Sumár týždňa: Pinot znovu udrie na Tour, Alaphilippe ešte nepôjde na GC. Chce zábavu

20.1.2020, 10:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Počas uplynulého týždňa Thibaut Pinot predstavil plány na nový ročník a v jeho súťažnom programe znovu vyčnieva účasť na Tour de France, ktorú v minulej sezóne musel tak nešťastne opustiť. Na druhej strane Julian Alaphilippe stále pociťuje pozitívne účinky svojho účinkovania na Starej dáme, až musí krotiť emócie fanúšikov, a Pascal Ackermann sa opäť zlepšil po fyzickej stránke.   
 
 
ackermann 19 polsko flasa polf
Pascal Ackermann (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Julian Alaphilippe cíti tlak na výhru na Tour
 
Výkon francúzskeho cyklistu na minuloročnej Starej dáme stále rezonuje v cyklistických kruhoch a vyhlásený klasikár musí začať premýšľať o tom, či sa niekedy zameria na úspech v poradí na najslávnejšom podujatí na svete. V tomto bode kariéry sa na to ešte nechystá. „Nikdy som nesníval o to, že vyhrám TdF, ale keď som raz vlastnil žltý dres, musel som bojovať. Zistil som, že nie je ľahké byť štrnásť dní v tomto drese. Na konci som bol mŕtvy a unavený bol aj môj bicykel. Teraz každý očakáva, že vyhrám Tour, ale v najbližšom čase to nie je môj cieľ. Vo Francúzsku netrávim veľa času, ale cítim veľkú podporu, ale aj tlak, od mojich krajanov. Ľudia ma zastavujú a ďakujú mi viac ako predtým,“ čo je pre neho zakaždým veľké povzbudenie. V novej sezóne sa chce zamerať predovšetkým na olympijské hry alebo majstrovstvá sveta a plánuje si vyskúšať jednorazovky Okolo Flámska a Il Lombardiu.
 
Momentálne ho najviac priťahujú víťazstvá na dôležitých  pretekoch a popri tom chce ponúknuť na trati aj zábavu. „Obľubujem víťazstvá a najlepšie je to vtedy, keď sú dosiahnuté po spektakulárnom predstavení. Vždy som bol taký. Výhra je najdôležitejšia, ale rád predvádzam niečo neočakávané. Stále platí, že na pretekoch sa chcem stále zabávať. V minulosti som urobil niekoľko chýb, ale už som získal dostatok skúseností, aby som vedel, ako pristupovať k pretekom. Nič to ale nemení na tom, že chcem útočiť a ovplyvňovať preteky,“ hovorí Julian Alaphilippe, ktorý je veľmi populárny za svoj jazdecký štýl. V jeho súťažnom programe znovu nechýba ani Tour a  francúzsky borec bude teda patriť medzi tých jazdcov, ktorí musia nájsť recept, ako správne skombinovať Starú dámu s prechodom do olympijského Tokia.
 
 
alaphilippe 19 tour zlty galibier asofab
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Ackermann odolnosť rastie, Pinot si ide na Tour po odplatu
 
Nemecký šprintér Pascal Ackermann dosiahol v minulej sezóne trinásť výhier, v tomto smere patril vôbec k najúspešnejším pretekárom, a z týchto pozícii už nechce ustúpiť. Preto naďalej tvrdo trénuje, aby bol čo najlepšie pripravený na Giro a Vueltu, kde bude chcieť získať minimálne po jednom triumfe. „Mám pocit, že som každým rokom silnejší. Najmä na najťažších pretekoch či najdôležitejších kopcoch sa neustále zdokonaľujem a napredujem. A to je podľa mňa kľúč, aby som bol naďalej úspešný. Čím ste silnejší po fyzickej stránke, tým sa častejšie dostávate do šprintov a teda bojujete o víťazstvo. Pozerám sa iba na seba a nezaujíma ma nič iné, ako byť čoraz lepším cyklistom,“ hovorí o svojom cieli dlhodobo patriť medzi najsilnejších šprintérov 26-ročný jazdec tímu Bora - hansgrohe. V najlepšej forme sa chce ukázať už na Paríž - Nice a veľmi sa teší na svoju premiéru na monumente Miláno - San Remo.
 
Thibaut Pinot už hodil za hlavu minuloročný nezdar na TdF a je pripravený znovu bojovať o najvyššie pozície na francúzskom podujatí. Motiváciu mu dodáva aj silná tímová podpora. Obidve spoločnosti Groupama a FDJ predĺžili sponzorskú spolupráca až do roku 2024, čo vytvára pre Pinota zdravé podhubie, aby ešte niekoľko rokov podával kvalitné výkony. „V minulom roku som prežil  strašné sklamanie na Tour a podpora našich sponzorov bola pre moje zotavenie mimoriadne dôležitá. Teraz by som im to chcel vrátiť  výsledkami, ktoré očakávajú. Moja príprava bude maximálne sústredná na TdF, kde chcem vybojovať najlepší možný výsledok. Viem, že na domácej GT môžem dosiahnuť niečo veľké. V minulom ročníku som bol k tomu veľmi blízko,“ hovorí Pinot a dodáva, že jeho ďalšími cieľmi v začínajúcej sezóne bude svetový šampionát a monument Il Lombradia, na ktorom už triumfoval v roku 2018. Medzi dôležité štarty budú patriť aj účasti na Paríž - Nice, v Baskicku a absolvuje aj kompletný ardenský týždeň.
            
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv cyklistika
- ponuka z nášho eshopu -
 

Lotto - Soudal zakázal alkohol, Giro prizvalo len domáce pro-konti celky
 
V tíme Lotto - Soudal nebude tolerovaný žiadny alkohol. Nové nariadenie tímového vedenia sa týka najmä podporných zamestnancov ako mechanici alebo samotných športových riaditeľov. Na všetkých akciách a pri každej príležitosti, keď budú reprezentovať farby zostavy, budú vystavený prísnemu zákazu konzumácie alkoholu. Pre cyklistov to nie je žiadna novinka, tí sa museli vyhýbať alkoholickým nápojom bez debaty. Výnimku môže tvoriť len tradičný pohár sektu pri oslave narodenín či víťazstva a vždy to bude na posúdení športového riaditeľa, ktorý bude hlavným vedúcim na konkrétnej akcii. „Podobné opatrenie sa už uplatňuje v mnohých firmách a je to podľa mňa súčasť nášho spoločného spolunažívania. Zostávame priateľským tímom, ale bez alkoholu. Pitie kávy v spoločnosti kolegov je tiež pekné. Všetci sme veľvyslanci tímu Lotto - Soudal,“ hovorí o novom nariadení hlavný manažér celku John Lelangue. Ak niekto poruší toto pravidlo, nebude okamžite prepustený zo zamestnania, ale výrazne sa znížia jeho šance, aby pokračoval v tíme aj v nasledujúcom ročníku.
 
Organizátori Giro d'Italia rozdali divoké karty a dôležitú pozvánku dostali výlučne talianske zostavy Giocattoli - Sidermec, Bardiani-CSF a Vini Zabú - KTM. V tomto roku môžu pozvať usporiadatelia Grand Tour len tri pro-konti zostavy a automatickú účasť by mal mať zaručený celok Total Direct Energie ako najlepší tím v tejto skupine z minulej sezóny. Francúzske zoskupenie sa však svojej účasti na Gire zrieklo. Riaditeľ podujatia Mauro Vegni povolal výhradne domáce zostavy a neskrýval pri tom fakt, že to urobil najmä preto, aby pomohol domácej cyklistike. Zároveň taliansku pro-konti scénu varoval, že pozvánky na Giro nemá automaticky garantované a v budúcnosti sa musí zlepšiť, pretože v porovnaní s mnohými zahraničnými tímami zaostáva. Spoločnosť RCS Sport udelila divoké karty aj na niektoré jednorazovky a fanúšikov určite potešila skutočnosť, že na Strade Bianche a Miláno - San Remo sa predstaví aj zostava Alpecin-Fenix, a teda Matthieu van der Poel.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop