Týždeň: Evenepoel sa bude stále zlepšovať, hrozí Lefevere, Quintana so silou v nohách

24.2.2020, 23:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Podľa Patricka Lefevereho 20-ročný Remco Evenepoel len postupne mieri k svojmu fyzickému vrcholu a bude iba silnejší a silnejší, čo nie je dobrá správa pre konkurenciu. Nairo Quintana predvádza v drese Arkéa - Samsic výkony ako v najlepších časoch, Froome je späť a koronavírus ohrozuje najväčšie talianske podujatia.
 
 
Evenepoel môže prekvapiť aj na Gire
 
Po víťazstve v San Juane bol najsilnejší aj na Okolo Algarve. Remco Evenepoel vyhral v tomto roku už dva tituly a tri etapy, ale z celku Deceuninck - Quick-Step sa naďalej ozýva, že belgický pretekár sa len rozvíja a jeho čas príde o niekoľko rokov. Myslí si to aj Patrick Lefevere, podľa ktorého aktuálne výkony svedčia o dobrej zimnej príprave. "Určite sa nedostal do formy príliš skoro. V poslednom čase sa cyklistika zmenila. Aj veľké mená dokážu vyhrávať vo februári a potom sú stále silní aj na Grand Tour. Neviem, kde má Remco hranice. Stále len objavujeme jeho potenciál. Počas zimy urobil významný krok dopredu, ale stále nejazdí na svojej najlepšej úrovni. Možno to znie hrozivo, ale stále sa bude zlepšovať," teší sa manažér, ktorý v nasledujúcom období bude musieť urobiť všetko preto, aby jeho najväčší klenot dostal čo najlepší servis, aby boli čo najspokojnejšie obe strany.
 
Remco Evenepoel si vyskúša v tomto roku Giro d'Italia a vzhľadom na svoj mladý vek krotí ambície na talianskej GT. Chce sa zamerať na úvodnú časovku, ktorú chce vyhrať, ale po výsledkoch, ktoré už dosiahol, bude chcieť určite otestovať svoju vytrvalosť počas celých troch týždňov. Podľa Lefevereho mu Evenepoel povedal, že ak by schudol dve kilá pred Girom, mohol by bojovať o výsledok. Uvidíme, či pôjde do takéhoto projektu, ale podľa Vincenza Nibaliho aj tak bude patriť medzi favoritov. "Myslím si, že na Gire bude skutočným súperom. Jeho jedinou nevýhodou je to, že je stále mladý. Mladí borci potrebujú nejaký čas, aby mohli bojovať o výhru na GT. Postupne si však uvedomujem, že táto teória neplatí pre Remca Evenepoela," hovorí dvojnásobný víťaz talianskej Grand Tour, ktorého takisto dostali výkony belgického super talentu.
 
 
nibali 19 froome v pozadi alpsf
Vincenzo Nibali a Chris Froome (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Quintana pokropený živou vodou, Froome konečne preteká
 
Kolumbijský jazdec po prestupe do celku Arkéa - Samsic doslova lieta v kopcoch. Pred týždňom zdemoloval súperov na kopci Chalet Reynard a teraz pasoval konkurenciu do úlohy štatistov na stúpaní Col d'Eze (4,6 km; 6,3 %). Borci ako Bardet, Porte a Pinot dostali na takomto krátkom kopci štyridsať sekúnd, pričom Quintana dokázal pri útoku dosiahnuť brutálny výkon cca 7,2 W/kg počas deviatich minút. Podarilo sa mu tak ovládnuť podujatie Tour des Alpes Maritimes et du Var a to poriadne zdvihlo guráž nielen jemu, ale celej francúzskej zostave. "Celkový triumf je ďalším úspechom pre tím Arkéa - Samsic a sponzorov, ktorí nás podporujú. Takisto patrí našim fanúšikom a štartuje nový príbeh, ktorý spoločne tvoríme. Využijeme tieto momenty, aby sme boli ešte lepší. Musíte stále na sebe pracovať, lebo v cyklistike vám nevychádza vždy všetko podľa vašich predstáv," nechal sa počuť Nairo Quintana. Museli by sme dlho hľadať v minulosti, kedy bol schopný takýmto spôsobom dominovať v kopcoch. Po prestupe sa musí cítiť výborne a ostáva mu len veriť, že ho forma nesklame ani na najdôležitejších etapových pretekoch sezóny.
 
Chris Froome sa po vyše ôsmich mesiacoch znovu zapojil do pretekárskeho rytmu a účasť na UAE Tour má pre neho mimoriadny význam. "Počas posledných mesiacov som myslel len na jediné - aby som sa vrátil opäť na preteky. Dostal som druhú šancu, aby som znovu pretekal. Rozhodne to neberiem ako samozrejmosť. Je skvelé, že konečne normálne pracujem a stretávam sa s mojimi spolujazdcami. Stále sa musím starať o zranenú nohu, robiť rehabilitačné a fyzioterapeutické cvičenia, ale to je momentálne sekundárne. Veľmi sa teším, že znovu pretekám," vyjadril sa britský jazdec, ktorý má stále pred očami získanie piateho titulu na Tour de France. Po prvej etape na UAE Tour sa cítil ako nováčik vo WT a aj keď nemá výkonnosť, aby mohol bojovať v klasifikácii, už samotná účasť na štarte je pre neho veľmi dôležitá. Chce pomáhať kolegom a snažiť sa, aby sa postupne dostal na svoju najvyššiu možnú úroveň.
 
 
nibali 19 froome v pozadi alpsf
Vincenzo Nibali a Chris Froome (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Koronavírus môže zasiahnuť prvý monument, Adam Yates si stále trúfa na Tdf
 
Epidémia spôsobená koronovírusom vypukla aj na severe Talianska a kvôli tomu sú rušené aj športové podujatia. To spôsobuje starosti organizátorom podujatí ako Tirreno - Adriatico a najmä Miláno - San Remo, ktorých štart sa blíži. Podľa Maura Vegniho, riaditeľa spoločnosti RCS Sport, ktorá organizuje spomínané preteky, sa obavy týkajú prvého monumentu sezóny, lebo v okolí Milána je situácia s vírusom vážna. "Aj my sme znepokojení šírením epidémie. Situácia je vážna. MSR môže byť ohrozené, lebo v okolí Milána sa objavilo najviac ochorení. Musíme len čakať, ale budeme sa riadiť všetkými pokynmi vlády. Stále máme pomerne dosť času, ale ak by vláda potvrdila zákaz športových aktivít v regióne Lombardia, preteky Miláno - San Remo by sme museli zrušiť. Nemáme pripravený plán B a nebolo by zmysluplné posunúť štart inam. Tieto preteky majú 110 rokov a svoj jasný profil," rázne hovorí o blízkej budúcnosti monumentu pre šprintérov Mauro Vegni. Spoločnosť RCS sa už musí v tomto prípade pozerať aj na samotné Giro, lebo záverečná tretina pretekov sa odohrá práve na severe krajiny.
 
V minulom roku prežil Adam Yates veľké sklamanie na Tour, hoci na ostatných pretekoch sa mu darilo, preto urobí v aktuálnej sezóne niekoľko zmien. "V predchádzajúcom ročníku som nemal nejaký presný súťažný plán. Darilo sa mi vyhrávať v priebehu celého roka, no na tom najdôležitejšom a najväčšom podujatí som zlyhal. Teraz sa snažím napraviť a pred Tour chcem zvoliť pokojnejší program," hovorí britský pretekár, ktorý skončil v roku 2016 na výbornom štvrtom mieste na Starej dáme, ale ostatné dve edície mu vôbec nevyšli. Spolu s tímom sa zhodli, že v uplynulej sezóne si nedoprial dostatok odpočinku a tréningu pred TdF, súťažný program bol nahustený, a práve tomuto sa chcú vyhnúť. Adam Yates všetko podriaďuje Tour a práve na tomto podujatí chce vytiahnuť svoju najlepšiu formu a chce doraziť na štart čo najsviežejší. Preto nebude jazdiť na mnohých pretekoch.      
 
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop