TdF chystá obmedzenia, Švajčiarsko nepustilo MS, Kolumbijčania letia do Európy

2.7.2020, 13:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Reštart cyklistických pretekov sa blíži a to najväčšie podujatie, Tour de France, už predstavilo niektoré reštrikcie, ktorými sa bude musieť riadiť. Situácia sa zlepšuje vo Švajčiarsku a majstrovstvá sveta sa uskutočnia v pôvodnom termíne. Časovka jednotlivcov však bude kolidovať so Starou dámou. Pre kolumbijských cyklistov sa podarilo vybaviť špeciálny let do Európy.
 
 
kolumbia 20 df podium efef
Kolumbijčania (© EF Pro Cycling / 2020 Getty Images)
 
 
Bezkontaktná Tour
 
Organizácia Tour de France je v plnom prúde. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme netají nadšenie, že najväčšie podujatie na svete sa uskutoční, ak sa neobjavia neočakávané udalosti. „Máme pred sebou jedinečnú edíciu, ktorá sa prvýkrát v histórii neodohrá v júli, teda v čase, keď sú vo Francúzku prázdniny. Veľká výzva čaká na cyklistov, ktorí museli zmeniť osvedčený model prípravy z predchádzajúcich rokov. Očakávam, že nebude tak teplo a môže sa objaviť silnejší vietor. Divákov bude pomenej, ale najdôležitejšie je to, že Tour pokračuje, aj keď bude ovplyvnená pandemickými opatreniami,“ povedal riaditeľ pretekov, ktorý momentálne absolvuje stretnutia s predstaviteľmi samospráv hosťujúcich miest Tour de France.
 
Presné inštrukcie ohľadom obmedzení a organizácie pretekov budú známe na prelome júla a augusta. Už teraz sa predstavili niektoré reštrikcie, ale do štartu Starej dámy sa môže situácia zmeniť. Na horských prémiách budú uprednostňovaní tí diváci,  ktorí sa dostavia na kopec pešo, na bicykli alebo prostredníctvom miestnej hromadnej dopravy. Karavany budú pravdepodobne zakázané. Počas oficiálnych úkonov pred etapou a po jej skončení sa nebudú podávať ruky a nebudú ani objatia a bozky. Riaditeľ podujatia zároveň zvýrazňuje, že tohtoročná edícia nebude vhodná na získanie autogramu od cyklistov. Karavána pôjde pred pelotónom, ale bude mať približne polovičnú veľkosť oproti predchádzajúcim sezónam kvôli hospodárskej kríze, ktorá zastihla sponzorov.
 
 
tour 19 etapa 08 unik 3 asofab
Únik počas vlaňajšej Tour (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
TDF vs. Kodaň a majstrovstvá sveta
 
Spoločnosť A.S.O. sa musí obracať aj pri sezóne 2021. V nasledujúcom roku je naplánovaný Grand Départ do Kodane na termín  druhého až štvrtého júla. Lenže po presune OH v Tokiu by sa v tomto prípade prekrýval koniec TdF s olympijskými pretekmi. Preto by organizátori Tour privítali, aby sa podujatie odštartovalo o týždeň skôr (25.6. - 27.6.). V Kodani sa však odohrajú štyri zápasy futbalového Eura a ten posledný z nich je naplánovaný na 28. júna. Vzniká tak otázka, ako by hlavné mesto Dánska dokázalo zvládnuť takýto nápor. Starosta Kodane má v tom však jasno. „Nemyslím si, že si budeme musieť vybrať medzi týmito športovými udalosťami. Všetko zvládneme, ale musíme rokovať so spoločnosťou A.S.O. Dánsko potrebuje v budúcom roku veľkú športovú párty,“ povedal Frank Jensen z pozície hlavného predstaviteľa Kodane.
 
Majstrovstvá sveta sa uskutočnia vo Švajčiarsku. Švajčiarska vláda uvoľňuje pandemické opatrenia. Aktuálne sa môžu organizovať športové podujatia s maximálnym počtom tisíc zúčastnených a ak sa nič vážne nestane, od septembra bude tento počet ešte vyšší. Svetový šampionát tak prebehne v pôvodnom termíne, UCI nijako nemenila program a teda 20.7. sa budú krížiť časovka jednotlivcov a slávna parížska etapa na Tour de France. Pre šampionát to znamená, že elitní časovkári ako Roglič alebo Dumoulin nebudú bojovať o majstrovské tituly, lebo dajú prednosť úspechu na TdF,  no iní kvalitní jazdci proti chronometru sú postavení pred dilemu. Účasť na Tour, následné odstúpenie z podujatia a cesta na majstrovskú časovku podľa pravidiel nie je možná (ak jazdec opustí preteky UCI, nesmie sa v tom istom období zúčastniť na inom podujatí).
 
Celý problém však smeruje k tomu, že sa pripraví kompromisné riešenie. UCI môže udeliť výnimku na žiadosť cyklistu, so súhlasom jeho športového riaditeľa, aby mohol odstúpiť z pretekov a následne sa predstavil na inom podujatí. Musí s tým však súhlasiť organizátor podujatia, z ktorého chce odísť. Ak vznikne dohoda medzi UCI a spoločnosťou A.S.O., bude to prospešné pre Tour a aj svetový šampionát.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Kolumbijskí jazdci sa môžu vrátiť
 
Kolumbijský minister športu oznámil, že devätnásteho júla odletia kolumbijskí cyklisti späť do Európy špeciálnym charterovým letom, aby sa mohli zúčastniť obnovenej sezóny. "Sme pripravení. Vybavili sme "kolumbijský let športovcov" do Európy. Ponúkame miesto pre dvesto osôb z mnohých športov a takmer všetky sú už obsadené," vyjadril sa Ernesto Lucena, ktorému sa podarilo zorganizovať mimoriadne dôležitý transport pre kolumbijských cyklistov. Aj keď Európska únia momentálne neotvára hranice pre Kolumbiu, tí jazdci, ktorí majú dlhodobo platné víza na pobyt v EÚ, by nemali mať problémy vrátiť sa do Európy. Podobný problém riešia aj americkí jazdci. Mnohí z nich sa nachádzajú v USA a také mená ako Woods, Haga alebo Kuss musia akútne riešiť, aby sa čo najskôr dostali do Európy, aj keď EÚ neotvorila hranice s USA.
 
Cyklistický kolotoč sa rozbehne onedlho na plné obrátky, ale podľa Jaspera De Buysta, šprintéra tímu Lotto – Soudal, bude mať obnovená sezóna ďaleko od normálu. „Všetci sa cítime, akoby sme sa nachádzali niekde v januári či februári, lebo sme dlhú dobu nepretekali, no takú výkonnosť si nemôžeme dovoliť. Musíte začať sezónu skvele, lebo nebudete mať priestor na zlepšenie. Bude to zvláštne. Jazdci budú pod tlakom, aby sa dostali na najväčšie preteky, aby si vyjazdili nový kontrakt alebo sa predviedli sponzorom,“ neskrýva svoje obavy belgický jazdec. Držiteľ piatich profesionálnych víťazstiev sa takisto priznal, že sa veľmi bojí toho, že ochorie. V krátkej a intenzívnej sezóne ho môže choroba odstaviť na vedľajšiu koľaj a takisto má veľký rešpekt pred tým, ako by jeho telo zareagovalo na nakazenie vírusom COVID-19.
 
Philippe Gilbert ešte naháňa víťazstvo na Miláno - San Remo, aby skompletizoval unikátnu zbierku piatich titulov zo všetkých klasikárskych monumentov. Preto nikoho neprekvapí, že La Primavera bude jeho veľkým augustovým cieľom. „Veľmi chcem vyhrať  MSR, ale ak sa mi to nepodarí, nebude to pre mňa znamenať katastrofu. Môj život na tom nezávisí a moje sezóna je oveľa viac, ako len tieto jedny preteky. Navyše, v tomto ročníku nikto nevie, čo sa môže stať po takej dlhej prestávke,“ povedal belgický pretekár, ktorý si vybral pragmatický súťažný program. Najskôr talianske jednorazovky, potom Tour de France a v októbri veľké klasiky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop