystá aj Medzinárodná antidopingová agentúra (WADA), ktorá odštartovala projekt využitia umelej inteligencie pri odkrývaní dopingu. WADA rozbieha tri projekty, ktoré majú zistiť potenciál AI v tomto segmente, a keď sa skutočne dokáže vytvoriť úderný projekt, sľubuje si od toho razantné sledovanie a odhaľovanie nepovolených postupov.
 
  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop